Fondkommentar augusti - Teknikjättarna agerar draglok åt börsen

Börserna fortsatte uppåt även under augusti och Stockholmsbörsen i form av OMXS30 slutade på plus 3,45 procent för månaden. Detta innebär att indexet är -0,31 procent sedan årsskiftet, och alltså har tagit igen i stort sett hela vårens nedgång. Det bredare Stockholmsindexet OMXSPI ligger snäppet före och landar på plus 2,59 procent för året. En stark utveckling måste vi ändå säga och vi är fortfarande förvånade över att återhämtningen gått så snabbt som den gjort. Även om vi tycker att det gått snabbt i Sverige så bleknar vi i jämförelse med USA. Indexet S&P 500 ligger per den 31 augusti 7,44 procent upp sedan årsskiftet. Vi får dock inte glömma att de största bidragarna i USA är teknikjättarna som har agerat draglok för den amerikanska börsen, vi har nämnt det tidigare men bolag som Apple (+71%), Amazon (+82%), Facebook (+40%), med sina enorma börsvärden, får en stor påverkan på de amerikanska indexen. Detta innebär en samlad ökning av börsvärde på närmare 2 900 miljarder dollar, en siffra som är svår att riktigt ta på, och mer liknar ett lands ekonomi än börsuppgången för tre börsbolag.


Presidentvalet i USA närmar sig och den 3 november avgörs det om Trump får sitta kvar, eller om Joe Biden tar över presidentskapet. Opinionsmätningarna visar just nu att Joe Biden har ett övertag i kampen om USA, men dessa siffror vet vi haft fel förut, bara dagar innan presidentvalet 2016 visade siffrorna att Hillary Clintons vinstchanser låg på över 70 procent. Snacket från Trump låter ungefär lika i år som då, att hans väljarbas inte ”når fram” i opinionsmätningarna och att hans faktiska stöd är högre än siffrorna visar. (Vilket faktiskt var sant 2016). Hur det går i årets val återstår att se, men det vi vet är att börsen mest troligt kommer se det positivt om Trump får sitta kvar.


Under förra månaden skrev vi lite om guldpriset och att det nått all time high, sedan dess har priset sjunkit något, men ligger fortfarande kvar på historiskt sett mycket höga nivåer, och fortfarande några procent över toppnoteringarna under 2011. Detta är väl ett tydligt tecken på att det fortfarande är oroligt på marknaderna, och att många söker sig till andra sorters tillgångsslag.


Det har talats mycket om alla de penning- och finanspolitiska stöden som rullats ut sedan i våras, och det är väl fullt naturligt med tanke på vilken kraft de gett åt börserna. Vi har nog aldrig tidigare skådat en så snabb återhämtning från en så stor börskrasch. Man kan verkligen säga att de nästan 20 000 miljarder dollar som har pumpats ut i systemen i form av olika finanspolitiska program har haft en viktig roll. Det har sista månaderna varit ganska tyst kring nya program, och tur är väl kanske det, någonstans måste det ju finnas ett stopp. Däremot så blir det tydligare och tydligare att räntepolitiken världen över kommer att ta en ny riktning. Inflationsmålen sänks och de stora centralbankerna kommer mest troligt hålla räntorna på noll under en lång tid. Detta ger såklart också fortsatt stöd för börsen då det blir svårt att hitta avkastning på annat håll.


Sammanfattningsvis så ser börsläget bra ut för tillfället. Visst, värderingarna är lika höga som innan kraschen, men samtidigt finns nu också mycket mer pengar i systemet. Det är tydligt att man tittar bortom 2020 och fokuserar på 2021 istället, och bra är väl det kanske? Det är nog många av oss som gärna lägger detta år bakom sig, och istället blickar framåt mot nya möjligheter.


Tycker du att det är ett klurigt börsläge och svårt att fatta rätt beslut? Ta gärna en titt på Fondmarknaden.se’s Aktiva Fondportföljer eller Modellportföljer . Två tjänster som låter dig släppa börsen och fokusera på något annat istället, medan vi tar hand om sparandet åt dig!

Fondmarknaden.se
Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.