Logga in   |  Bli kund

Arkiv

Visa fondnyheter från
 

Nyheter från fondbolagen

 • Skandia Realräntefonden steg 1,3 procent i maj - baksidan på svaga börser var desto starkare räntemarknader  

  Skandia Realräntefonden steg 1,3 procent i maj - baksidan på svaga börser var desto starkare räntemarknader

  Skandia Realräntefonden var upp 1,3 procent under maj månad, vilket var 0,1 procentenheter sämre än jämförelseindexet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarna skriver att baksidan på svaga börser var desto starkare räntemarknader och obligationspriser steg, när räntan föll, på bred front.

  Ett tydligt tecken på pessimism var att 2-årsräntan handlades omkring 70 punkter lägre än finansieringen, skriver förvaltarna i en kommentar.

  Under månaden handlades flera räntesegment på ”all time low”-nivåer i många räntesegment både i Sverige och i Europa.

  Den svenska kronan som har handlat svagt hela året stärktes något under månaden "vilket kan det vara ett tecken på att det har fungerat som en finansieringsvaluta, och när det skakar till tvingas nu marknadsaktörerna att täcka sina sålda positioner (köpa tillbaka kronor). Fler och fler tecken pekar i den riktningen", enligt förvaltarna.

  Oljepriset vände ner av geopolitiska skäl.

  "Det implicerade mer volatilitet i break-even spreadar, lägre oljepriser brukar trigga förväntningar om lägre inflation generellt. En udda observation är att priset på majs gick upp rejält på råvarobörsen som ett resultat av dåliga odlingsförhållanden i USA (minskat utbud i nästa skörd)".

  Fonden utvecklades väl i den fallande räntemiljön med sin långa duration och fortsatt flackning på grund av låg inflation.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Nordamerika Exponering tappade 6,1 procent i maj  

  Skandia Nordamerika Exponering tappade 6,1 procent i maj

  Skandia Nordamerika Exponering sjönk 6,1 procent i maj medan jämförelseindexet var ned 6,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Nettoeffekten av exkluderingar med koppling till fondbolagets regler för miljö- och miljöhänsyn bidrog positivt med 5 baspunkter denna månad.

  Förvaltarna nämner inga portföljförändringar.

  Den svenska kronan försvagades mot dollarn (-0,4 procent) under perioden, vilket bidrog positivt till fondens absoluta avkastning.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Positiv utveckling för SPP Grön Obligationsfond i maj, Castellum fick uppgraderad kreditvärdighet  

  Positiv utveckling för SPP Grön Obligationsfond i maj, Castellum fick uppgraderad kreditvärdighet

  SPP Grön Obligationsfond utvecklades positivt i maj med en uppgång om 0,13 procent, vilket medför att avkastningen sedan årsskiftet summerar till 1,27 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 0,92 procent, vilket är sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet, med Helena Lindahl som ansvarig förvaltare, skriver i en kommentar att i mitten av maj mattades till sist den totala eufori som rått på marknaden sedan årsskiftet med ständigt tajtare kreditspreadar och uppåtgående börser. När det väl mattades så gick det fort.

  "Centralbankerna som till syntes blir alltmer benägna att driva sin långsiktiga politik efter den senaste marknadsnoteringen än att lita på mer långsiktiga trender kom samtliga med duvaktiga besked under månaden", förklarar fondens förvaltningsteam.

  En stor händelse på kreditmarknaden under 2019 är att det tillkommit ett ESMA-reglerat kreditratingsinstitut i marknaden, i form av Nordic Credit Rating (NCR).

  "Tanken är att den ska fungera som ett nordiskt komplement till de stora amerikanska firmorna S&P och Moody’s. För att visa följsamhet med marknadsutvecklingen kommer fonden framgent att ta hänsyn till NCR-ratingen", berättar förvaltarteamet.

  Fonden utvecklades något svagare än jämförelseindex under månaden. Det hänförs till att bostadskrediter outperformar marknaden i det nuvarande marknadsklimatet, ihop med att fonden låg kort ränteduration.

  En ljuspunkt i portföljen var att kreditvärdigheten hos Castellum, som är ett av fondens största innehav, har förbättrats från Baa3 till Baa2 av Moody's.

  Fonden är fortsatt underviktad duration och ligger nu cirka 0,79 år underviktad.  Taggar:

 • Skandia Japan Exponering var ned 3,9 procent i maj - missgynnades av exkludering av tobaksjätte  

  Skandia Japan Exponering var ned 3,9 procent i maj - missgynnades av exkludering av tobaksjätte

  Skandia Japan Exponering tappade 3,9 procent under maj månad, i linje med sitt jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden har som strategi att följa index.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar den japanska arbetslösheten vände ned mot 2,4 procent i april och var därmed i linje med förväntan.

  Det japanska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin (Nikkei) hamnade återigen i kontraktionszonen efter att ha stigit över gränsen under föregående månad.

  Kinesisk makrostatistik försvagades generellt då data över bland annat industriproduktion, detaljhandelsförsäljning och investeringar understeg förväntningarna. I övrigt intensifierades handelsdiskussionerna mellan Kina och USA, sammanfattar förvaltarna.

  Effekten av exkluderingar med koppling till fondbolagets regler för miljö- och samhällsansvar påverkade fondens relativavkastning negativt med 3 baspunkter under perioden. För tillfället är det endast Japan Tobacco som fonden avstår att investera i.

  Svenska kronan försvagades med -2,7 procent mot japanska yen.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Global Exponering tappade 5,6 procent i maj, slog index  

  Skandia Global Exponering tappade 5,6 procent i maj, slog index

  Skandia Global Exponering var ned 5,6 procent under maj månad medan jämförelseindex tappade 5,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens strategi är att följa index. Ser man till fondens avkastning, påverkade nettoeffekten av exkluderingar med koppling till fondbolagets regler för miljö- och samhällsansvar fondens relativavkastning positivt med 6 baspunkter under perioden.

  I USA inkom den officiella mätningen av arbetsmarknaden över förväntningarna när den visade att 263 000 nya jobb skapades i april. Arbetslösheten sjönk till 3,6 procent från 3,8 procent månaden innan, skriver förvaltarteamet.

  I eurozonen sjönk det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin och fortsätter att indikera kontraktion.

  Kinesisk makrostatistik försvagades generellt då data över bland annat industriproduktion, detaljhandelsförsäljning och investeringar understeg förväntningarna.

  I övrigt intensifierades handelsdiskussionerna mellan Kina och USA. Bland annat utlös president Trump nationellt nödläge för att begränsa utländska IT- och telekombolag med kinesiska Huawei i särskilt fokus. Vidare beslutade Trump om förbud mot att köpa iranskt järn, stål, aluminium och koppar.

  I Storbritannien meddelade Theresa May att hon avgår.

  Flera centralbanker höll styrräntan oförändrad i maj; Federal Reserve, Bank of England, Reserve Bank of Australia och Norges Bank.

  Under månaden stärktes den svenska kronan mot euron och pundet medan den försvagades mot dollarn och den japanska yenen. Detta påverkade fondens absoluta avkastning positivt.

  Samtidigt backade oljepriset medan guldpriset var något upp.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Europa Exponering sjönk 5,2 procent i maj, absolutavkastning fortsatte att gynnas av kronförsvagning  

  Skandia Europa Exponering sjönk 5,2 procent i maj, absolutavkastning fortsatte att gynnas av kronförsvagning

  Skandia Europa Exponering var ned 5,2 procent under maj månad, samtidigt som jämförelseindex backade 5,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Strategin för fonden är att följa index. Under perioden har fondens utveckling följt indexutvecklingen med små avvikelser beroende på transaktionskostnader och effekten av att fonden avstår från att investera i ett mindre antal bolag i enlighet med Skandia Fonders policy för etik- och miljöhänsyn. Jämförelseindex är inte rensat utifrån dessa kriterier, varpå en avkastningsavvikelse mot index kan uppstå. Den här månaden var den positiv med 16 baspunkter.

