Den här veckan stod inflationssiffror i fokus.För svensk del var det i tisdags premiär för ”snabb-KPI”, en ny förhandsindikator för inflationen. Inflationstakten (KPIF) sjönk som väntat från 1,2 till 1,1 procent, medan KPIF rensat för energi sjönk och landade på exakt 2,0 procent, i linje med inflationsmålet. Utfallet var marginellt högre än både Riksbankens och marknadens senaste prognoser, men det förändrar inte den bredare bilden nämnvärt. I skrivande stund prisar marknaden in drygt 0,33 procentenheter lägre styrränta vid mötet i början av november, vilket indikerar en viss sannolikhet för en dubbelsänkning om 0,50 procentenheter. Innan förra fredagens starka amerikanska jobbrapport hade dock marknaden högre sannolikhet för en extra stor sänkning.
Protokollet från amerikanska Federal Reserves (Fed) senaste möte, som offentliggjordes i onsdags, visade att medlemmarna var splittrade kring räntebeslutet. En majoritet stödde en sänkning på 0,50 procentenheter, medan andra förespråkade en försiktigare minskning på 0,25 procentenheter. Beslutet motiverades av framsteg i kampen mot inflationen och behovet att balansera arbetsmarknaden. Fed betonar fortsatt en gradvis räntepolitik framöver.
Under torsdagen släpptes ytterligare två viktiga datapunkter för Fed: konsumentprisindex (KPI) och veckovis sysselsättningsstatistik. Inflationstakten sjönk visserligen något, från 2,5 till 2,4 procent, men marknaden hade förväntat sig en nedgång till 2,3 procent. Kärninflationen, rensat för mat och energi, steg samtidigt med 0,1 procentenheter i årstakt. Sammantaget var inflationssiffrorna inte riktigt vad Fed-ledamöterna hade hoppats på. Marknadsbilden balanserades dock av att antalet nyanmälda arbetslösa ökade. Prissättningen inför Feds kommande besked noterade inte heller några större förändringar under dagen. Senare i månaden publiceras även PCE-index, vilket är Feds föredragna inflationsmått.
Räntebesked från ECB, svensk KPI och kinesisk BNP- På tisdag släpps KPI för Sverige, det vill säga den fullständiga rapporten med alla underliggande detaljer. Headline-siffrorna publicerades, som nämnt ovan, redan tidigare i veckan.
- På torsdag väntas räntebesked från ECB, där marknaden i stort sett prisar in en sänkning om 0,25 procentenheter. Marknaden kommer att fokusera på centralbankens kommunikation kring kommande möten. Vid det föregående mötet var dock centralbankschefen Lagarde tydlig med att understryka att ECB inte är bunden till någon förutbestämd räntebana.
- På fredag släpps kinesiska BNP-siffror, vilket kan vara intressant att följa med tanke på de omfattande stimulanser som den kinesiska centralbanken nyligen annonserade, vilka syftar till att stödja ekonomin mot regeringens tillväxtmål. Enligt en enkät från Bloomberg bland analytiker väntas tillväxten landa på 4,5 procent i årstakt.
Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.