Logga in   |  Bli kund

BannerFM_3.jpg 

 

Fondnyheter

 • Funcom på väg mot succé med nya Conan-spelet, bolaget kan bli en av vinnarna i branschen - Carl Armfelt  

  Funcom på väg mot succé med nya Conan-spelet, bolaget kan bli en av vinnarna i branschen - Carl Armfelt

  Norska Funcoms nya spel Conan Exiles ser ut att bli en riktig succé och bolaget kan bli en av vinnarna i branschen de kommande åren. Det säger Carl Armfelt som är förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik till E24.

  "De nordiska företagen är bra på att göra konsumentprodukter och Funcom har lång historik - det är ingen startup. Om de fortsätter med denna strategi kan de definitivt bli bland de största spelutvecklarna i Europa, säger Carl Armfelt.

  Swedbank Robur Ny Teknik kom in som ny storägare i den norska spelutvecklaren i december i samband med en riktad nyemission.

  Under torsdagen meddelade Funcom att Conan Exiles har sålts i runt 400 000 exemplar sedan den fullständiga lanseringen den 8 maj. Spelet har tidigare funnits i Early Access på bland annat Steam.

  Carl Armfelt säger att det är vanskligt när företag har en lång betaperiod men att Funcom har lyckats med att få in spelare även efter lanseringen.

  Under gårdagens presentation av rapporten för det första kvartalet uppgav ledningen i Funcom att man har lagt mycket tid på att förkorta ned utvecklingstiden från fyra-fem år till ett eller två år. Det ska skapa en mer stabil intäktsutveckling då tidigare tunga spelsatsningar varit mindre lyckat och medfört en volatil aktiekurs.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #gaming   #tech  

 • Odin Norge C avkastade 7,4 procent i april, Borregaard och Statoil ledde uppgång  

  Odin Norge C avkastade 7,4 procent i april, Borregaard och Statoil ledde uppgång

  Odin Norge C steg med 7,4 procent i april, vilket innebär att fonden stigit med 11,3 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex steg med 10,1 procent under månaden.

  De bästa bidragsgivarna till månadens avkastning var Borregaard och Statoil medan XXL och Tomra bidrog negativt.

  Fonden har under månaden gynnats av ett stigande oljepris samt ett allmänt positivt sentiment bland globala aktier och norska aktier i synnerhet.

  Gällande utvecklingen av oljepriset skriver förvaltarna:

  "Oljepriset steg under första kvartalet i år och stigningen fortsatte även under april månad. Det finns många förklaringar till det stigande oljepriset, varav synkroniserad tillväxt i samtliga regioner, ersättning av kol i Kina, minskning av världens oljelager, för att inte tala om ökad geopolitisk osäkerhet och Trumps hot om att dra sig ur avtalet med Iran."

  "Återinförandet av sanktioner mot Iran, OPECs tredje största producentland, kommer sannolikt att leda till en minskning av Irans oljeexport och ett än mer begränsat utbud. Även Saudiarabiens planer på att börsnotera oljebolaget Saudi Aramco indikerar starka incitament att hålla oljepriset på en hög nivå."  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Norden steg med 4,4 procent i april, ökade i Handelsbanken och Beijer Ref  

  Odin Norden steg med 4,4 procent i april, ökade i Handelsbanken och Beijer Ref

  Odin Norden steg med 4,4 procent under april, vilket innebär att fonden stigit med 2,9 procent sedan årets början.

  Under månaden har fonden köpt ytterligare aktier i Handelsbanken och Beijer Ref, den sistnämnda var också den bästa bidragsgivaren under april efter att ha rapporterat ett starkt resultat för det första kvartalet.

  "Beijer Ref fortsätter att imponera och överträffade marknadens förväntningar med både ökad försäljning (+17 procent) och avsevärt bättre rörelsemarginaler (+60 %) jämfört med samma period föregående år. Med strängare miljökrav måste befintliga kylsystem bytas ut och här är Beijer Ref väl positionerade", skriver förvaltaren i en kommentar till rapporten.

