Logga in   |  Bli kund

BannerFM_3.jpg 

 

Fondnyheter

 • East Capital Balkan backade med fem procent i andra kvartalet, ser potential i slovenska försäkringsinnehav  

  East Capital Balkan backade med fem procent i andra kvartalet, ser potential i slovenska försäkringsinnehav

  East Capital Balkan backade med fem procent under det andra kvartalet, mot bakgrund av volatila aktiemarknader i sydöstra Europa. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

  Slovenien tog ledningen med en uppgång på 10,4 procent medan Turkiet rasade hela 21,1 procent.

  I Slovenien drevs den goda utvecklingen fram av starka makroekonomiska förhållanden liksom av transaktioner som satte ljuset på värderingsrabatten hos noterade bolag. Den slovenska ekonomin växte med 4,6 procent under första kvartalet och den starka tillväxten väntas fortsätta samt ge stöd åt bolagens vinster, bedömer förvaltarteamet.

  Det tredje största försäkringsbolaget i landet såldes till en utländsk strategisk köpare för 2,5 gånger företagets bokförda värde. Ur det perspektivet bedöms fondens innehav i försäkringsbolagen Zavarovalnica Triglav och Sava Re vara väldigt attraktiva, då de handlas till under tio gånger vinsten per aktie och lägre än sina bokförda värden. Detta trots högre lönsamhet än i den nu uppköpta branschkollegan.

  Turkiet tog mycket stryk av svag valuta, stigande inflation och tidigarelagt presidentval, delger fondteamet. På valutafronten var centralbanken i landet väldigt långsam i sin reaktion, och när räntehöjningarna på sammanlagt fem procentenheter till slut gjordes var det för sent. Liran har varit väldigt svag, och ekonomin väntas bromsa in kraftigt.

  Men det finns en ljuspunkt för Turkiet i form av värderingen enligt förvaltarteamet: "Marknaden handlas till en multipel på mindre än sju gånger förväntad vinst för kommande tolv månader och med en betydande rabatt på 45 procent i förhållande till andra tillväxtmarknader".

  Inför framtiden bedömer fondteamet att utsikterna för regionen under resten av året förblir positiva, men varnar för det globala stämningsläget.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Franklin India Fund backade med 2,8 procent i juni, tror indiska ekonomin växer oavsett valutgång  

  Franklin India Fund backade med 2,8 procent i juni, tror indiska ekonomin växer oavsett valutgång

  Franklin India Fund backade med 2,8 procent i juni, vilket medför att avkastningen sedan årsskiftet summerar till negativa tio procent. Fondens jämförelseindex har under samma period sjunkit med 7,5 procent. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

  Positiva bidragsgivare under kvartalet var Kotak Mahindra Bank, Infosys och HDFC Bank samtidigt som bland annat Voltas och Idea Cellular tyngde.

  Voltas tappade på dåliga väderförhållanden under kvartalet med en dålig försäljning av air conditioners, en av bolagets nyckelprodukter. Idea Cellular tappade mark då bolaget rapporterade en kvartalsförlust och noterade hög konkurrens på marknaden.

  Inom bank och finans så förekom ett kursrally efter att oroligheter kring kvaliteten på banktillgångar lättade på marknaden. Därav var bankinnehaven Kotak Mahindra Bank och HDFC Bank bland de främsta bidragsgivarna under kvartalet.

  I en kommentar skriver fondförvaltarna Sukumar Rajah och Stephen Dover att de tror Indiens ekonomi kommer fortsätta växa: "Medan valet kan distrahera vissa investerare tror vi att oavsett vilket parti som vinner 2019 så kommer ekonomin inte ändra kurs".  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Utmanande andra kvartal för tillväxt- och gränsmarknader enligt East Capital  

  Utmanande andra kvartal för tillväxt- och gränsmarknader enligt East Capital

  Det var ett utmanande andra kvartal för tillväxt- och gränsmarknader enligt East Capital. Det framgår av en kvartalskommentar av fondbolagets investeringschef Peter Elam Håkansson.

