Logga in   |  Bli kund
C WorldWide Asset Management Medical Small & Mid Cap
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Branschfonder 387,67 EUR 25,84 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 25,84%
  i år
 • -2,36%
  1 vecka
 • 1,24%
  1 mån
 • 0,64%
  3 mån
 • 9,61 %
  6 mån
 • 3,99%
  1 år
 • 70,55%
  3 år
 • 135,79%
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • C WorldWide Medical Small & Mid Cap steg med 0,9 procent - förändringar i fonden inför sammanslagning  

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap steg med 0,9 procent - förändringar i fonden inför sammanslagning

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap steg med 0,9 procent under april. Fonden är hittills i år upp med 30,6 procent. Fondens jämförelseindex är under samma period upp med 21,3 procent.

  Positiva bidrag kom från Stemline, positiv förväntan på lanseringen av Elzonris, Exact Sciences, positiv rekommendation från Goldman Sachs och Biohaven, upp på uppköpsspekulationer.

  I den negativa vågskålen återfanns Livanova, vinstvarning på grund av konkurrens från nya läkemedel. Även Aerie Pharmaceuticals backade på oro i marknaden för lansering av bolagets två glaukomläkemedel samt Dermira som föll efter en stark uppgång i mars.

  Fonden har gjort stora förändringar inför en sammanslagning med en annan fond.

  Innehaven i TherapeuticsMD och Dexcom utökades medan innehaven i Aclaris, Aimmune, Clovis, Foamix, Iovance, Medartis, NeoGenomics, Obalon, Puma Biotechnology, Spark Therapeutics och Spring Bank Pharmaceuticals såldes av.

  De största innehaven per utgången av månaden var Teladoc Health, Exact Sciences samt Portola Pharmaceuticals med andelar om 4,6, 4,5 respektive 4,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Medical Small & Mid Cap backade 0,8 procent i mars, har ökat i flera innehav  

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap backade 0,8 procent i mars, har ökat i flera innehav

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap backade 0,8 procent i mars, i linje med utvecklingen för jämförelseindex. Det medför att fonden är upp 29,4 procent under det första kvartalet, medan jämförelseindexutvecklingen lyder 22,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktiemarknaderna och även hälsovårdssektorn rörde sig sidledes i mars.

  På plussidan för fondens del finns Dermira som steg över 80 procent på positiva fas 2b-data inom atopisk dermatit. Pfenex steg på positiva analytikerrapporter medan Portola noterade stark försäljning av Andexxa och Biohaven.

  På minussidan märktes TherapeuticsMD, Sarepta, Teladoc och Dexcom.

  Innehavet i Stemline ökades under perioden, liksom innehaven i Teladoc, Livanova, Ultragenyx, LHC Group och Aerie Pharmaceuticals.

  Förvaltarteamet fortsatte att minska innehavet i Calliditas.

  De största innehaven per utgången av månaden var LivaNova, Aerie Pharma och Heron Therapeutics med portföljvikterna 5,1, 4,1 respektive 3,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Medical Small & Mid Cap den fond som gått bäst i år, förvaltaren positiv till flera innehav  

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap den fond som gått bäst i år, förvaltaren positiv till flera innehav

  C WorldWide Medical Small & Mid Cap med fokus på mindre och medelstora bolag inom bland annat läkemedel och bioteknik är den fond som gått bäst i år. Mikael Svensson som ingår i förvaltarteamet tillsammans med Angelica Fatouros och Ulf Arvidsson är positiv till flera innehav, däribland svenska Oncopeptides, Novocure och cannabisbolaget GW Pharma.

  Fonden backade 5,1 procent under 2018 men är upp över 35 procent hittills i år. Det medför att det är den fond tillgänglig för svenska småsparare som gått bäst sedan årsskiftet.

  ”Det var en tuff avslutning på förra året. Vi har mest amerikanska bolag i fonden och småbolag gick inte bra när räntorna var på väg upp i USA. Man var även rädd för bland annat handelskriget mellan USA och Kina samt inbromsningen i den europeiska ekonomin”, berättar förvaltaren och fortsätter:

  ”Sedan kom hela sektorn tillbaka. Vi har haft ett flertal uppköp inom sektorn som har bidragit till den positiva stämningen, däribland Bristol Myers aviserade köp av Celgene för 89 miljarder dollar”.

  Därutöver anser man att de mindre medtech-bolagen har levererat starka rapporter vilket bidragit till att de aktierna återhämtat sig.

  Spark Therapeutics som har varit ett innehav i fonden köptes upp av Roche i slutet av februari för 4,3 miljarder dollar, motsvarande en premie om 122 procent jämfört med senaste stängningskurs.

  Förvaltarens uppfattning är att den höga förvärvsintensiteten kan komma att fortsätta.

  ”De stora bolagen sitter på enorma kassor och behöver bygga på sina forskningsportföljer med nya produkter, så de lär fortsätta med uppköp”.

  Han tillägger dock att sentimentet går i vågor. När det blir mer turbulent på börsen så blir också de större bolagen mer försiktiga.

