Federal Reserves första räntesänkning sedan pandemin

Prognos_styrrantan.png

Federal Reserve (Fed) rivstartade med en sänkning på 50 baspunkter i onsdags. Dagarna inför beslutet var bilden splittrad, där marknadens prissättning visserligen pekade mot en sänkning om 50 punkter medan de mer trögrörliga analytikerenkäterna indikerade en sänkning om 25 punkter. Beslutet var dock inte enhälligt – en ledamot, Michelle Bowman, röstade emot och förespråkade en mer försiktig sänkning om 25 baspunkter. Det här är första gången sedan 2005 som en Fed-guvernör har röstat emot ett beslut om räntan. I samband med mötet släpptes även uppdaterade prognoser som bland annat visade på mjukare guidning än väntat för styrräntan kommande år.

Själva räntebeskedet var duvaktigare än väntat. På presskonferensen slog dock centralbankschefen Powell delvis an en liknande ton som ECB:s Christine Lagarde hade föregående vecka i samband med deras räntebesked. På journalisternas frågor om den framtida penningpolitiken inledde Lagarde med det spanska uttrycket "Que sera, sera" (Det som sker, det sker eller Vad som blir, det blir). Powell underströk på liknande sätt att Fed inte följer någon förutbestämd bana och att framtida beslut kommer att bero på inkommande data och ekonomiska förutsättningar. Han sade samtidigt att sänkningar om 50 baspunkter inte bör ses som en ny standardtakt för Fed.

Bank of England (BoE) rörde inte styrräntan vid sitt möte i torsdags, marknaden prisar dock in en hög sannolikhet för en räntesänkning vid nästa möte i början på november. På fredag, efter publiceringen av detta nyhetsbrev, offentliggörs även räntebeskedet från Bank of Japan som väntas sitta stilla i båten.

Nästa vecka är det fokus på Riksbanken

  • Nästa onsdag förväntas även Riksbanken sänka räntan. Marknaden prisar i skrivande stund in en sänkning om drygt 30 punkter, det vill säga anger viss sannolikhet för en sänkning utöver det ”vanliga”. Att inflationen i Sverige skulle sjunka betydligt i augusti var i högsta grad förväntat, baserat på främst lägre energipriser. Nedgången var dock brantare än vad marknaden räknat med. Inflationstakten i termer av KPIF och KPI ligger även betydligt under Riksbankens senaste prognos, som visserligen är från juni. Kärninflationen, KPIF exklusive energi, kom dock in i linje med vad både marknaden och Riksbanken tippat på. De oväntat låga utfallen på "headline"-nivå kan sägas ge råg i ryggen åt dem som hoppas på en "dubbel"-sänkning vid mötet i september. Att kärninflationen kom in i linje med förväntningarna talar dock mer för en ”vanlig” sänkning om 0,25 procentenheter. I samband med beskedet släpper även Riksbanken uppdaterade prognoser.

  • På torsdag publiceras Konjunkturbarometern, som är en månatlig indikator över läget i svensk ekonomi. Under året har barometern stärkts men den ligger fortsatt under på en nivå som signalerar ett dystrare stämningsläge än normalt.

  • På torsdag släpps även den sista uppdateringen av BNP för det andra kvartalet i USA, där Bloombergs sammanställning pekar mot en tillväxt om 2,9 procent. Veckan avslutas med PCE-index, vilket är Fed föredragna inflationsmått. Analytikernas estimat hintar här att inflationstakten sjunker från 2,5 till 2,3 procent. Kärninflationen - exklusive mat och energi – väntas dock stiga något.
Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.