Logga in   |  Bli kund
 
 

Våra blogginlägg

 • 7 av 10 sparar i hållbara fonder

  Hållbara fonder har blivit alltmer populära under senare år. I en undersökning som Swedbank låitit göra säger sig sju av tio vara villiga att spara i dem. Men vad är det för något? Och vad kan man förvänta sig om man sparar i dem?

 • Riksrevisionens granskning av ISK kommer fram till flera intressanta slutsatser och ger argument till varför ISK borde göras mer skattemässigt förmånligt

  Riksrevisionens granskning av Investeringssparkontot (ISK) har fått mest rubriker för de 42 miljarder kronorna som sparformen sägs ha kostat statskassan sedan 2012 i form av uteblivna skatteintäkter. Några saker kan vara värt att ha i åtanke när man läser den siffran: 1) 23 miljarder är en konstaterad utebliven skatteintäkt, 19 miljarder är en kvalificerad gissning av hur mycket kapitalvinster som upparbetats sedan 2012 men som inte realiserats kommer att dra in. 2) Den svenska statsbudgeten är över 1 000 miljarder per år. Siffran 42 miljarder bör således vägas mot storleken på den samlade statsbudgeten sedan 2012, vilket blir över 6 000 miljarder. Då är de 42 miljarder mindre än 1 procent.

 • Spara till barn

  Att spara till sina barn eller barn-barn är bra sätt att ge dem en bra start i livet. Kanske kan det bli en kontantinsats till det första boendet eller till en resa för att se världen. Det finns dock flera praktiska frågor att hantera för den som vill börja spara till ett barn.

 • Hur bygger man en bra sparportfölj?

  Vilken risk är du villig att ta och hur långt bort är ditt sparmål? Byggandet av en bra portfölj börjar alltid med frågan: hur mycket pengar är jag beredd att förlora? Svaret på den frågan kommer att bero dels på vilken tidshorisont du har och dels på din personlighet. För alla människor hanterar att förlora pengar olika. Vissa kan rycka på axlarna åt en nedgång på 50 procent medan andra får magsår av nedgångar på några få procent.

 • Hur undviker man dåliga investeringsbeslut?

  När det kommer till investeringar är vi oftast vår egen värsta fiende. En uppsjö av olika egenheter i vårt mänskliga psyke gör att vi tenderar att ta dåliga beslut. Vi köper när vi borde sälja och vi säljer när vi borde köpa. Den bästa tjänsten som man kan göra sitt framtida själv är därför att ta bort sig själv beslutsekvationen och göra sitt sparande automatiskt.