Logga in   |  Bli kund
 
 

Branschfonder - ett alternativ för dig som tror på en viss del av ekonomin

Valet mellan fonder kan göras på flera olika sätt, men även inom de stora kategorierna (Aktiefonder, Räntefonder och Hedgefonder) finns underkategorier som kan vara av intresse för dig som sparare. Därför har Fondbolag och kapitalförvaltare skapat nischade fonder baserade på branscher.

Inom kategorin aktiefonder är det vanligt att fonder delas in efter geografiska regioner eller storlek på bolagen i fonden, men här finns även alternativet att låta sina pengar vara placerade i så kallade branschfonder. Här placerar förvaltaren i bolag inom en viss bransch, oftast inom olika delar av andra kategorier så som både stora och små bolag samt bolag med blandad geografisk hemvist.

Bland branschfonder är populära kategorier bland annat bioteknik, fastigheter, IT, läkemedel och råvaror.

Om man delar in fonderna på Fondmarknaden.se efter kategorier, där branschfonder är en, återfinns branschfonder i topp, endast slaget av etikfonder och Nordamerikafonder. Branschfonder har per 10 februari hittills i år avkastat 4,3 procent.

Idén med konceptet är att ett Fondbolag eller en Kapitalförvaltare är experter inom respektive bransch. Det finns flera potentiella sätt där nischade fonder av typen branschfonder har chansen att dra nytta av sin profil.

Exempel på det är läkemedelsbolag eller bioteknik där man har kommittéer eller utskott som består av läkare eller forskare, som är insatta i branschen. Här skiljer sig branschfonderna till skillnad från till exempel marknadsfonder som riktar in sig på vissa regioner. Det finns även fonder som har en stark koppling till konjunkturen, såsom råvarufonder. Andra branschfonder har en defensiv karaktär, exempelvis finans, fastigheter eller ädelmetaller.

Bland de som presterat bäst av branschfonderna hos Fondmarknaden.se hittills i år hittar man teknikfonder, där flera av fonderna bara under årets första veckor stigit med över 10 procent.


Möjligheter
+ Ofta är fonderna sammansatta av team som kan branschen extra bra
+ Du kan välja specifika områden som du annars bara får en liten del av i aktiefond
+ Du kan själv välja din risknivå

Hot

- Kan ha hög risk
- Kräver ofta att det är en aktivt förvaltad fond och således en högre avgift


Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.