  MSCI Emerging Markets och Frontier Markets backade med 2,5 respektive 10,1 procent. Eskalerande handelsspänningar under hela perioden samt ett sämre sentiment på marknaden var två orsaker till nedgången på tillväxtmarknader. Därutöver medför en stärkt dollar och åtstramningar i penningpolitiken att flöden dirigeras bort från tillväxtmarknader.

  Merparten av East Capitals fondstrategier sjönk under kvartalet, både i absoluta termer samt i relativa termer då fondbolagets preferens mot tillväxtaktier samt Mid cap-aktier inte fungerade i denna marknadsmiljö.

  Listan av osäkerheter på marknaden framöver är lång, enligt Håkansson. Investeringschefen nämner bland annat brexit, oro runt ett globalt handelskrig samt val i Pakistan och Brasilien.

  Däremot finns det många ljuspunkter enligt Håkansson: "Tillväxtmarknader och gränsmarknader är attraktivt värderade, med en multipelrabatt om 25 procent mot utvecklade aktiemarknader samtidigt som makrobilden, vilket inbegriper tillväxt, inflation och statsfinanser, är fortsatt god".

  Investeringschefen avslutar med att nämna att man fortsätter att identifiera spännande och hållbara investeringscase.


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Franklin K2 Alternative Strategies sjönk med 0,5 procent i juni, Global makro-strategier bidrog negativt  

  Franklin K2 Alternative Strategies sjönk med 0,5 procent i juni, Global makro-strategier bidrog negativt

  Franklin Franklin K2 Alternative Strategies A (acc) USD sjönk med 0,5 procent i juni, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,6 procent. Fondens två jämförelseindex har under samma period ökat respektive backat med 0,8 och 0,9 procent. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

  De största bidragsgivarna på strateginivå under kvartalet var Long Short Equity, event-drivna strategier och relativvärdering. Global makro tyngde istället avkastningen under kvartalet.

  Long Short Equity gynnades av fondens långpositioner i hälsovård och IT. Inom denna strategi var indexskydd en negativ bidragsgivare.

  Event-drivna strategier bidrog positivt då förvärvsaktiviteten under kvartalet var god, förstärkt av det amerikanska justitiedepartementets beslut att godkänna AT&T:s förvärv av Time Warner.

  Båda Global makro-strategier var negativa bidragsgivare då dollarn apprecierade under perioden, vilket inte var gynnsamt för fondens långpositioner mot det brittiska pundet och mexikansk peso.

  Inför framtiden bedömer fondteamet att Long Short Equity bör gynnas av stigande aktiemarknader samtidigt som regulatoriska händelser, policybeslut och värderingsskillnader bör resultera i diverse investeringsmöjligheter för fonden. Global makro-strategier som bidrog negativt under detta kvartal väntas gynnas av en ökad politisk osäkerhet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Franklin Templeton Asian Smaller Companies sjönk 4,8 procent i juni, positiva till asiatiska småbolagsaktier  

  Franklin Templeton Asian Smaller Companies sjönk 4,8 procent i juni, positiva till asiatiska småbolagsaktier

  Franklin Templeton Asian Smaller Companies Fund backade med 4,8 procent i juni, vilket medför att fonden tappat 3,6 procent sedan årsskiftet. Jämförelseindexavkastningen uppgår till negativa 7,1 procent under samma period, vilket är klart sämre. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

  De största bidragsgivarna under kvartalet var Fila Korea, Baozun och I.T Limited. I den negativa vågskålen återfinns Eveready Industries India, Dilip Buildcon och Vieworks.

  Överviktpositionen i Baozun var en bidragsgivare då e-handelsjättens siffror för det första kvartalet var starka, både sett till omsättningen och vinst. Klädesbolaget I.T steg på starka försäljningssiffror ihop med ett turismuppsving. Indiska batteritillverkaren Eveready Industries sjönk dock efter att ha redovisat höga kostnader som belastade resultatet.

