Så når du ditt sparmål

Nytt år och nya möjligheter, dags att komma igång med ditt fondsparande? Här kommer våra bästa tips för ett långsiktigt och lönsamt sparande.

Sparplan
Vad drömmer du om? Genom att definiera vad du sparar till ger du dig förutsättningar att spara på rätt sätt. Att spara till en resa nästa sommar kräver en annan risknivå än ett pensionssparande eller ett buffertsparande. Genom att ha olika depåer för olika sparmål, blir det lättare att ha koll.

Sparmål: Pension, 15 år


Riskvilja
Generellt gäller att ju längre tidshorisont du har, desto högre risk kan du ta. Sparar du till en semesterresa i juni vill du inte se ditt sparkapital halverat i en börskrasch i maj. Sparar du däremot till pensionen om 40 år, så kommer en tillfällig börsnedgång inte att märkas.

Riskvilja: hög


Budget
Se över dina utgifter och gör en budget. Att ha bra koll på inkomster och utgifter är avgörande för att skapa dig en bild av vad du har och hur du vill ha det. Hur mycket kan du avvara till ditt sparande och när kan du uppnå ditt mål?

Mål: En miljon


Månadsspara
Ett av de bästa sätten för att uppnå långsiktig bra avkastning är att månadsspara. Genom ett automatiskt månadssparande blir sparandet av och genom att köpa fonder regelbundet istället för att investera en större summa vid ett tillfälle gör att du får ett bättre genomsnittspris, ibland köper du på toppen och ibland på botten, men för det mesta där emellan.

Sparande: 2 500 kr / månaden

När du vet hur länge du vill spara, hur mycket du kan avvara till sparandet och vilken risk du är villig att ta så kan du räkna ut hur mycket du kan spara ihop. Testa vår räknesnurra för att räkna ut hur mycket du behöver spara för att nå just ditt mål.

Till räknesnurran.

Raknesnurra_stor.png