Är det dags att vikta om mot värdebolag?

De senaste årens starka börsuppgångar har medfört att aptiten för risk varit stor. Det har gynnat investerare som satsat på tillväxtaktier framför så kallade värdeaktier. Men med en tilltagande oro på världens finansmarknader och med historiskt högt värderade börser kan det finnas anledning att vikta om mot relativt lågt värderade värdebolag.

”Att investera i värdebolag har historiskt visat sig ge en konsekvent överavkastning mot tillväxtbolag. Sett över mycket långa tidsperioder har den så kallade värdepremien, det vill säga den meravkastning man fått genom att investera i värdebolag kontra tillväxtbolag, uppgått till cirka 2,5 procent per år”, säger Claudia Ripley som är produktspecialist på det brittiska fondbolaget Jupiter vars Global Value Fund konsekvent investerar globalt i värdebolag och som siktar på att fånga denna premie.

Ripley medger dock att det finns perioder då värdeinvesteringar har svårt att hävda sig, vilket varit fallet under senare år.

”Sedan 2007 har värdeaktier på årsbasis underpresterat tillväxtaktier i sju fall av tio, det har varit en period där värdeinvesteringar varit ute i kylan och där investerare istället fokuserat på tillväxt och i hög utsträckning på teknikbolag. Det liknar den situation vi hade 1999 där teknikbolagen gick i bräschen för en stark uppgång för att sedan falla tillbaka kraftigt och där istället värdebolag överavkastade signifikant under ett antal år.”

Simon Blecher, som förvaltar Carnegie Sverigefond, drar också paralleller till IT-bubblan kring millennieskiftet i sin nyligen publicerade sommarkrönika och pratar sig varm för en värdedriven investeringsfilosofi i rådande börsklimat.

"Listan kan göras lång, men visst finns det kusliga likheter med idag. Börsuppgången i USA är inne på tionde året, men den blir alltmer smalare. Nya dagliga kursrekord på Nasdaq, men flera bolag på de breda listorna faller och likaså uppvisar såväl S&P som Dow Jones svaghet och är en bit ifrån sina rekord. Samtidigt utgör de populära FAANG-bolagen, Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google, över en fjärdedel av Nasdaq", skriver Blecher.

Sverigeförvaltaren konstaterar att värdeförvaltning presterat betydligt sämre i förhållande till tillväxt under senare tid och att fenomenet gäller såväl den svenska börsen som den amerikanska. Bland svenska bolag som han menar noterat svag utveckling trots starka fundamentala förutsättningar och god utveckling för den underliggande verksamheten nämns Essity, ABB, Volvo samt banker överlag.

Ripley är inne på samma spår och vad gäller svenska bolag har Jupiter Value Fund investerat i Ericsson som man menar har en attraktiv värdering, samtidigt som den nya ledningen skär i kostnader och säljer förlustbringande verksamheter. En stark balansräkning och globalt ledande marknadsposition menar hon talar för aktien framåt.

En annan trigger för värdeaktier, givet de låga värderingarna, är sammanslagningar och uppköp, menar Ripley.

”Globala fondförvaltare har aldrig varit så underviktade brittiska aktier som de är nu enligt BofA Merrill Lynchs investerarenkät, samtidigt har det varit relativt stor aktivitet vad gäller uppköp och sammanslagningar bland brittiska bolag. Det är en utveckling jag ser framför mig kommer fortsätta globalt, vilket skapar ytterligare goda avkastningsmöjligheter för investeringar i denna typ av bolag.”

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.