  Inför framtiden bedömer fondteamet att handelsspänningar medför att man ska vara försiktig kring tillväxtmarknader på kort sikt, men tillägger att aktiva aktieval mellan dessa aktiemarknader har blivit viktigare nu jämfört med de senaste åren.

  Trots att man väntar sig marknadsvolatilitet framöver är fondteamet fortsatt positiva till asiatiska småbolagsaktier, mot bakgrund av attraktiva värderingar, stark vinsttillväxtspotential och solid fundamenta.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Franklin Global Listed Infrastructure steg med 0,7 procent i juni, ser bra telekomcase i Asien  

  Franklin Global Listed Infrastructure steg med 0,7 procent i juni, ser bra telekomcase i Asien

  Franklin Global Listed Infrastructure Fund A Acc $ steg med 0,7 procent i juni, vilket medför att fonden tappat 3,1 procent sedan årsskiftet, i likhet med fondens jämförelseindex. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

  De främsta bidragsgivarna under kvartalet var Williams Partners, Energy Transfer Equity och SJW Corp. I den negativa vågskålen återfinns innehaven Enbridge, Sadbhav Engineering och ONEOK.

  Fondteamet skriver i en kommentar att fondens aktiva exponering mot telekomsektorn bidrog negativt till avkastningen relativt index. Förvaltarteamet delger att man letar efter telekombolag med starka balansräkningar och låga värderingar som är verksamma på relativt stabila marknader. De flesta köpmöjligheterna anses finnas i vissa asiatiska marknader som kommer notera stigande dataanvändning.

  SJW Group gick dock starkt under kvartalet som mottog ett uppköpsbud i slutet av april. Bolaget avvisade budet, men fick ett bud senare som värderade bolaget med en betydande premie.

  Inför framtiden ser beslutsfattare världen över ett behov av nyinvesteringar i infrastruktur, delger fondteamet. Detta i hopp om att öka den ekonomiska tillväxten men även förbättra den generella ekonomiska effektiviteten samt förbättra välfärden. Man nämner dock att regeringars utgiftsutrymme är begränsat till följd av ansträngda budgetar samt att det krävs väldigt stora investeringsbelopp.

  Stora investeringar från privata bolag kommer bli viktigt om politiska befattningshavare ska kunna nå sina infrastrukturambitioner, och detta bör gynna många börsnoterade infrastrukturföretag.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Skattelättnader och låg känslighet för handelskrig har gynnat amerikanska småbolag  

  Skattelättnader och låg känslighet för handelskrig har gynnat amerikanska småbolag

  Amerikanska småbolag har hittills i år haft en bättre utveckling på börsen, jämfört med storbolagen. Det visar både index och Morningstars fondöversikt. Orsaker till uppgången är att amerikanska småbolag är mindre känsliga för handelskrig och svängningar i dollarkursen, men även Trumps skattelättnader. Det framgår bland annat av en analys från JP Morgan.

  Investmentbolaget skriver att de mindre bolagens aktier överpresterat jämfört med de större bolagen men menar att det ännu inte helt speglas i aktiekurserna. Det skriver CNBC.

  JP Morgan rekommenderar därför investerare att fortsätta ha en övervikt mot mindre bolag för att skydda sig mot en eventuell eskalering av handelskriget som främst drabbar multinationella bolag.

  ETF:en iShares som följer det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 har hittills i år stigit med 7 procent, vilket kan jämföras med det breda S&P500-indexet som stigit med 1,9 procent och Dow Jones Industriindex som backat med 2 procent. Genomsnittsfonden inriktad på småbolag i USA är 16,1 procent hittills i år enligt Morningstar.

  JP Morgan Smaller Companies Fund skrev i en fondkommentar förra månaden att de fortsätter att fokusera på fundamentala faktorer och förutspår en tvåsiffrig vinsttillväxt för småbolagssegmentet i USA. Detta på grund av en stark organisk tillväxt och ett positivt bidrag från den nya amerikanska skattelagstiftningen.

