Logga in   |  Bli kund
kampanj_paket.jpg

Fondnyheter

 • Hedgefonder fortsätter gynnas av stabilare marknadsklimat - Lyxor  

  Hedgefonder fortsätter gynnas av stabilare marknadsklimat - Lyxor

  Hedgefonder har gynnats av ett stabilare marknadsklimat under juli månad. Det konstaterar den franska kapitalförvaltaren Lyxor i sin senaste strategirapport.

  Enligt rapporten har samtliga delstrategier i Lyxors hedgefondindex stigit under månadens första hälft och indexet noterar en uppgång på 1,6 procent under perioden. Riktningsbaserade strategier har gått i bräschen och gynnats mest påtagligt av det förbättrade klimatet. Såväl long/short equity strategier som special situations har stigit med 3,3 procent under månaden, skriver Lyxor.

  CTA:er, hedgefonder som försöker hitta trender på globala terminsmarknader med hjälp av algoritmer, har noterat nedgångar under de senaste två veckorna. Dessa har lidit av sin defensiva marknadspositionering i takt med att riskaptiten på marknaden ökat. Stigande räntor och långa exponeringar mot den turkiska liran förklarar till viss del den relativt svaga avkastningen under perioden, strategin är dock fortfarande positiv på månaden, skriver Lyxor.

  Inom aktier har Lyxor sett en sektorrotation där aktier med starkt momentum har underpresterat medan värde-aktier har studsat tillbaka. Detta har gynnat marknadsneutrala long/short equity förvaltare som typiskt sett är känsliga för momentum-faktorn, enligt Lyxor.

  Trots en återhämtning under juli noterar Lyxors hedgefondindex en nedgång på 2 procent sedan årsskiftet, enligt rapporten.


  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Turkiet-fokus i senaste avsnittet av Fondpodden  

  Turkiet-fokus i senaste avsnittet av Fondpodden

  Fondpodden har släppt avsnitt 47. Podden leds av ekonomijournalisten Jacob Bursell som den här gången träffar Emre Akcakmak som är analytiker på fondbolaget East Capital.

  "Vart är Turkiet på väg, och hur ska vi förstå de senaste årens utveckling i ett land som ett tag beskrevs som en av världens mest lovande tillväxtmarknader?", framgår det av beskrivningen.

  Avsnittet finns att lyssna på nedan.


  Taggar:
  #mutualfunds   #podd  

 • Tolv kvartal i rad med uttag ur Aberdeens fonder  

  Tolv kvartal i rad med uttag ur Aberdeens fonder

  Skotska kapitalförvaltaren Aberdeen Asset Management, som är nummer tre i Europa, fortsätter att drabbas av uttag från kunder. Under det senaste kvartalet har 8,9 miljarder pund tagits ur bolagets fonder och det är det tolfte kvartalet i rad med utflöden.

  Aberdeen uppger att man upplevde en betydande volatilitet på marknaden den sista veckan i juni då investerarna reagerade på resultatet av omröstningen i Storbritannien. Kapitalförvaltaren tvingades bland annat stänga sina fonder med inriktning på fastigheter i Storbritannien men efter att likviditeten förbättrats öppnades de återigen för handel i förra veckan.


  Taggar:
  #emergingmarkets   #financials   #mutualfunds  

 • Investerarna bunkrar upp kontanter - Bank of America Merill Lynch  

  Investerarna bunkrar upp kontanter - Bank of America Merill Lynch

  Placerarna har nu kassanivåer som uppgår till en nivå som inte setts sedan 2001, enligt Bank of America Merill Lynch senaste Fund Manager Survey.

  Signalen kan ses både som en potentiell bullish signal för aktier, alternativt som en bekräftelse på att investerarna anar mer oreda framöver, enligt Jonas Olavi, nordisk chef för Tactical Asset Allocation hos kapitalförvaltaren Alfred Berg.

  Försiktigheten bland investerarna har inte varit så hög sedan juli 2012. Synen på den globala tillväxten är dyster, samtidigt som de flesta inte anser att en recession kommer uppstå i närtid. Den negativa tillväxtutsikten medför låga inflationsförväntningar, som enligt undersökningen är på fyra månaders lägsta bland investerarna.

  Under året har investerarna ändrat tillgångsallokeringen från aktier, som för första gången på fyra år noteras på undervikt, till råvaror. Tittar man på regioner uppger investerarna att de har en övervikt amerikanska aktier, medan japanska fortsatt är underviktade. Europeiska aktier har viktats ned sedan årets början, och ligger för första gången på tre år i undervikt, där främst europeiska banker ratas.

  Tillväxtmarknaderna ses fortfarande som mer attraktiva än utvecklade ekonomier, vilket har lett till en ökad övervikt i tillväxtmarknadsaktier.