  Den svenska kronan stärktes mot både euron (0,5 procent) och det brittiska pundet (3,2 procent) under perioden, vilket påverkade fondens absolutavkastning negativt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Sverige Exponering sjönk 6,9 procent i maj - Veoneer med nyemission tyngde  

  Skandia Sverige Exponering sjönk 6,9 procent i maj - Veoneer med nyemission tyngde

  Skandia Sverige Exponering var ned 6,9 procent under maj månad, i linje med jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  Strategin för fonden är att följa index. Reglerna kring etik- och miljöhänsyn gör att fonden inte får investera i tobaksjätten Swedish Match. Under maj påverkade detta innehav fondens relativavkastning negativt med 1 baspunkt.

  Perioden präglades av rapportsäsongen. Aktier som såg positiva kursreaktioner var Elekta,
  LeoVegas, Mekonomen, Attendo, ICA Group, Mips, Ratos och Swedish Match. Bolag som istället levererade besvikelser i marknadens ögon var Lundin Petroleum, Betsson och Boozt.

  I övrigt noterades bland annat buden på Oriflame och Nuevolution. Vidare meddelades att ICA Group säljer Hemtex till Kid och att Tele2 säljer sin verksamhet i Kroatien. Veoneer var bland bolagen som annonserade nyemissioner.

  Vinnare under månaden var Ica, Elekta och Fabege. I den negativa vågskålen återfinns Veoneer, Autoliv och Boliden.

  Bland småbolagen fanns flera raketer, däribland Nuevolution, Oscar Properties och Oncopeptides. Tyngde gjorde bland annat MQ, Karolinska Development och Boozt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Många nordiska spelbolag imponerade på E3, spelstreaming är en enorm bubbla - Carl Armfelt, Core Ny Teknik  

  Många nordiska spelbolag imponerade på E3, spelstreaming är en enorm bubbla - Carl Armfelt, Core Ny Teknik

  Spelstreaming är sammantaget en enorm bubbla i linje med Virtual reality (VR) för tre år sedan, enligt Carl Armfelt som förvaltar Core Ny Teknik. Han delar även med sig av sina intryck från den årliga spelkonferensen E3 i dagens EFN Börslunch.

  "Många av de nordiska spelbolagen imponerade på konferensen. Bland de största speljättarna var det kanske lite spridda skurar", lyder hans inledande kommentarer under programmet.

  En ljuspunkt på mässan var THQ Nordic, som även är ett stort innehav i Core Ny Teknik.

  "THQ Nordic har en gedigen pipeline. En av de roligaste utannonseringarna man gjorde var SpongeBob SquarePants Rehydrated, en titel som säkert avkastningsmässigt (ROI) kan bli fantastisk", förklarar förvaltaren och fortsätter:

  "Jag tycker ändå att man kan dra ned risken lite i THQ Nordic. När vi satt här för ett år sedan hade man en gigantisk pipeline med nya titlar som skulle komma. Nu har THQ visat att man kan exekvera på den här pipelinen".

  Vidare anser Armfelt att värderingen är nu mer attraktiv i THQ. Han beskriver bolaget som en ångvält med ytterligare förvärvspotential som dessutom kan flyga lite under radarn på jättarna i spelindustrin.

  Ett annat svenskt spelbolag som gav ett solitt intryck på den årliga konferensen var Paradox.

  "Värderingen känns bättre nu än tidigare. Det är ett bolag som gör egentligen allting rätt. Jag tycker att Empire of Sins var en bra förläggartitel för Paradox och det är nog en titel man kan lätt räkna hem avkastningsmässigt", säger Armfelt men tillägger:

  "Det som är kruxet med Paradox är hela satsningen på vampyrgenren med Bloodlines. Där är det nog för tidigt att säga om titeln blir 5/10, 7/10 eller 10/10, och det är ändå en väldigt viktig del för bolaget. Det är inte så att man har satsat alla marker på detta, men jag tycker att om det är någonting man ska göra i Paradox är det att gräva i Bloodlines".

  Han landar i att det är lite högre risk i Paradox fall jämfört med THQ Nordic, men sammantaget anser han att båda bolagen gjorde ett bra intryck på spelkonferensen.

  Det spelföretag som däremot imponerade mest på fondförvaltaren var det amerikanska spelbolaget Take-Two, som förövrigt var det största innehavet i fonden vid den senaste innehavsrapporteringen. Take-Two ligger bland annat bakom spelserierna Grand Theft Auto samt Red Dead Redemption.

  "Vår slutsats är att Take-Two är ett av få bolag som kanske till och med har en starkare företagskultur än ett bolag som Evolution Gaming. De är väldigt långsiktiga, de är väldigt passionerade för att göra bra datorspel och ser till att alla sina utvecklare är kvar", förklarar Armfelt.

  Take-Two har utvecklats svagare kursmässigt än de amerikanska storbolagen om man ser till de senaste två åren. Detta mot bakgrund av en knackig utveckling för hela den amerikanska spelsektorn.

  Armfelt ger sin förklaring.

  "Hela sektorn gick svagt under 2018, vilket var på grund av att alla analytiker trodde att Fortnite skulle bli dominerande och den enda titeln som lyckas över tid. Och för alla som kan underhållning så vet man att det funkar inte så. Kannibaliseringen är inte så stor i sektorn. Activision Blizzard och EA har lite bolagsspecifika problem. Take-Two har det inte".

  Core Ny Teknik-förvaltaren tillägger att Take-Two avser släppa relativt få speltitlar med fokus på kvalitet, men anser likväl att speljätten har en stark pipeline och att det bör betraktas som ett kvalitetsbolag. Vidare bedöms Take-Two ha lyckats med konceptet Games as a Service, givet att de återkommande intäkterna har ökat kraftigt under de senaste åren.

  Ett annat bolag som imponerade på Armfelt under E3 var den japanska spelutvecklaren Nintendo, som anses ha gjort den bästa presentationen av jättarna inom spelsektorn.

  Till skillnad från Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony) som står inför nya konsolgenerationer tänker Nintendo satsa ytterligare på spelkonsolen Switch.

  Den japanska speljätten utannonserade en drös speltitlar under sin presentation och i förvaltarens mening har man en väldigt stark pipeline med alltifrån Zelda till Luigi och Mario.

  Just starka varumärken är något som Armfelt nämner upprepade gånger under programmet. Han betonar att det fortsatt är äldre spelserier som utgör de största namnen på konferensen, men tillägger att det är viktigt att bolagen tar hand om varumärkena väl så att de inte blir nya Call of Duty.

  En av de mest emotsedda speltitlarna på konferensen var Cyberpunk 2077, som den polska spelutvecklaren CD Projekt Red ligger bakom. Det framgick av en podcastintervju att CD Projekt Red var en av de bästa investeringarna Armfelt gjorde tillsammans med förvaltarkollegan Erik Sprinchorn när de förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik.

  Rollspelet Cyberpunk 2077 beskrivs av Armfelt som en mer nischad speltitel, och till sin hjälp för att göra spelet mer "mainstream" har man anlitat skådespelaren Keanu Reeves.

  Även om Armfelt räknar med att spelet kommer kunna sälja väl anses bolagsvärderingen vara relativt ansträngd. Detta mot bakgrund av att aktien har nästan tiodubblats sedan inledningen av 2016.

