AI-frossa och räntebesked

2025-01-31

Veckan inleddes med kraftiga fall på den tekniktunga Nasdaq-börsen efter att den kinesiska AI-utmanaren Deepseeks senaste AI-chatbot toppat nyheterna. Enligt de första uppgifterna ska Deepseeks modell vara jämförbar i prestanda med OpenAI:s ChatGPT. Modellen har dock utvecklats med en betydligt smalare budget och med hjälp av äldre halvledarchip – något som senare har ifrågasatts. Samtidigt utreder Microsoft huruvida Deepseek otillåtet har använt ChatGPT i utvecklingen av sin tjänst. Marknadens reaktion var kraftig, och värderingen av de stora AI-bolagen på New York-börsen ifrågasattes, särskilt Nvidia, som noterade stora fall under måndagen. Under de följande dagarna skedde dock en rekyl.

Samtidigt pågår rapportsäsongen. Enligt Bloombergs sammanställning var vinstöverraskningen i S&P 500 drygt 6,7 procent på den positiva sidan efter att 125 av 500 bolag rapporterat. På Stockholmsbörsens OMXS30 låg motsvarande siffra strax under nollstrecket när hälften av bolagen hade rapporterat.

Det har även varit en intensiv vecka i centralbankskalendern. Riksbanken sänkte som väntat räntan till 2,25 procent i onsdags. Direktionen stod fast vid sin guidning från decembermötet – en sänkning under första halvåret 2025 – vilket innebär att de avvaktar ytterligare justeringar efter veckans sänkning. Medelprognosen bland analytiker i Bloombergs enkät pekar dock på potential för ytterligare en sänkning under första halvåret innan räntan bottnar.

Amerikanska Federal Reserve (Fed) avvaktade som väntat vid sitt möte under onsdagskvällen och lämnade räntan oförändrad på 4,25–4,50 procent. Arbetsmarknaden och tillväxten är fortsatt starka, medan inflationen inte har sjunkit så mycket som önskat. Samtidigt skapar Trump-administrationens tullplaner oro för stigande inflation. Ur ett makroperspektiv har Fed ingen brådska att sänka räntan, men den står samtidigt under press från Trump, som ”kräver” lägre räntor. Ändringarna i det korta pressmeddelandet lutade åt det hökaktiga hållet med skärpta formuleringar om inflation och arbetsmarknad. Under presskonferensen tonade Fed-chefen Jerome Powell ned detta något men betonade samtidigt att Fed inte har någon brådska att justera räntan. Han undvek också att svara på frågor om Trump och hans planer. Efter beskedet riktade Trump ny kritik mot Fed på sociala medier. Marknaden prissätter i dagsläget knappt två räntesänkningar till årsskiftet. Goldman Sachs förväntar sig sänkningar i juni och december 2025, följt av en sista sänkning 2026.

Den europeiska centralbanken (ECB) sänkte som väntat inlåningsräntan till 2,75 procent vid sitt möte i torsdags. ECB betonade fortsatt sitt databeroende och att besluten tas från möte till möte. Ekonomin är dock svag, och ECB förväntas fortsätta att sänka räntan vid kommande möten. Medelprognosen bland analytiker pekar på en nivå kring 2,0 procent till sommaren.

Under torsdagen släpptes även den första beräkningen av amerikanskt BNP för det sista kvartalet 2024, där utvecklingen var lite svagare än väntat. Siffran för helåret slutade på 2,8 procent för 2024, att jämföra med 2,9 procent 2023.

Veckan avslutas på fredagseftermiddagen med PCE-index,
Fed:s föredragna inflationsmått. Föregående månad visade Core-PCE en inflationstakt på 2,8 procent, något lägre än förväntat. Utfallet blir viktigt för att bedöma om inflationen fortsätter att avta eller riskerar att stanna kvar över Fed:s mål.

Nästa vecka: Jobbsiffror, PMI och svensk inflation

  • Månadsskiftet inleds som vanligt med PMI för tillverkningssektorn i flera regioner och länder, där amerikanska ISM-indikatorn brukar få störst marknadsintresse. Indikatorerna för tillverkningssektorn publiceras i regel på måndag, medan tjänstesektorns siffror släpps på onsdag. På måndag presenteras även flash-KPI för Eurozonen, där inflationstakten föregående månad uppgick till 2,4 procent.

  • På tisdag släpps protokollet från Riksbankens möte, vilket kan ge en djupare inblick i hur direktionen resonerade kring veckans räntebesked.

  • På torsdag publiceras svenska snabb-KPI. Under hösten och vintern har svensk inflation överraskat på nedsidan i förhållande till Riksbankens prognoser. Föregående månad låg inflationstakten, mätt som KPIF, på 1,5 procent, medan kärninflationen exklusive energi landade på 2,0 procent. På torsdag väntas även räntebesked från Bank of England, där marknaden prissätter en hög sannolikhet för en sänkning.

  • Veckan avslutas med amerikanska jobbsiffror, som alltid är en viktig marknadshändelse. Föregående månad var jobbrapporten oväntat stark, vilket ledde till stora marknadsrörelser. Medelprognosen bland analytiker i Bloombergs enkät pekar dock på en något svalare siffra kring 150 000 nya jobb i januari, att jämföra med de 256 000 som rapporterades för december.
Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.