Logga in   |  Bli kund
Banner_FM.jpg

Fondnyheter

 • C WorldWide Global Equities 1A steg 0,7 procent - köpte Sony, Softbank och Ping An  

  C WorldWide Global Equities 1A steg 0,7 procent - köpte Sony, Softbank och Ping An

  Den globala etiskt inriktade aktiefonden C WorldWide Global Equities 1A steg med 0,7 procent under november, vilket var sämre än index som under samma period ökade med 1,5 procent. Hittills i år är fonden upp med 16,9 procent, vilket är bättre än index som stigit med 11,9 procent.

  Största negativa bidragsgivare var TSMC, som föll på nedgradering till "behåll" av Morgan Stanley efter mycket stark utveckling under 2017, och Priceline, på oro över ökade strategiska marknadsföringskostnader vilket på kort sikt kommer att dämpa tillväxten.

  Största positiva bidragsgivare var Sony, efter höjd vinstprognos, samt försäkringsbolagen AIA Group and Ping An som gynnas av den växande marknaden för försäkringar i Kina.

  Fonden sålde under höstmånaden Gilead, främst på oro för ökad konkurrens och lägre marginaler de kommande åren. C WorldWide Global Equities Ethical 1A köpte samtidigt mer i Sony, SoftBank och Ping An.

  Största innehav var Visa följt av HDFC samt Shell.

  Keyence har sedan i oktober fallit ned till fjärde plats.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Global Equities Ethical steg 0,6 procent i november - sålde Gilead  

  C WorldWide Global Equities Ethical steg 0,6 procent i november - sålde Gilead

  Den globala etiskt inriktade aktiefonden C WorldWide Global Equities Ethical steg mindre än index under november. Fonden steg med 0,6 procent, vilket 0,8 procentenheter sämre än index. Hittills i år är fonden upp med 16,4 procent, vilket är bättre än index som stigit med 11,9 procent.

  Största negativa bidragsgivare var TSMC, som föll på nedgradering till "behåll" av Morgan Stanley efter mycket stark utveckling under 2017, och Priceline, på oro över ökade strategiska marknadsföringskostnader vilket på kort sikt kommer att dämpa tillväxten.

  Största positiva bidragsgivare var Sony, efter höjd vinstprognos, samt försäkringsbolagen AIA Group and Ping An som gynnas av den växande marknaden för försäkringar i Kina.

  Under månaden sålde C WorldWide Global Equities Ethical 1A Gilead, främst på oro för ökad konkurrens och lägre marginaler de kommande åren.

  Aktiefonden ökade samtidigt positionerna i Sony, SoftBank och Ping An.

  Största innehav var Visa följt av HDFC samt Keyence, i linje med i oktober.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Stable Equities 1A steg 3,2 procent under november - TJX nu största innehavet  

  C WorldWide Stable Equities 1A steg 3,2 procent under november - TJX nu största innehavet

  Aktiefonden C WorldWide Stable Equities steg med 3,2 procent under november, vilket var bättre än index som under samma period ökade med 2,1 procent.

  Hittills i år är aktiefonden upp med 7,8 procent, vilket är 0,3 procentenheter bättre än index.

  Fonden investerar i aktier som man bedömer kommer att ha en mer stabil kursutveckling än aktiemarknaden i stort.

  TJX var vid utgången av månaden största innehav med en portföljandel på 4,4 procent. I oktober fanns inte klädaktien med bland de tre största innehaven. På andra plats Snap-on 4,3 procent (4,1 procent i oktober) och på tredje plats HKT Trust and HKT vid oförändrade 4,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Emerging Markets ökade med 1,9 procent i november - Tencent nu största innehavet  

  C WorldWide Emerging Markets ökade med 1,9 procent i november - Tencent nu största innehavet

  Aktiefonden C WorldWide Emerging Markets, som investerar likt namnet antyder på tillväxtmarknader, ökade med 1,9 procent under november. Index sjönk under samma period med 0,3 procent. Hittills i år är fonden upp med 36,1 procent, vilket är 14,2 procentenheter bättre än index.