  Jessica Eskilsson-Frank förvaltar Didner & Gerge US Small and Microcap tillsammans med Carl Bertilsson. De menar att det finns flera anledningar till att just USA är en bra marknad för småbolag, förutom skattelättnaderna.

  - USA har ett väldigt entreprenörsdrivet klimat och en bra marknad för riskkapital, det ger oss många potentiella investeringskandidater att titta på. Den goda regulatoriska översynen, transparensen och starka ledningen i många företag är något vi uppskattar med just den amerikanska marknaden.

  I den senaste allokeringsrapporten från kapitalförvaltaren Alfred Berg framgår att de behåller övervikt i amerikanska och japanska aktier. (Europeiska och nordiska aktier är sedan tidigare nedviktade för att finansiera dessa övervikter.)

  Jonas Olavi, att man är fortsatt konstruktiv till risktillgångar men att man inte tar ut svängarna givet de risker som finns i marknaden.

  Till dessa risker räknas oro för snabbt stigande räntor i spåren av stigande inflation och svårigheter att se hur tillväxten ska orka accelerera ytterligare, därutöver kommer osäkerhet gällande det eskalerande handelskriget och de dimridåer detta skapar och som gör det svårare att överblicka hur ekonomierna verkligen går.

  Nedan visas de fem fonder i kategorin som avkastat mest hittills i år (fonder som har fyra eller fem stjärnor).

  Fond

  YTD (%)

  SEB Nordamerikafond småbolag

  25,5

  JPMorgan Small Cap Growth

  23,1

  Parvest Equity USA Small Cap

  19,1

  Brown Advisory US Smaller Companies

  17,4

  T Rowe Price US Smlr Coms Eq

  15,9

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

 • Analys Europa - Vår syn på Europa är tudelad med en bra färdriktning på den ekonomiska återhämtningen samtidigt som de globala geopolitiska riskerna har ökat.  

  Analys Europa - Vår syn på Europa är tudelad med en bra färdriktning på den ekonomiska återhämtningen samtidigt som de globala geopolitiska riskerna har ökat.

  Halvvägs in på 2018 kan man konstatera att Europa fortsätter att släpa efter loket USA när det gäller både ekonomisk och börsrelaterad utveckling. I skrivandets stund ligger de bredare amerikanska börserna på cirka +3 % medan Europa ligger runt knappa nollstrecket. Skillnaderna är dels sektormässiga, där Europa saknar en stor del av tech-sektorn som har gått väldigt bra, men även makroekonomiska där Europa ser ut att ha drabbats hårdare av politiska företeelser.


  Politik i fokus
  Den stora vinnaren av nyhetsflödet under första halvan av året kan enkelt koras till kategorin Politiska händelser. Det har varit hetsiga och svajiga samtal med Nordkorea om deras kärnvapen, Italienska regeringskrisen, sega Brexit-förhandlingar, och framför allt har det varit USA:s ”tullkrig” mot både Kina, Europa och andra delar av världen. Under perioder har dessa haft en omskakande effekt på både aktie- och räntemarknaden, men ofta har även marknaderna lyckats skaka av sig dem. Hoten om handelskrig dock är inte över och det är svårt att veta exakt vad det blir av det hela. I vår mening ser vi det hittills som relativt begränsade sektorer och områden som inte bör ha en påtaglig effekt av den globala ekonomin, men som sagt, hur det kommer sluta är för tidigt att säga.  


