Logga in   |  Bli kund

Fonddepå – fondspara enkelt på egen hand

Fondsparande är ett enkelt och flexibelt sätt att spara, du kan både göra engångsinsättningar eller lägga upp ett månadssparande. Med fonddepå kan du på ett roligt och enkelt sätt fondspara på egen hand. Vi har en rad funktioner och enkla verktyg som hjälper dig att få en bra överblick över ditt fondsparande. Från din fonddepå har du en koppling till ditt bankkonto som gör det enkelt för dig att sköta ditt fondsparande.

Med Fonddepå hos oss får du:

  • Ett utbud på 1800 fonder från cirka 170 fondförvaltare
  • Enkel och tydlig överblick av ditt fondsparande 
  • Funktioner som gör att du lätt kan följa utvecklingen på ditt fondsparande 
  • Schablonskatt 0,12 % på fondandelarnas värde
  • Skatt på vinst och utdelning 30 % 
  • Analyser, rapporter och intressanta artiklar

  


  

Stort utbud och sparhjälp hjälper dig att hitta de bästa fonderna

Med vår fonddepå kan du köpa, sälja, byta och månadsspara i över 1800 fonder från 170 olika fondbolag. På Fondmarknaden.se kan du månadsspara i små belopp hos de stora utländska fondbolagen, något som de själva inte kan erbjuda. Med ett stort utbud har du större möjlighet att hitta de bästa fonderna men det kräver också att det finns bra verktyg som hjälper dig att välja rätt. Vår skräddarsydda sparhjälp med ett flertal olika funktioner och verktyg på hemsidan hjälper dig att smidigt hitta fonder för just ditt fondsparande. 

Vad innebär fonddepå för mig som kund?

Du sköter själv ditt fondsparande, du kan lägga engångsköp och/eller lägga upp månadsspar. Vill du sälja eller göra fondbyten på din fonddepå gör du enkelt det på egen hand. Du får givetvis hjälp med dina fondval av de verktyg och funktioner som du har på din fonddepå. Har du redan ett fondsparande idag kan du enkelt flytta in de fonderna till din fonddepå hos oss, så får du allt samlat.

Skatteregler för fonddepå

Andelsägarens beskattning (direktägande av fonder)*
1. Vid kapitalvinst på fondandelar tas 30 procent inkomstskatt ut för privatpersoner bosatta i Sverige och svenska dödsbon. Är andelsägaren en svensk juridisk person är skattesatsen 26,3 procent. Andelsägare som är bosatta i utlandet, och saknar s k väsentlig anknytning till Sverige, beskattas inte här för kapitalvinster vid avyttring av fondandelar.

2. Från och med inkomståret 2012 utgår en årlig schablonskatt på innehav av fondandelar, fondskatt. Den skatten tas ut genom att 0,4 procent av fondandelarnas värde den 1 januari tas upp som schablonintäkt i inkomstslaget kapital. Beloppet förtrycks i deklarationen. Andelsägaren betalar 30 procent i skatt på schablonintäkten. Skatteuttaget uppgår därmed till 0,12 procent av fondandelarnas värde och ska tas upp första gången i deklarationen 2013. Skatteinbetalningen anges i slutskattsedeln för 2013.

3. Om utdelning lämnas från fonden betalar andelsägaren 30 procent inkomstskatt på utdelningen om det är en fysisk person bosatt i Sverige eller ett svenskt dödsbo. För fysisk person bosatt i utlandet och utländsk juridisk person uttas 30 procent svensk kupongskatt eller den lägre skattesats som framgår av dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och det aktuella landet. 

*) Källa: PM - Skatt på fondsparande från Fondbolagens Förening, 2012-04-16.

Till prislistan