  Fonden skriver inget om några portföljförändringar. Tech-bjässen Tencent är nu största innehavet i fonden och svarar för en vikt om 6,3 procent (6,1 procent i oktober). Samsung på andra plats med 6,2 procent (6,5) och Alibaba på tredje plats med 5,5 procent (5,8).

  Kina samt Hongkong är största exponeringen med 38,5 procent av portföljen (37,4). Övriga Fjärran östern kommer på andra plats med 23,2 procent följt av Taiwan, Korea och Singapore med 18,3 procent.  Taggar:
  #emergingmarkets   #mutualfunds  

 • C WorldWide Asia 1A steg med 0,9 procent under november - index backade - tecknade HDFC Standard Life  

  C WorldWide Asia 1A steg med 0,9 procent under november - index backade - tecknade HDFC Standard Life

  Aktiefonden C WorldWide Asia 1A steg med 0,9 procent under november, vilket var bättre än jämförelseindex som under samma period ökade med 0,2 procent. Hittills i år är fonden upp 40,3 procent, vilket är klart bättre än index som stigit med 27,5 procent.

  Fonden utvecklades något bättre än jämförelseindex under månaden, primärt drivet av innehav i finanssektorn som utvecklades väl, i synnerhet försäkringsbolag som kinesiska China Taiping Insurance och Ping An.

  Fonden deltog under höstmånaden i börsintroduktionen av HDFC Standard Life Insurance (HDFC Life). Fondförvaltarna Allan Christensen och Mogens Akselsen skriver i en månadsrapport att bolaget har mycket goda förutsättningar för långsiktig strukturell tillväxt – försäkringsmarknaden i Indien, precis som i Kina, är underpenetrerad givet att tillväxt, levnadsstandard och disponibel inkomst ökar.

  "Försäkringsbolagen kan också räkna med politisk medvind framöver då finansiell inkludering står högt på agendan och de offentliga skyddsnäten är relativt outvecklade", skriver förvaltarna Allan Christensen och Mogens Akselsen.

  I övrigt nämns inte några portföljförändringar.

  Största innehav vid periodens utgång var Samsung följt av Tencent och TSMC, i likhet med situationen för oktober.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • C WorldWide Sweden 1A sjönk med 2,9 procent under november - köpte Storytel  

  C WorldWide Sweden 1A sjönk med 2,9 procent under november - köpte Storytel

  Svenska aktiefonden C WorldWide Sweden sjönk med 2,9 procent under november, vilket var bättre än index som under samma period backade med 3,4 procent. Hittills i år är fonden upp 13,4 procent, vilket är 1,9 procentenheter bättre än index.

  Positiva större bidrag erhölls från MTG, Oncopeptides och Scandi Standard.

  "Bioteknologibolaget Oncopeptides aktiekurs drivs enligt vår mening av data från två kliniska studier med Ygalo i patienter med blodcancer", skriver förvaltarna Henrik Söderberg, Ulf Arvidsson och Peter Holt i en månadskommentar.

  Större negativa relativa bidrag erhölls från Mycronic och Alimak.

  Under november har fonden köpt in Aktietorget-noterade Storytel som streamar böcker.

  "Deras abonnemangstjänst växer kraftigt internationellt där Indien är det senaste landet de etablerat sig i", skriver förvaltartrion Henrik Söderberg, Ulf Arvidsson och Peter Holt i en kommentar.

  Andra större förändringar under månaden inkluderar ökningar i Volvo och Assa Abloy.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra nyheter

 • Kundsupporten stängd den 15 december  

  Kundsupporten stängd den 15 december

  Bäste kund,

  Vi vill informera om att fredagen den 15 december är vi på konferens och har telefonen stängd, men du är välkommen att maila ditt ärende till info@fondmarknaden.se. Vi är åter på plats måndag den 18 december kl 9.00. Trevlig helg!