  Europas ekonomi
  Sett till den makroekonomiska bilden så ser vi fortsatt en rätt bra trend för Europa. Bättre sysselsättning än på många år, stimulerande penning- och finanspolitik, och en stark global efterfrågan vilket gynnar regionen trots en något stark euro och handelskonflikten med USA. Inflationen ser ut att ticka långsamt uppåt, vilket är positivt så länge det inte blir en skenande effekt från högre oljepriser (vilket vi inte tror). De ledande PMI:erna har som helhet gått ner sen början på året men håller sig fortfarande en bra bit över 50 för både produktions- och tjänstesektorn vilket är på fortsatt expansionsnivåer. Så sammantaget bra men något återhållsamt delvis på grund av politisk osäkerhet. Riskerna ligger i hur Europeiska aktiemarknaden tolkar och diskonterar hoten om handelskrig.


  Europas företagsklimat

  Som helhet har Europas företag goda förutsättningar att prestera bra de närmaste åren. En relativt stimulerande penningpolitik och hög efterfrågan på investeringar gynnar regionen, samtidigt som god global tillväxt är bra för exportbolagen. Det som kanske ligger Europa i fatet är avsaknandet av den stora och växande tech-sektorn som vi tror kommer fortsätta att prestera, samtidigt som den höga andelen banker har en del problem i vissa regioner. Värderingsmässigt så har det blivit billigare under 2018 H1 och rabatten mot ledande USA har ökat. Vi har förhoppningar om att rapporterna för 2018 Q2 kan vara goda, men har också hänsyn för att det politiska klimatet kan ställa till trubbel på sina håll, främst sektorspecifikt.


  Summering
  Den positiva sidan är att ekonomin övertagande håller på att återhämta sig vilket skapar många möjligheter för bolagen att kunna prestera. Dock finns det även en del globala risker på kartan, främst politiska, som skapar ovisshet och som kan påverka regionen under närmsta halvåret. Detta gör oss neutrala till regionen, vilket innebär en strategisk positionering men ingen övervikt.


  Möjligheter

  •    Fortsatt god industrikonjunktur gynnar stora delar av europeiska aktiemarknaden
  •    ECB kommer sannolikt fortsätta med en expansiv politik ett tag till, men har börjat minska nivån på stödköpen

  Risker
  •    Högre tullar och eventuellt handelskrig med USA kan slå mot Europeisk export
  •    Brexit-förhandlingarna går långsamt och utgör fortfarande en osäkerhet
  •    Oljepriserna har stigit vilket kan påverka inflationen

   

  Analys producerad av SEB 2018-07-05

  SEB_logo.jpg

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Är det dags att vikta om mot värdebolag?  

  Är det dags att vikta om mot värdebolag?

  De senaste årens starka börsuppgångar har medfört att aptiten för risk varit stor. Det har gynnat investerare som satsat på tillväxtaktier framför så kallade värdeaktier. Men med en tilltagande oro på världens finansmarknader och med historiskt högt värderade börser kan det finnas anledning att vikta om mot relativt lågt värderade värdebolag.

  ”Att investera i värdebolag har historiskt visat sig ge en konsekvent överavkastning mot tillväxtbolag. Sett över mycket långa tidsperioder har den så kallade värdepremien, det vill säga den meravkastning man fått genom att investera i värdebolag kontra tillväxtbolag, uppgått till cirka 2,5 procent per år”, säger Claudia Ripley som är produktspecialist på det brittiska fondbolaget Jupiter vars Global Value Fund konsekvent investerar globalt i värdebolag och som siktar på att fånga denna premie.

  Ripley medger dock att det finns perioder då värdeinvesteringar har svårt att hävda sig, vilket varit fallet under senare år.

  ”Sedan 2007 har värdeaktier på årsbasis underpresterat tillväxtaktier i sju fall av tio, det har varit en period där värdeinvesteringar varit ute i kylan och där investerare istället fokuserat på tillväxt och i hög utsträckning på teknikbolag. Det liknar den situation vi hade 1999 där teknikbolagen gick i bräschen för en stark uppgång för att sedan falla tillbaka kraftigt och där istället värdebolag överavkastade signifikant under ett antal år.”

  Simon Blecher, som förvaltar Carnegie Sverigefond, drar också paralleller till IT-bubblan kring millennieskiftet i sin nyligen publicerade sommarkrönika och pratar sig varm för en värdedriven investeringsfilosofi i rådande börsklimat.