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Novo Nordisk, Autoliv och Huhtamaki.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin USA ökade med 7,7 procent i april, köpte aktier i Facebook  

  Odin USA ökade med 7,7 procent i april, köpte aktier i Facebook

  Aktiefonden Odin USA steg med 7,7 procent i april, vilket innebär att fonden har stigit med 9,3 procent hittills under året. Fondens jämförelseindex har sedan årets början avkastat 6,3 procent.

  Under månaden har fonden köpt aktier i Facebook, detta då man anser att skandalen kring läckta personuppgifter skapat ett köpläge. Odin skriver att man inte bortser från riskerna med Facebooks bristande hantering av personuppgifter men att potentialen är stor, framförallt ser man möjligheter för bolaget att öka intäkterna per användare.

  "Dagens tillväxttakt på 13 procent kommer att mattas av med tiden. Än så länge är tillväxten i antalet användare ett viktigt bidrag till omsättningsökningen. Dessutom finns det utrymme att öka intäkterna per användare. 40 miljarder i intäkter fördelat på två miljarder användare är 20 dollar om året. Vi tror att det totala värdet per användare för annonsörer på Facebook är betydligt högre än så."

  Vid månadens utgång var fondens största innehav Booking Holdings, Thermo Fisher och Visa.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Emerging Markets steg med 4,2 procent under april, Bidvest och Bid Corp bland vinnarna  

  Odin Emerging Markets steg med 4,2 procent under april, Bidvest och Bid Corp bland vinnarna

  Aktiefonden Odin Emerging Markets, som likt namnet antyder investerar på tillväxtmarknaderna, steg med 4,2 procent under april, vilket var svagare än jämförelseindex som under samma period ökade med 5,4 procent. Sedan årets början summerar fondens avkastning till 7,8 procent.

  Fonden gjorde inga större förändringar under månaden.

  Bästa bidragsgivarna i april var Bidvest och Bidcorp, i den negativa vågskålen fanns innehaven i Vinamilk och InBev.

  Fonden prissätts till 19,5 gånger de kommande 12 månadernas resultat och ger en direktavkastning på 2,8 procent. Motsvarande siffror för index är 12,1 gånger och 2,8 procent.

  Fondens förvaltare kommenterar resemarknaden där man ser stora möjligheter i spåren av en god tillväxt för den globala reseaktiviteten som i sin tur följer av ett ökat välstånd. Fonden har sedan tidigare investeringar i bolag som man menar gynnas av denna tillväxt såsom Travelsky och Samsonite.

  Vid månadens utgång var fondens största positioner Bidvest, HDFC Bank och Bidcorp.  Taggar:
  #emergingmarkets  

 • JPM Global Healthcare steg med 2,7 procent i april, aktieval inom hälsovårdstjänster och medicinteknik bidrog positivt  

  JPM Global Healthcare steg med 2,7 procent i april, aktieval inom hälsovårdstjänster och medicinteknik bidrog positivt

  JPM Global Healthcare A (acc) USD steg med 2,7 procent under april, vilket innebär att fonden ökat med 0,3 procent sedan årets början. Motsvarande utveckling för fondens jämförelseindex uppgick till 1,0 procent respektive -0,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Hälsovårdssektorn utvecklades i linje med globala aktier under månaden där hålsovårdsbolag och bolag inom medicinteknik utvecklades särskilt starkt, fonden gynnades av aktieval inom dessa sektorer. Aktival inom bioteknik och läkemedel bidrog däremot negativt.

  På bolagsnivå bidrog innehaven i Regenxbio, Exact Sciences, Spark Therapeutics och Merck positivt medan Bristol-Myers Squibb, ONO Pharmaceutical and Acadia Healthcare tillhörde förlorarna.

  Förvaltarna understryker att förutsättningarna för hälsovårdssektorn ser bra ut givet forskningsframsteg, en åldrande befolkning och stark global efterfrågan.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Hur undviker man dåliga investeringsbeslut?  

  Hur undviker man dåliga investeringsbeslut?

  När det kommer till investeringar är vi oftast vår egen värsta fiende. En uppsjö av olika egenheter i vårt mänskliga psyke gör att vi tenderar att ta dåliga beslut. Vi köper när vi borde sälja och vi säljer när vi borde köpa. Den bästa tjänsten som man kan göra sitt framtida själv är därför att ta bort sig själv beslutsekvationen och göra sitt sparande automatiskt.