 • Spiltans regionfonder vill hitta lokala kursvinnare  

  Spiltans regionfonder vill hitta lokala kursvinnare

  Regionala aktiefonder är sällsynta på den svenska fondmarknaden. En fondförvaltare som dock erbjuder denna investeringsmöjlighet är Spiltan med Aktiefonder Småland och Aktiefond Dalarna.


  Pär Andersson, förvaltar båda dessa fonder men även Spiltan Aktiefond Sverige.
  Hur viktigt är det för er att ha en lokal förankring?


  - Det gör att man kan identifiera bra bolag som man kanske inte hade hittat annars. Nibe är ju ett bolag som alla känner till men det finns ju flera andra bra, säger han och lyfter fram Fortnox som ett bolag som fastnade på Spiltans radar och som varit en framgångsrik
  investering.

  Det är nu tio år sedan som Aktiefond Dalarna startades och året därefter kom Aktiefond Småland till. För Dalarna-fonden är kravet att den ska innehålla ca 50 procent i bolag som har anknytning till landskapet.

  - Huvudkontoret behöver inte ligga där men det ska ha en anknytning, till exempel att bolaget har en fabrik där.

  För Småland är kravet högre, ca 60 procents anknytning.

  - Det finns helt enkelt fler bolag som har regional anknytning där, fler bolag att välja mellan.

  Resterande del av innehavet speglar Aktiefond Sveriges innehav med motivet att det finns stordriftsfördelar av denna förvaltning.

  De båda regionerna skiljer sig dock lite åt. I Småland finns det mindre bolag och många är verkstadsbolag.

  - I Dalarna handlar det om större bolag som SSAB, Boliden och Stora Enso, mer cykliska bolag.

  Fonderna har som mål att slå Sixprx-index, alltså Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

  Hittills i år, med bara några veckor kvar av 2017 så är Sixprx upp med 11,7 procent. Båda regionfonderna ligger bättre till med en uppgång på 15,5 procent för Dalarna och 12,9 procent för Småland. Spiltan Aktiefond Sverige har haft en uppgång på 6,7 procent.*

  Varför har Dalarna gått bättre än Småland i år?

  - De cykliska bolagen har gått bättre i år, vilket har gynnat Dalarna. Småbolag har i år gått något sämre jämfört med hela Stockholmsbörsen , men i ett femårsperspektiv så har de gått bättre.

  Har ni andra kriterier för innehaven?

  - Inga innehav får utgöra mer än 10 procent av portföljen, det är som vilken annan fond som helst.

  Hur ofta viktar ni om innehavet?

  - Det är lite ad-hoc och beror på vad vi tycker om bolagen. Ändringar kan ske i samband med att det kommer en rapport eller när vi gör ett företagsbesök och om vi får ett inflöde av nytt kapital. Det finns ingen fast modell.

  Hur långa är innehaven i genomsnitt?

  - För Smålandsfonden som vi startade 2008 så har vi kvar många innehav sedan starten. För ett tag sedan tog vi in Balco. Vi vill alltid ha en del regionala bolag i portföljen så det finns alltid med i radarn.

  För den del som inte har regional förankring så byter ni ut oftare?


  - Ja, där byter man ut oftare.

  Är det något särskilt bolag som du kan lyfta fram som gått ovanligt bra respektive dåligt i de två fonderna?

  - För Småland så har Fortnox gått väldigt bra. På nedsidan hittar vi Itab som de facto inte har presterat i år. För Dalarnas del så har Diös och Bahnhof gått bra i år. Clas Ohlson hör till dem som inte har gått lika bra.

  Aktiefond Småland är kapitalmässigt större än Aktiefond Dalarna. I Smålandsfonden är det förvaltade kapitalet 1,4 miljarder jämfört med drygt 160 miljoner kronor för Dalarna?

