Logga in   |  Bli kund
 
 

Fondkommentarer

 • Kommer vi att få räntehöjningar?

  2018-12-07

  Efter en bitter oktober månad så levererade november ett mindre dystert resultat. Det har fortsatt varit turbulent för de amerikanska teknikaktierna och politiska händelser som Brexitförhandlingen och handelskrig har skapat ökad volatilitet. Överlag så har dock världens marknader klarat sig bra under månaden och rört sig upp och ner runt nollan.

 • Berg- och dalbana på börsen

  2018-11-09

  Oktober månad präglades av kraftiga nedgångar på de globala aktiemarknaderna. Globalindex sjönk närmare 7,3 procent och nedgången drevs framför allt av de höga värderingarna inom den amerikanska IT-sektorn och de höjda räntorna i USA.

 • Vart i konjunkturen befinner vi oss?

  2018-10-08

  September månad såg den svenska börsen gå minus och nu inväntar vi bolagens kvartalsrapporter som kommer inkomma under oktober månad. Förväntningarna är fortsatt vinsttillväxt på ca 10 % framåt och för 2019, men det kan stå sig dyrt med större nedgångar för de bolag som inte lyckas leva upp till satta förväntningar.

 • Börsen på plus

  2018-09-07

  Den svenska börsen ligger på plus för året efter den senaste uppgången under augusti månad. Vinstnivåerna är över förväntan och i nuläget talar väldigt lite för stora börsnedgångar i närtid. Två uppstickare på Stockholmsbörsen är skogsbolagen SCA och Holmen som har dragit stor nytta av den låga kronkursen och exportmöjligheterna som det har medfört. Förväntan är att kronan fortsatt kommer att vara låg så länge som Riksbanken avstår från att höja räntan. Det kan ge fortsatt fina valutaavkastningar på fonder som handlas i dollar och euro.

 • Fortsatt god tillväxt

  2018-08-12

  Juli månad har passerat och de stora samtalsämnena har varit värmen, handelskrig och andra kvartalets delårsrapporter. USA hade en riktigt stark rapportsäsong, men som däremot bjöd på en rejäl smäll då Facebook föll i värde med mer än 1000 miljarder på en dag efter en dålig rapport. Det var det största tappet någonsin och frågan är vad det betyder för den så framgångsrika tekniksektorn som drivit USA:s tillväxt under de senaste åren.

 • En sommar med politiska vindar

  2018-06-26

  Juni månad har passerat och sommarmånaderna brukar vanligtvis vara relativa lugna på världens marknader. Fotbolls-VM är i full gång och vinster skördas för spel- och sportföretagen, samtidigt som den ryska börsen ligger på plus för året. Däremot så blåser de politiska vindarna för fullt. Under juni månad fick vi det historiska mötet mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, bara dagar efter att Trump hamnat i storgräl med de mäktiga G7-länderna och handelstullar införts. I Europa så visar nya tyska tillväxtprognoser att sämre tillväxt är att väntas framöver och högkonjunkturen snart nått toppen. Angela Merkel har överlevt en tuff regeringskris och frågorna över Italien är inte än besvarade. Mycket talar för att Europa har några tyngre år framför sig då tillväxttakten går ner.

 • Italien – nästa stora orosmoln?

  2018-06-11

  Maj månad bjöd inte på några stora händelser på de globala marknaderna. Ekonomin går fortsatt bra och vinstnivåerna övertygar. Tillväxten drivs av teknikbolagen och inte förvånande är det amerikanska tekniktunga indexet Nasdaq-100 som har gått bäst under 2018. De orosmoln som numera möter marknaden är framför allt de politiska riskerna, med eventuella handelskrig framför oss och en ny regering i Italien.

 • Volatiliteten är här för att stanna

  2018-05-14

  Månaden som gick såg en global uppgång på de flesta börser i takt med att första kvartalets rapporter kommit in. Narrativet i marknaden är att toppen snart är nådd under denna cykel och högkonjunkturen lider mot sitt slut. Volatiliteten har ökat på marknaden och förväntan är att det periodvis kommer vara oroligt. Samtidigt innebar korrektionen under första kvartalet att globala aktier numera handlas under sina historiska p/e snitt och tillväxtprognoserna pekar mot att 2018 blir något bättre än föregående år. Den starka ekonomin har därför förutsättningen att fortsatt ge bränsle åt börsen.

 • Dragkampen mellan rädsla och girighet

  2018-04-10

  Månaden som gick blev i stora drag en fortsättning på den mer volatila miljö som rått sedan slutet av januari. Marknadens fokus på risker är intakt, riskerna i sig har dock ändrats under resans gång. I denna miljö har riskfyllda tillgångar haft svårt att hävda sig, globala aktier var i stort sett oförändrade under mars, medan räntesidan generellt klarade sig bättre.

 • Börshickan

  2018-03-07

  Efter den snabba bördnedgången som vi genomlevde i början av februari månad kom marknaderna faktiskt tillbaka relativt snabbt, och just nu ligger globala aktier strax under nollan på året. Både snabbheten och intensiteten i fallet tog dock marknaden på sängen, vilket kan tjäna som ett exempel på hur optimism och självsäkerhet kan ställa till det. Därutöver är de övriga områdena inte annorlunda i nuläget än de var för två månader sedan. Den globala ekonomin går bra, med en viss potential att överraska på uppsidan framöver. Kort sagt, den fundamentala bilden är fortsatt god för riskfyllda tillgångar.

 

Arkiv

Visa nyheter från