Börsturbulens får fondsparare att välja blandfonder, men spridningen i avkastning och risk är stor

Den senaste tidens börsturbulens, som till stor del orsakats av oro kring ett potentiellt eskalerande handelskrig mellan USA och Kina, har fått fondspararna att bli alltmer defensiva i sin exponering, vilket inneburit ett stort inflöde till så kallade blandfonder. Det visar statistik från fondbolagens förening.

Under årets första tre månader har svenska fondsparare investerat cirka 4 miljarder i blandfonder och samtidigt nettosålt aktiefonder för 700 miljoner.

Tanken med en blandfond är att förvaltaren dynamiskt ska balansera risken mellan aktier och räntor för att därmed få en lugnare resa än en renodlad aktiefond. En vanligt förekommande kritik är dock att man genom att konstruera en blandfond själv, via en exponering mot en aktieindexfond och en obligationsfond, kan få ner avgiften rejält samtidigt som man inte behöver göra något större avkall på avkastning.

Enligt Tomas Holmström på Fondmarknaden är det viktigt att förstå vad man investerar i när man väljer en blandfond.

”Blandfonder kan ha en stor variation mellan fördelningen av aktie- och ränteexponering. Som sparare så är det viktigt att jämföra fonder sinsemellan och skapa sig en förståelse för exponeringen i den blandfond du har tänkt investera i. Utöver placeringsinriktningen så är det även viktigt att kolla upp om fonden placerar i svenska eller utländska värdepapper för att jämförelsen fonder emellan ska vara rättvis."

Fonddatabasen Morningstar kategoriserar blandfonder i fyra undergrupper, försiktig, balanserad, flexibel och aggresiv. En slagning i databasen på respektive kategori (SEK) visar att det råder stor spridning i avkastning, till och med inom respektive undergrupp. Som investerare finns det med andra ord anledning att göra en gedigen analys innan man slänger sig in i en blandfond.

Fondkategori
Högsta avkastning 2018
Lägsta avkastning 2018
Snittavkastning 2018
Blandfond försiktig          
 +1,1%
 -2,7% -0,2%
Blandfond balanserad       
 +2,3% -3,4% 
 -0,2%
Blandfond flexibel          
 +6,7% -3,3%

 -0,4%

Blandfond aggressiv           
 +2,0% -3,0% +0,1%

Källa: Morningstar

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.