Logga in   |  Bli kund
RPM RPM Evolving CTA Fund
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Hedgefonder 849,41 SEK -4,75 % ej betygsatt Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • -4,75%
  i år
 • -0,17%
  1 vecka
 • -1,95%
  1 mån
 • -5,96%
  3 mån
 • -11,57 %
  6 mån
 • -12,79%
  1 år
 • -18,79%
  3 år
 • -
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Uppgång för RPM Evolving CTA Fund i december, ser fortsatt svaga ekonomiska utsikter  

  Uppgång för RPM Evolving CTA Fund i december, ser fortsatt svaga ekonomiska utsikter

  Förvaltarteamet bakom RPM Evolving CTA Fund bedömer att de ekonomiska utsikterna är fortsatt svaga trots det nuvarande USA-Kina-avtalet om tariffer. Detta då den amerikanska ekonomin förväntas komma in i en konjunkturavmattning i början av nästa år. Det framgår av en månadsrapport.

  I december noterades en bred nedgång på den globala aktiemarknaden där många av de ledande indexen gick in i negativt territorium på året.

  RPM Evolving CTA Fund ER-SEK steg istället 3,8 procent i december, vilket medför att fonden ökat 1,1 procent under 2018.

  De trendföljande förvaltarna hade ett blandat resultat där de långsiktiga förvaltarna TF6 och TF7 slutade månaden på minus, till stor del på grund av förluster på räntesidan.

  Kortsiktiga förvaltare och hybridförvaltare redovisade däremot positiv utvecklingar under månaden.

  Fondens indikatorer visar dock fortsatt ingen tydlig riktning, varför man har anpassat portföljrisker till långsiktiga genomsnittsnivåer. Samtidigt har man minskat allokeringen till långsiktiga trendföljare.

  Trendföljare stod för 50 procent av allokeringen på strateginivå vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga CTA:s och fundamentala CTA:s med 18 procent vardera.  Taggar:

 • RPM Evolving CTA Funds indikationer börjar luta mot riskhöjning - behåller portföljrisker på långsiktig snittnivå  

  RPM Evolving CTA Funds indikationer börjar luta mot riskhöjning - behåller portföljrisker på långsiktig snittnivå

  RPM Evolving CTA Funds indikationer börjar luta mot en riskhöjning och portföljriskerna är på väg uppåt. Läget är dock osäkert och fonden håller portföljriskerna på en långsiktig snittnivå. Det skriver förvaltarteamet i en månadskommentar.

  Fonden sjönk med 5,4 procent under november och hittills i år är fonden ned med 2,6 procent.

  "Volatiliteten var fortsatt hög under månaden och marknaderna i stort sett riktningslösa med kraftfulla, men tillfälliga, sättningar som drog ner avkastningen. När det gäller trendföljare, var alla förvaltarna ner förutom för två hybridprogram. Bland de diversifierande strategierna hade de kortsiktiga förvaltarna blandad avkastning medan de fundamentala förvaltarna var ner", skriver förvaltarteamet.

  RPM Evolving CTA Fund ER-SEK-förvaltarna bedömer att makroutsikterna för den globala ekonomin har mörknat något då även den amerikanska ekonomin visar tecken på svaghet.

  "Under förra månaden stannade emellertid aktiefallet upp ytterligare två gånger vilket ökar osäkerheten framöver. Frågan är om det kommer att bli ett marknadsrally fram till årsskiftet efter den tillfälliga öppningen i handelskriget mellan USA och Kina efter förra helgens G20-möte", skriver förvaltarna.

  Trendföljare stod för 60 procent av CTA-allokeringen vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga och fundamentala CTA:s med en andel om 14 procent vardera.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • RPM Evolving CTA Fund sjönk 3,5 procent i oktober, trendföljande strategier tyngde  

  RPM Evolving CTA Fund sjönk 3,5 procent i oktober, trendföljande strategier tyngde

  RPM Evolving CTA Fund sjönk med 3,5 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till tre procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober var den sämsta månaden för aktier på över sju år. Orsaken bedöms troligtvis ha varit oro över den stigande amerikanska räntan som sammanträffade med rädsla för en sämre global tillväxt och nedskrivna förväntningar på amerikanska bolagsvinster.

  Obligationer och valutor kunde bara delvis täcka upp för förlusterna från aktier under månaden. Trendföljande CTA:s var ner på månaden medan fondens diversifierande CTA-strategier var upp och hjälpte till att dämpa nedgången.

  Inför framtiden bedömer man att även om marknaden befinner sig i ett mer osäkert läge efter aktiefallet och rapportperioden i oktober så ser den globala ekonomin fortsatt ganska stark ut, speciellt i USA.

  "Det är för tidigt att säga om oktober är början på en större korrigering eller om marknaden skakar av sig osäkerheten och fortsätter i stigande bana. Vår trendindikator är fast på låga nivåer och övriga indikatorer är neutrala, så vi behåller riskerna på långsiktiga nivåer, med en viss omfördelning mot diversifierande CTA-strategier", berättar förvaltarteamet.

  Trendföljare stod för 59 procent av CTA-allokeringen vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga CTA:s med 15 procent.  Taggar: • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

RPM Evolving CTA Fund investerar i aktieindex, obligationer och andra räntekontrakt, valutor, metaller, energi och en mängd andra råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt vilket möjliggör att vinster kan tjänas i såväl stigande som fallande marknader. Investeringarna genomförs av i dagsläget 13 förvaltare (CTAs) som tillämpar systematiska investeringsstrategier. RPM Risk & Portfolio Management AB är fondens Investment Manager och har uppgiften att identifiera och utvärdera CTAs samt att dynamiskt fördela fondens kapital mellan dessa CTAs. Fonden söker identifiera framgångsrika förvaltare långt tidigare än då de blivit stora och välkända. Metoden baseras på observationen att stigande ålder och ökande kapital under förvaltning i de flesta fall har en negativ inverkan på framtida resultat. Genom aktiv portföljförvaltning övervakar RPM kontinuerligt fondens risktagande och styr allokeringar till de CTAs och de investeringsstrategier som vid var tid används av fonden.

Fondens startår: 2015-05-19 Fondens Bolag: RPM FondStorlek: 42,80 milj USD