  "Det är ett fint bolag och en fin titel men en inte lika intressant aktie".

  I den andra vågskålen med svagare intryck på mässan återfinns Activision Blizzard och Electronic Arts.

  "Det känns som att de är fast i det här träsket. De är för stora för sitt egna bästa", förklarar Armfelt.

  Hans uppfattning är att det är väldigt svårt att fortsätta som tillväxtbolag i en underhållsindustri när bolagen har blivit väldigt trögrörliga.

  "Om de här spelbolagen vid något tillfälle blir för billiga ska man såklart kika på dem. Men jag tycker ändå att det är dumt att chansa när det ändå är lite stolpe ut", säger förvaltaren under programmet.

  Avslutningsvis nämner Armfelt den stora trend som pågår i spelbranschen med molnbaserade streamingtjänster, vilket inbegriper Googles storsatsning Stadia.

  "Årets bubbla är streamingtjänster. Jag tror att det är 16 stycken som är lanserade. Det är sju eller åtta till som är i pipeline", berättar förvaltaren.

  Han bedömer att trenden med streamingtjänster kommer vara ett litet plus i kanten för de svenska spelutvecklarna, som tros kunna öka sin katalogförsäljning något till relativt gynnsamma prislappar.

  "Men i överlag tror jag att streaming är en enorm bubbla. Det är nog få av dessa 16 som kommer vara lönsamma och hela streamingcaset är grundat i att det sitter gubbar i kostym som tror att spel är som film, men det är det inte", förklarar Armfelt.

  Han tillägger att det kanske kommer finnas ett antal nischaktörer som har Netflix-liknande affärsmodeller, men landar ändå i att den stora entusiasmen kring streaming i spelbranschen är som Virtual reality (VR) för tre år sedan.  Taggar:
  #consumergoods   #gaming   #tech  

 • Pacific Precious har förenklat investeringarna i fonden - uppgång hittills i juni  

  Pacific Precious har förenklat investeringarna i fonden - uppgång hittills i juni

  Fondbolaget Pacific Fonder meddelade för en tid sedan en förändring i sin förvaltning för fonderna Pacific Multi Asset och Pacific Precoius. En strategiförändring genomfördes per den 1 juni med Mattias Gromark som ny förvaltare för fonderna.

  Hittills i juni är flaggskeppet i fondbolaget, ädelmetallfonden Pacific Precious, upp med 4,9 procent.

  Fondbolagets största fond är just ädelmetallfonden Precious, en fond som startade i februari 2016. Fondbolaget har med Gromarks hjälp också gjort vissa förändringar i själva förvaltningen av fonden.

  ”Tanken med fonden har inte ändrats. Fonden är unik i sitt slag på den svenska marknaden genom att vi investerar i ädelmetaller direkt. Vi investerar inte via syntetiska lösningar utan direkt i själva ädelmetallerna. Vår bedömning är att fler människor bör ha fysiska råvaror som en del i sin portfölj. Det gäller fortfarande och vi tror att fler successivt kommer att få upp ögonen för just ädelmetaller”, säger vd Peter Beckman i en kommentar till Finwire.

  Förvaltningen skall framöver däremot förenklas. Pacific arbetar för att fonden ska bli mer transparent och avkastningen därmed också bli enklare att förstå.

  ”Precious kommer framöver att bestå av fem stycken grundblock där guld naturligtvis kommer att vara den största pusselbiten. Vi kommer också att lägga till platina och palladium som investeringsområden som alltid ingår i portföljen. För att effektivisera förvaltningen har vi valt att rensa bort flera understrategier i syfte att få fram var fondens avkastning kommer ifrån och göra det tydligare vad fonden faktiskt investerar i”, säger Peter Beckman.

  ”Det skall bli enklare att se hur och varför vi skapar avkastning. Förändringen syftar naturligtvis till att skapa bättre möjligheter till riskjusterad avkastning för investerarna. Fonden är aktivt förvaltad och vår aktivitet skall leda till högre avkastning.”

  Precious kommer framöver i normalläget att ha en exponering om 39 procent mot guld, 13 procent silver, 6,5 procent vardera av platina och palladium, 25 procent aktier i ädelmetallbolag samt 10 procent kassa.

  ”Om man tar guldexponering som exempel är grundläget att 39 procent av fonden placerar i guld, men beroende på marknadssyn kan förvaltaren öka detta innehav med 50 procent, det vill säga upp till 58,5 procent eller minska ned till som minst 19,5 procent av den totala portföljen”, uppger Beckman.

  Förändringen av portföljen går snabbt att genomföra.

  ”Det kommer nu att bli enklare för oss att kommunicera hur vi agerar strategiskt. Varför vi exempelvis ökar eller minskar vikten av guld. Rensningen och justeringen av portföljen går snabbt”, säger ansvarig förvaltare Mattias Gromark.

  ”Jag kommer aktivt att förvalta fonden utifrån vår analys om marknaden och även göra aktiva bolagsval. Är det rätt läge att köpa guld, då ökar vi i guld exempelvis”, fortsätter han.

  Än så länge har strategin fungerat. Hittills i juni är fonden upp 4,9 procent.

  Precious tar också framöver en högre grundavgift. Generellt sett sjunker idag fondavgifterna, men ni höjer. Varför då?

  ”En fast förvaltningsavgift på 1 procent är fortsättningsvis ett mycket lågt pris för en sådan här typ av exponering och riktigt aktiv förvaltning. Tidigare pris täckte inte ens de grundläggande fasta kostnaderna för fonden och därför stod våra val mellan att antingen inte kunna driva fonden vidare eller att höja priset. Eftersom vi tror på fondens grundidé och på att vi genom förändringarna i förvaltningsmetodiken kan kompensera för det höjda priset genom en ökad avkastning väljer vi denna väg.

  Pacific Fonder räknar också med att långsiktigt stärka sin egen konkurrenskraft genom att öka samordningen med storägaren Atlant Fonder. Bolagen delar redan idag lokal.

  ”Det är dyrt att driva fondbolag idag. Det påverkar även såklart konsumenterna för vi måste ju ta ut det i avgifter. Vi arbetar aktivt med att hålla nere kostnaderna för att kompensera detta med högre avkastning. Nu har vi också allt annat lika minskat ned vårt förvaltningsteam vilket är i linje med de åtgärder vi ser att vi behöver vidta efter att vi gjort en utvärdering av bolagets utveckling de första tre åren. Det går att effektivisera och arbeta med samverkan för att förbättra resultatet både för bolaget och investerare”, säger Peter Beckman.  Taggar:
  #exclusive   #hedgefunds  

 • SEB Hållbarhetsfond Global tappade 5,9 procent i maj, fortsatt exponering mot value påverkade negativt  

  SEB Hållbarhetsfond Global tappade 5,9 procent i maj, fortsatt exponering mot value påverkade negativt

  SEB Hållbarhetsfond Global gick ned 5,9 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 13,6 procent hittills i år. Detta är svagare än jämförelseindex som under samma period stigit med 17,8 procent, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att världens aktiemarknader föll under maj liksom obligationsräntorna.

  Fonden gick sämre än sitt index.

  ”Faktorallokeringen påverkade negativt där fondens exponering mot value påverkade fortsatt negativt, men detta uppvägdes något av exponeringen mot mindre riskfyllda aktier samt till aktier med uppreviderade vinstförväntningar. Effekten av sektorallokeringen svagt negativ där en undervikt till den allmännyttiga sektorn, som utvecklades relativt starkt, påverkade negativt”, skriver förvaltarna i en kommentar.