  Vi vill gärna tro att vårt mänskliga beslutsfattande är rationellt, men så är sällan fallet. Det finns massor med olika begränsningar och fallgropar i hur vi tar beslut. Och när vi väl har tagit ett beslut ändrar vi oss ömsom för lättvindigt och ömsom för trögt.

  Lägg på det den känslomässiga stress som marknaderna innebär. Att förlora pengar kan vara ångestframkallande och att tjäna dem kan framkalla en känsla av ofelbarhet. Och handen på hjärtat, när tog du senast ett klokt beslut med känslan av ofelbarhet i kroppen?

  Det är detta som investeringar så svårt. Det finns egentligen ingenting med själva hantverket som en normalbegåvad person inte kan förstå eller bemästra. Som Warren Buffett, en av världens bästa investerare, brukar säga: det är det inte den smartaste som blir den bästa investeraren, utan den som bäst kan hantera fallgroparna i sitt eget beslutsfattande.

  Det bästa sättet för de allra flesta är därför att spara på sätt där man involverar sig själv så lite som möjligt och så sällan som möjligt. Med ett automatiskt månadssparande i fonder sköter portföljen sig själv utan att du behöver ta några löpande beslut. Och det räcker mer än väl att sedan  se över sin fondportfölj en gång om året. Skulle det bli vartannat eller till och med var tredje gör det ingenting.

  Som huvudkaraktären i den verklighetsbaserade romanen Reminiscences of a Stock Operator säger: ”Det var aldrig mitt tänkande som gjorde att jag tjänade de stora pengarna. Det var alltid mitt väntande.” När det kommer till investeringar är det bästa alternativet med andra ord ofta att låta pengarna jobba genom att inte göra någonting alls.

  Hälsningar från Spargrisen


  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Nyhetsbrev maj 2018  

  Nyhetsbrev maj 2018

  Volatiliteten är här för att stanna

  Månaden som gick såg en global uppgång på de flesta börser i takt med att första kvartalets rapporter kommit in. Narrativet i marknaden är att toppen snart är nådd under denna cykel och högkonjunkturen lider mot sitt slut. Volatiliteten har ökat på marknaden och förväntan är att det periodvis kommer vara oroligt.

  I detta nummer
  Kronan faller - hur ska man resonera som fondsparare?
   
  DNB Renewable Energy ser stora möjligheter inom förnybar energi
   
  Tips från Spargrisen   
   
  Har du koll på ränta-på-ränta-effekten?

  Till nyhetbrevet för maj månad

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • Kronan faller – hur ska man resonera som fondsparare?  

  Kronan faller – hur ska man resonera som fondsparare?

  Den svenska kronan har noterat nya bottennoteringar mot euron under april och handlades vid månadens slut över nivån 10,50. Det är en försvagning på cirka 7 procent sedan årets början. För de fondsparare som har innehav i andelsklasser som handlas i euro innebär det att man på toppen av fondens avkastning kan räkna hem en saftig valutavinst. Även mot andra valutor har kronan försvagats under året, mot den amerikanska dollarn var försvagningen cirka 5,5 procent vid april månads utgång.

  Frågan man som fondsparare kan ställa sig är hur man ska resonera kring valutarisker. Vi frågade aktiestrategen och fondförvaltaren Jonas Olavi på Alfred Berg.

  Vad har hänt med kronan under det senaste året?
  På ett år har kronan försvagats med 10 procent mot euron men är faktiskt oförändrad mot dollarn. Euron har med andra ord stärkts med 10 procent mot dollarn under samma period (vilket är logiskt rent matematiskt). Detta innebär att placerare fått medvind på euro-denominerade placeringar (se det som att valutan stärkts i den tillgång du investerat i). Men inte medvind i USD.

  Hur skall man ställa sig till valutan i placeringar?
  Det enklaste är att placeras i SEK-denominerade fonder. Även om detta ger dig en valutakomponent så är det lämpligare att välja utifrån vad man tycker om de underliggande förutsättningarna för de placeringar man väljer. Sedan blir valutan vad den blir och över tid så jämnar valutafluktuationer ut sig över tiden. Detta eftersom valuta sägs vara den faktor som jämnar ut olikheter i fundamentala förutsättningar såsom ränteskillnader, ekonomisk politik mm. Skall man som placerare också ta hänsyn till valutaspekulation kan ju konsekvensen faktiskt bli att man handlar emot sin fundamentala övertygelse bara för att valutan pekar åt ett annat håll.

