Centralbankerna satte tonen i juli

Sommarens nyhetsflöde har präglats av Federal Reserves U-sväng i penningpolitiken, den upptrappade handelsdispyten mellan USA och Kina samt rapportsäsongen för andra kvartalet.

USA
I slutet av juni kom USA och Kina överens om att få igång handelssamtalen på nytt i utbyte mot eftergifter från båda sidor. Efter att juli avslutats med vad som av Vita huset beskrevs som "konstruktiva" handelssamtal i Shanghai dröjde det dock inte länge innan Trump kritiserade Kina i en serie Twitter-inlägg.

Augusti inleddes sedan med börsras efter att den amerikanska presidenten aviserat nya tullar på 10 procent på resten av den kinesiska importen - något som Kina besvarade med att låta yuanen falla till den lägsta nivån mot dollarn på ett decennium.

”Uppenbarligen har Kina tagit handelskriget till en ny nivå. Sett från Kinas perspektiv kompenserar en svagare valuta den negativa effekten från amerikanska importtullar. Men det kommer garanterat inte att förbättra klimatet vid handelsförhandlingarna, och Trump kommer sannolikt att hämnas snart”, skrev Handelsbanken i en kommentar.

De pågående handelsdispyterna var också av en orsakerna till att Federal Reserve vid sitt senaste möte vidtog den första räntesänkningen sedan 2008. Beskedet var väntat, men börsindexen backade då centralbanken inte gav några starka skäl till förhoppningar om fler sänkningar.

En del bedömare, som Jefferies valutachef Brad Bechtel, pekade på några analytiker hade väntat sig en sänkning med hela 50 baspunkter. Vidare röstade även två av direktionens ledamöter emot räntesänkningen, och ordföranden Jerome Powell signalerade vid presskonferensen att sänkningen var en justering snarare än starten på en ny lång cykel med sänkningar - även om han inte stängde dörren för fler.

ING Economics menade att de pågående handelsdispyterna sannolikt kommer att bli vägledande för Federal Reserves framtida penningpolitik, och att en uppgörelse mellan USA och Kina sannolikt kommer att nås senare i år.

"Vi ser sänkningen som en förebyggande åtgärd för att säkerställa att den längsta ekonomiska expansionen i USA som någonsin uppmätts fortsätter. Centralbanken kommer sannolikt att lätta på penningpolitiken igen, men inte så mycket som marknaden prisar in", resonerade banken.

Den som vanligt välbevakade månatliga arbetsmarknadsrapporten gav inget större gensvar i marknaden. Antalet jobb utanför jordbrukssektorn i USA steg i linje med förväntan, medan timlönerna ökade något mer än väntat.

Europa
Det har varit fortsatt stort fokus på processen gällande Storbritanniens utträde ur EU under sommaren. Pundet tog stryk efter att Boris Johnson tagit över premiärministerposten från Theresa May och signalerat en ökad sannolikhet för ett avtalslöst utträde.

Boris Johnson har utlovat att ta landet ur EU senast den 31 oktober. EU har samtidigt sagt att unionen inte är redo att omförhandla utträdesavtalet, där den så kallade backstop-planen gällande gränsen mot Irland har visat sig vara den största stötestenen.

Samtidigt har USA:s utrikesminister Mike Pompeo sagt att man kommer vara redo med pennan i handen för att skriva handelsavtal med Storbritannien efter att landet lämnat unionen.

Europeiska centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad i juli, men gav marknaden skäl att tro på nya penningpolitiska lättnader vid mötet i september.

"Jahaja - där gick också ECB ned i startblocken för att göra penningpolitiken lättare i höst trots minusränta & uppsvälld balansräkning. Dörr nu vidöppen för sänkning & ännu mer negativ ränta (idag -0.4%; teknisk justering krävs)", twittrade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist efter beskedet.

Sverige
För svenskt vidkommande var rapportsäsongen en blandad kompott med stora kursrörelser efter både positiva och negativa överraskningar. Fram till den 1 augusti, då den tyngsta delen av rapportsäsongen hade avverkats, hade medianbolaget redovisat 0,4 procent lägre vinst än förväntat.

Några bolag som sticker ut på uppsidan är Astra Zeneca som gjorde ett rörelseresultat som låg 26 procent högre än konsensus. Inom IT-sektorn var variationen stor: Doro överraskade med nästan 31 procent, Hiq med drygt 34 procent och Nokia med 56 procent.

Några bolag som stack ut på nedsidan är ABB som underpresterade med 68 procent i sitt rörelseresultat, Kindred nära 37 procent sämre än väntat. BillerudKorsnäs kom med ett rörelseresultat som var 38 procent lägre än väntat, Dustin med 35 procent och Getinge med 26 procent.

Branschvis var det fastigheter och bygg som gick bäst, medan stål och råvaror presterade sämst.

 

Fondmarknaden.se