  Fondens avkastning gynnades av att den har en fossilfri inriktning och saknar inslag av energibolag i portföljen. Detta påverkade avkastningen positivt när oljepriset föll tillbaka.

  På bolagsnivå drog fonden fördel av övervikterna i japanska telekomföretagen NTT Docomo och KDDI, samt amerikanska detaljhandelsjätten Target. Desto mindre lyckade var övervikterna i Kohls och Persimmon vars aktier föll kraftigt i maj.

  Fonden har en undervikt av kommunikation, sällanköpsvaror, energi, finans, hälsovård, IT och material, medan övervikterna finns i dagligvaror, industri, fastighet och kraftförsörjning.

  De största innehaven var per utgången av månaden Procter & Gamble, Roche och Johnson & Johnson med andelarna 3,1, 2,9 respektive 2,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • SEB Världenfond föll 4,8 procent i maj - övervikter i Boliden och Kohls tyngde mest  

  SEB Världenfond föll 4,8 procent i maj - övervikter i Boliden och Kohls tyngde mest

  SEB Världenfond backade med 4,8 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 7,3 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex, inklusive utdelning, har under samma period ökat 11,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden presterade sämre än sitt jämförelseindex.

  ”Faktorallokeringen påverkade den relativa utvecklingen negativt främst drivet av vår övervikt mot value som haft en fortsatt svag utveckling. Det var snarare bolagsvalen än sektorallokeringen som hade betydande påverkan på fondens relativa utveckling”, skriver förvaltarteamet.

  De bolag som hade mest negativ påverkan under perioden var överviktade Boliden och Kohls Corporation. Båda aktierna handlades ned kraftigt under maj. I andra vågskålen återfanns övervikterna i Target och Nippon Telegraph.

  De största obligationsinnehaven var per utgången av månaden utgivna av Stadshypotek, Nordea Hypotek och Skandinaviska Enskilda Banken med portföljvikterna 8,3, 7,1 respektive 5,3 procent.

  Swedbank Hypotek har halkat ned till femte plats efter Sveriges Säkerställda Obligationer.  Taggar:

 • SEB Nordamerikafond små och medelstora bolag vände ned i maj  

  SEB Nordamerikafond små och medelstora bolag vände ned i maj

  SEB Nordamerikafond små och medelstora bolag minskade 6,8 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 18,6 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 19,3 procent. Fonden lyckades inte slå sitt index under maj, framgår det av en månadsrapport.

  Förvaltarna tog in 2U i portföljen under maj men placeringen blev inte lyckad.

  ”Nedåt var det däremot för nytillskottet 2U, som säljer onlinebaserade utbildningstjänster, trots ett starkt förstakvartalsresultat. Förklaringen var att ledningen sänkte prognosen för 2019 till följd av förväntningar om svagare antagningsunderlag för delar av portföljen framöver”, skriver förvaltaren i en kommentar.

  Föll gjorde även vattenbehandlaren AO Smith på en svag rapport, medan Alimentation Couche Tard toppade på beskedet att en dagligvarukedja på östkusten eventuellt är till salu. Alimentation driver nattöppna närbutiker och bensinstationer.

  De största innehaven var per utgången av månaden Alleghany, Aptar Group och Reinsurance Group of America med en andel om 2,8, 2,7 respektive 2,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Time Global backade 7,5 procent i maj, dålig månad för teknik-, media- och telekomaktier  

  Skandia Time Global backade 7,5 procent i maj, dålig månad för teknik-, media- och telekomaktier

  Skandia Time Global var ned 7,5 procent under maj månad. Fondens utveckling var sämre än jämförelseindex som tappade 7,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Därmed utvecklade sig fonden i stort sett spegelvänt mot april månad då det istället handlade om en uppgång med 7,6 procent.

  Bland månadens positiva bidragsgivare fanns Nintendo och TomTom.

  Nintendo utvecklades starkt efter rapport om att bolaget slutit ett avtal med det kinesiska spelbolaget Tencent om att distribuera Switch hård- och mjukvara i Kina.

  De mest negativa bidragsgivarna för månaden var Lenovo och Vishay.

  Fonden skriver inget om eventuella förändringar.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Börsuppgången bruten under senvåren, men Ålandsbanken Fonder ser tydligt värderingstöd för aktiemarknaden  

  Börsuppgången bruten under senvåren, men Ålandsbanken Fonder ser tydligt värderingstöd för aktiemarknaden

  Efter en stark inledning av börsåret bröts uppgångarna abrupt under senvåren. Även i räntemarknaden har det skett en dramatisk omsvängning och obligationsräntor har fallit till mycket låga nivåer.

  Det skriver Ålandsbanken Fonder i sin marknadsutsikt.

  "Bolagen har dock rapporterat klart godkända resultat. Vi ser ett tydligt värderingsstöd för
  aktiemarknaden, men givet undermåliga konjunkturdata är det sannolikt att vinstestimaten justeras ned inför stundande delårsrapporter. Så länge bolagsprognoser är i fallande ska vi inte räkna med varaktiga lyft av aktiekurser.

  Kapitalförvaltningen ser framför sig en sommar präglad av hög volatilitet.

  "Tonläget i handelskonflikten mellan USA och Kina kommer sannolikt att skruvas upp än mer, varför vi väljer att minska aktievikten genom att justera ned vår exponering mot tillväxtmarknader (Kina)."

  De skriver vidare "samtidigt krävs det ett visst risktagande för att hitta avkastning i
  rådande marknadsläge. Det är endast i aktier och företagsobligationer med förhöjd kreditrisk (HY) vi hittar positiv förväntad real avkastning".

  Gällande allokering för olika aktiemarknader (avser enbart relativ allokering inom tillgångsslaget) är man övervikt för Norden, undervikt för Europa, övervikt för USA samt undervikt tillväxtmarknader.

  På räntesidan rekommenderas övervikt för korta räntor, undervikt långa räntor och neutralvikt för företagsobligationer/bättre kreditvärdighet.  Taggar:
  #bank   #financials  

 • Ålandsbanken Europe Value sjönk 5,3 procent i maj, upp 14 procent sedan årsskiftet  

  Ålandsbanken Europe Value sjönk 5,3 procent i maj, upp 14 procent sedan årsskiftet

  Ålandsbanken Europe Value, en aktivt förvaltad fond som placerar på de europeiska aktiemarknaderna, utvecklades med en nedgång om 5,3 procent i maj. Jämförelseindexet föll samtidigt med 5,4 procent. Det medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 14,0 procent, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att maj präglades i hög grad av de återigen upptrappade handelskriget mellan USA och Kina. Tillsammans med svaga konjunkturdata i form av inköpschefsindex både från Eurozonen och Asien medförde det att riskaptiten försämrades betydligt. Börsutveckling i Europa visade på svaghet och sjönk under månaden, vilket även gällde för de globala börserna.

  De bolag som utvecklade sig bäst i fonden under månaden var Adidas efter en stark rapport och Mowi på ett stigande laxpris.

  Sämsta bolaget i fonden under månaden var Infineon som drabbades av negativt sentiment kring hur eventuell påverkan av handelskrig samt svaga rapporter från konkurrenter. Den sektor som gav mest negativt bidrag till fonden under månaden var sektorn basindustri.

  Fonden har under månaden genomfört en del portföljförändringar.

  "Förändringar att nämna är att innehaven i BMW och Michelin avyttrades i början av
  månaden. Bolag där vi under månaden fortsatt ökat vikten i är UPM, Infineon, Continental där vi tycker värderingen och den förväntade avkastningspotentialen framstår som fortsatt attraktiv på sikt. Nytt bolag i fonden under månaden är oljeservicebolaget TechnipFMC", skriver bolaget.

  Fonden är fortsatt långsiktigt positiva till utsikterna för aktiemarknaden.

  "...men efter stark utveckling under första kvartalet valde vi att minska risktagandet något
  för att läsa av konjunkturbilden och avväga riskaptiten i marknaden. Osäkerheten kring konjunkturbilden kvarstår."

  De främsta bidragsgivarna för fonden under månaden var Adidas, Nestle och Novartis.
  På minussidan märktes Daimler, Infineon och Glencore.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Nestle, SAP och Total med portföljvikterna 5,0, 3,4 respektive 3,1 procent.  Taggar:

 • Ålandsbanken Euro Bond sjönk 0,1 procent i maj, upp 1,8 procent hittills i år  

  Ålandsbanken Euro Bond sjönk 0,1 procent i maj, upp 1,8 procent hittills i år

  Ålandsbanken Euro Bond minskade 0,1 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 1,8 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 0,1 procent, vilket är klart sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de långa räntorna sjönk i maj avsevärt i både euroområdet och USA. Den tyska tioårsräntan på statsobligationer sjönk till -0,21 procent, vilket är den lägsta noteringen någonsin. Orsaken är upptrappningen i handelskriget mellan USA och Kina. Till följd av avgångsmeddelandet från Storbritanniens premiärminister May blev dessutom ”hard Brexit” mer sannolik och bidrog till en ökad osäkerhet på marknaden.

  De skriver vidare att riskmarginalerna för företagsobligationer inom euroområdet ökade när investerarna överförde sina pengar till säkra investeringar (statsobligationer).

  "För närvarande utgår marknadens prissättning från en bedömning om att 3 mån. euribor är negativ minst till slutet av 2022, och i USA från en bedömning om att räntan sänks mer än tre gånger under följande tolvmånadersperiod."

  Fonden deltog under maj endast i två nordiska nyemissioner trots det stora utbudet på marknaden.

  "Många nyemissioner var antingen för långa eller hade enligt vår åsikt en alltför låg avkastning. Vi är mycket selektiva vad gäller investeringar eftersom räntorna blir
  allt mer negativa. Den förväntade avkastningen från fonden har dock ökat genom nya investeringar och ökade riskmarginaler."

  De största obligationsinnehaven i fonden var per utgången av månaden utgivna av Konecranes, TVO och Bank of Ireland (statsobligationer) med portföljvikterna 2, 1,6 respektive 1,6 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ålandsbanken Euro High Yield sjönk 0,2 procent i maj  

  Ålandsbanken Euro High Yield sjönk 0,2 procent i maj

  Ålandsbanken Euro High Yield sjönk 0,2 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 3,4 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att marknaden för high yield-obligationer under maj var en negativ månad på samma sätt som för alla andra riskfyllda tillgångsklasser. Aktiemarknaden var också en faktor som styrde marknaden för företagsobligationer.
  Generellt sett är dock utsikterna för företagen positiva och balansräkningarna historiskt sett starka. De förväntade fallissemangen (default rates) är fortfarande rekordsmå. Företagsobligationer – och speciellt investeringar med hög risk – förväntas ge fortsatt god avkastning.

  "Fonden klarade sig bra på denna marknad och dess avkastning var bara en aning negativ. I förhållande till jämförelsegruppen och indexet var fondens avkastning bra. Särskilt på marknader som sjunker har fondens defensiva investeringar klarat sig bra, bland annat investeringarna i nordiska företagsobligationer med låg volatilitet."

  Fonden skriver vidare att aktiviteten på nyemissionsmarknaden inför sommaren är större än under föregående månader. Fonden deltog i bland annat nyemissionerna i B2Holding, Nortal AS och Eircom. Fondens kontanter var omkring 5 procent vid årsskiftet.

  De största emittenterna i portföljen var per utgången av månaden Finnair, Nokia och Europcar med portföljvikterna 2,7, 2,6 respektive 2,6 procent.  Taggar:

 • Försvagade framtidsutsikter men fortsätter att hålla ögonen på värderingar i bolag med bra teman - Öhman Global Hållbar  

  Försvagade framtidsutsikter men fortsätter att hålla ögonen på värderingar i bolag med bra teman - Öhman Global Hållbar

  Framtidsutsikterna på marknaden har återigen grumlats betydligt av den upptrappade retoriken, men förvaltarteamet bakom Öhman Global Hållbar fortsätter att hålla ögonen på värderingar i bolag man gillar tematiskt, samt avser utnyttja möjligheter som kan uppstå i börsturbulensen. Det framgår av en månadsrapport.

  "President Trump har höjt tonen mot såväl Kina som Mexiko, och kineserna har tagit till lite brösttoner i retur. Inget av det uppskattas av aktiemarknaden, som ser ekonomiska risker i förlängningen", förklarar fondens förvaltningsteam och fortsätter:

  "I centrum för börsoron stod två numera "gamla bekanta" bekymmer; handelskriget mellan USA och Kina samt de allt svagare konjunktursignalerna".

  Fonden föll med drygt sju procent under månaden, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 15,6 procent. Det är något lägre än jämförelseindexavkastningen under samma period.

  "Framför allt innehaven i basindustri, sällanköpsvaror och informationsteknologi gick svagt i maj", berättar fondens förvaltningsteam.

  Teknikbolagen Nvidia, Infineon och Arista samt väsktillverkaren Samsonite hörde till de svagaste bidragsgivarna under månaden.

  Bland de bolag som emellertid gick bäst fanns tre sydamerikanska bolag i form av brasilianska Sul America och Kroton samt Globant med huvudverksamhet i Argentina. Även medicinteknikbolaget Masimo gick bra.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Microsoft, Alphabet och Prudential med portföljvikterna 3,8, 3,4 respektive 2 procent.  Taggar:

 • Öhman Småbolagsfond backade i maj, Veoneer och Concentric drogs med i det negativa sentimentet  

  Öhman Småbolagsfond backade i maj, Veoneer och Concentric drogs med i det negativa sentimentet

  Den aktivt förvaltade aktiefonden Öhman Småbolagsfond backade 2,3 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 18,4 procent i år. Detta i likhet med jämförelseindexet. Arjo, Gunnebo och Elekta var portföljmässiga ljuspunkter under månaden. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet, med Stefan Kopperud som ansvarig förvaltare, skriver i en kommentar att efter en period med lugnare tongångar mellan USA och Kina hårdnade tonen
  efter att Donald Trump flaggat för ytterligare tullar, vilket resulterade i oro på börsen.

  Vad gäller rapportsäsongen är bedömningen från förvaltarhåll att den får ses som generellt god då majoriteten av bolagen har kunnat visa på ökande vinster.

  Arjo, Gunnebo samt Elekta var innehav i fonden som utvecklades bra. Elekta redovisade en stark kvartalsrapport där flera ordrar på Elektas nya maskin, Unity hade bokats.

  Veoneer, Concentric samt Beijer Alma var emellertid bolag som gick dåligt.

  "Veoneer samt Concentric drogs med i det negativa sentimentet efter att USA annonserat nya tullar mot Mexiko, där en rad fordons- samt underleverantörer bedriver verksamhet", berättar fondens förvaltningsteam.

  Inför framtiden bedömer man att det förmodade mötet mellan parterna på G20-mötet i slutet på juni blir viktigt för börsens fortsatta utveckling.

