Har nedgången på tillväxtmarknader skapat köplägen?

Den senaste tidens tilltagande oro för ett handelskrig mellan USA och dess stora handelspartners har satt dystra spår i utvecklingen för aktier på tillväxtmarknader och därmed också för tillväxtmarknadsfonder. Men frågan är om det uppstått ett köpläge.

Enligt fondbjässen Blackrock är svaret på den frågan ja. Man förordar dock ett selektivt förhållningssätt vid valet av regioner och bolag. Enligt strategen Richard Turnhill har det uppstått en rabatt på tillväxtmarknadsaktier i takt med att bolagens aktiekurser och de fundamentala förutsättningarna har gått isär, vilket innebär att det skapats intressanta köptillfällen.

"Aktier på tillväxtmarknader har återhämtat sig något under de senaste veckorna, men är fortfarande ned 15 procent sedan toppen i januari. Detta har medfört värderingar på 11,3 gånger framtida vinster, vilket är något under det femåriga genomsnittet. Samtidigt ligger estimaten för framtida tillväxt i vinst per aktie på 13,4 procent, vilket är högre än genomsnittet under samma period."

"Estimaten för vinst per aktie för bolag på tillväxtmarknader har justerats upp för såväl innevarande som för nästa år jämfört med hur de såg ut vid årets början. Det kan indikera att utblicken för tillväxtmarknadsaktier ser bättre ut än vad nuvarande värderingar gör gällande", skriver strategen.

En region där Turnhill framförallt ser goda möjligheter i för aktier på tillväxtmarknader är Asien.

Även investeringsveteranen Mark Mobius ser investeringsmöjligheter på tillväxtmarknader efter att de fallit hårt på handelsoron.

Under CNBC-programmet Closing Bell sade han att det är dags att titta på värderingarna och tillade att vissa valutor börjar se "riktigt billiga".

Möjligheterna ser han i länder som Bangladesh, Turkiet och Vietnam eftersom dessa väntas ersätta Kina i exporten till USA.

”Dessa är alla stora producenter av tyg och skor och annan sort av konsumentvaror som Kina exporterar”, sade han.

I en kommentar om handelskonflikten sade Mark Mobius att han helt håller med president Donald Trump och att Kina har kunnat åka snålskjuts de senaste 30 åren. Han tror att det hela slutar med seger för USA och eftergifter från Kinas sida.

I fallet Turkiet har marknaden skakat till rejält under året och för de fondinnehavare som sitter med fonder i lokal valuta har även den kraftiga nedgången för landets valuta accentuerat fallet ytterligare. I mitten av juli var Istanbulbörsen ned 14 procent i lokal valuta och 29 procent i dollartermer.

I en kommentar till utvecklingen skriver Emre Akcakmak som är portföljrådgivare på East Capital att man är försiktiga trots att värderingarna i Turkiet är låga. Till exempel handlas banker på multiplar som inte setts sedan finanskrisen, enligt Akcakmak. Utmaningarna han nämner är att inflationen är hög och stigande, valutan fortsatt volatil och att landet har betydande behov av utländsk finansiering.

"Vi reste till Istanbul i maj för besök hos bolag. Även om de flesta möten avslutades i positiv anda, förstod vi att majoriteten av företagen ännu inte märkt av någon större inverkan från scenariot med hög inflation och långsammare tillväxt. De har därför inte möjlighet att göra förutsägelser kring ogynnsamma följder för deras egna verksamheter. På grund av detta har vi lagt ner extra arbete på att förstå olika sorters värsta tänkbara scenarier och för att se om vi kan hitta några fynd mitt uppe i den volatila aktiehandeln."

"Som en konsekvens av det, kan våra ändringar i portföljen under andra kvartalet sammanfattas som ”flykt till kvalitet”; att minska våra positioner i företag där det krävs en vändning och likaså i högt skuldsatta företag. Ser vi framåt väntar vi oss att marknaden stabiliseras, givet de höga realräntor som centralbanken nu erbjuder och de attraktiva värderingar som de flesta aktier nu handlas till."

"Vi förutser att de kommande sex till nio månaderna blir i högsta grad utmanande, med en alltmer betungande inflation och med en tillväxt som kraftigt bromsar in. Men vi tror också att det blir en period då det går att bygga långsiktiga positioner i högkvalitativa bolag till verkligt attraktiva kurser", skriver Akcakmak i en kommentar på East Capitals sajt "Look East".


Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.