Coronaskräck satte börser i fritt fall

Fallhöjden har varit stor på världens börser sedan Coronaskräcken slog till från all time high-nivåer. Coronaoron späs nu på av det kollapsande oljepriset och handeln på Stockholmsbörsen inleder veckan i likhet med världens börser, kraftigt nedåt.

Så länge Corona spreds inom Kinas gränser höll sig världens börser lugna men när viruset fick fäste utanför Kina, spred sig oron till alla börser och branscher. Särskilt hårt drabbas flyg- och resebranschen, men även industrin och konjunkturkänsliga bolag drabbades hårt under Kinas omfattande nedstängning av ekonomin, så kallad ”lockdown”.

Hur världsekonomin på sikt kommer att påverkas av Corona är ännu oklart. IMF (Internationella valutafonden) bedömer att den globala ekonomin kommer att växa långsammare i år än under 2019. I fjol var den globala tillväxten 2,9 procent.

Kinas produktionsstopp har gjort att efterfrågan på olja minskat kraftigt, vilket fått oljepriset att falla. Oljekartellen Opec diskuterar i skrivande stund utökade neddragningar i produktionen för att försöka hålla priserna uppe.

Även guld, som vanligtvis ses som en säker hamn vid fallande börser handlades ned ordentligt. Ädelmetallen såg säljtryck av aktörer som behövde få loss likviditet för att täcka sina växande förluster när aktiemarknaderna rasade kraftigt. Guldet fick dock en kraftig rekyl uppåt, så nedgången blev kortvarig.


USA

Coronaviruset satte USA-börsen i fritt fall. Risken för att Coronaviruset utvecklas till en pandemi har ökat, men trots det fick New York-börserna en kraftig rekyl uppåt. Flera faktorer bidrog:

Den amerikanska centralbanken Fed sänkte styrräntan med 0,5 procentenheter till intervallet 1,0 – 1,25 procent. En sådan stor enskild sänkning tillhör undantagen och har enbart setts i tider av oro, som till exempel finanskrisen 2008, 9/11 och IT-kraschen.

Joe Biden gick vinnande ur “Supertisdagen”, demokraternas primärval när 14 delstater röstar under en och samma dag. Joe Biden som var Barack Obamas vicepresident ses av marknaden som en mer stabil presidentkandidat än Bernie Sanders.

Ett annat positivt besked var att den amerikanska kongressen bestämde om ett stimulanspaket på 8 miljarder dollar i kampen mot Corona. IMF och den italienska centralbanken lanserar också de, stödpaket på 50 miljarder dollar respektive 5 miljarder euro för att bekämpa Coronaviruset.

Den viktiga amerikanska tioåriga räntan har fallit till rekordlåga nivåer. Den amerikanska staten får därmed en lägre räntekostnad på sin höga och stigande statsskuld. Många bedömare undrar om sänkningen av Fed är rätt recept då mer pengar i marknaden inte hjälper mot försörjningskedjan som fått ett stort avbräck i och med att Kina stängt ner många industrier och det tar lång tid att återstarta hela maskineriet igen. Fed kan därmed ha slösat bort en del av sin ammunition som eventuellt behövs i ett senare läge vid en lågkonjunktur för att få fart på investeringarna igen.

Goldman Sachs tror inte längre på någon vinsttillväxt för amerikanska företag för helåret. Det kan jämföras med konsensus på en vinsttillväxt på sju procent i år.

I början av månaden såg läget ljusare ut då inköpschefsindex för industrin steg över det viktiga expansionsstrecket 50, medan tjänsteindex fortsatte att stiga en bra bit över 50-strecket.


Europa


Årets uppgång på Stockholmsbörsen med 6 procent raderades på några få dagar när Coronaskräcken slog till. Även den svenska börsen fick en viss rekyl uppåt när den amerikanska centralbanken sänkte räntan.

Tyska regeringen överväger stimulanser för att lindra påverkan på ekonomin från Coronaviruset. Det handlar om skattelättnader och individuellt företagsstöd åt de som drabbas.

Den viktiga fordonsbranschen har det svettigt just nu då det är tvärnit på den viktiga kinesiska marknaden. Fordonsförsäljningen tappade 80 procent i februari, jämfört med motsvarande period föregående månad. Ännu sämre var siffran under den första delen av månaden då försäljningen pekade ner 92 procent.

Flygbolagen brottas med allt mindre resande, inte minst då charterturister på sina håll tvingats sitta i karantän vid nya Coronautbrott.

Inköpschefer i EMU-området indikerar om fortsatt kontraktion, även om inköpschefsindex steg något i januari. Tjänstesektorns siffror är högre och indikerar ett bättre expansionsläge än föregående månad.

Värt att notera är att Tysklands sysselsättningsbarometer från Ifo (Institute for Economic Research)såg sitt största tapp sedan december 2008. Den tidigare optimismen som fanns på arbetsmarknaden är nu helt borta, enligt Ifo.

Corona har skördat sin första konkurs inom flygindustrin då det brittiska lågprisflyget Flybe tvingats upphöra med sin verksamhet.


Kina/Asien

I Asien föll börserna under februari, men trots det omfattande Coronautbrottet och nedstängningen av produktion i Kina presterade landets börser bättre än sina grannländer. Hongkong och Kina-börserna har fallit mindre än Tokyobörsen och Taiwanbörsen.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin rasade nertill 35,7 i februari, från att ha prickat det viktiga expansion strecket 50 föregående månad. Nivån är nu lägre än vad som sågs under finanskrisen 2008-2009 då indexet som lägst stod vid 38,8.

Caixin som har sitt eget index visade att industrin föll till 40,3 i februari från 51,1 månaden innan. Inom tjänstesektorn var raset ännu större, ned till 26,5 från 51,8 på en månad.

Hongkong-börsen, som i fjol var världens största noteringsmarknad sett till den totala storleken, bedömer att det kommer att bli betydligt färre börsnoteringar under det första halvåret på grund av coronaviruset. Den, av många efterlängtade, börsintroduktionen av Airbnb har också skjutits på framtiden.

Det amerikanska inköpschefsindexet för tjänster har varit i fallande trend, och föll under det viktiga expansionsstrecket 50 samma dag som den amerikanska börsen började tappa från toppnivåerna. Denna nivå utgör alltså skillnaden mellan en växande och en krympande ekonomi.

En bransch som drabbats hårt är bilförsäljningen i Kina som bromsat in 92 procent men även smartphoneförsäljningen som tappat nära 37 procent i januari.

Kina som haft en stadig tillväxt på minst sex procent årligen kan under det första kvartalet i år falla till 3,5 procent enligt Morgan Stanley. Detta om industriproduktionen inte återställs till normala nivåer.


Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.