Spara till barn

Alla vill ge sina barn de bästa förutsättningarna i livet och de flesta sparar på något sätt till sina barn. Genom att månadsspara i fonder kan du låta pengarna växa och utvecklas över tid. Ju tidigare du börjar, desto längre tid har du på dig! Kom igång enkelt med våra tips.

Spara som gåva

Fördelar med att spara till barn

Ge ditt barn goda ekonomiska förutsättningar till starten av vuxenlivet – tänk på att även små summor blir stora.

Spara i barnets namn eller mitt eget?

En viktig fråga att ta ställning till är om du vill spara i ditt eget namn eller i barnets. Se skillnaderna nedan och väg fördelar mot nackdelar.

Fördelen om sparandet står i ditt namn är att du har full kontroll över pengarna och bestämmer när barnet ska få tillgång till dem. En nackdel är att barnet inte står som ägare av pengarna och tillfaller därmed inte barnet under vissa omständigheter, som till exempel skilsmässa.

Om sparandet står i barnets namn kommer i regel pengarna alltid att gå till barnet, oavsett omständigheter. Du bestämmer över förvaltningen tills barnet blir myndigt, då barnet också får tillgång till pengarna.

Vilken sparform skall jag använda?

Den vanligaste sparformen för barnsparande är ISK, oavsett om det står i barnets namn eller ditt eget. Läs mer om våra olika depåtyper.

Hur mycket bör jag spara?

Alla har olika förutsättningar för hur mycket man kan spara. Tänk ut ett sparbelopp som känns bra och rimligt att lägga undan till barnen varje månad. I vår räknesnurra nedan kan du se hur mycket pengar det kan bli efter ett visst antal års sparande samt vad ränta-på-räntaeffekten kan göra för ditt sparande. Ett tips är att spara hela eller delar av barnbidraget genom en automatisk överföring från lönekontot varje månad - så att sparandet blir av.

Hur månadssparar jag?

Om du sparar i ditt namn väljer du helt enkelt fonder för ditt månadssparande samt belopp och datum för dragning. Pengarna dras då från ditt lönekonto och investeras automatiskt varje månad. Om du sparar i barnets namn och vill föra över pengar från ditt lönekonto så använder du tjänsten ”Spara som gåva”. Pengarna dras då från ditt lönekonto till barnets depå enligt de fonder och belopp du angivit.

Kan andra spara till mitt barn?

Genom vår tjänst ”Spara som gåva” kan vem som helst lägga upp ett sparande till ditt barn. Kanske vill mormor spara en slant till sitt barnbarn? Det går även bra att swisha engångssummor till barnets depå via tjänsten “Spara som gåva”.

Kan jag swisha direkt till barnets depå?

Ja. Om du som förälder vill sätta in pengar via Swish till ditt barns depå så gör du det via vår tjänst ”Spara som gåva”. Ett lite äldre barn som har en egen Swish-anslutning och BankID kan själv Swisha in pengar till sin egen depå.

Vilka fonder ska jag välja?

Viktigt att tänka på är hur många år man vill spara och vilken risk man är villig att ta. Generellt kan man ta en högre risk ju längre sparhorisont man har. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till vid valet av fonder till sin portfölj så som fondens risk, avgift och placeringsinriktning. Kanske är ett hållbart sparande viktigt för just din familj? I vår sökmotor kan du filtrera och sortera på olika parametrar för att hitta fonderna som passar ditt och barnens sparande. Vi erbjuder även aktiva fondportföljer där vi förvaltar ditt sparande åt dig. Kontakta gärna oss så berättar vi mer om tjänsten vid barnsparande.

Kan jag spara i en aktiv fondportfölj till mitt barn?

Ja det går bra att spara i en Aktiv fondportfölj till ditt barn. Om du sparar i barnets namn så kommer upplagt månadssparande behöva dras från barnets eget bankkonto. Enklast är då att du gör en automatisk överföring från ditt lönekonto till barnet bankkonto och sedan lägger upp ett månadssparande i en Aktiv fondportfölj via Fondmarknaden.se.

Exempel på sparande av barnbidrag tills ditt barn blir 18 år

Räknesnurra

Med hjälp av räknesnurran kan du få en indikation om hur mycket du behöver spara och under hur lång tid för att du ska nå ditt mål.

Enkelt och bekvämt att månadsspara oavsett om det är en buffert, pensionen eller framtida drömmar du sparar till så är det skönt att veta att sparandet sköter sig självt.

Sparande per månad

0kr

Avkastning per år

0%

Antal år

0

Din behållning:

0kr