Har du koll på ränta-på-ränta-effekten?

Albert Einstein lär ha kallat ränta på ränta-effekten både för världens åttonde underverk och för den starkaste kraften i universum. För någon som vet vad ränta är och har någon sorts förståelse för själva grundkonceptet, att 10 procents avkastning på 100 kronor gör att du får 110 kronor och att 10 procent på 110 kronor gör att du får 121 kronor och så vidare, verkar det kanske som att Einstein tog i lite väl mycket.

Det Einstein menade var dock vad effekten gör över väldigt långa tidsserier, för då börjar siffrorna bli väldigt ointuitiva. Ett berömt exempel kommer från Indien där en kung var lyrisk över det nya spelet schack och ville ge en belöning till dess uppfinnare.

”Vad vill du ha?” frågade kungen.

”Ett riskorn för den första rutan, två för den andra, fyra den tredje och så vidare till brädet tar slut”, svarade uppfinnaren.

”Är det allt? Det var blygsamt”, svarade kungen och beordrade sina tjänare att göra i ordning belöningen.
Riset hämtades och när de gjort upp till ruta 20, och totalt placerat ut 1 miljon riskorn, började kungen svettas. När de nått ruta 30 var det 1 miljard riskorn, på ruta 40 1 000 miljarder och när den 64:e rutan var klar 18 miljarders miljarder, vilket blir ungefär 210 miljarder ton ris. Enligt legenden tillräckligt för att täcka hela Indien i ett metertjockt lager av ris.

Lärdomen för någon som pensionssparar är att börja tidigt, eftersom man tjänar de mesta av pengarna i slutet. Om du går i pension när du är 65 och börjar pensionsspara när du 25 istället för 30 kommer du att ha 50 procent mer pengar att leva på när du slutar jobba. (Givet att du har en avkastning på 8 procent per år och sparar ett lika stort belopp varje år. Högre avkastning gör skillnaden större och vice versa.)
På samma sätt kan en liten skillnad i avkastning göra stor skillnad. Skillnaden mellan 7,5 och 8 procent är 15 procent över 40 års sparande. Så var aktiv i dina fondval, tänk på att inte betala för höga avgifter och låt världens åttonde underverk jobba så hårt som möjligt för dig.

Mikael Tjäder
VD, Fondmarknaden.se