Billigt är bra, men är fonden med lägst avgift alltid bäst?

Ja billigt är bra, men hur är det nu med fonder och dess avgifter, är billigt alltid bäst? Hur stor roll spelar avgiften för din framtida avkastning? Det har under många år skrivits och talats mycket om vikten av att inte betala för mycket i förvaltningsavgift för sina fonder. Det håller vi med om, att betala för mycket är aldrig bra, oavsett vad det handlar om. Men när det handlar om fonder så är det lite svårare än så, detta då det väldigt sällan finns två exakt lika fonder att välja mellan, där endast avgiften skiljer.

De fall som finns, är om man jämför en fond med två olika andelsklasser, d.v.s. en för vanliga privatsparare och en för institutionella investerare. Då är ofta den klass som är ämnad för institutionella sparare billigare, i utbyte mot att man investerar ett väldigt stort belopp, allt mellan 1 miljon till 100 miljoner kronor eller mer. I dessa fall finns inget att fundera över, den billigare fonden går alltid bättre än den dyra, eftersom att det är samma fond och det enda som skiljer är hur stor avgift som tas ur fondförmögenheten.

Så för att sätta punkt för den diskussionen så konstaterar vi det självklara, att en billigare fond är bättre för dig än en dyrare, allt annat lika.

Men riktigt så enkelt är det ju inte, när du jämför fonder så ställs ofta två eller fler ganska olika fonder mot varandra, och så jämförs avgiften. Om du då väljer vilken fond du ska investera i, endast baserat på avgiften så gör du dig själv en björntjänst.

Om vi tar två exempelfonder: Fond 1 har en förvaltningsavgift på 1 % per år, och Fond 2 har en förvaltningsavgift på 1,5 % per år. Förenklat kan man då säga att Fond 2 måste i snitt avkasta 0,5 % bättre än Fond 1 varje år, för att i slutändan ge dig som sparare lika mycket pengar i plånboken.

Det viktigaste för att ge ett bra resultat är såklart att fonden ska generera en bra avkastning, och som sparare ska man så såklart försöka att välja den eller de fonder man tror kan göra det. En billig fond som avkastar 3 % per år i snitt är ju inte bättre än en dyrare fond som avkastar 8 %. Viktigt att känna till är också att avkastningen som du ser när du tittar på en fonds historiska avkastning är efter avgifter. Men tänk även på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Indexfonder eller aktivt förvaltade fonder?

I ett nötskal är argumentet för indexfonder att de representerar hela ”marknaden”, och att de över tid inte kan slå marknaden. Som grupp kommer indexfonderna därför ha samma avkastning som marknaden, minus avgifterna. Så genom att välja en billig indexfond kan man som sparare därmed maximera sin avkastning? Invändningen är att det alltid kommer finnas fonder som är bättre än snittet, och de som är sämre, och det är detta som skapar snittet, som kallas marknaden. Så om man kan identifiera fonder som över tid har presterat bättre än snittet så kan man tänka sig att det finns möjligheter att göra det även framåt. Nackdelen med indexfonder är att det inte kan slå marknaden, utan de kan som bäst prestera som marknaden (och som sämst).

Det finns alltså fler faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du väljer fonder, inte endast avgiften. Här är några saker som du som sparare bör fundera kring:

1.      Vad sparar jag till och om hur länge behöver jag använda pengarna?

Detta är viktigt för att avgöra vilken risk man är villig att ta. Låt säga att man är i 30-årsåldern och ska spara till pensionen, ja då har man lång tid på sig tills pengarna ska användas och att ta risk brukar löna sig. En portfölj med 100 procent aktiefonder är då inget konstigt och kanske det de flesta rådgivare skulle föreslå. Men säg att man är 61 år, och snart tänkte gå i pension och sparar till den där sommarstugan man vill köpa om ett par år. Då är det viktigare att minska risken i sin portfölj eftersom högriskfonder mest troligt kommer svänga mer i värde under kortare perioder, och du vill inte hamna i en situation där du behöva sälja mitt i en nedgång.

2.      Vilka länder/regioner vill jag investera i?

Har jag en bestämd uppfattning om vilka länder som är intressanta att investera i? Många svenska sparare investerar mestadels i svenska bolag, eller i fonder som investerar i svenska bolag. Och det är väl inget konstigt i sig, det är ju om dessa bolag vi läser i tidningarna och ser om i nyheterna. Men börsen är så mycket större än så och Sverige utgör under en procent av det samlade världsindexet MSCI world. Så investerar du enbart i Sverige så är du endast exponerad mot max 1 procent av den globala marknaden. Vill du inte välja region eller land så kan du investera i globalfonder, vilket är att bra alternativ om du inte vill sätta sig in i olika länders förutsättningar, eller att ha som bas för din portfölj.

3.      Vilka sektorer vill jag investera i?

På Fondmarknaden.se finns över 1800 fonder att välja mellan och många av dessa investerar i särskilda branscher eller sektorer. Exempel på populära kategorier är: Teknik, Energi, Läkemedel, Bank/Finans osv. Samma sak gäller här, att om man inte är intresserad av att sätta sig in i och värdera olika branscher/sektorer mot varandra, så kan man investera i bredare fonder så som globalfonder eller regionsfonder.

När du har gått igenom dessa tre punkter och hittat några fonder inom varje region och sektor, kan du börja jämföra fonder mot varandra. Hittar du då två fonder inom samma kategori och med liknande investeringsfokus, som du dessutom tror har samma möjligheter att ge god avkastning, ja då tycker vi självklart att du ska välja den billigaste. Men om du börjar din analys med att titta enbart på avgifterna, då är det lätt hänt att utfallet inte alls blir som du tänkt dig. Och det är ju ingen mening att skryta med låga avgifter, om utvecklingen av portföljen är medioker.

Jämför fonder ur fondlistan genom att klicka på "välj" och lägga dem i din varukorg, där finns en knapp för att jämföra fonder och du kan här se avkastning på olika perioder jämfört med ett index samt även avgiften såklart.

Lycka till med ditt sparande!
Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.