  "Listan kan göras lång, men visst finns det kusliga likheter med idag. Börsuppgången i USA är inne på tionde året, men den blir alltmer smalare. Nya dagliga kursrekord på Nasdaq, men flera bolag på de breda listorna faller och likaså uppvisar såväl S&P som Dow Jones svaghet och är en bit ifrån sina rekord. Samtidigt utgör de populära FAANG-bolagen, Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google, över en fjärdedel av Nasdaq", skriver Blecher.

  Sverigeförvaltaren konstaterar att värdeförvaltning presterat betydligt sämre i förhållande till tillväxt under senare tid och att fenomenet gäller såväl den svenska börsen som den amerikanska. Bland svenska bolag som han menar noterat svag utveckling trots starka fundamentala förutsättningar och god utveckling för den underliggande verksamheten nämns Essity, ABB, Volvo samt banker överlag.

  Ripley är inne på samma spår och vad gäller svenska bolag har Jupiter Value Fund investerat i Ericsson som man menar har en attraktiv värdering, samtidigt som den nya ledningen skär i kostnader och säljer förlustbringande verksamheter. En stark balansräkning och globalt ledande marknadsposition menar hon talar för aktien framåt.

  En annan trigger för värdeaktier, givet de låga värderingarna, är sammanslagningar och uppköp, menar Ripley.

  ”Globala fondförvaltare har aldrig varit så underviktade brittiska aktier som de är nu enligt BofA Merrill Lynchs investerarenkät, samtidigt har det varit relativt stor aktivitet vad gäller uppköp och sammanslagningar bland brittiska bolag. Det är en utveckling jag ser framför mig kommer fortsätta globalt, vilket skapar ytterligare goda avkastningsmöjligheter för investeringar i denna typ av bolag.”

   

  Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.

   

 • 7 av 10 sparar i hållbara fonder  

  7 av 10 sparar i hållbara fonder

  Hållbara fonder har blivit alltmer populära under senare år. I en undersökning som Swedbank låtit göra säger sig sju av tio vara villiga att spara i dem. Men vad är det för något? Och vad kan man förvänta sig om man sparar i dem?


  Till att börja med finns det några mer eller mindre outtalade antaganden som används för att bedöma vad som är hållbart å inte. I stort sett handlar om det värden som de flesta människor skriver under på som bra: minskad miljöpåverkan, schyssta arbetsvillkor i hela försörjningskedjan och aversion mot att utnyttja folks laster (tobak, spel, alkohol) och krig (vapen). 


  En bedömning av av bolag och investeringar ur det perspektivet kan ses som en kompletterande analysmetod som låter dig fånga upp risker som annars inte skulle tas i beaktande. Är det till exempel säkert att ett oljebolag kan pumpa all olja som de har i marken eller kommer de hindras av miljöhänsyn? Är det självklart att ett klädbolag som syr sina kläder under tveksamma villkor i tredje världen kan behålla samma lönsamhet om de förbättrar villkoren? Och så vidare. Hållbara investeringar är också ett sätt att förändra världen. Genom att låta bli att investera i bolag vars verksamhet helt eller delvis bedöms som icke hållbar kommer dessa bolags få svårare att finansiera sig med högre finansieringskostnader som följd. Det kommer med tiden leda till lägre investeringar i den sortens bolag.


  En mer direkt kanal för påverkan är dock sannolikt att bolag som bedöms som ohållbara får ett lägre värde på börsen eftersom bolagets aktie väljs bort av hållbara investerare. Detta irriterar naturligtvis bolagsledningar och styrelser som därför vidtar åtgärder för att göra sin verksamhet mer hållbar. Bevis för att det fungerar kan man få genom att läsa de noterade bolagens årsredovisningar. I framför allt de större bolagens årsredovisningar på Stockholmsbörsen ingår det nu alltid en väldigt ambitiös hållbarhetsredovisning, där bolagen i detalj redogör för vad de gör för att göra sin verksamhet mer hållbar. Med tanke på skalan av bolagens verksamhet är det inte otänkbart att man kan göra mer för till exempel miljön genom att spara i hållbara fonder än genom att panta burkar och äta mindre kött. Innebär hållbara investeringar också högre avkastning? Det har gjorts massvis med studier på området, men resultaten har varit otydliga. Generellt skulle man kunna säga att man varken får bättre eller sämre avkastning.