  - Småland har gått bättre från start, men i år har Dalarna gått väldigt bra. Ofta tittar nya kunder på hur det har gått historiskt.

  Har ni märkt något på inflödet av kapitalet på Dalarna-fonden på grund av den senaste utvecklingen?

  - Ja, inflödet har varit kraftigare.

  Pär Andersson förvaltar även Spiltans Sverigefond som startades 2002. Han började sin förvaltning i bolaget i augusti 2008.

  Att vara med i en nyintroduktion av ett bolag med stark regional förankring är inget självändamål. I oktober noterades dock Balco på Stockholmsbörsen där Spiltans Aktiefond Småland äger en andel. Teckningskursen var 56 kronor och förstahandelskurs blev 65,50 kronor. Sedan dess har bolaget tappat till 64 kronor senaste betalt “på grund av oron på fastighetsmarknaden i Stockholm”, som Pär uttrycker det.

  - Men faktum är att 90 procent av Balcos omsättning kommer från renoveringar och bara 10 procent nyproduktion, så jag tycker att de blivit lite njuggt behandlade av marknaden.

   

  För Dalarna är FM Mattsson det senaste tillskottet.

  Under måndagen kom statistik från Fondbolagens förening att fonder i Sverige haft ett nettoinflöde på 4,2 miljarder kronor i november medan kategorin aktiefonder haft ett utflöde på 0,9 miljarder kronor till förmån för obligationsfonder och blandfonder.

  Hur ser det ut för er del den senaste månaden?

  - Vi har vuxit jättemycket i år och ser ingen avmattning, sedan har det vari något lugnare senaste månaden men det ser stabilt ut.

  *) Avstämningen gjordes vid 14.30-tiden den 11/12.


  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • Därför är det viktigt att välja en hållbar tillväxtmarknadsfond  

  Därför är det viktigt att välja en hållbar tillväxtmarknadsfond

  spp2.png

  Den ekonomiska tillväxten är högre på tillväxtmarknaderna, IMF tror att tillväxtmarknaderna kommer att växa drygt 1 procentenhet snabbare än mogna marknader, under de kommande två åren. Men med en exponering mot dessa marknader genom en vanlig indexfond följer problem kring hållbarhetsfrågor som miljö och folkhälsa som man som investerare kanske helst undviker, säger,  Henrik Wold Nilsen förvaltare av SPP Tillväxtmarknad Plus.

  Hållbarhet har blivit allt viktigare för långsiktiga investerare. Dels för att företag utanför hållbara affärsmodeller ofta går en osäker framtid till mötes och riskerar att bli dåliga investeringar och dels för att man vill lämna en bättre värld efter sig. För att hårddra det, vad är poängen med hög avkastning om stora delar av världen är obeboelig på grund av klimatförändringar?

  Oavsett vad man tror om klimatförändringar eller folkhälsorisker så är ökade regleringar för att bekämpa dem något som blir en risk med en investering i exempelvis ett oljebolag eller ett tobaksbolag. 

  HenrikWoldNi.png

  ”Mycket av sådana risker avspeglas redan i aktiekursen, det finns ju förväntningar om ökade regleringar. Så det man undviker är egentligen oväntat stora nya regleringar för att komma till rätta med till exempel klimatfrågan”, säger Henrik.


  Ett sådant exempel på oväntad reglering kom nyligen från Kina då en minister avslöjade att landet arbetar på en plan och en tidtabell för att fasa ut bilar som körs på fossila bränslen. Tror man att världens politiker menar allvar med Parisavtalet, de Globala Målen – Agenda 2030, så finns det anledning att tro att miljöregleringarna kommer att fortsätta öka, fortsätter Henrik.

