Robotrådgivning; bra eller dåligt?

Utvärdering av robotrådgivning enligt artikel i DI den 9/4;
Under förra året lanserades det ett flertalet robotrådgivningsmodeller från ett antal marknadsaktörer.
Di har i artikel den 9/4 gjort en uppföljning av tre av dessa portföljer där inriktningen varit medelrisk, d.v.s. en mix av aktiefonder och räntefonder. Den bästa av dessa modeller kommer från Avanza och heter medel 5, fördelad 82 % aktiefonder och 18 % räntefonder. Utveckling Avanza, sex månader, + 7,5 %.

En annan av dessa modeller kommer från Nordnet och beskrivs som ”ganska hög risk”. Den är fördelad i 65 % aktieindexfonder och resterande 35 % är fördelad i räntefonder och råvaror. Utveckling, Nordnet, sex månader +2,2 %.

Fondmarknaden.se
Vi har sedan många år tillbaka en förvaltningstjänst som heter Aktiv förvaltning, där man kan välja mellan fyra olika riskklasser och där fondmarknaden.se sköter alla fondköp och har löpande bevakning av fondinnehaven. Fonderna väljs utifrån dess riskjusterade avkastning d.v.s. fondernas avkastning och risk, d.v.s. fondernas prestanda. I denna urvalsprocess finns även indexfonder liksom aktivt förvaltade fonder som oftast har en högre avgift än indexfonder. Vi har till vår tjänst över 1800 fonder inom flertalet kategorier och hur står vi, med vår modell för förvaltning, gentemot branschens största aktörer?

Svar; Bättre!

Den portfölj som är jämförbar med Avanza och Nordnet heter Aktiv offensiv, som har en fördelning i 75 % breda aktiefonder och 25 % i räntefonder med ett räntefokus på Nordiska börsbolags kreditportföljer.
Under samma jämförelseperiod som är gjord i DI artikel den 9 april har Aktiv offensiv ökat med hela +11,57 % till en normalrisk för portföljen.

Så vad lär man sig av detta? Jo använd smarta webbverktyg vid urval av fonder, ställ fond mot fond och hittar man ett mönster där avkastningen både i ett kort och i ett längre perspektiv talar ett tydligt språk, så kan detta vara ett underlag för fondköp. Webbvertygen hittar man på hemsidan och är kostnadsfria att utnyttja. Vill du veta mer om våra aktiva portföljer så kan du läsa mer här eller kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång, telefon 08-545 186 00.

Mikael Tjäder
VD; Fondmarknaden.se