Logga in   |  Bli kund
Öhman Fonder Öhman Global Growth
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Globalfonder 641,58 SEK 23,45 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 23,45%
  i år
 • -1,60%
  1 vecka
 • -2,35%
  1 mån
 • 5,12%
  3 mån
 • 18,68 %
  6 mån
 • 11,27%
  1 år
 • 89,95%
  3 år
 • 186,65%
  5 år
 • 378,44 %
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Stark utveckling för Öhman Global Growth i april och i år, i dagsläget neutrala till marknaden  

  Stark utveckling för Öhman Global Growth i april och i år, i dagsläget neutrala till marknaden

  Aktiefonden Öhman Global Growth utvecklades positivt i april med en uppgång om 8,7 procent, medan jämförelseindexet ökade 6 procent. Fonden är därmed upp 28 procent sedan årsskiftet, medan jämförelseindexutvecklingen under samma period lyder 24,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Filip Boman i spetsen skriver i en kommentar att fonden gick starkt drivet av bra aktieval, en svagare svensk krona och uppåtgående aktiemarknader.

  Keywords Studios som är underleverantör till videospelindustrin steg 38 procent under månaden, efter stark såväl omsättningstillväxt som vinsttillväxt.

  En annan ljuspunkt var japanska Nintendo som ökade 23 procent, drivet av ett samarbete med teknikjätten Tencent om försäljning av spelkonsolen Switch i Kina.

  Från förvaltarhåll är man i dagsläget neutrala till marknaden.

  "Första kvartalets rapporter har generellt varit bra, räntehöjningar verkar avlägsna och sannolikheten för ett avtal mellan USA och Kina har ökat markant. Dock pekar framåtblickande indikatorer på en inbromsning av ekonomin och marknaden har lyft rejält sen årsskiftet", förklarar fondens förvaltningsteam.

  De befarar att det kan komma en sättning innan marknaden börjar stiga igen. Deras strategi är att fortsätta med långsiktiga investeringsteman samt betrakta större nedgångar som köpläge för enskilda bolag.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Alphabet, Microsoft och Adobe med portföljvikterna 6,1, 5,1 respektive 4,1 procent. Antalet aktieinnehav var 43 stycken.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Global Growth ökade 1,3 procent i mars, kraftig uppgång för Nvidia efter förvärv  

  Öhman Global Growth ökade 1,3 procent i mars, kraftig uppgång för Nvidia efter förvärv

  Aktiefonden Öhman Global Growth ökade 1,3 procent i mars, vilket medför att fonden är upp 17,7 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 17,4 procent, vilket är något sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att man är fortsatt neutrala till marknaden.

  "Framåtblickande indikatorer pekar nu på en inbromsning av ekonomin, men aktiemarknaden har historiskt sett fortsatt att stiga relativt länge efter att de första varningssignalerna blinkar rött", förklarar fondens förvaltningsteam.

  De befarar att det kan komma en kortsiktig sättning innan det börjar röra sig uppåt igen. Förvaltarteamet fortsätter med sina långsiktiga teman samt ser större sättningar som köplägen för enskilda bolag.

  Det fanns en del ljuspunkter i portföljen under månaden.

  Den kinesiska resesajten ctrip.com steg 28 procent på en upplevt bra rapport och att de ser ett bättre 2019 än väntat.

  Det amerikanska halvledarbolaget Nvidia steg 17 procent då marknaden gillade deras köp av ett annat bolag i fonden, i form av Mellanox.

  På minussidan märktes bilsäkerhetsföretaget Veoneer som backade kraftigt på oro för nyemission samt dåligt sentiment för allt bilrelaterat.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Alphabet, Microsoft och Samsung med portföljvikterna 6,6, 5 respektive 4,5 procent. Antalet aktieinnehav var 42 stycken.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster - Öhman-förvaltare  

  Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster - Öhman-förvaltare

  Googles lansering av Stadia är inte det första gaminginitiativet över molnet men det är det mest kraftfulla och övertygande hittills, enligt förvaltaren Filip Boman på Öhman Fonder.

  "Med Stadia ser man lätt en framtid utan konsoler vilket såklart i princip slår ut Sony Playstation, Nintendo Switch och Xbox med tiden. I det kortare perspektivet måste ju dock Google leverera en spelupplevelse som attraherar gamers som inte har lust att sitta med fördröjning (latency). Man måste också erbjuda spel och en prislapp som blir intressant", uppger förvaltaren i en kommentar till Finwire.

  Teknikjätten Google presenterade på tisdagskvällen sin spelplattform Stadia som låter användare strömma spel direkt via webbläsaren Chrome, Chromecast och Pixel-enheter. Tjänsten lanseras någon gång under 2019 i USA, Kanada och stora delar av Europa. Vad tjänsten kommer att kosta har inte avslöjats.

  Boman tror att spel med tiden kommer spelas över molnet och att man får in fler konkurrenter som Amazon, Apple och Tencent på marknaden. Den sistnämnda lanserade en betaversion för sin spelstreamingtjänst Start under förra veckan.

