Logga in   |  Bli kund
RPM RPM Evolving CTA Fund
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Hedgefonder 854,41 SEK -4,19 % ej betygsatt Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • -4,19%
  i år
 • -1,31%
  1 vecka
 • -2,11%
  1 mån
 • 3,46%
  3 mån
 • -0,07 %
  6 mån
 • -8,68%
  1 år
 • -14,23%
  3 år
 • -
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • RPM Evolving CTA Fund utvecklades positivt i april, fortsatt oklara makroutsikter  

  RPM Evolving CTA Fund utvecklades positivt i april, fortsatt oklara makroutsikter

  RPM Evolving CTA Fund utvecklades positivt i april med en uppgång om 0,9 procent. Fonden har därmed backat 4,3 procent sedan årsskiftet, efter två månader på minus i januari och februari. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fonden utvecklades positivt då aktier som tillgångsslag steg till nya högstanivåer efter förhoppningar om ett handelsavtal mellan USA och Kina.

  Räntorna tyngde dock avkastningen och obligationsmarknaderna upplevde det värsta fallet på tre månader.

  Avkastningen var blandad mellan förvaltare och substrategier inom portföljen.

  Trendföljande förvaltare hade blandad avkastning med vinster i valutor, energi, råvaror och i huvudsak aktier som delvis eller fullständigt kompenserades av förluster i räntor.

  Såväl diversifierande som systematiska strategier noterade också blandad avkastning.

  Inför framtiden bedömer man att makroutsikterna är fortsatt oklara, trots att den ekonomiska bilden har förbättrats under månaden.

  Förvaltarteamets indikatorer är i grunden neutrala över hela linjen och sålunda hålls portföljriskerna på långsiktigt genomsnittliga risknivåer.

  Trendföljare stod för 47 procent av CTA-allokeringen vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga CTA-strategier med 23 procent.  Taggar:

 • RPM Evolving CTA Fund steg 4 procent i mars, bedömer att makroutsikterna förvärrats ytterligare  

  RPM Evolving CTA Fund steg 4 procent i mars, bedömer att makroutsikterna förvärrats ytterligare

  RPM Evolving CTA Fund utvecklades positivt i mars med en uppgång om 4 procent, vilket medför att fonden är ned 5,1 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fonden utvecklades positivt då priset på statsobligationer steg efter svaga ekonomiska data, försiktiga centralbanker och en inverterad yieldkurva i USA.

  Trendföljande förvaltare var upp medan diversifierande strategier noterade en blandad avkastning.

  Från förvaltarhåll bedömer man att makroutsikterna har förvärrats ytterligare, men det är fortfarande för tidigt att avgöra om marknaderna är på väg att gå in i en så kallad “full slow-down mode”.

  "Våra indikatorer håller dock långsamt på att på att vända till en mer positiv miljö för CTAs. Således har vi tagit upp portföljriskerna till långsiktigt genomsnittliga nivåer genom att öka den medellånga trendföljande exponeringen på bekostnad av hybridförvaltare", förklarar förvaltarteamet.

  Trendföljare stod för 49 procent av CTA-allokeringen vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga CTA:s med 21 procent.  Taggar:

 • Februari svår månad för CTA:s med anledning av uteblivna pristrender - RPM Evolving CTA Fund  

  Februari svår månad för CTA:s med anledning av uteblivna pristrender - RPM Evolving CTA Fund

  Februari var en svår månad för CTA-strategier med anledning av uteblivna pristrender. Det uppger förvaltarteamet bakom RPM Evolving CTA Fund i den senaste månadsrapporten.

  "Både aktier och olja fortsatte förra månadens stigning, om än lite mer volatilt då förtroendet för aktiemarknaden försvagats. Euron tappade mot dollarn efter ECB-tjänstemän luftade tanken om ytterligare en omgång lån till bankerna efter euroområdets avmattning visat sig sämre än väntat", kommenterar fondens förvaltningsteam.

  RPM Evolving CTA Fund ER-SEK backade 3,3 procent i februari, vilket medför att fonden är ned 8,8 procent sedan årsskiftet.

  Trendföljare förvaltare i fonden hade en blandad avkastning, i likhet med fundamentala förvaltare. På minussidan märktes främst en kortsiktig förvaltare.

  Det makroekonomiska läget anses ha försämrats ytterligare, och förblir osäkra.

  "Vi är dock i en vändpunkt eftersom konjunkturcykeln nu har börjat skifta neråt. Våra indikatorer är överlag neutrala till negativa och därför behåller vi portföljriskerna på något lägre än genomsnittliga nivåer i kombination med en minskad allokering till trendföljande strategier", berättar förvaltarteamet.

  Trendföljare stod för 43 procent av CTA-allokeringen vid månadsskiftet, följt av kortsiktiga CTA-strategier med 24 procent.  Taggar: • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

RPM Evolving CTA Fund investerar i aktieindex, obligationer och andra räntekontrakt, valutor, metaller, energi och en mängd andra råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt vilket möjliggör att vinster kan tjänas i såväl stigande som fallande marknader. Investeringarna genomförs av i dagsläget 13 förvaltare (CTAs) som tillämpar systematiska investeringsstrategier. RPM Risk & Portfolio Management AB är fondens Investment Manager och har uppgiften att identifiera och utvärdera CTAs samt att dynamiskt fördela fondens kapital mellan dessa CTAs. Fonden söker identifiera framgångsrika förvaltare långt tidigare än då de blivit stora och välkända. Metoden baseras på observationen att stigande ålder och ökande kapital under förvaltning i de flesta fall har en negativ inverkan på framtida resultat. Genom aktiv portföljförvaltning övervakar RPM kontinuerligt fondens risktagande och styr allokeringar till de CTAs och de investeringsstrategier som vid var tid används av fonden.

Fondens startår: 2015-05-19 Fondens Bolag: RPM FondStorlek: 32,60 milj USD