  Fonden som Henrik förvaltar, SPP Tillväxtmarknad Plus, försöker ge en bred exponering med låga avgifter som följer jämförelseindexet MSCI Emerging Markets på ett hållbart sätt. Det gör man genom att välja bort aktier i bolag som får sina intäkter från fossila bränslen, vapen, alkohol, tobak, spel eller pornografi. Av de återstående bolagen som är kvar investerar man mer i de bolag som har högst betyg i SPPs hållbarhetsanalys och i de bolag som på något sätt bidrar till att lösa klimatfrågan. 

  Fondens mål är dock att följa index så därför investerar man mer i bolag som finansiellt beter sig som de bolag som valts bort så att fonden och index reagerar likadant på konjunkturförändringar. Så istället för ett tobaksbolag så investerar fonden i ett tandborstbolag, eftersom man både röker och borstar tänder oavsett konjunkturläge.

  ”Att investera i en hållbar fond gör dels att man undviker en del risker, men också att man inte bidrar till problemen med klimatutmaningarna. Istället blir ens sparpengar en del av lösningen”, säger Henrik.

   

  kop.png SPP Tillväxtmarknad Plus


  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


 • Blir 2018 ännu ett bra år?  

  Blir 2018 ännu ett bra år?

  En snabb tillbakablick på 2017 ger för handen att det i stora drag varit ett mycket bra investeringsår. Hittills är globala aktier upp en bit över 10 procent. Det är bara tillgångar med låg risk, som statsobligationer och kontanter, som inte gett någon avkastning.

  2018

  Förutsättningarna  när vi går in i det nya året är långt ifrån negativa. På den ekonomiska  fronten ser det robust ut, 2017 var året då den globala ekonomin för första gången på 10 år växte synkroniserat, en utveckling som mycket väl kan fortsätta framöver. Takten ökade också , men det är mer tveksamt om den kommer att öka ytterligare nästa år. Nivån, strax över 3 procent, är tillräcklig för att ge stöd åt bolagsvinsterna. Vinsttillväxten i år kommer att hamna på tvåsiffriga tal för första gången sedan 2010. Värderingarna?; Globala aktier handlas kring sitt historiska snitt.

  På räntesidan har centralbankerna inte haft någon brådska att strama åt kraftigt, men toppen på de senaste årens extremt expansiva penningpolitik har passerat. Stiger inflationen mer än väntat finns det en risk för att åtstramningarna blir kraftigare vilket i så fall är en hotbild både mot räntor och aktiemarknader.

  Sedan har vi hotbilden i den geopolitiska världen som vi levt med under en längre tid, detta kan också förändra bilden framöver.

  Några nyckeltal november månad

  Aktier, globalindex i svenskkrona + 0,4 %

  Svenska börsen - 4,9 %

  Bästa marknad Afrika + 4,3 %

  Valutor

  USD/SEK 8,43 sedan årsskiftet - 8,3 %

  EUR/SEK 9,94 sedan årsskiftet + 3,8 %

   

  Bästa fond alla kategorier;

  Tundra Fonder AB Vietnam  + 12,18 %

  Nordamerika

  I Nordamerika  ligger  fonder som bade har så kallade large cap som småbolag I topp, bästa fond I svensk krona

  JPMorgan JPMF US Small Cap Growth (a)  + 4,29%

  Europa

  I Europa hittar man samma trend som I Nordamerika, bade så kallade large cap bolag som small cap finns högt på listorna

  UB Fondbolag UB Europa REIT  + 3,9 %

  Sverige

  Fonder som representerar large cap innehav dominerar topplistorna

  Länsförsäkringar Småbolag Sverige  + 0,71 %

  Tillväxtmarknader

  Fonder som investerar i Vietnam ligger högst på listorna, bästa fond i kategorin

  Tundra Fonder AB Vietnam  + 12,18 %

   

   

   

   

   

   

 • Indecap Q30 - Ny intressant fond som investerar i kvinnligt ledarskap  

  Indecap Q30 - Ny intressant fond som investerar i kvinnligt ledarskap

  Nu kan du investera i Indecap Q30 via Fondmarknaden.se. På efterfrågan från flertalet av våra kunder har vi tagit in den nystartade fonden i vårt utbud.

