Det är aldrig för tidigt att börja spara

Med ränta-på-ränta-effekten som kan uppnås genom ett månadssparande i fonder kan dina sparmål bli verklighet snabbare! Oavsett vad du sparar till – ett härligt liv som pensionär, en trygg start i livet för barnen eller en kontantinsats till en bostadsrätt - så är det viktigaste sparandet det som blir av. Vad drömmer du om?

Med ett automatisk månadssparande avvaras återkommande en summa varje månad när lönen kommer som investeras i de fonder du har valt – då sköter sparandet sig självt. Det är oftast bättre att exempelvis sätta in 1000 kronor varje månad, än att sätta in 12 000 kronor i slutet på varje år, eftersom du får avkastning från första kronan hela året samt att du köper fondandelar återkommande och därmed inte måste fundera över att timea marknaden. Dessutom är det lättare att avvara en mindre summa ofta än mycket på en gång.

Här är våra bästa tips för att komma igång:
 
1. Gör en sparplan.

Hur länge har du tänkt att spara och stor risk är du villig att ta? Generellt gäller att ju längre tidshorisont du har, desto högre risk kan du ta. Att spara till den där resan nästa sommar, eller kanske till altanen man vill bygga, kräver en annan risknivå än till exempel ett pensionssparande eller ett buffertsparande. Genom att ha olika depåer för olika sparmål, blir det lättare att ha koll.

Testa vår räknesnurra för att se när du kan nå ditt sparmål

2. Månadsspara.
Börja månadsspara, sätt av en summa som du varje månad kan avvara till sparande. Att sparandet dras per automatik, till exempel när lönen kommit, är avgörande för att det faktiskt ska bli av. Annars är det lätt att pengarna går åt till annat. Att månadsspara är också ett jättebra sätt att få ner risken i sina köp, samt att få en långsiktig och bra utveckling. Att köpa lite regelbundet istället för att investera en större summa vid ett tillfälle gör att du får ett bättre genomsnittspris, ibland köper man på toppen och ibland på botten, men för det mesta där emellan.

Starta ett månadssparande

3. Börja idag!
Du behöver inte veta allt för att komma igång. Det är bättre att bara börja någonstans. På Fondmarknaden.se finns många bra hjälpmedel för att välja fonder, till exempel kan du se vad andra köper i våra topplistor. Vi erbjuder även Aktivt förvaltade fondportföljer, där vi förvaltar din fondportfölj åt dig.

Öppna depå

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.