Fortsatt god tillväxt

Juli månad har passerat och de stora samtalsämnena har varit värmen, handelskrig och andra kvartalets delårsrapporter. USA hade en riktigt stark rapportsäsong, men som däremot bjöd på en rejäl smäll då Facebook föll i värde med mer än 1000 miljarder på en dag efter en dålig rapport. Det var det största tappet någonsin och frågan är vad det betyder för den så framgångsrika tekniksektorn som drivit USA:s tillväxt under de senaste åren.

USA är dock fortsatt den marknad som går starkast med stora företagsinvesteringar, skattelättnader och hög tillväxt. Donald Trumps handelskrig har ännu inte fått någon effekt på marknaderna, varken i USA eller övriga världen. Konsensus ser ut att vara att kortsiktigt så kommer de föreslagna handelstullarna inte ha någon större påverkan. Skulle däremot handelskriget eskalera så lär en nedgång vara oundvikligt på lång sikt.

Bra tillväxt har vi även i Sverige, där BNP ökade mer än förväntat under första halvåret och börsen steg med 3,5 % i juli. Stockholmsbörsen har annars varit trög under 2018, men marknaden är dock fortsatt positiv till en hög aktieexponering och konjunkturen förväntas hålla i sig ett tag till. Den svenska tillväxten har länge drivits av låga räntor och stigande bostadspriser, men har under 2018 gått över till att drivas mer av industrin och exportsektorn. Den låga kronkursen och hög internationell efterfrågan gynnar svensk export väl. Det har dock inte avspeglats i sin helhet på den svenska börsen under 2018.

Nyckeltal juli månad:

Globalindex: 3,15 %
Svenska börsen: 3,51 %
Bästa marknad: USA S&P 500 , 3,69 %

Valutor

USD/SEK: 8,79 sedan årsskiftet +7,5 %
EUR/SEK: 10,27 sedan årsskiftet +4,6 %

Juli månads bästa fonder:

Alla Kategorier: GAM GAM Star Discretionary FX - USD (Acc)  

Nordamerika: Insiderfonder AB Inside USA 

Europa: Credit Suisse CS (Lux) Small and Mid Cap Germany Equity Fund 

Sverige: Swedbank Robur Sweden High Dividend  

Tillväxtmarknader: Nordea Fonder Latinamerika  

Räntefonder: Franklin Templeton Templeton Global Total Return Fund SEK H1   


Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.