  Indecap introducerar nu Nordens första fond med inriktning på kvinnligt ledarskap. Fonden indecap Q30 investerar i svenska börsbolag som har en hög andel kvinnor på ledande positioner. Fonden placerar tillgångarna i de 30 svenska börsbolag som, enligt Indecaps algoritm, är bäst inom respektive sektor på att öka mängden kvinnor i styrande positioner.

  Läs mer om fonden här

 • Så påverkar den amerikanska skattereformen ditt fondsparande  

  Så påverkar den amerikanska skattereformen ditt fondsparande

  Den amerikanska skattereformen kommer få stora konsekvenser, vissa uppenbara och andra mer osäkra. Att reda ut effekterna är svårt, framför allt på lång sikt, så vi börjar med det vi vet för att sedan gå vidare till mer osäkra.

  Vad vi vet
  Det första vi vet är att bolagsskatterna föreslås sänkas till runt 20 %, vilket är klart lägre än nuvarande nivå på 35 %. Olika avdrag gör att få bolag i realiteten betalar en så hög skatt som 35 %, men för de allra flesta bolag kommer detta innebära en skattesänkning, vilket direkt påverkar nettoresultatet positivt.

  Vad vi kan spekulera om
  Nu blir det lite mer spekulativt, eftersom det rör sig om bedömningar över lång tid. Skattereformen som nyligen röstades igenom senaten är inte bara en förändring av skattesatser utan också, enligt både JCT och CBO, ett finanspolitiskt stimulanspaket så till vida att det ökar budgetunderskottet. Över tio år tror JCT att reformen adderar 0,8 % till tillväxten och 1 200 miljarder dollar till budgetunderskottet. CBO tror att reformen adderar drygt 1 400 miljarder dollar till budgetunderskottet.

  Det man kan räkna med är alltså något högre tillväxt än vad som annars varit fallet på bekostnad av ett större budgetunderskott. I den mån som underskottet behöver reduceras i framtiden kan man alltså räkna med finanspolitiska åtstramningar längre fram.

  Den fördelningspolitiska effekten av skattereformen känner vi till i stora drag (för mer precision får man avvakta det färdiga förslaget). Den är regressiv och innebär stora skattesänkningar för ägare av kapital. De makroekonomiska effekterna av en ökad ojämlikhet är svåra att säga något om. Det finns ingenting i ekonomiska modeller som säger att det leder till någonting särskilt. Det finns också luddiga begrepp som ”secular stagnation” och ekonomer som kopplar ihop vad de tycker ser ut som en kroniskt svag efterfrågan med ökad ojämlikhet, eftersom rika människor inte spenderar lika stor del av i sin inkomst som fattiga.

  Utöver långsiktiga ekonomiska effekter finns också möjligheten att reformen blir en pusselbit som leder till en större politisk förändring i USA. Reformen är impopulär, precis som president Trump och kongressen, vilket kan leda till att demokraterna vinner fler mandat i kommande val. Det innebär i så fall att politiken kommer att få en annan inriktning.

  Sammanfattning
  För att sammanfatta är det enda man kan säga skattereformen och dess påverkan på börsen att den sänker bolagsskatterna och att det är bra för vinsterna och för börsen. Effekterna på ekonomin och därmed bolagens tillväxt- och vinstutsikter på längre sikt är oklara och därför svåra att säga något om.

  Den som sparar långsiktigt i fonder kan konstatera att detta inte är den första skattereformen som genomförs och inte heller den sista. Att låta politiska förändringar i omvärlden påverka inriktningen på ens sparande kan vara klokt, men man bör akta sig för att agera förhastat på enskilda politiska beslut.

  Mikael Tjäder, VD Fondab/Fondmarknaden.se


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  Över 1700 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket
Delphi