  Denna utveckling ses som positiv för bolag som utvecklar spel eftersom marknaden breddas ytterligare och nya spelare kan komma in och spela kraftfulla spel utan att behöva en avancerad gamingdator eller konsol.

  Förvaltaren tror att Sony som står bakom Playstation kan komma att hamna i en besvärligare situation till följd av branschutvecklingen.

  Han förklarar att Sony utvecklar egna spel, men kanske inte i tillräckligt hög utsträckning. Deras streamingtjänst Playstation Now är populär men antagligen för att folk har konsol, är förvaltarens bedömning.

  "Som distributör får Sony det svårare att överleva om många går över till molnet där Google, Amazon och Microsoft är så starka och kanske kommer pressa priserna".

  Detta samtidigt som Nintendo anses sitta på en guldgruva av rättigheter, vilket kan gynna dem.

  Vad gäller molnet generellt, är det Bomans uppfattning att det finns nästan ingen bransch som inte delvis molnifieras just nu.

  Aktuellt just nu är transportsektorn där Lyft ska börsnoteras inom kort och där Uber följer senare i vår.

  "Här vill man inte bara revolutionera taxinäringen utan även bilägandet i storstäder. Även om såklart själva tjänsten är fysisk så sker all datahantering i molnet, det som möjliggör en bra upplevelse och tjänst. Vidare så finns det otroliga möjligheter inom hälsovård, tillverkningsindustri och finans", förklarar Öhman-förvaltaren.

  När det kommer till själva molntjänsten så är det definitivt Amazon AWS och Microsoft Azure som är ledande men med Alphabets Google Cloud som utmanare, enligt förvaltaren.

  Öhman-fonderna Global Hållbar och Global Growth som Boman förvaltar har betydande exponering mot samtliga av de bolagen.

  Boman har även investerat i bolag som levererar infrastruktur och programvara för dessa aktörer såsom Mellanox (nu köpt av Nvidia), GPU-leverantören Nvidia, Wmvare med hybridmolnlösningar och Arista Networks som förser moln/datacenter med så kallade switchar.

  "Vi ser än så länge ingen vikande efterfrågan. Företag flyttar till molnet för att få en effektivare verksamhet, erbjuda nya tjänster, spara kostnader och få tillgång till avancerad dataanalys genom AI som de kanske inte har möjlighet att utveckla själva. Detta borde innebära att tillväxten kan fortsätta i många år", berättar förvaltaren.

  Ett bolag som globalförvaltaren gillar är Microsoft, och man ser särskilt goda utsikter för teknikjättens molndel.

  "För oss är Microsoft ett kärninnehav som har en extremt stark positionering i de områden de är aktiva i. Vi räknar med att Microsoft kommer ha över 45 miljarder dollar i intäkter från Commercial Cloud under 2019 med en tillväxt på runt 40 procent", berättar Öhman-förvaltaren och fortsätter:

  "Det innebär att molnverksamheten nu är drygt en tredjedel av bolagets totala försäljning. Övriga delar såsom Gaming och Windows växer också men inte i samma omfattning. Vi ser vinsttillväxt för hela Microsoft på mellan 15 till 20 procent de kommande åren".

  På värderingsfronten ses värderingen om ett P/E-tal på 25 för 2019 som rimlig. Detta givet vinsttillväxten och bolagets starka position.

  De teknikfokuserade globalfonderna som Boman förvaltar har utvecklats positivt i år.

  Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 16,2 procent hittills i år. De största innehaven per utgången av februari månad i den fonden var Microsoft, Adobe och Amazon.

  Öhman Global Hållbar ökade 4,7 procent i februari vilket medför att fonden är upp 14,9 procent under 2019. Där var istället Alphabet det största innehavet, följt av Microsoft och Apple.  Taggar:
  #mutualfunds   #tech   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Öhman Global Growth är en global aktiefond med målsättning att uppnå högsta möjliga kapitaltillväxt givet fondens placeringsinriktning. Fonden är en aktivt förvaltad global aktiefond som investerar i bolag som utvecklar eller har ett högt användande av informationsteknologi och med hög förväntad tillväxt inom specifika produktområden. Fonden placerar normalt i 20-35 bolag fördelade på olika branscher. Fonden följer vår standard för ansvarsfulla investeringar vilket innebär att fonden inte investerar i bolag som tjänar pengar på affärsverksamhet som enligt fondbolagets bedömning är oetisk. Bolagsurvalet görs med hjälp av en anlays av globala tekniktrender. Fondens strategi är att investera i bolag som drar nytta av globala tillväxttrender inom teknologi . Fonden investerar i samtliga branscher över hela världen, men har en tyngdpunkt mot teknologibranschen och mot Norden.

Fondens startår: 1996-04-15 Fondens Bolag: Öhman Fonder FondStorlek: 2982,00 milj SEK