  Hur väljer man då hållbara fonder? De flesta fondbolag gör det idag lätt och erbjuder fonder som är uttalat hållbara, det vill säga fonder där bolagens hållbarhetsprofil spelar en avgörande roll för om fonden väljer att investera eller inte. Med det sagt så har även ”vanliga” aktiefonder i många fall hållbarhet som faktor när de gör sina investeringar. I vilken utsträckning brukar framgå av informationsmaterialet som finns på bolagens hemsidor. Som fondsparare bör man vara medveten om att hållbarhet är ett sätt för fondbolagen att marknadsföra sig och sticka ut. Som alltid gäller det därför att vara på sin vakt och kontrollera att fonderna man erbjuds inte har för höga avgifter.

  Mikael Tjäder
  Fondmarknaden.se

   

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital. 

 • Riksrevisionens granskning av ISK kommer fram till flera intressanta slutsatser och ger argument till varför ISK borde göras mer skattemässigt förmånligt  

  Riksrevisionens granskning av ISK kommer fram till flera intressanta slutsatser och ger argument till varför ISK borde göras mer skattemässigt förmånligt

  Riksrevisionens granskning av Investeringssparkontot (ISK) har fått mest rubriker för de 42 miljarder kronorna som sparformen sägs ha kostat statskassan sedan 2012 i form av uteblivna skatteintäkter. Några saker kan vara värt att ha i åtanke när man läser den siffran: 1) 23 miljarder är en konstaterad utebliven skatteintäkt, 19 miljarder är en kvalificerad gissning av hur mycket kapitalvinster som upparbetats sedan 2012 men som inte realiserats kommer att dra in. 2) Den svenska statsbudgeten är över 1 000 miljarder per år. Siffran 42 miljarder bör således vägas mot storleken på den samlade statsbudgeten sedan 2012, vilket blir över 6 000 miljarder. Då är de 42 miljarder mindre än 1 procent.

  Sparformen mer populär än väntat
  När regeringen Reinfeldt genomförde reformen förväntade man sig en negativ effekt på statsfinanserna, men av olika skäl – som att sparformen blivit mer populär än väntat, att statslåneräntan har varit lägre än väntat och att avkastningen på aktier varit ovanligt hög under perioden – har den negativa effekten blivit större än väntat. Riksrevisionen konstaterar mycket riktigt att det inte säger något om vad effekten blir framåt (avkastningen på aktier kan bli lägre osv), men vill ändå att regeringen börjar informera riksdagen om ISK:s effekter på statsfinanserna. Gott så.


  Säkrare skatteintäkt för staten
  En viktig aspekt som Riksrevisionen tar upp är att risken i beskattningen har skjutits från staten (gick börsen ner blev det inga skatteintäkter för staten det året) till individen (ISK-skatten beräknas ju på kapitalunderlaget) och att det därför, med riskförskjutningen taget i beaktande, inte är säkert att ISK är särskilt förmånlig skattemässigt för individen. Således drar Riksrevisionen slutsatsen att ISK inte har uppmuntrat hushållens långsiktiga sparande i direktägda finansiella tillgångar. Det är också en poäng att ha med sig kring de lägre skatteintäkterna. De kanske blir lägre men de blir också säkrare.


