Logga in   |  Bli kund
Pacific Fonder Global Dynamic
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Globalfonder 127,21 SEK 16,01 % ej betygsatt Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 16,01%
  i år
 • -2,67%
  1 vecka
 • -4,85%
  1 mån
 • -0,29%
  3 mån
 • 8,62 %
  6 mån
 • -6,79%
  1 år
 • 24,28%
  3 år
 • -
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Pacific Global Dynamic steg 9,1 procent i april, sålt Bayer och Atlas Copco  

  Pacific Global Dynamic steg 9,1 procent i april, sålt Bayer och Atlas Copco

  Pacific Global Dynamic steg 9,1 procent i april, vilket medför att aktiefonden är upp 23,7 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltaren Mattias Gromark skriver i en kommentar att marknaden har kunnat lägga Brexit åt sidan för ett tag. USA:s ekonomi levererade ett starkt första kvartal och ökade med hela 3,2 procent mot väntade 2 procent. Europa går svagare men långt ifrån så svagt som bedömare trott.

  Ett orosmoln är dock den lönedrivna inflationen som är fortsatt svag. Nu faller även inflationen i USA under målet vilket gör att man troligen får se Fed hålla an med vidare höjningar under lång tid. Gromark spekulerar i att höjningscykeln redan kan vara slut.

  Fonden utvecklades väl under perioden, där Nachi Fujikoschi, Infineon och Dell hörde till de främsta bidragsgivarna.

  På minussidan märktes istället innehaven i Newmont Mining, Nokia och Novo Nordisk.

  Under månaden såldes Bayer efter en osedvanligt svag utveckling efter en rad stämningar i USA som följde på köpet av Monsanto. Även Atlas Copco såldes efter en god utveckling under årets början och som steg ytterligare efter senaste kvartalsrapporten.

  I slutet av perioden har man ökat kassan till cirka 10 procent.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Fairfax Financial, Kinnevik och Dell med portföljvikterna 5,9, 5,5 respektive 5,3 procent.  Taggar:

 • Väldigt stark rapport från Ferrari, Kina står för stor del av tillväxtökningen - Pacific-förvaltare  

  Väldigt stark rapport från Ferrari, Kina står för stor del av tillväxtökningen - Pacific-förvaltare

  Ferrari kom med en väldigt stark rapport för det första kvartalet, enligt Pacific-förvaltaren Mattias Gromark.

  Ferraris nettoförsäljning i kvartalet steg 13,1 procent till 940 miljoner euro. Väntat var 865,9 miljoner euro enligt Bloombergs sammanställning. Det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda, ökade 14,1 procent till 311 miljoner euro. Analytikerna hade väntat sig 279,2 miljoner euro.

  "Det var en väldigt stark rapport med kraftigt ökande försäljning samtidigt som man försvarar sina marginaler. Försäljningsökningen drevs främst av ett ökat antal leveranser av V8-modellerna av Ferrari Portofino", förklarar Gromark som förvaltar tre fonder hos fondbolaget Pacific.

  Gromark nämner vidare att tvärt emot vad många trott så är det Kina inklusive Hongkong och Taiwan som står för den stora tillväxtökningen under perioden. Där ökade försäljningen med hela 79,2 procent.

  Ferrari är ett av de största innehaven i Pacific Extraordinary Brands med en portföljvikt på nära 6 procent vid den senaste innehavsrapporteringen.

  Ferrari-aktien är upp nästan 5 procent i förhandeln.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Vinnarfonderna på Saabs rapportuppgång, Swedbank Robur och Case Fonder i toppen (U)  

  Vinnarfonderna på Saabs rapportuppgång, Swedbank Robur och Case Fonder i toppen (U)

  (Uppdatering: Lagt till Global Defence & Security Fund där Saab hade en portföljvikt om 3,6 procent i slutet av mars).

  Försvarsbolaget Saab levererade under morgonen en kvartalsrapport som överträffade Factsets förväntningar vad gäller både omsättning och resultat. Marknaden har valt att handla upp aktien med i skrivande stund tre procent, och Saab är därmed en av dagens vinnaraktier på Stockholmsbörsen bland de större bolagen.

  Saab är ett större innehav i många aktivt förvaltade fonder, enligt analystjänsten Morningstar.

  I toppen i ägarlistan för aktivt förvaltade fonder, sorterat efter innehavets vikt i portföljen, återfinns Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige. Det var det tredje största innehavet i fonden vid utgången av februari, med en portföljvikt som löd 5,2 procent.

  Därefter kommer Case All Star i listan. Det var även ett av de största innehaven i den fonden, och utgjorde vid det senaste månadsskiftet 5 procent av portföljen.

  Case-förvaltaren Georg Norberg anser att morgonens kvartalsrapport från Saab var bra, med positiv data kring rörelsemarginalen som blev sju procent.

  "Det är viktigt att se att vägen mot målet som är 10 procent fortsätter. Det var ett bra resultat i ett litet kvartal", uppger förvaltaren i en kommentar och tillägger att inga negativa överraskningar kunde noteras i rapporten.

  Därefter i fondägarlistan återfinns Pacific Global Dynamic, Swedbank Robur Exportfond, Nordea Småbolagsfond, Global Defence & Security Fund och SEBinvest AKL Nordiske Aktier. Även det internationella fondbolaget Amundi har större exponering mot Saab i deras två fonder European Potential och Equity Europe Small Cap.

  Saabs portföljvikt i dessa fonder varierade mellan 4,2 till 3 procent, vid den senaste innehavsrapporteringen för Morningstar.

  Saabs omsättning i det första kvartalet uppgick till 8 496 miljoner kronor (7 766), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 8 199. Rörelseresultatet blev 591 miljoner kronor (447), väntat rörelseresultat var 530.  Taggar:
  #defence   #industrials   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Fonden är en aktiefond som placerar i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper över hela världen. Fondens målsättning är att genom aktiv förvaltning uppnå en utveckling som är bättre än fondens jämförelseindex, MSCI All Country World Daily Total Return Net index (SEK), i stigande och fallande marknader. Fonden kan vara överexponerad alternativt underexponerad mot aktiemarknaden. Fondens medel placeras främst i aktier och aktierelaterade instrument, räntebärande instrument, derivatinstrument* samt på konto i kreditinstitut. Derivatinstrument får användas för att effektivisera förvaltningen i syfte att minska kostnader och risker i förvaltningen samt som ett led i placeringsinriktningen för att öka avkastningen. Köp och försäljning av fondandelar kan normalt ske alla vardagar. Fonden lämnar inte utdelning till fondandelsägare eller någon annan. Fonden passar investerare med en investeringshorisont på minst fem år. *) Derivat, t ex aktieindexterminer, är ett värdepapper vars värde är kopplat till en underliggande tillgång.

Fondens startår: 2016-01-29 Fondens Bolag: Pacific Fonder FondStorlek: 15,88 milj SEK