3 fördelar med att månadsspara i fonder

De flesta av oss har någon form av sparande och de som inte har det, borde ha det. Det kan handla om en buffert för oförutsedda utgifter i framtiden eller sparande till drömresan, huset eller till pensionen. Oavsett om du kommit igång med ditt sparande eller inte så kan det ibland kännas svårt att veta hur man ska spara. Ett regelbundet månadssparande har visat sig vara ett av de mest effektiva sätten att uppnå en hög avkastning, justerat efter vilken risk man har tagit. Här är några anledningar till att månadsspara i fonder;

1.    Enkelt att fondspara

Genom att investera i fonder får man tillgång till många olika värdepapper utan att behöva sätta sig in i enskilda företag. Du behöver inte ägna tid åt att fatta beslut kring vilka aktier, obligationer, råvaror eller andra tillgångar du ska köpa, och när, fondförvaltarna sköter det åt dig.

Du behöver inte veta allt för att komma igång. Det är bättre att bara börja någonstans. På Fondmarknaden.se finns många bra hjälpmedel för att välja fonder, till exempel kan du se vad andra köper eller vilka fonder som presterat bäst och sämst i våra olika topplistor. Du kan också filtrera fram fonder efter dina egna valda kriterier i vår fondsök. Vi erbjuder även Aktivt förvaltade fondportföljer, där vi förvaltar ditt sparande åt dig. Läs mer här

2.    Sparandet dras automatiskt

Vi kan alla vara vår egen värsta fiende när det kommer till frestelser. . Sätt av en summa som du varje månad kan avvara till sparande - att sparandet dras per automatik, till exempel när lönen kommit, är avgörande för att det faktiskt ska bli av. Annars är det lätt att pengarna går åt till annat. Dessutom är det lättare att hålla sig till sin plan genom månadssparande, då behöver du inte tänka på att regelbundet gå in och lägga köp, det sköts automatiskt.

3.    Minskar risken

Att hitta det perfekta tillfället att köpa är väldigt svårt, istället för att försöka spekulera i när det är rätt läge att köpa så kan man månadsspara, det är ett jättebra sätt att få ner risken i sina köp, samt att få en långsiktig och bra utveckling. När du månadssparar sprider du ut dina inköp över flera tillfällen och får därför ett genomsnittspris som i sin tur ger en jämnare portföljutveckling. Du minskar då risken att köpa på toppen och behöva sälja vid en nedgång.


Testa vår räknesnurra för att se när du kan nå ditt sparmål! Lycka till med ditt sparande.

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.