  Taggar:
  #macro   #mutualfunds  

 • AXA Rosenberg Global Small Cap Alpha backade 2,7 procent i juni - bolag med exponering mot Europa förlorare  

  AXA Rosenberg Global Small Cap Alpha backade 2,7 procent i juni - bolag med exponering mot Europa förlorare

  AXA Rosenberg Global Small Cap Alpha B USD, en global aktiefond med fokus på småbolag, backade 2,72 procent i juni. Fonden utvecklades sämre än sitt jämförelseindex, S&P Developed SmallCap Index, som minskade 1,93 procent under samma period. Det framgår av fondens månadsbrev.

  Fondens målsättning är att överavkasta sitt jämförelseindex över en rullande treårshorisont. Efter den svaga relativa avkastningen i juni är fondens avkastning svagare än index sett över denna tidshorisont.

  Fonden är fortsatt underviktad i finans och fastighet och hälsovård men överviktad i sällanköpsvaror och -tjänster samt informationsteknik jämfört med sitt jämförelseindex, framgår det av månadsbrevet.

  Bland fondens överviktade innehav fanns vid månadsskiftet Ingredion, Synopsis och Huntington Ingalls Industries. Bland de mest underviktade fanns Global Payments, Deutsche Wohnen och Centene.

  I en förvaltarkommentar framkommer att fondens största negativa bidragsgivare under månaden var bolag med exponering mot den europeiska marknaden vilka drabbades hårt i spåren av Brexit.

  Bland de innehav som bidrog mest negativt till fondens avkastning fanns bemanningsföretagen Manpower och Adecco, det tyska flygbolaget Lufthansa samt de brittiska bygg- och fastighetsbolagen Carillion och Helical Bar.

  Fonden hade per månadsskiftet ett förvaltat kapital på cirka 527 miljoner dollar.


  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra nyheter

 • Konsekvenser av Brexit – hur påverkar detta mitt sparande?  

  Konsekvenser av Brexit – hur påverkar detta mitt sparande?

  Marknaderna hade inte prisat in att det skulle bli ett Brexit, och reagerar som förväntat med tanke på resultatet av folkomröstningen med ökad volatilitet, fallande aktiemarknader och högre spreadar på kreditmarknaden.

  Det som alltid har gällt och fortfarande gäller är att osäkerhet skapar stora rörelser och det är lätt att ta fel beslut i ett sådant rådande klimat.

  Om Storbritanniens val om utgång ur EU är en isolerad händelse och inte leder till en ytterligare fragmentering av EU, kommer det att få en begränsad inverkan på de finansiella marknaderna.

  Så hur bör man agera i sitt sparande?
  Vi rekommenderar att du behåller din nuvarande investeringsstrategi, då det är mycket osäkert hur marknaderna kommer att reagera på kort sikt. Är du i behov av ditt kapital inom kort, är rekommendationen att sälja dina aktier och fonder. Är du långsiktig och har ett månadssparande i aktier och fonder så bör du fortsätta med samma strategi. Det är alltid lätt att sälja sina innehav men tidpunkten för att köpa igen kan vara svår att hitta. Ingen som har sålt av sitt innehav vill missa tåget när det börjar att gå upp igen.

  För dig som tänker gå in i marknaden och köpa, rekommenderar vi att det görs med jämna mellanrum för att utnyttja de svängningar som vi just nu upplever. Med facit i hand tror vi att man har gjort en bra affär om man tittar i backspegeln om ett år.

   
  Stockholm 2016-06-28

  Fondmarknaden.se

 • Nyhetsbrev juni 2016  

  Nyhetsbrev juni 2016

  Nu presenterar vi nyhetsbrevet för juni. Vi ger dig en summering av utveckling under maj månad, samt risker och möjligheter inför sommarens stora händelse; den engelska folkomröstningen om ett utträde ur EU den 23 juni. Vad händer vid ett Brexit respektive Bremain?

  Vi bjuder även på en intressant intervju med Hertta Alavas, Förvaltare på FIM Fonder samt en färsk nordamerika analys, producerad åt oss av Invesco.

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • Artikel i Dagens Nyheter om kategori-sparande  

  Artikel i Dagens Nyheter om kategori-sparande

  http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/stark-tro-pa-europafonder/

   

 • I väntans tider  

  I väntans tider

  Under maj månad steg de stora marknaderna ,som ingår i världsindex, med drygt 4 %. Detta som ett resultat av årets stora finansiella händelse – folkomröstningen i England om ett Brexit (utträde)eller Bremain (vara kvar) gav opinionssifforna för ett stanna kvar men vid månadsskiftet maj/ juni kom omvända siffror.