  "Tiden fram till mötet lär innehålla uttalanden från parterna som kan ge upphov till volatilitet på börsen. Konjunkturstatistik har samtidigt fortsatt att försvagas och en stabilisering av makrodata kan ge stöd åt börsen", avslutas månadskommentaren med.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Tele2, MTG och Dometic med portföljvikterna 5,6, 5,3 respektive 5,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman Sverige Fokus backade mindre än index i maj, AstraZeneca nu tredje största innehavet  

  Öhman Sverige Fokus backade mindre än index i maj, AstraZeneca nu tredje största innehavet

  Aktiefonden Öhman Sverige Fokus backade mindre än index i maj med en nedgång om 7,6 procent. Det medför att fonden är upp 12,2 procent hittills i år, medan jämförelseindexutvecklingen lyder 11,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Volvo, Essity och AstraZeneca med portföljvikterna 7, 6,7 respektive 5,7 procent. Förra månaden var Electrolux det tredje största innehavet.

  På sektornivå stod industri för 25,4 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av teknik med 20,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ålandsbanken Norden sjönk 7,2 procent i maj, upp 10,5 hittills i år  

  Ålandsbanken Norden sjönk 7,2 procent i maj, upp 10,5 hittills i år

  Ålandsbanken Norden sjönk 7,2 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 10,5 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 12,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Lars Söderfjell i spetsen skriver i en kommentar att de globala aktiemarknaderna föll på bred front under maj efter att det blivit tydligt att
  handelskonflikten mellan USA och Kina fortfarande ligger långt ifrån ett positivt utfall
  samtidigt som president Trump hotat med nya handelshinder mot Mexiko.

  "Tillsammans med svaga konjunkturdata i form av inköpschefsindex både från Eurozonen och Asien medförde det att riskaptiten försämrades dramatiskt. Oron för en svagare
  konjunkturutveckling - med åtföljande försämring av företagsvinsterna - späddes på av
  att avkastningskurvan i USA inverterade under slutet av månaden, vilket historiskt ofta
  föregått amerikanska recessioner."

  De nordiska aktiemarknaderna var ned med cirka 6 procent under månaden, justerat för utdelningar.

  "Vinstprognoserna för nordiska bolag var i allt väsentligt stabila under månaden. I
  kombination med fallande börskurser har detta medfört att värderingen ser allt mer
  attraktiv ut. Marknaderna i både Sverige och Finland framstår som tydligt
  undervärderade givet aktuella förväntningar om lönsamhet och tillväxt. Samtidigt krävs
  det en förbättring av konjunktursignalerna, främst från Europa, för att
  vinstförväntningarna inte ska behöva justeras ned under sommaren. Det är med andra
  ord ett vänteläge för aktier, där en osäker konjunktur balanseras av låg avkastning på
  andra tillgångsslag."

  De främsta bidragsgivarna på bolagsnivå var under månaden Mowi, Telenor och Tele2. På minussidan märktes Volvo, Investor och Sandvik.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Novo Nordisk, Investor och Volvo med portföljvikterna 8,1, 7,3 respektive 4,5 procent.  Taggar:

 • Öhman Företagsobligationsfond A steg 0,2 procent i maj, gynnsam ökning av durationen  

  Öhman Företagsobligationsfond A steg 0,2 procent i maj, gynnsam ökning av durationen

  Räntefonden Öhman Företagsobligationsfond A steg 0,2 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 1,8 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 1,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fonden ökade durationen med 0,51 år under månaden vilket bidrog till överprestationen mot index. Detta trots en högre kreditrisk.

  Inga större förändringar gjordes i portföljen men bland annat Gjensidige Bank såldes av på grund av låg yield och likviditet och SBB köptes in efter att de erhållit en IG-rating.

  Vad gäller marknadsläget beskrivs primärmarknaden ha varit fortsatt aktiv och några av de som kom ut var Castellum, Nibe, och Wallenstam. Från förvaltarhåll noterade man även att Q1-rapporterna var utan överraskningar.

  Inför framtiden väljer man att vara fortsatt försiktiga och fokuserar främst på investeringar i kortare löptider och i bättre kvalitet. Man ser över och minskar i cykliska och känsliga innehav i vad som anses vara ett relativt stabilt marknadsläge.

  Kreditsegmentet BBB stod för 72,7 procent av allokeringen vid månadsskiftet, följt av segmentet A med 13,1 procent.  Taggar:

 • Ytterligare stark månad för Öhman FRN Hållbar i maj, inga överraskningar i rapportsäsongen  

  Ytterligare stark månad för Öhman FRN Hållbar i maj, inga överraskningar i rapportsäsongen

  Den aktivt förvaltade räntefonden Öhman FRN Hållbar A utvecklades positivt i maj med en uppgång om 0,1 procent. Det medför att fonden är upp 1,3 procent, vilket är nästan dubbelt så mycket som jämförelseindexavkastningen under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet, med Lars Kristian Feste som ansvarig förvaltare, skriver i en kommentar att svaghetstecken i Kina och Europa har gjort att räntehöjningar skjutits på framtiden.

  "Ledande indikatorer pekar fortsatt ned och oro för tillväxt och politiska risker kvarligger. Vi är därför fortsatt försiktiga och fokuserar främst på investeringar i kortare löptider och i bättre kvalitet", kommenterar fondens förvaltningsteam.

  Primärmarknaden beskrivs som fortsatt aktiv och några av obligationerna som kom ut var Castellum, Nibe, och Wallenstam.

  "Vi noterade även att Q1-rapporterna var utan överraskningar", tillägger man.

  Vad gäller avkastningen under maj har de bästa bolagen varit inom råvaror, som Elkem, GoodValley och Nortura. De bolagen som utvecklas svagt har istället varit inom fastigheter och transport.

  Fonden ligger något underviktad sitt index i kreditduration och trenden för bolag att skaffa officiell IG-rating bedöms hålla i sig, vilket ses som en möjlighet att generera alfa (relativ överavkastning) framöver.

  De största emittenterna i portföljen var SBB, Akelius och Sagax med portföljvikterna 2,5, 1,6 respektive 1,5 procent.  Taggar:
  #fixedincome   #macro   #mutualfunds  

 • Öhman Etisk Emerging Markets backade i maj, lägre vikt för tekniksektorn  

  Öhman Etisk Emerging Markets backade i maj, lägre vikt för tekniksektorn

  Öhman Etisk Emerging Markets backade mer än sitt jämförelseindex i maj med en nedgång om 8,7 procent, vilket medför att fonden är ned 11,8 procent sedan årsskiftet. Detta i linje med sitt jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Tencent, Alibaba och Taiwan Semiconductor med portföljvikterna 7,8, 7 respektive 6 procent.

  Ser man på sektornivå stod teknik för 34,9 procent av allokeringen, följt av finans med 30,4 procent.  Taggar:

 • JPM China tappade 11,8 procent i maj, letar kvalitetsbolag inom teknik, automation, hälsovård och konsumtion  

  JPM China tappade 11,8 procent i maj, letar kvalitetsbolag inom teknik, automation, hälsovård och konsumtion

  JPM China A (acc) USD föll 11,8 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 12,7 procent hittills i år. Jämförelseindex är under samma period upp 4,6 procent, vilket är sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att kinesiska aktier fortsatte att backa i maj månad som dominerades av makro data, bakslag i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina, och högre tariffer.

  Kinas makrodata försvagades under månaden där Kinas tillverknings-PMI backade mer än väntat på grund av ökad oro kring handelskriget.

  Aktieval inom finans bidrog till fondens avkastning under månaden, särskilt inom konsument, industri och hälsovård. Aktie-innehav som lyfts fram är China Merchants Bank, Ping An Insurance och Bank of Ningbo. Ytterligare ett innehav som bidrog positivt till avkastningen var Country Garden Services.

  Tyngde gjorde en övervikt inom IT och aktieval inom kommunikationstjänster. Huaweis svartlistning i USA fick konsekvenser att it-aktier föll där innehav som drabbades negativ var; Sunny Optical, Luxshare Precision och Bilibili.

  Bland kommunikationsbolagen som gick dåligt på börsen återfanns Weibo, Tencent och iQIYI. En undervikt i China Mobile var också dåligt för fondens avkastning då aktien höll emot.

  I en framtidsutsikt skriver förvaltarna att sammanbrottet i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina kan vara tillfälligt. Detta kommer att öka osäkerheten och öka volatiliteten. Teamet är dock fortsatt förvissade om att kunna hitta goda investeringsmöjligheter i marknaden.

  Sektorer som fonden letar kvalitetsbolag inom är teknik och automation, hälsovård och konsumtion. Samtidigt flaggar förvaltarna för en undervikt i sektorer som det kinesiska styret har stort inflytande över.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Emerging Markets Small Cap backade 4,7 procent i maj, få förändringar i portföljen under månaden  

  JPM Emerging Markets Small Cap backade 4,7 procent i maj, få förändringar i portföljen under månaden

  JPM Emerging Markets Small Cap A (acc) perf USD sjönk 4,7 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 5,5 procent hittills i år. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 2,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktieval inom konsument bidrog till avkastningen medan aktieval inom industri tyngde avkastningen.

  Innehavet i kinesiska Uni-President blev ett av de bästa placeringarna under månaden men även positionen i Lojas Renner bidrog till avkastningen.

  Det innehav som tyngde utvecklingen mest var kinesiska personal- och rekryteringsbolaget 51Job. Försäljningstillväxten var lägre än bolagets guidning, främst på grund av lägre rekrytering online än väntat. Ett annat bolag som bidrog negativt till avkastningen var Han´s Laser, tillverkare inom laserutrustning i Kina. Bolagets aktie tyngdes av den senaste tidens utveckling inom handelskriget.

  Fonden har gjort få förändringar i portföljen under månaden, vilket förvaltarna motiverar med att investeringarna ligger i linje med det långsiktiga investeringsfokuset.

  I en framtidsutsikt noterar förvaltarna att värderingen inom emerging markets har fallit till 1,5 gånger bokfört värde på grund av nedgången på aktiemarknaden efter den senaste tidens utveckling inom handelskriget. Förvaltarna ser därför ett bra läge för långsiktiga investerare att gå in i emergin markets, eller öka exponering till denna delen av världsekonomin som växer snabbt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Evli Global gick sämre än index i maj  

  Evli Global gick sämre än index i maj

  Evli Global B SEK sjönk med 7,1 procent i maj, vilket var sämre än jämförelseindex som tappade 5,3 procent. Fonden har sedan nuvarande fondförvaltare tog över haft en årlig avkastning på 11,0 procent, vilket är i linje med jämförelseindex som har haft en årlig ökning på 10,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Val av bolag hade branschmässigt en negativ påverkan inom sällanköpsbolag och IT-bolag.
  Från ett geografiskt perspektiv hade val av bolag i USA en negativ påverkan, vilket delvis uppvägdes av val av bolag i Japan som hade en positiv påverkan.

  Fondens bästa innehav i maj var KDDI, Kaken Pharmaceutical och Fujitec medan de sämsta innehaven var Foot Locker, Ambarella och Skyworks Solutions.

  Fondens placeringsstrategi har fokus på undervärderade bolag med ett bra kassaflöde och en god skuldskötselförmåga. Fonden är inte bunden till något index, någon bransch eller något enskilt land.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Europe Strategic Growth sjönk 1,8 procent i maj, företagens vinster väntas fortsätta att växa i år  

  JPM Europe Strategic Growth sjönk 1,8 procent i maj, företagens vinster väntas fortsätta att växa i år

  JPM Europe Strategic Growth A EUR backade 1,8 procent i maj och gick därmed bättre än jämförelseindex som tappade 3,3 procent. Hittills i år har fonden stigit 15,8 procent, medan jämförelseindex är upp 15,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att en undervikt i halvledare och halvledarutrustning bidrog till avkastningen men även aktieval inom utrustning inom hälso- och sjukvården samt tjänster.

  På motsatt sätt bidrog aktieval inom fastighetsbranschen och en undervikt inom telekom negativt till avkastningen.

  På aktienivå var det positivt för fonden att inte ha någon position i Infineon Technologies. Även en övervikt i Adidas bidrog positivt.

  Å andra sidan var det negativt för utvecklingen att fonden inte hade någon post i Reckitt Benckiser. På nedsidan återfinns också en underviktsposition i Wirecard.

  För närvarande har fonden störst övervikt inom hälso-och sjukvårdsutrustning samt tjänster, mjukvara och tjänster men även konsument och klädsektorn. Störst undervikt har fonden i material, kapitalvaror och läkemedel samt bioteknik.

  Det momentum som den europeiska aktiemarknaden haft sedan utbrottet uppåt i december har nu förlorats och börserna handlas nu inom det spann som de gjort under de senaste fyra åren. Vinstmomentumet har blivit mindre negativt och företagens vinster väntas fortsätta att växa i år, skriver förvaltarna i en utblick.

  De största överviktade innehaven i fonden var per utgången av månaden Unilever, Gaztransport & Technigaz samt MIPS. I den andra vågskålen med de största undervikterna återses Astra Zeneca, Siemens samt Anheuser-Busch .  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Global Corporate Bond steg 1,0 procent i maj, minskade övervikten inom finans  

  JPM Global Corporate Bond steg 1,0 procent i maj, minskade övervikten inom finans

  JPM Global Corporate Bond A (acc) USD avancerade 1,0 procent i maj medan jämförelseindexet ökade 1,1 procent. Fonden har därmed ökat 6,6 procent sedan årsskiftet, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att företagskrediter med investment grade hade en mer volatil månad i maj, och bröt därmed trenden mot fortsatt ihopdragning. Största faktorn för osäkerhet under månaden var politisk risk.

  Fonden gynnades av en övervikt inom tekniksektorn medan en övervikt inom finans bidrog negativt under månaden.

  Förvaltarna skriver i en utblick att de räknar med att spreadarna kommer att reagera på fortsatt nyhetsflöde och osäkerhet kring handelskriget men också på den politiska utvecklingen i Europa. Volatiliteten kan dock komma att motverkas av en fortsatt hälsosam nivå av efterfrågan och en duvaktig retorik från centralbankerna.

  Fondens duration har varit oförändrad i linje med jämförelseindex.

  En övervikt i IBM gav bidrag till uppgången medan övervikten inom finans och banker bidrog mest negativt till avkastningen.

  Inom dollar minskade fonden sin övervikt inom kommunikation och finans. Fonden är underviktad inom teknik samtidigt som sektorn har bidragit till avkastning.

  Förvaltarteamet bedömer att från ett fundamentalt perspektiv är de operativa trenderna i USA fortsatt starka. Tillväxten i skuldsättning har avtagit markant, vilket är uppmuntrande givet ökningen av skuld som noterats de senaste åren.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Evli Nordic tappade i linje med index i maj  

  Evli Nordic tappade i linje med index i maj

  Evli Nordic sjönk med 5,8 procent i maj, vilket var i linje med jämförelseindex som tappade 6,0 procent. Fonden har sedan nuvarande fondförvaltare tog över i november 2012 noterat en årlig uppgång på 12,7 procent, vilket är betydligt bättre än jämförelseindex som haft en årlig ökning på 9,4 procent.