  Vad ska man tro om kronans utveckling framåt?
  Så länge som Riksbanken inte förändrar sin penningpolitiska hållning, särskilt i förhållande till ECB så finns det risk för att kronan förblir svag. Till det skall man lägga den osäkerhet som insmugit sig på bostadsmarknaden där vi ännu inte vet konsekvenserna. Detta tror jag personligen är en viktigare drivkraft för den senaste försvagningen. Blir det en tillfällig sättning, eller förändras bostadsmarknadens dynamik i grund är ju en viktig och svår fråga. Som utländsk investerare kan man anta att den osäkerheten gör att man hellre undviker svenska placeringar, vilket ytterligare pressar kronan. Först när vi får se en stabilisering på bostadsmarknaden tror åtminstone jag utländska placerare börjar intresseras sig för kronan igen. Och då finns det ju uppsida i själva rörelsen.

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • DNB Renewable Energy ser stora möjligheter i små och medelstora bolag inom förnybar energi - förvaltarintervju  

  DNB Renewable Energy ser stora möjligheter i små och medelstora bolag inom förnybar energi - förvaltarintervju

  DNB Renewable Energy är en aktiefond som investerar inom sektorn förnybar energi och som försöker ta tillvara på de möjligheter som omställningen från traditionella energikällor till mer kostnadseffektiva och miljövänliga alternativ medför. Fonden förvaltas från Norge av Jon Sigurdsen och Christian Rom.

  I en intervju med Finwire ger Sigurdsen och Rom bland annat sin syn på vad som driver utvecklingen i branschen, varför de väljer bort högprofilerade bolag som elbilsproducenten Tesla samt vilken roll tillväxtmarknader kommer spela för branschens utveckling framåt.

  En analysdriven investeringsprocess

  Sigurdsen betonar att fonden har en tydligt analysdriven investeringsprocess, där man utifrån en fundamental ansats tittar på bolag inom sektorn och försöker göra en bedömning av bolagens tillväxtpotential. Då tillväxt ska vara det drivande temat innebär det att fonden normalt sett tittar på mindre till medelstora bolag snarare än stora jättar (bolag över 10 miljarder dollar) som tenderar att bli "konglomeratliknande".

  Geografiskt är fonden primärt exponerad mot USA, Kina och Kanada men fondens exponering har under de senaste fem åren blivit större i USA. Detta är enligt Christian Rom ett resultat av att "en viktig hörnpelare i strategin är att bolagen ska skapa aktieägarvärde, vilket inte alltid är fokus bland kinesiska bolag".

  Fonden håller en koncentrerad portfölj på mellan 25-45 innehav och är idag investerad i cirka 30 innehav över fondens olika delsektorer som innefattar alltifrån vindkraft, solkraft och biobränsle till energieffektivisering och bränsleceller. Fonden har för närvarande ett svenskt innehav i Gränges.

  Starka tillväxttrender ger comeback för sektorn

  Den förnybara energisektorn har över tid haft stora utmaningar, vilket också påverkat fondens avkastning historiskt.

  DNB Renewable Energy lanserades 2007 och tappade under finanskrisen 2008 nära 50 procent. Mycket av det initiala tappet återhämtades redan 2009 och sedan dess har fondens avkastning varit betydligt bättre än jämförelseindex. Hittills i år har den stigit med cirka 12 procent och är uppe på historiska högstanoteringar.

  "Sektorns historiskt svaga utveckling förklaras mycket av en svag råvarusektor generellt, vilket varit en direkt följd av finanskrisen. Förnybar energi har setts som ett substitut till fossila bränslen och därmed dragits med i den allmänna prisnedgång som karaktäriserat naturgas, olja och kol", säger Rom och fortsätter:

  "Även om prisutvecklingen varit volatil ser vi en betydligt bättre trend för råvaror sedan början på 2017, vilket också gynnat den förnybara energisektorn. Det som nu sker inom förnybar energi är att sektorn i större utsträckning kan konkurrera på pris och inte är lika beroende av subventioner, det är en mycket intressant utveckling."