  Förvaltarteamet är fortsatt positiva till sektorn och nämner även att alla innehav inte har gått upp.

  Den bästa aktien för fondens del under 2019 har varit Novocure, vilket även var det största innehavet vid utgången av januari.

  ”Det är ett rätt spännande bolag. Det är ett medtechbolag som är verksamt inom cancer”, berättar förvaltaren.

  Novocure erbjuder något som kallas för tumörbehandlande fält med elektroder. Dessa stör tumören så att den inte delar sig. Bolaget har i dagsläget fått godkänt inom indikationen glioblastom, vilket är den vanligaste och mest aggressiva hjärntumören hos vuxna.

  ”De har växt väldigt bra inom det segmentet och visat långsiktiga överlevnadsdata som är fantastiska på fem år”.

  Novocure har även nyligen lämnat in ansökan för cancerformen mesoteliom, en svår form av lungcancer. Från förvaltarhåll ser man väldigt positivt på data för denna indikation, och man väntar sig även ett godkännande under året. Därutöver jobbar företaget på andra solida tumörer.

  Förvaltarteamet har ett nära samarbete med ett vetenskapligt råd bestående av ledande forskare vid Karolinska Institutet, som de träffar fyra gånger per år.

  Rådet var väldigt positiva till Novocure, medan Svensson var initialt skeptisk till tekniken.

  ”Ofta innan vi investerar i ett bolag har vi det uppe på rådet där de får tycka till om det är bra eller dåligt. Sedan är det inte alltid att de har rätt, men det ger oss en ökad kunskap vilket är väldigt värdefullt”, berättar C WorldWide-förvaltaren.

  En annan bidragsgivare under året har varit Exact Sciences, ett av de största innehaven i fonden.

  Företaget erbjuder ett cancertest som visat sig vara lika effektivt som koloskopi när det kommer till att identifiera cancermängd.

  ”De har penetrerat ett par procent av den marknaden. Marknaden är enorm och växer väldigt mycket och kan bli hur stort som helst”, uppger förvaltaren.

  Ett annat innehav som gått bra är det i cannabisbolaget GW Pharma. De har nyligen lanserat den cannabisbaserade produkten mot epilepsi vid namn Epidiolex.

  Aktien har nästan dubblats i år och är upp över 300 procent de senaste tre åren.

  ”Det som drivet caset är att man inte har haft bra läkemedel mot epilepsi tidigare, och Epidiolex fungerar väldigt bra. De har fått godkänt för svårare former av epilepsi där man tidigare inte har haft läkemedel som fungerat väl. Det rör sig även om särläkemedel vilket gör att man kan prissätta produkten högt”.

  På minussidan för fondens del märks främst Oncopeptides, som varit ett innehav i fonden sedan börsnoteringen i 2017. Aktien har utvecklats väl sedan dess, men har gått svagt på börsen den senaste tiden. Det var det tredje största innehavet i fonden enligt den senaste månadsrapporten för januari, efter Novocure och Exact Sciences.

  Det svenska bioteknikbolaget har straffats på börsen till följd av oro relaterat till amerikanska Karyopharm. En panel har rekommenderat FDA att avvakta med en Accelerated Approval för Selinexor, en konkurrent till Oncopeptides Ygalo.

  Vidare råder det viss oro kring att bolaget fas 3-studie kan komma att försenas.

  ”Det är kortsiktig oro men långsiktigt ser det bra ut”, kommenterar Svensson.

  Förvaltarteamet på C WorldWide väntar sig att data från fas 3-studien kommer vara väldigt bra, och bedömer att aktien är undervärderad.

  ”Vi ser mycket uppsida i aktien, om man jämför med hur amerikanska bioteknikbolag i liknande fas och utveckling värderas”, uppger förvaltaren.

  Avslutningsvis nämns även Svensknoterade Calliditas, vilket är en mindre position i fonden.

  ”Grejen med Calliditas är att de inte kommer komma med data förrän slutet av 2020, vilket medför att jag på kort sikt inte ser att den kommer gå så bra. Det är mer ett långsiktigt case”.  Taggar:
  #healthcare   #lifescience   #pharmaceuticals   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Objectives We aim to achieve a long term growth of your capital by investing in shares of a limited number of attractive companies worldwide, which generate at least 50% of their profits from activities in the healthcare industry. We particularly focus on small and medium size companies with a total market value below 5 billion U.S. dollars. We take investment decisions on the basis of a thorough analysis of healthcare sector companies' revenues, earnings, profit margins and other data. This analysis is combined with an evaluation of financial markets through the identification of global trends in the healthcare industry. It allows us to build a concentrated portfolio of companies of which we have a detailed knowledge and we intimately know to represent the most promising investment opportunities on the long term. We may freely select the investments we make across all possible opportunities. However, we compare the performance of the Unit Class to that of the Russell®2000 Health Care Index. You may buy or sell units on any bank business day in Luxembourg. Distribution Policy This Unit Class does not distribute any income to you. Income from investments is reinvested. Your first investment must amount to at least 1,000.00 euros.

Fondens startår: 1998-08-03 Fondens Bolag: C WorldWide Asset Management FondStorlek: 89,15 milj GBP