Amerikanska småbolag och teknologi dominerade bland vinnarfonderna i augusti

Amerikanska småbolag och teknologifonder har varit ett vinnande tema för fondplaceringar under augusti månad. I den negativa vågskålen fortsätter Turkietfonder ha det fortsatt motigt efter kraftiga fall under året. Även Brasilienfonder sällar sig till förlorarskaren under månaden. Det visar statistik från fondmarknaden.

I topp på listan över vinnarfonder finns UBS Equity Fund Small Cap USA, fonden som likt namnet antyder har en stor andel exponering mot mindre amerikanska teknikbolag har även en betydande exponering mot hälsovård- och bioteknikaktier, vilket också varit en stark sektor under månaden. På andra plats återfinns SEB Nordamerikafond som har en snarlik exponering.

JP Morgans US Technology Fund, som placerar sig på plats nummer tre, har primärt exponering mot större teknologibolag i USA och de så kallade FAANG-aktierna (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). FAANG-bolagen återhämtade sig under augusti efter en svag juli månad där bland annat Facebook och Netflix rasade efter rapporter. Under augusti utvecklades Apple och Amazon särskilt starkt bland FAANG-jättarna.

På förlorarlistan är det idel Turkietfonder i topp. Under augusti fortsatte trycket på den turkiska liran och börsen i spåren av fortsatt oro för landets ekonomi. Såväl S&P som Moodys har nedgraderat Turkiet, vilket adderat till oron. Även diplomatiska spänningar mellan USA och Turkiet har varit en negativ faktor under månaden.

Brasilienfonder har även klättrat upp på listan över förlorare i augusti. Det har varit turbulent i Latinamerika där det framförallt stormat kring Argentina där landet under månaden vänt sig till den internationella valutafonden för ett nödlån och därefter annonserat en panikartad räntehöjning för att stävja valutafall. Sannolikt har oron spritt sig till Brasilien.

Bästa fonderna i augusti:
Alla Kategorier: UBS Asset Management - Equity Fund - Small Caps USA P +12,02 %
Nordamerika: UBS Asset Management - Equity Fund - Small Caps USA P +12,02 %
Europa: Danske Invest Lux - Europe Small Cap +6,64 %
Sverige: Spiltan Fonder - Aktiefond Investmentbolag +4,61 %
Tillväxtmarknader: Allianz Global Investors - Allianz Thailand Equity A +6,30 %
Räntefonder: GAM (Luxembourg) S.A. - GAM Swiss Franc Bond B +3,99 %

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.