Amerikanska börsen vinnare trots handelskriget - men flera bedömare varnar för självgodhet

Världens investerare har hittills utsett en tydlig vinnare och förlorare i det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina. Det visar en sammanställning som Finwire gjort. Samtidigt har aktiemarknaden i USA lyckats skaka av sig den geopolitiska risken tack vare att den amerikanska rapportsäsongen för det andra kvartalet långt över förväntan. 

Medan de amerikanska indexen ångar på har de kinesiska motsvarigheterna sjunkit ihop likt en sufflé som fått vänta för länge. Några av Kinas grannländer har också fått se sina börser sjunka, om än inte i samma utsträckning.

Nyligen förlorade Kina statusen som världens näst största aktiemarknad, en placering som innehafts sedan november 2014. Istället är det Japan som seglar upp på andraplatsen. 

Detta återspeglar sig tydligt i de fonder som Morningstar listar. Aktiefonder inriktade på Kina har i genomsnitt stigit med 2,12 procent i år. Bäst utveckling bland fonder med en fyra eller mer i betyg (på en femgradig skala) har Invesco China Focus Equity A USD Ac haft, med en uppgång på 8,5 procent. Största innehav är Alibaba, China Mobile och Tencent. 

Fonder inriktade på USA har i genomsnitt haft en uppgång på 17,39 procent hittills i år. Bland fonder med minst fyra av fem i betyg har MS INVF US Growth A haft med en uppgång på 32,3 procent. Största innehav är Amazon, Twitter och Veeva Systems.

IndexUtveckling hittills i år i % (USD)
SP5006,89
Nasdaq composite14,27
Russell 20009,86
Shanghai Composite, Kina-15,51
Shenzen Composite, Kina-19,34
Kospi, Sydkorea-6,64
Hang Seng, Hongkong-4,38


Enligt den genomgång som JP Morgan gjort har 86 procent av de amerikanska bolagen i S&P 500 slagit förväntningarna mätt som vinsten per aktie. Det är den högsta siffran som uppmätts sedan JP Morgan påbörjade granskningen 2009. Det kan jämföras med Europa där 56 procent av bolagen i Stoxx 600 slagit förväntningarna. För S&P500 bolagen handlar det dessutom om rekordutdelningar. Inför det andra kvartalet skulle 124 miljarder dollar, motsvarande 1,1 biljon kronor delas ut till akieägarna, elva procent högre än samma period föregående år. Direktavkastningen har dock sjunkit något för S&P500-bolaget och är nu nere i 1,92 procent, jämfört med 1,97 procent för ett år sedan. 

Vad gäller handelskriget så har Donald Trump har i en serie tweets hyllat de egna tarifferna och sagt att tullarna varit mycket mer framgångsrika än vad någon föreställt sig. Enligt den amerikanska presidenten är också tarifferna på stål bra för ekonomin och den lokala stålindustrin. Stålverk öppnas upp, stålarbetare går till jobbet och kassakistan fylls av dollar, menar han. 

Senast under onsdagen svarade Kina med nya importtullar på 25 procent gällande amerikanska varor till ett värde av 16 miljarder dollar mot USA. Tullarna gäller bland annat produkter som råolja och bilar är ett svar på USA:s tidigare upptrissning av handelskriget.

Kinas utrikesminister Wang Yi räckte dock ut en hand till den twittrande ledaren i väst genom att meddela att de är redo att samtala med USA under förutsättningen att det sker på basis av en ömsesidig respekt. 

Detta efter att USA aviserat sina planer på att höja tullarna på import av kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. USA:s handelsminister Wilbur Ross har bland annat varnat Kina för att det väntar ytterligare problem om landet inte själva väljer att ändra sin ekonomiska modell. 

Ett av de amerikanska bolagen som varit flitigt medialt bevakade den senaste tiden är Apple som nyligen passerade ett börsvärde på en triljon dollar. Ska Apple drabbas av tullarna? Det tror i alla fall inte den amerikanska börsprofilen på CNBC Jim Cramer. Detta trots att den statliga kinesiska tidningen People's Daily varnat för att Apple och andra amerikanska bolag kan vara sårbara som "bargaining chips" från Kinas sida. Cramer betonar att Apple är en av Kinas största arbetsgivare. Kina är också Apples näst största marknad efter USA, enligt Factset.

Nu varnar dock flera bedömare för att den amerikanska marknaden kan drabbas av självgodhet.

Federal Reserves chef i St. Louis, James Bullard uppgav nyligen att utsikterna för den amerikanska ekonomin är solida men att en recession inte är oundviklig. 

Researchfirman TS Lombard varnar för ett kommande ras på aktiemarknaden redan denna sommar då de anser att riskerna med handelskriget underskattas. Vidare bedömer de att den höga tillväxten i USA distraherar många investerare från de verkliga farorna med handelskriget. 

Likviditeten på marknaden och en stigande dollar är dåligt för aktiemarknaden, samtidigt som handelskriget väntas fortsätta eskalera till mellanårsvalet i USA, som tidigast.

Dessa faktorer i kombination medför att en sell-off på aktiemarknaden är en risk som är för stor att kunna ignorera, enligt TS Lombard. 

Jonas Olavi, chef för nordisk tillgångsallokering på Alfred Berg skrev nyligen i en månadsrapport att handelskriget skapar dimridåer som gör det svårare att överblicka hur ekonomierna verkligen går. 

Alfred Berg väljer att lämna allokeringen mellan tillgångsslag oförändrad denna månad och behåller den övergripande regionala allokeringen, vilket innebär en övervikt i amerikanska och japanska aktier. Europeiska och nordiska aktier är sedan tidigare nedviktade för att finansiera dessa övervikter.

Portföljförvaltaren av Skagen Global, Knut Gezelius, skriver i den senaste månadsrapporten att aktier fortfarande är långsiktigt intressant som tillgångsslag trots det eskalerande handelskriget som gör aktiemarknaden oförutsägbar på kort sikt.

Gezelius får medhåll av Pål Bergskaug som är förmögenhetsförvaltningschef på fondbolaget i Norge. 

"Det är under sådana perioder som denna man kan lyfta den långsiktiga avkastningen. Investerare som köpte aktier under finanskrisen blev väl kompenserade för det i efterhand", uppger Bergskaug.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.