  Enklare för dig som privatperson
  Huvudorsaken till att ISK infördes var dock att förenkla det administrativa skattemässiga arbete som investeringar i framför allt aktier förde med sig. (För fonder lämnades redan innan reformen kontrolluppgifter till Skatteverket.) Enligt Skatteverkets slumpmässiga kontroller mellan 2005–2007 gjorde mer än hälften fel i redovisningen av sina aktieaffärer. Genom en enklare redovisning och att man som ISK-sparare inte behöver ta skattemässig hänsyn vid omplaceringar har ISK tvivelsutan förenklat så som det var tänkt. Några undantagsfall finns dock, till exempel vid vissa nyemissioner eller när ett börsbolag knoppar av ett dotterbolag, och Riksrevisionen rekommenderar här regeringen att se över och förenkla reglerna i dessa fall.


  Gör ISK mer skattemässigt förmånligt
  Den allvarligaste kritiken mot ISK i Riksrevisionens ganska torra rapport är svårigheten för individen att utvärdera vad som i praktiken är två parallella skattesystem, ISK och vanlig kapitalskatt. Särskilt eftersom ISK inte är tydligt skattemässigt förmånligt. Det tycker vi bör ses som en rekommendation till regeringen att tydligare gör ISK till ett skattemässigt förmånligt alternativ.


  Sparande bra för samhället
  För att uppmuntra sparande är i våra ögon något uppenbart bra. För individen betyder ett sparande större ekonomisk trygghet och frihet. För samhället betyder ett stort privat sparande i aktier att det finns väl fungerande kapitalmarknader även för mindre bolag, vilket inte minst märks genom att bolag från dels våra grannländer och dels så långt bort som Irland väljer att notera sig i Sverige. I slutändan gynnar fungerande kapitalmarknader entreprenörskapet vilket är det som på sikt bygger välstånd.

  Mikael Tjäder
  Fondmarknaden.se

 • En sommar med politiska vindar  

  En sommar med politiska vindar

  Juni månad har passerat och sommarmånaderna brukar vanligtvis vara relativa lugna på världens marknader. Fotbolls-VM är i full gång och vinster skördas för spel- och sportföretagen, samtidigt som den ryska börsen ligger på plus för året. Däremot så blåser de politiska vindarna för fullt. Under juni månad fick vi det historiska mötet mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, bara dagar efter att Trump hamnat i storgräl med de mäktiga G7-länderna och handelstullar införts. I Europa så visar nya tyska tillväxtprognoser att sämre tillväxt är att väntas framöver och högkonjunkturen snart nått toppen. Angela Merkel har överlevt en tuff regeringskris och frågorna över Italien är inte än besvarade. Mycket talar för att Europa har några tyngre år framför sig då tillväxttakten går ner.


  Hur reagerar då marknaderna på dessa politiska vindar? Hittills har ingen stor reaktion kommit. USA går som tåget och Europa lite långsammare. För svensk del så ligger Stockholmsbörsen på minus för året men ingen dramatik att tala om. Det största frågetecknet är utvecklingen på bostadsmarknaden där nya prognoser och analyser kommer ut var och varannan dag. Vi får kanske en del svar när bostadsutvecklarnas kvartalsrapporter kommer ut i juli.


  Nyckeltal juni månad:
  Avkastning Globalindex i svensk krona: cirka 5,5 %
  Svenska börsen: cirka 4,4 %
  Bästa marknad:  Bästa aktiemarknad: Norge 9,5 %
   

  Valutor
  USD/SEK: 8,7097, sedan årsskiftet +6,36 %
  EUR/SEK: 10,2429, sedan årsskiftet +4,04 %

  Bästa Fonder

  Alla Kategorier: Alfakraft - Alfa Axiom Fund

  Nordamerika: SEB - Nordamerikafond Småbolag

  Europa: Schroders - Italian Equity A (acc)

  Sverige: Strand Kapitalförvaltning AB - Strand Småbolagsfond

  Tillväxtmarknader: BTG Pactual - Mexico Equity Fund

  Räntefonder: Handelsbanken Fonder AB - Euro Obligation

   

  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1813 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket