Logga in   |  Bli kund
Öhman Fonder Öhman Global Growth
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Globalfonder 614,89 SEK 19,63 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 19,63%
  i år
 • 1,04%
  1 vecka
 • 1,87%
  1 mån
 • 22,63%
  3 mån
 • 4,06 %
  6 mån
 • 20,10%
  1 år
 • 90,16%
  3 år
 • 202,04%
  5 år
 • 442,69 %
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster - Öhman-förvaltare  

  Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster - Öhman-förvaltare

  Googles lansering av Stadia är inte det första gaminginitiativet över molnet men det är det mest kraftfulla och övertygande hittills, enligt förvaltaren Filip Boman på Öhman Fonder.

  "Med Stadia ser man lätt en framtid utan konsoler vilket såklart i princip slår ut Sony Playstation, Nintendo Switch och Xbox med tiden. I det kortare perspektivet måste ju dock Google leverera en spelupplevelse som attraherar gamers som inte har lust att sitta med fördröjning (latency). Man måste också erbjuda spel och en prislapp som blir intressant", uppger förvaltaren i en kommentar till Finwire.

  Teknikjätten Google presenterade på tisdagskvällen sin spelplattform Stadia som låter användare strömma spel direkt via webbläsaren Chrome, Chromecast och Pixel-enheter. Tjänsten lanseras någon gång under 2019 i USA, Kanada och stora delar av Europa. Vad tjänsten kommer att kosta har inte avslöjats.

  Boman tror att spel med tiden kommer spelas över molnet och att man får in fler konkurrenter som Amazon, Apple och Tencent på marknaden. Den sistnämnda lanserade en betaversion för sin spelstreamingtjänst Start under förra veckan.

  Denna utveckling ses som positiv för bolag som utvecklar spel eftersom marknaden breddas ytterligare och nya spelare kan komma in och spela kraftfulla spel utan att behöva en avancerad gamingdator eller konsol.

  Förvaltaren tror att Sony som står bakom Playstation kan komma att hamna i en besvärligare situation till följd av branschutvecklingen.

  Han förklarar att Sony utvecklar egna spel, men kanske inte i tillräckligt hög utsträckning. Deras streamingtjänst Playstation Now är populär men antagligen för att folk har konsol, är förvaltarens bedömning.

  "Som distributör får Sony det svårare att överleva om många går över till molnet där Google, Amazon och Microsoft är så starka och kanske kommer pressa priserna".

  Detta samtidigt som Nintendo anses sitta på en guldgruva av rättigheter, vilket kan gynna dem.

  Vad gäller molnet generellt, är det Bomans uppfattning att det finns nästan ingen bransch som inte delvis molnifieras just nu.

  Aktuellt just nu är transportsektorn där Lyft ska börsnoteras inom kort och där Uber följer senare i vår.

  "Här vill man inte bara revolutionera taxinäringen utan även bilägandet i storstäder. Även om såklart själva tjänsten är fysisk så sker all datahantering i molnet, det som möjliggör en bra upplevelse och tjänst. Vidare så finns det otroliga möjligheter inom hälsovård, tillverkningsindustri och finans", förklarar Öhman-förvaltaren.

  När det kommer till själva molntjänsten så är det definitivt Amazon AWS och Microsoft Azure som är ledande men med Alphabets Google Cloud som utmanare, enligt förvaltaren.

  Öhman-fonderna Global Hållbar och Global Growth som Boman förvaltar har betydande exponering mot samtliga av de bolagen.

  Boman har även investerat i bolag som levererar infrastruktur och programvara för dessa aktörer såsom Mellanox (nu köpt av Nvidia), GPU-leverantören Nvidia, Wmvare med hybridmolnlösningar och Arista Networks som förser moln/datacenter med så kallade switchar.

  "Vi ser än så länge ingen vikande efterfrågan. Företag flyttar till molnet för att få en effektivare verksamhet, erbjuda nya tjänster, spara kostnader och få tillgång till avancerad dataanalys genom AI som de kanske inte har möjlighet att utveckla själva. Detta borde innebära att tillväxten kan fortsätta i många år", berättar förvaltaren.

  Ett bolag som globalförvaltaren gillar är Microsoft, och man ser särskilt goda utsikter för teknikjättens molndel.

  "För oss är Microsoft ett kärninnehav som har en extremt stark positionering i de områden de är aktiva i. Vi räknar med att Microsoft kommer ha över 45 miljarder dollar i intäkter från Commercial Cloud under 2019 med en tillväxt på runt 40 procent", berättar Öhman-förvaltaren och fortsätter:

  "Det innebär att molnverksamheten nu är drygt en tredjedel av bolagets totala försäljning. Övriga delar såsom Gaming och Windows växer också men inte i samma omfattning. Vi ser vinsttillväxt för hela Microsoft på mellan 15 till 20 procent de kommande åren".

  På värderingsfronten ses värderingen om ett P/E-tal på 25 för 2019 som rimlig. Detta givet vinsttillväxten och bolagets starka position.

  De teknikfokuserade globalfonderna som Boman förvaltar har utvecklats positivt i år.

  Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 16,2 procent hittills i år. De största innehaven per utgången av februari månad i den fonden var Microsoft, Adobe och Amazon.

  Öhman Global Hållbar ökade 4,7 procent i februari vilket medför att fonden är upp 14,9 procent under 2019. Där var istället Alphabet det största innehavet, följt av Microsoft och Apple.  Taggar:
  #mutualfunds   #tech  

 • Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, fortsatt neutrala till marknaden  

  Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, fortsatt neutrala till marknaden

  Aktiefonden Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 16,2 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att februari bjöd på ytterligare en stark månad för globala aktier, med fortsatt återhämtning efter höstens och decembers skarpa fall.

  Från förvaltarhåll är man fortsatt neutrala till marknaden, då fundamenta inte har ändrats nämnvärt.

  "Marknaderna har dock rört sig rejält, nästan som ett "V", det senaste halvåret. Rapportperioden blev på det hela taget något bättre än befarat, men i alla fall delvis på grund av alltför hårt nedreviderade estimat", kommenterar förvaltarteamet.

  I deras mening ska man inte underskatta börsens så kallade sencykelrallyn, samtidigt som investerare bör beakta risker som bland annat hög skuldsättning och Brexit.

  Störst bidrag till avkastningen gav halvledarbolaget Mellanox och mjukvarujätten Microsoft. De största negativa bidragen kom från innehaven i Nintendo, Evolent Health och Amazon.

  De största innehaven per utgången av månaden var Microsoft, Adobe och Amazon med portföljvikterna 5,7, 5,2 respektive 4,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Global Growth steg 10,7 procent i januari, kursrusningar i Ctrip och Alibaba bidrog till uppgången  

  Öhman Global Growth steg 10,7 procent i januari, kursrusningar i Ctrip och Alibaba bidrog till uppgången

  Aktiefonden Öhman Global Growth ökade 10,7 procent under januari, vilket därmed var bättre än hela uppgången på 7,4 procent för 2018. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden steg därmed i takt med breda uppgångar på världens börser. Teknologidrivna aktier inledde svagt efter Apples vinstvarning men återhämtade sig under månaden.

  Av fondens cirka 40 innehav var det bara tre som föll under månaden med Evolent Health som största sänke med en nedgång på 10 procent. Noteras kan att antalet innehav därmed är fler än normala 20-35 för fonden.

  I den positiva vågskålen återfanns den kinesiska onlineresebyrån Ctrip.com
  som steg 26 procent och Alibaba som avancerade 25 procent.

  Förvaltarteamet har likt föregående månad en neutral syn på börsen då de ser en ekonomisk avmattning med en lägre vinsttillväxt. Vinstprognoserna bedöms som fortsatt lite höga.

  Värderingarna bedöms låga i Europa, Japan och tillväxtmarknader medan USA ligger i linje med det historiska genomsnittet.
  Förvaltarna bedömer att Brexit och handelskrigsoro nått sin kulmen och snarare kan öppna upp för positiv överraskning. Historiskt höga marginaler, kostnadsinflation och hög skuldsättning är de största dilemman för bolag, speciellt i USA.

  De största innehaven per utgången av månaden var Microsoft, Amazon och Adobe med portföljvikterna 5,3, 5,0 respektive 5,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Öhman Global Growth är en global aktiefond med målsättning att uppnå högsta möjliga kapitaltillväxt givet fondens placeringsinriktning. Fonden är en aktivt förvaltad global aktiefond som investerar i bolag som utvecklar eller har ett högt användande av informationsteknologi och med hög förväntad tillväxt inom specifika produktområden. Fonden placerar normalt i 20-35 bolag fördelade på olika branscher. Fonden följer vår standard för ansvarsfulla investeringar vilket innebär att fonden inte investerar i bolag som tjänar pengar på affärsverksamhet som enligt fondbolagets bedömning är oetisk. Bolagsurvalet görs med hjälp av en anlays av globala tekniktrender. Fondens strategi är att investera i bolag som drar nytta av globala tillväxttrender inom teknologi . Fonden investerar i samtliga branscher över hela världen, men har en tyngdpunkt mot teknologibranschen och mot Norden.

Fondens startår: 1996-04-15 Fondens Bolag: Öhman Fonder FondStorlek: 2982,00 milj SEK