Logga in   |  Bli kund
Jupiter Asset Management JGF European Growth
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Europafonder 36,46 EUR 23,06 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 23,06%
  i år
 • 1,36%
  1 vecka
 • 6,21%
  1 mån
 • 8,48%
  3 mån
 • 16,84 %
  6 mån
 • 10,61%
  1 år
 • 52,27%
  3 år
 • 98,89%
  5 år
 • 305,02 %
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Jupiter European Growth steg mer än index i april, Wirecard och Infineon två ljuspunkter  

  Jupiter European Growth steg mer än index i april, Wirecard och Infineon två ljuspunkter

  Jupiter European Growth steg 4,4 procent i april, medan jämförelseindexet ökade 3,8 procent. Två ljuspunkter i portföljen var Wirecard och Infineon. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Alexander Darwall i spetsen skriver i en kommentar att i april fanns det tecken på att de framåtblickande PMI-indikatorerna i Tyskland och Italien höll på att vända upp. Den ekonomiska miljön i Spanien var betydligt bättre.

  Fonden utvecklades positivt under månaden i denna europeiska makromiljö och steg mer än sitt jämförelseindex. Det innebär att fonden är upp 16,1 procent hittills i år, medan jämförelseindexutvecklingen lyder 17,3 procent under samma period.

  Det fanns flera positiva ljuspunkter i portföljen, varav en var Wirecard. Bolaget upprepade guidance för 2019 samtidigt som marknaden reagerade positivt på ett potentiellt huvudsamarbete med Softbank kring digitala betallösningar i Asien, en snabbt växande marknad.

  Från förvaltarhåll är man fortsatt övertygade om att Wirecard är ett bra bolag med många intressanta investeringskvaliteter.

  En annan ljuspunkt var Infineon. Det tyska halvledarbolaget steg på börsen mot bakgrund av återhämtningstecken hos fordonsindustrin. Ett ökat innehåll i bilar ses som en viktig tillväxtdrivare för Infineon under de kommande åren.

  På minussidan märktes dock Novo Nordisk, Umicore och bioMérieux.

  Inför framtiden är man fortsatt försiktiga till europeiska bolag, trots att europeiska bolag som har exponering mot USA har typiskt sett gynnats av kraftiga reduktioner av den amerikanska företagsskatten.

  Förvaltarteamet är särskilt försiktiga när det kommer till politiskt känsliga bolag samt företag som har en stor del fasta tillgångar och höga skuldnivåer.  Taggar:

 • Jupiter European Growth steg 1,3 procent i mars, Inmarsat och Dassault två ljuspunkter i första kvartalet  

  Jupiter European Growth steg 1,3 procent i mars, Inmarsat och Dassault två ljuspunkter i första kvartalet

  Jupiter European Growth steg 1,3 procent i mars, vilket medför att fonden är upp 11,2 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Alexander Darwall i spetsen skriver i en kommentar att det första kvartalet tillhandahöll ytterligare bevis på en skarp nedgång för de globala tillväxtutsikterna. Trots tillväxtrelaterad oro steg marknaden på en mjukare amerikansk centralbank, stimulanser i Kina samt framsteg i handelsdiskussionerna mellan USA och Kina.

  Fonden utvecklades svagare än sitt jämförelseindex under kvartalet, vilket hänförs främst till de tre bolagen Wirecard, Bayer och EssilorLuxottica. Wirecard upplevde volatilitet på börsen inför en rapport som i slutet av perioden inte visade på någon materiell finansiell påverkan.

  Det fanns ett antal ljuspunkter i portföljen, däribland satellitoperatören Inmarsat. Aktien steg kraftigt på nyheten om ett uppköpserbjudande från ett konsortium. Dassault Systèmes utvecklades även bra efter att ha redovisat en stark rapport för det fjärde kvartalet.

  Även danska Novo Nordisk var en positiv bidragsgivare, som gynnades av avtagande oro runt konkurrensbilden för läkemedlet Victoza. Läkemedlets patent går ut år 2023.

  Inför framtiden är man fortsatt försiktiga till europeiska bolag, trots att europeiska bolag som har exponering mot USA har typiskt sett gynnats av kraftiga reduktioner av den amerikanska företagsskatten.

  Förvaltarteamet är särskilt försiktiga när det kommer till politiskt känsliga bolag samt företag som har en stor del fasta tillgångar och höga skuldnivåer.  Taggar:

 • Jupiter European Growth ökade 1,5 procent i februari, bra månad för Dassault Systemes  

  Jupiter European Growth ökade 1,5 procent i februari, bra månad för Dassault Systemes

  Jupiter European Growth steg 1,5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 9,8 procent hittills i år. Detta i linje med jämförelseindexet, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att avkastningen under perioden förklaras bäst av enskilda aktier i portföljen.

  På plussidan märktes Dassault Systemes som steg på en stark kvartalsrapport.

  Den organiska tillväxten förbättrades, vilket hjälptes av ökade marginaler och företaget guidade även för solid försäljningstillväxt under 2019.

  Även diagnostikbolaget bioMerieux hade en bra månad på börsen, med en organisk tillväxt strax under 10 procent.

  På minussidan relativt jämförelseindex märktes Wirecard och Deutsche Boerse. Wirecard föll efter att en journalist avslöjat verksamhetsbrister, medan Deutsche Boerse sänkte sina utsikter vad gäller vinsttillväxt.

  Inför framtiden förklarar man att även om europeiska bolag med exponering mot USA generellt har gynnats av en betydande amerikansk skattesänkning, så är man fortsatt noggranna när man utvärderar europeiska bolag med global verksamhet.  Taggar: • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

The Fund's objective is to achieve long term capital growth. The Fund will invest in the shares and related securities of companies which have their registered office in Europe or exercise the predominant part of their economic activities in Europe. Any income arising in relation to this share class will be accumulated (i.e. automatically reinvested and reflected in the price of the shares). The Portfolio Manager is free to invest in any type of investment, without reference to a particular benchmark.

Fondens startår: 2001-08-17 Fondens Bolag: Jupiter Asset Management FondStorlek: 2820,42 milj EUR