  De finansiella marknaderna har i nuläget ingen klar riktning utan studsar  upp och ned. Både den ekonomiska tillväxten och vinsttillväxten kommer att vara dämpad framöver men kollapsen som investerarna oroade sig för tidigare i år ser ut att undvikas. Men de stora kurssvängningarna som vi sett tidigare kan komma tillbaka och riskerna ligger på nedsidan. Diskussionerna kring Kinas tillväxt, Brexit och räntehöjningar från den amerikanska centralbanken (FED) kommer att orsaka nervositet på marknaden. Vad alla behöver i dagsläget är ökad klarhet kring de ekonomiska utsikterna, och speciellt vinstutsikterna, detta är ett måste för att hållbara uppgångar i riskfyllda tillgångar ska komma på fråga.

  Framöver går tillväxten framåt på en låg växel medan centralbankerna går åt olika håll. FED höjer räntan under året och centralbankerna  i Europa och Japan ligger kvar. Inflationen ökar något som ett resultat av svagt stigande löner och effekter av stigande råvarupriser. Vinsterna förblir dämpade och värderingen håller sig konstant.

  Sommarens stora händelse är den engleska folkomröstningen om ett utträde ur EU den 23 juni, vad händer vid ett Brexit respektive Bremain?

  Brexit (utträde)

  - Fall i de korta räntorna

  - Svagare pund upp till 10 % fall

  - Brittiska och Europeiska aktier faller , upp till 15 %.

  Bremain (vara kvar i unionen)

  - Högre korta räntor

  - Starkare pund upp med 10 %

  - Brittiska och Europeiska aktier stiger, de har inte följt med i utvecklingen under året

   

  Bäst utveckling alla fondkategorier

  Bland vinnarfonderna  under maj månad hittar vi fonder som placerar i Japan  och i så kallade frontiermarknader. Om man ser tillbaka under 2016 så har det varit stora kast bland vinnarkategorier, vi har haft råvarufonder, Brasilien – och Ryssland bland annat, allt detta visar på stor osäkerhet för närvarande, den stående frågan är vart är konjunkturen på väg?

  Bästa fonder (1 månad)
  Invesco – Nippon Small/mid Cap Equity Fund, +16,93 %
  Tundra Fonder AB – Nigeria och Sub-Sahara +15,38 %
  Tundra Fonder – Frontier Opportunities Fund +9,93 %
  IKC Fonder AB – IKC Filippinerna +9,79 %
  Fidelity – Global Technology Fund +9,73 %

   

  Nordamerika

  Nordamerika fortsätter att finnas högt på listorna över vinnarfonder. Under 2016 är det just denna kategori som ligger högst bland regioner som återfinns i globalindex.

  Nordamerikafonder med bäst utveckling (1 månad)
  BlackRock – GF US Growth Fund +8,12 %
  Henderson – US Growth Fund +7,1 %
  UBP Lux – UBAM GCM MidCap US Equity Growth +7,1 %
  Legg Mason – Legg Mason ClearBridge Value Fund +8,87 %
  Alliance Bernstein – AB FCP 1 US thematic Research +6,79 %

   

  Europafonder

  I kölvattnet av lugnande oppiniossiffror (maj månad) avseende den engelska folkomröstningen, steg Europafonder över lag. Seadn årsskiftet 2015/16 ligger denna kategori däremot efter i globalindex.

  Europafonder med bäst utveckling (1 månad)
  JPMorgan – JPMF Europé Small Cap (a) +7,79 %
  Danske Invest Lux – Europe Small Cap + 7,74 %
  UBS Asset Management – European Opportinity Unconstrained EUR +7,32 %
  Swedbank Robur – Småbolagsfond Europa +6,87 %
  Pictet-Small Cap Europe – R +6,63 %

   

  Sverigefonder

  Vår egen hemmamarknad Sverige har följt efter utvecklingen i Europa.

  Sverigefonder med bäst utveckling (1 månad)
  ODIN Fonder – Sverige C +6,83 %
  Didner Gerge – Småbolag +5,94 %
  SEB – Sverigefond Chans/Risk +5,41 %
  Swedbank Robur  – IP Aktiefond +5,19 %
  Swedbank Robur – Kapitalinvest +5,19 %

   

  Tillväxtmarknadsfonder

  I denna kategori hittar man högt upp på listorna fonder som placerar i så kallade Frontierfonder.

  Tillväxtmarknadsfonder med bäst utveckling (1 månad)
  Tundra Fonder AB – Nigeria and Sub Sahara +15,38 %
  Tundra Fonder AB – Frontier Opportunities Fund +9,93 %
  IKC Fonder AB – IKC Fillippinerna +9,79 %
  Danske Invest Lux – India +8,3 %
  Amundi Lux – Amundi Funds Equity India Select +7,75 %
   

  Thomas Holmström
  Kapitalförvaltare, Fondmarknaden.se
  2016-06-07

   

   

 • Nya telefontider för kundsupporten  

  Nya telefontider för kundsupporten

  Från och med den 1 juni har kundsupport nya telefontider.
  Måndag - fredag: 09:00 – 16:00
  Lunchstängt: 12:00 -13:00


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  Över 1600 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket