Våra blogginlägg

 • 3 fördelar med att månadsspara i fonder

  De flesta av oss har någon form av sparande och de som inte har det, borde ha det. Det kan handla om en buffert för oförutsedda utgifter i framtiden eller sparande till drömresan, huset eller till pensionen. Oavsett om du kommit igång med ditt sparande eller inte så kan det ibland kännas svårt att veta hur man ska spara. Ett regelbundet månadssparande har visat sig vara ett av de mest effektiva sätten att uppnå en hög avkastning, justerat efter vilken risk man har tagit. Här är några anledningar till att månadsspara i fonder;

 • Kinafonder i toppen och fastighetsfonder i botten under juni månad.

  Det har varit ännu en månad där världens börser visat röda siffror och de flesta fonder har haft negativ avkastning. Men det är stora skillnader mellan de bästa och sämsta fonderna. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på hela 50 procentenheter. Tittar vi på månadens bästa kontra sämsta fonder hittar vi nästan uteslutande kinafonder i toppen och fastighetsfonder i botten. Det är inte ofta topplistorna så tydligt visar uteslutande väldigt nischade fonder vilket tyder på att något utöver det vanliga har hänt med dessa sektorer/regioner.

 • Så påverkas beskattning av ISK med anledning av stigande räntor

  Den senaste tiden har marknadsräntorna ökat kraftigt och ligger nu på de högsta nivåerna sedan 2014. Detta påverkar hur din ISK beskattas då skatteberäkningen utgår från statslåneräntan. När börserna dessutom faller som de hittills gjort i år så blir det lite extra kännbart eftersom man på ett ISK, till skillnad från exempelvis fonddepå, betalar skatt oavsett om man gjort vinst eller förlust. Om räntorna fortsätter att stiga så finns det risk att skatten du betalar för din ISK fördubblas eller mer.

 • Så påverkar inflationen och räntehöjningar ditt sparande

  Det talas mycket om ökad inflation och räntehöjningar just nu. Hur påverkar dessa faktorer börsen och i slutändan ditt fondsparande?

 • Hur ska man tänka kring sparande i oroliga tider?

  Oroligheterna i världen och händelseutvecklingen i Ukraina har skapat stor osäkerhet på världens finansmarknader. Börserna var redan innan Rysslands invasion av Ukraina kraftigt nedåt, och den eskalerande situationen gör det än värre. I tider av oro dyker det såklart upp många frågor om hur man ska agera kring sitt fondsparande och det enkla svaret är att det inte finns något facit för hur man ska agera eller hur utvecklingen framåt kommer att bli. Faktum är att det är svårt att egentligen göra någonting mitt i ett läge som detta. Det generella rådet är att alltid ha en bra riskspridning och en bra kontroll på sin risknivå i sitt sparande.