Logga in   |  Bli kund
 
 

Högre företagsvinster än väntat gladde oktoberbörsen

Oktober månad var en bra börsmånad globalt. Högre företagsvinster än väntat i det tredje kvartalet gav kursuppgångar. Marknaden gläds samtidigt åt sänkt amerikansk styrränta och en uppskjuten Brexit. Under månaden fortsatte det att komma dubbla budskap om hur handelssamtalen mellan USA och Kina egentligen går.

USA
De amerikanska bolagen har generellt överraskat positivt och den amerikanska centralbanken sänkte räntan som väntat med 25 punkter. De amerikanska börserna har därmed stigit till all-time high.

Fortfarande kommer dubbla budskap inom de viktiga handelsförhandlingarna. Uppgångar följde på besked att USA och Kina beslutat att skjuta upp tullar som skulle ha införts men Kina uppger sig också ha sagt sig tveksamma till möjligheterna till ett långtgående handelsavtal.

Marknaden tog fasta på det positiva i en räntesänkningen av den amerikanska centralbanken Federal Reserve som dock samtidigt signalerade en paus i sänkningarna vilket fick marknaden att skruva lite på sig. Fed lade samtidigt till att de kommer att agera om utsikterna ändras betydligt.

Vägledande bolag som överraskade positivt med sin rapport för det tredje kvartalet var Apple och Facebook. Spotifys aktie rusade efter att ha gjort en vinst, då analytikerna räknat med en förlust. Det fanns dock bolag som inte levererade lika bra siffror, där ibland Twitter vars aktie sjönk efter en svag kvartalsrapport.

Tungviktaren Microsoft tog hem Pentagons molnkontrakt på 10 miljarder dollar och snuvade därmed rivalen Amazon på det prestigefulla kontraktet.

Konkurrensen inom streamingbranchen hårdnar. Barclays spår att Apple kan få fler än 100 miljoner kunder på sin videostreamingtjänst inom ett års tid, vilket skulle kunna påverka marknadsledande Netflix, men även andra tjänster som AT&T-ägda HBO med flera.

En stor-affär som bekräftats är samgåendet mellan Fiat Chrysler och PSA Group som äger bland annat Peugot och Citroën.

Kvar i bilbranschen kan nämnas att GM:s aktie steg efter att ha gjort en högre vinst än väntat, även om vinstprognosen sänktes och en avslutad strejk kostat företaget betydligt mer än vad de flesta analytiker räknat med.


Europa
För Europas del har delårsrapporter, Brexit och utvecklingen i handelsfrågan varit viktiga inslag. Breda Stoxx600 har sett en uppgång under månaden.

Även om utvecklingen har varit positiv i stort bör flera sänken nämnas. Bland Europeiska bolag kan kursslakten i Nokia nämnas efter sänkta utsikter. Ett annat finskt bolag som gjorde marknaden besviken var verkstadsjätten Wärtsilä vars aktie rasade på sämre siffror än väntat. Även prognosen för de kommande tolv månaderna var dyster. En annan aktie som backade var Deutsche Bank som gjorde förlust i det tredje kvartalet.

Även i Sverige har bolagen överträffat vinstförväntningarna. Den svenska börsen nådde årshögsta under oktober och strax under rekordnivån från april 2105. Det Large Cap-bolag som överraskat mest positivt är Saab, men även Intrum och Ericson. På nedsidan återfinns storbanken Nordea som istället för vinst uppvisade en förlust. SSAB underpresterade också i analytikernas ögon.

En bransch som inbördes sett stora skillnader är klädbolagen där H&M sticker ut på uppsidan med ett resultat över förväntan. En besvikelse blev istället MQ som tappat stort.

En uppskjuten Brexit gladde de europeiska börserna något, även om uppgången var marginell vid detta beslut. Senare kom besked om nyval i Storbritannien vilket även detta sågs som positivt av Londonbörsen.


Asien
Börserna i Asien har också påverkats positivt av att den amerikanska centralbanken sänkt räntan och intar en försiktig hållning till framtida räntejusteringar. Även här har det varit rapportsäsong med vitt skilda utslag.

Bland större bolag kan Samsung Electronics nämnas som mer än halverade sitt resultat i räkenskapsårets tredje kvartal. Japanska speljätten Nintendo däremot gladde marknaden med så väl högre vinst som omsättning i sin kvartalsrapport. Även Sony överraskade positivt och höjde samtidigt sin prognos för helåret.

Kina har länge brottats med fallande bilförsäljning. Det går även trögt för elbilstillverkarna då Kinas regeringen har tagit bort subventioner på området, vilket påverkar branschen stort.

 

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.