Uppåt på börserna och guldpriset på all time high

Juli har varit gynnsamt för aktiemarknaderna och flertalet börser steg under månaden. Trots att det finns en stor oro för fortsatt smittspridning, eller ”en andra våg” som det talas om, samt hur vardagen ska se ut i framtiden, så ser nuvarande trend ut att kunna fortsätta även under augusti. Det är till stor del de stora stimulanspaketen som fortsätter att gynna börserna, men hur marknaderna kommer reagera när dessa paket succesivt fasas ut, återstår att se.

Det svenska indexet OMX Stockholm 30 har under juli månad stigit med 2,5 procent och var den 31 juli ned cirka 3,5 procent sedan årsskiftet. Återhämtningen sedan bottennoteringen den 23 mars ligger på 28 procent.
Under juni kom nya arbetslöshetssiffror, dessa var inte att glädjas åt och visade på en total arbetslöshet på 9,8 procent, ungdomsarbetslösheten låg på hela 32,3 procent. Utöver detta så har över en halv miljon personer på ett sätt eller annat gått ner i arbetstid.

Den amerikanska börsen har även den gått starkt under månaden. Dow Jones Index, som omfattar 30 av de största bolagen i USA, är upp 2,4 procent, på året ligger det på minus 7 procent. Det bredare indexet S&P 500 ligger däremot på nollan för året och har därmed raderat ut hela vårens börskrasch. Vad som driver på i USA är framförallt de stora bolagen inom IT-sektorn som har gått som tåget genom rådande kris.


I Europa ser det sämre ut och flertalet börser pekar starkt nedåt för årets första 7 månader. Skillnaden kan till viss del hänföras till att de europeiska indexen inte alls är lika tunga inom IT, men också att de består till stor del av fler konjunkturkänsliga bolag.


I förra månadens fondkommentar skrev vi om att guld nästan alltid fungerat som en tillflyktsort vid kriser och oroliga tider, och att 2020 inte varit något undantag. Priset på guld har under våren och sommaren rusat iväg och står just nu på ”all time high”. Sedan årsskiftet fram till 31 juli är guldet upp med nästan 30 procent. En otroligt stark utveckling för en tillgång som ibland beskrivs som en värdebevarare mer än en investeringsmöjlighet. Vi skrev också att vissa analytiker trodde på att vi kunde nå 2000 dollar per uns inom 1 år. Denna magiska gräns nåddes redan nu den 4:e augusti.

En annan råvara, som har gått i stort sett raka motsatsen till guld, är oljan. Oljepriset störtdök under våren, det var en kombination av börsfallen som skedde på grund av spridningen av Covid-19, samt oroligheter mellan OPEC/USA/Ryssland som föranledde att vissa oljebolag under en kort period var tvungna att betala för att bli av med sin olja. Med andra ord, det var alltså under en kort tid negativa priser på vissa oljecertifikat. Detta var såklart endast tillfälligt och priset återhämtade sig, men trots detta så är oljan (WTI) detta år ned med hela 34 procent.

Sammanfattningsvis så kan vi säga att det kortsiktigt fortfarande ser positivt ut för aktiemarknaderna, det trendar uppåt och konjunktursifforna ser något positivare ut. Hur detta ska spela ut sig på längre sikt är svårt att sia om, men att det globala indexet (MSCI World) skulle ha rusat 44 procent sedan bottennoteringen till den 31 juli, är en otrolig styrkesignal, och ett starkt bevis på hur omfattande alla stödpaket varit. Som i tidigare kommentarer så fortsätter vi att uppmana till försiktighet och att man håller sig till sin långsiktiga sparplan. Och glöm inte bort månadssparandet!

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.