  Förvaltarna nämner ett antal tillväxttrender som driver på utvecklingen för förnybar energi och som man menar talar för att sektorn kommer ha en fortsatt god utveckling även framöver. En sådan trend är energieffektivisering.

  "Energieffektivisering är vår största exponering där vi idag har cirka 30 procents portföljvikt. Det handlar om investeringar i bolag som effektiviserar energiförbrukning för exempelvis transportsektorn eller som ersätter gammal teknik med mer kostnadseffektiv sådan, såsom LED-belysning", säger Sigurdsen.

  "Vår näst största investering är i bolag som producerar den förnybara energin såsom vindparker, solparker och vattenverk. På tredje plats kommer biobränsle som är ett direkt substitut till olja och som kan erbjuda stora möjligheter framöver."

  Fokuserar på aktieägarvänliga värdebolag

  Sigurdsen och Rom har en gedigen modell för hur de analyserar bolag och hur de kommer fram till sina investeringsobjekt. I grunden är det en värdebaserad modell vilket innebär att man typiskt sett inte investerar i bolag till höga multiplar utan snarare letar efter billiga alternativ som av olika anledningar kan stå inför omvärderingar. Fokus på bolagets förmåga att skapa aktieägarvärde är centralt, vilket är en av anledningarna till att man inte har elbilstillverkaren Tesla i portföljen.

  "Vi hoppas på stor Tesla succé men investerar hellre i underleverantörer till bolaget. Vi anser att optimismen kring bolaget är väl stor och värderingen ansträngd, bolaget kommer sannolikt behöva mer pengar vilket leder till utspädning och dessutom finns det stora optionsprogram som man kan ha synpunkter på som aktieägare", säger Sigurdsen.

  Hot och möjligheter framåt

  När det gäller hotbilden mot sektorns framtida tillväxt nämner förvaltarteamet att solsektorn har varit problematisk vad avser bolagens förmåga att skapa lönsamhet, vilket har att göra med att priserna dumpats av kinesiska aktörer. Inom vindkraft har detta varit mindre av ett problem då branschen är så pass konsoliderad.

  En annan hotbild som nämns är den politiska agendan under Trump, vilken ännu är höljd i visst dunkel. Hittills menar Sigurdsen dock att Trump haft en mer positiv effekt för den förnybara energisektorn än vad man skulle kunna tro. Bland annat har initiativ tagits för att öka användningen av biobränsle.

  Ser man till branschens tillväxt framåt menar Sigurdsen att Kina kommer vara en mycket viktig spelare. Landet tar hela tiden nya initiativ inom klimatfrågan för att komma till rätta med sina stora problem vad avser luftföroreningar. Man har också kommit väldigt långt på tekniksidan. Ett land som han menar kommer få ännu större betydelse för efterfrågan är Indien där utvecklingen inte kommit lika långt men där behoven och problembilden liknar den som finns i Kina.

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Volatiliteten är här för att stanna  

  Volatiliteten är här för att stanna

  Månaden som gick såg en global uppgång på de flesta börser i takt med att första kvartalets rapporter kommit in. Narrativet i marknaden är att toppen snart är nådd under denna cykel och högkonjunkturen lider mot sitt slut. Volatiliteten har ökat på marknaden och förväntan är att det periodvis kommer vara oroligt. Samtidigt innebar korrektionen under första kvartalet att globala aktier numera handlas under sina historiska p/e snitt och tillväxtprognoserna pekar mot att 2018 blir något bättre än föregående år. Den starka ekonomin har därför förutsättningen att fortsatt ge bränsle åt börsen.

  Globala räntor rör sig långsamt uppåt. Den nya ordföranden för Amerikanska Federal Reserve, Jerome Powell har suttit på sin position i två månader och har som förväntat höjt den amerikanska räntan.  Åtstramningen går däremot långsamt och nivåerna i Europa och Japan är fortsatt väldigt låga. Svenska riksbanken vägrar febrilt att höja räntan för att inte riskera inflationsmålet, vilket resulterar i väldigt låga nivåer på den svenska kronan.

   

  Nyckeltal april månad:
  Globalindex i svensk krona: 5,6%
  Svenska börsen: +4,9 %
  Bästa marknad: OBX Norge +8,1 %

  Valutor
  USD/SEK: 8,66, sedan årsskiftet +5,6 %
  EUR/SEK: 10,50, sedan årsskiftet +6,7 %


  Bästa Fonder
  Alla Kategorier: Schroders SISF Global Energy +17,89 %
  Nordamerika: T. Rowe Price Global Investment US Large Cap Growth Fund +9,20 %
  Europa: Schroders UK Equity A (acc) +10,27 %
  Sverige: PriorNilsson Realinvest A +6,17 %
  Tillväxtmarknader: Danske Invest Lux India +10,94 %
  Räntefonder: NN Investment Partners NN (L) Global High Dividend +5,60 %

   

  Mikael Tjäder
  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Tips från Spargrisen  

  Tips från Spargrisen

  Warren Buffett, en av världens bästa investerare och rikaste människor, säger att det är viktigare att ha rätt temperament än att vara smart för att bli en bra investerare. Samma insikt går att applicera på sparande. Det är inte svårt att bli en framgångsrik sparare, men du behöver göra rätt saker. Genom att följa våra enkla spartips kommer du att göra rätt saker och därmed lyckas med ditt sparande.


  1.Börja fondspara!
  Om du inte är väldigt intresserad av aktier och vill ägna en stor del av din fritid åt dina investeringar bara för att du tycker att det är kul, så är det bättre att låta någon annan göra jobbet åt dig. Osäker på vilka fonder du ska välja? Välj indexfonder med låga avgifter.


  2.Månadsspara!
  Vi kan alla vara vår egen värsta fiende när det kommer till frestelser. Och att genom ren viljekraft stå emot fungerar inte i längden. Därför är det bra att månadsspara och sätta av pengar direkt vid löning varje månad. Då slipper du frestelser och gör det enkelt för dig själv att bygga upp ett sparkapital.


  3.Gör en budget och håll koll på dina utgifter!
  Hur mycket pengar spenderar du på mat varje månad? På kläder? Genom att hålla koll på dina utgifter och göra en budget får du bättre koll på din ekonomi. Då blir det lättare att både avstå och unna sig saker.


  4.Sätt upp sparmål!
  Vad drömmer du om? Genom att definiera vad du sparar till ger du dig förutsättningar att spara på rätt sätt. Att spara till en resa nästa sommar kräver en annan risknivå än ett pensionssparande eller ett buffertsparande. Genom att ha olika depåer för olika sparmål, blir det lättare att ha koll.
  Generellt gäller att ju längre tidshorisont du har, desto högre risk kan du ta. Sparar du till en semesterresa i juni vill du inte se ditt sparkapital halverat i en börskrasch i maj. Sparar du däremot till pensionen om 40 år, så kommer börskraschen i maj inte att märkas.


  5.Pruta på bolåneräntan! Omförhandla!
  Boendekostnaden och boräntan är den enskilt största utgiftsposten för de flesta människor. Någon timmes arbete med att kontakta flera olika banker och spela ut dem mot varandra kan i slutändan innebära tusentals sparade kronor. När det ställs mot hur mycket övertid som hade behövts för få ut samma pengar efter skatt framstår insatsen som liten.


  6.Ta med matlåda!
  Har du följt råd nummer 3 kommer du se hur mycket pengar som du lägger på lunch varje dag. Om du tar med dig lunch varannan dag till jobbet (90 kr) kommer du att kunna spara nästan 1 000 kr i månaden i fonder. På 5 år blir det en avkastning (räknat på 5%) på 9 500 kr och totalt 68 000 kr på kontot.


  7.Skippa lyx-latten!
  Små besparingar i vardagen kan summera till stora besparingar på längre sikt. Om du som en sorts vardagslyx köper en liten latte för 32 kronor varje dag på väg till jobbet, kostar det dig 8 352 kronor om året. Väntar du med kaffet tills du kommit fram till jobbet kan du skaffa dig utrymme att spara till riktig lyx på en semester istället.

  Som du ser är det inte svårt att spara framgångsrikt. Några goda vanor och en liten arbetsinsats då och då kan göra stora skillnad.Vad drömmer du om att göra med dina sparpengar?

  Lycka till med din dröm!

  /Spargrisen

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1810 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket