Hållbart sparande – ett enkelt och kraftfullt sätt att förändra världen

Det bästa sättet att bidra till en bättre miljö och ett mer hållbart samhälle är inte genom ändrade vanor utan genom ett hållbart sparande. Nordea Sustainable Finance har i en studie jämfört effekterna på en persons klimatavtryck av ändrade vanor, som att äta mindre kött och välja bort bilen, med ett hållbart sparande, det vill säga genom att välja bort de företag som påverkar klimatet mest. Vad man fann var att ett ändrat sparande är 27 gånger mer effektivt. Ändrade vanor ledde till 84 ton mindre koldioxid över 42 år, ett ändrat sparande till 2 200 ton mindre koldioxid.

Att spara hållbart har ökat i popularitet de senaste åren och det finns idag ett stort utbud av fonder att välja mellan. Denna trend har lett till en ökad satsning på hållbarhet ute i bolagen, vilket driver fram verkliga förändringar i deras verksamhet. De flesta stora bolag har idag ambitiösa hållbarhetsredovisningar där de visar hur de arbetar för att göra sin verksamhet mer hållbar, inte bara ur ett ekologiskt perspektiv utan även ur ett socialt perspektiv.

Sen är det så klart så att oljebolag och andra bolag som släpper ut mycket koldioxid kommer att finnas kvar även om fler sparare väljer bort dem. Men ju fler som väljer bort dem, desto lägre börsvärden får de. Det leder i sin tur till att deras finansiering på marginalen blir dyrare och att oljeprojekt därmed blir mindre lönsamma.

Att använda sitt sparande för att påverka världen i positiv riktning är med andra ord inte en meningslös symbolhandling. Ett hållbart sparande leder till faktisk förändring. Med det sagt kan det vara värt att lägga om sina vanor också. Flera klimatsmarta vanor, som att äta mer grönsaker och att cykla istället för att åka bil, har ju fördelen att de också är bra för hälsan.

Topp 5 etiska/hållbara fonder, 3 år

 FondAvkastning 3 år
 GAM (Luxembourg) S.A. - Smart Materials Fund B73,52%
 Öhman Fonder - Etisk Index USA A66,27%
Öhman Fonder - Etisk Indexfond USA B66,06%
Nordea Fonder - Klimatfond57,85%
 UBS Asset Management - Equity Fund - Global Sustainable Innovators P55,73%
Schroders- Global Climate Change Equity (acc) A52,73%

Avkastning per 2018-09-21

Mikael Tjäder
Fondmarknaden.se