Nya skatteregler för ISK och kapitalförsäkring

Från och med årsskiftet blir det mer förmånligt att spara i ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Regeringen föreslår att sparande upp till 150 000 kronor blir skattefritt, och från 2026 höjs taket till 300 000 kronor.

Varför du bör börja spara nu
De nya skattereglerna gör det enklare och mer attraktivt att påbörja ett långsiktigt sparande. Med sänkta räntor och stabilare priser ökar möjligheterna att spara. Skattefriheten på ISK och kapitalförsäkring skapar ytterligare incitament för att lägga grunden för en starkare ekonomisk framtid, både för individer och familjer.

Så här påverkas du
De nya reglerna träder i kraft 1 januari 2025, vilket innebär att du betalar skatt på ditt sparande enligt nuvarande regler under 2024. Men redan nu kan du förbereda dig genom att se över dina alternativ och dra nytta av de kommande förändringarna.

Kom igång med ditt sparande
Om du ännu inte har ett ISK eller en kapitalförsäkring är det ett bra tillfälle att starta. Med skattefrihet på sparande upp till 150 000 kronor blir det mer lönsamt att bygga en buffert för framtiden. Sänkta räntor och lägre inkomstskatt innebär att fler hushåll får bättre förutsättningar för sparande och att skapa en stabilare ekonomisk grund.