Fortsatt breda nedgångar - kommunikation och fastigheter i botten

Det är fortsatt surt på börsen och aktier föll kraftigt under september. Sämst har det gått för fastigheter och kommunikation, men i stort sett alla sektorer visar negativa siffror under september, inklusive energi som annars gått starkt under året.

Breda Stockholmsindex föll med 7,3 procent under september och är i och med det minus 30,1 procent i år. Månaden inleddes positivt men föll snabbt när inflationssiffrorna kom in sämre än förväntat från USA. Ytterligare räntehöjningar, sabotage mot Nordstream och obehaglig kärnvapenretorik från Putin tryckte sedan ner börserna ytterligare.

Även det amerikanska indexet S&P 500 föll ordentligt med 9,6 procent.I Storbritannien handlade rubrikerna mestadels om Drottning Elizabeths bortgång samt den nytillträdde premiärministern Liz Truss omtalade förslag på skattesänkningar som fullkomligt sänkte pundets värde. Lyckligtvis drogs förslaget tillbaka och pundet stärktes, men tog inte igen hela tappet.

Fastigheter fortsätter att falla på börsen på grund av oro för de höga räntorna. Fastighetsbolagen själva verkar dock inte lika oroliga som börsen och många fastighetsbolag börjar se ganska attraktiva ut på dessa nivåer. De bolag som har stora portföljer bestående av bostäder och butikslokaler lär dock få det lite svårare, medans exempelvis industrilokaler ser ut att kunna klara sig bra.

Det geopolitiska läget är fortfarande spänt och hjälper såklart inte till att mildra börsoron. Under månaden sprängdes gasledningarna Nordstream 1 och 2, och även om det inte släppts någon riktig information om vem som kan tänkas ligga bakom sabotaget så är det helt klart så att spänningarna i Östersjön ökat markant. Samtidigt som Ukraina fortsätter att avancera i de södra och östra delarna av landet har Putin utropat regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Kherson som ryska. Putin har i och med detta också höjt retoriken kring användandet av kärnvapen för att försvara ”ryska” områden.

Centralbankerna fortsätter att höja räntorna för att försöka dämpa inflationen. Frågan är om det faktiskt hjälper, eller om inflationen istället är pådriven av helt andra faktorer än onödig konsumtion eller överdriven långivning? Höjda räntor tycks ha låg inverkan på ökande energipriser, utbudsbrist och leveransproblem.

Riksbanken höjde under månaden räntan med 100 baspunkter till 1,75 procent, Federal Reserve höjde med 75 baspunkter till intervallet 3 – 3,25 procent, även Europeiska Centralbanken höjde med 75 baspunkter.

Våra Aktiva Fondportföljer har inte helt oväntat tappat i värde under månaden. Vi fortsätter att tänka långsiktigt och har under början av september gjort en del förändringar och fondbyten. Vi minskar ytterligare i Sverige och ökar bland annat på i globala kvalitetsbolag samt global infrastruktur. Vi har även planerat en mindre justering som ska ske under oktober för den lilla exponeringen vi har mot tillväxtmarknader. Vill du veta mer om Fondmarknaden.se’s Aktiva Fondportföljer, läs här.


Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.