Översikt - alla nyheter

 • När negativa nyheter blir positivt

  2023-11-10

  Marknaden har tillfälligt tagit vara på minskad skuldupptagning från amerikanskt håll, en något mjukare amerikansk centralbank och en tydlig översåldhet av såväl aktier som räntor. I takt med fallande räntor har marknaden funnit styrka, en styrka som mycket väl kan sträcka sig en bit till. Marknaden tolkar alltså lägre räntor och dåliga nyheter som något positivt, i hopp om att det ska leda till räntesänkningar från centralbankerna. Den amerikanska centralbanken Fed har mest troligt nått räntetoppen och även om inflationen faller så riskerar de redan höga räntorna att försvaga den ekonomiska utvecklingen.

 • En vandring på räntetoppen

  2023-10-06

  Den senaste tidens marknadsutveckling har präglats av en tro på högre räntor under en längre tid samt en ökad oro för konjunkturen. Centralbankerna har toppkänning men är i sin kommunikation fortfarande tydliga med att någon sänkning inte kommer i närtid. Hoppet står nu till årets fjärde kvartal, som säsongmässigt brukar vara starkt.

 • Höstvindarna drar in

  2023-09-05

  Sommarstiljten uteblev, rapportsäsongen gav tvära kast och augusti förde med sig en förnyad oro för högre räntor under en längre tid. Nu står vi inför en säsongmässigt svag septembermånad där fokus ligger på kommande räntebesked och hopp om att vi nått räntetoppen. Inflationstakten fortsätter att avta och det mesta av ”räntejobbet” är gjort. Osäkerheten kvarstår dock då den sista inflationsnedgången kan bli tuff när vi befinner oss i en miljö där ekonomin svajar, både i Sverige och i Europa. Även USA, som sett starkt ut, visar upp sprickor i fasaden. Även om räntetoppen nu är mycket nära så är räntevapnet trubbigt vilket gör en finjustering av ekonomi svårt.

 • Nya marknadsförhållanden kan leda till volatil sommar och höst

  2023-07-10

  Halvåret har nu passerat och både konjunkturen och börserna har stått emot väl. Vid ingången av året trodde vi att denna period skulle präglas av de snabba räntehöjningarna, den höga inflationen och de deppiga hushållen, för att sedan börja blicka framåt i hopp om en starkare konjunktur, lägre inflation och räntesänkning inom synhåll. Det blir dock inte alltid som man tänkt sig, och det är klart att den globala nedstängningen under pandemin, massiva stimulanser, rekordsnabba räntehöjningar och ett fullskaligt krig i Europa har påverkat stort. Marknadsförhållandena är helt enkelt inte normala.

 • Än så länge håller marknaden emot

  2023-06-14

  Börserna har gått åt lite olika håll under maj. Breda stockholmsindex sjönk med 1,6 procent samtidigt som både MSCI World och MSCI Emerging Markets steg kraftigt med 5 respektive 4,3 procent.

 • Fallande inflation och sämre konjunkturläge

  2023-05-14

  Fallande inflation och sämre konjunkturläge leder till försiktigare Centralbanker vilket i sin tur leder till osäkerhet kring bolagsvinster, värderingar och vart marknaden ska ta vägen.

 • Bankkrasch skrämde börsen ordentligt i mars.

  2023-04-06

  Mars bjöd på en riktig berg-och-dalbana då hårda penningpolitiska signaler från centralbankerna fick marknadsräntorna att stiga i inledningen av månaden. Detta följdes av bankkrasch av tre mindre kända banker i USA som sedan smittade av sig till Europa. En mjukare ton från Federal Reserve samt en lägre räntehöjning än tidigare väntat fick räntorna att falla tillbaka och aktiemarknaden fick ordentlig fart.

 • Svenska börsen något uppåt, globala aktier backade.

  2023-03-10

  I Sverige steg börsen något under årets andra månad samtidigt som USA tappade. Centralbankerna fortsätter att tampas med hög inflation. Har marknaden kanske varit lite väl optimistiska till hur länge denna räntehöjningscykel ska fortsätta?

 • Nytt år nya möjligheter – börsoptimism i januari

  2023-02-13

  Det nya året har startat starkt med breda uppgångar bland aktieindex världen över. Tecken på att inflationen börjar avta på vissa håll i världen samt förhoppning om att centralbankerna börjar närma sig slutet på denna räntehöjningscykel stödjer uppgångarna.

 • Svag avslutning på ett dystert år – Nu blickar vi framåt!

  2023-01-12

  December blev en i mängden av negativa börsmånader år 2022. Breda Stockholmsindex sjönk med 3,95 procent och stängde i och med det på minus 25,15 procent. Som värst såg det ut den 29 september då indexet var minus 34 procent.

 

Arkiv

Visa nyheter från