  Branschmässigt kom den största negativa påverkan från övervikt inom industri och sällanköpsbolag medan den största positiva påverkan kom från bristen på innehav inom finans och en övervikt inom dagligvarubolag.

  Det geografiska valet hade netto en positiv påverkan, särskilt i Sverige, medan Finland hade en negativ påverkan. Fondens bästa innehav i maj var ÅF Pöyry, ICA Gruppen och Nolato medan de sämsta innehaven var SSAB, Trelleborg och Concentric.

  Fondens placeringsstrategi har fokus på undervärderade bolag med ett bra kassaflöde och en god skuldskötselförmåga. Fonden är inte bunden till något index, någon bransch eller något enskilt land.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Africa Equity tappade 8,1 procent i maj, har avyttrat UAC och Bank of Kenya  

  JPM Africa Equity tappade 8,1 procent i maj, har avyttrat UAC och Bank of Kenya

  JPM Africa Equity A (acc) perf USD backade 8,1 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 1,7 procent hittills i år. Jämförelseindex är å sin sida upp 5,1 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att sentimentet under månaden karaktäriserats av ett riskundvikande bland investerarna. Det gjorde att utvecklingen inom emerging markets var sämre än för de utvecklade ekonomierna. Emerging markets som helhet tappade 7,3 procent under månaden. Delmarknaden Sydamerika backade 7,1 procent. Landet har hållit ett val där presidenten fick förnyat förtroende.

  Aktieval på den sydafrikanska aktiemarknaden bidrog positivt till avkastningen medan en övervikt i Egyptiska bolaget Commercial International Bank tyngde avkastningen. Även en undervikt inom afrikanska gruvbolag Semafo, Endeavour och B2Gold tyngde.

  Fonden har avyttrat sitt innehav i UAC samt Co-operative Bank of Kenya.

  I en framtidsutsikt noterar förvaltarna att värderingen inom emerging markets har fallit till 1,5 gånger bokfört värde på grund av nedgången på aktiemarknaden efter den senaste tidens utveckling inom handelskriget. Förvaltarna ser därför ett bra läge för långsiktiga investerare att gå in i emergin markets, eller öka exponering till denna delen av världsekonomin som växer snabbt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Naventi Global Företagsobligationsfond ökade marginellt i maj, minskad riskvilja på marknaden  

  Naventi Global Företagsobligationsfond ökade marginellt i maj, minskad riskvilja på marknaden

  Naventi Global Företagsobligationsfond utvecklades positivt i maj med en uppgång om 0,25 procent, vilket medför att fonden är upp 3,7 procent hittills i år. En minskad riskvilja har smugit sig in i marknaden under månaden, uppges det i månadsrapporten.

  Förvaltarteamet skriver att den minskade riskviljan hänger starkt ihop med de negativa signalerna som kommit från handelssamtalen mellan USA och Kina.

  "Svagare börsmarknader har resulterat i bredare kreditspreadar, något som främst drabbat obligationer noterade i euro och amerikanska dollar. Samtidigt har avkastningen för statsobligationer fallit kraftigt. Den amerikanska 10-års räntan föll från 2,50 procent till under 2,10 procent, medan den tyska motsvarigheten handlas på -0,20 procent!", skriver teamet.

  Fonden har haft en positiv avkastning på att man haft en stor andel obligationer i svenska kronor.

  Framöver ser man fortsatt bra möjligheter till god avkastning även om riskviljan minskat. Fonden räknar med att avkastningen kommer från att portföljbolagen visat en bra intjäning under de senaste rapporterna.

  Fonden har under månaden även deltagit i ett antal nyemissioner från Klövern, Heimstaden och Nordax. Vidare köptes även gröna obligationer från Hemfosa och hållbarhetsobligationer från Millicom.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Klövern, Länsförsäkringar Bank och Postnord med portföljvikter om 6,7, 4,4 och 4,3 procent.  Taggar:

 • JPM Latin America Equity steg 0,7 procent i maj medan jämförelseindex föll, vitt skild utveckling på landsnivå  

  JPM Latin America Equity steg 0,7 procent i maj medan jämförelseindex föll, vitt skild utveckling på landsnivå

  JPM Latin America Equity A USD var upp 0,7 procent i maj medan jämförelseindex i stället vek av nedåt med 2,0 procent. Hittills i år är fonden upp 10,8 procent, medan jämförelseindexet har stigit 6,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarna skriver i en kommentar att aktieval inom konsumentmarknaden gynnat avkastningen medan aktieval inom finans har missgynnat avkastningen.

  Det främsta bidraget under månaden var exponeringen mot den argentinska e-handlaren Mercadolibre. På uppsidan märks även brasilianska modeåterförsäljaren Lojas Renner.

  Tyngde avkastningen gjorde undervikten i två brasilianska innehav, Banco Bradesco men även Burger King.

  Förvaltarteamet skriver att den latinamerikanska marknaden var trots nedgången om 2 procent den bästa, relativt sett inom emerging markets.

  Brasilianska aktiemarknaden bröt den negativa trenden och var upp 1,7 procent efter regeringens framgångar med reformer inom socialförsäkringar och skatter. Opinionsläget för landets regering har också stärkts under månaden, vilket givit stöd till aktiemarknaden.

  Mexikos aktiemarknad har tvärtom fallit 7 procent under månaden på grund av USA:s presidents hot om att eskalera handelskonflikten med det sydliga grannlandet. Chile gick också svagt, minus 9 procent, tyngd av fallande kopparpriser. Argentina däremot rusade 12,9 procent då landet har uppgraderats från frontier till emerging markets.

  I en framtidsutsikt noterar förvaltarna att värderingen inom emerging markets har fallit till 1,5 gånger bokfört värde på grund av nedgången på aktiemarknaden efter den senaste tidens utveckling inom handelskriget. Förvaltarna ser därför ett bra läge för långsiktiga investerare att gå in i emergin markets, eller öka exponering till denna delen av världsekonomin som växer snabbt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Emerging Markets Opportunities backade 7,8 procent i maj, ser Alibaba som långsiktig vinnare på den kinesiska aktiemarknaden  

  JPM Emerging Markets Opportunities backade 7,8 procent i maj, ser Alibaba som långsiktig vinnare på den kinesiska aktiemarknaden

  JPM Emerging Markets Small Cap C (acc) perf USD föll 7,8 procent under maj, vilket medför att fondens avkastning hittills i år uppgår till 6,0 procent. Det var därmed bättre än jämförelseindex som ökat 4,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Maj månad blev årets hittills sämsta månad för aktier globalt, med ökade spänningar i handelskriget.

  Bankaktier inom emerging markets bidrog till fondens avkastning. Fondens exponering mot asiatiska tillverkare av smartphonekomponenter och kinesiska e-handeln tyngde i stället avkastningen. Fonden underavkastade därmed index under månaden efter en stark överavkastning tidigare i år, enligt förvaltarna.

  Två aktier som drabbades hårt av Huaweis svartlistning i USA var kameralins-tillverkaren Largan och mobilskal-tillverkaren Catcher. Förvaltarna resonerar i termer av att Samsung borde vara den aktie som gynnas mest av Huaweis bakslag i USA, följt av Apple. Men enligt de diskussioner som förvaltarna har haft med leverantörskedjan så kan efterfrågan minska då de väntar på den nästa smartphonemodellen av Samsung och iPhones.

  Ytterligare ett innehav som drabbades av de ökade spänningarna i handelskriget var Alibaba. Detta trots goda kvartalssiffror. Förvaltarna bedömer att Alibaba är en av de långsiktiga vinnarna på den kinesiska aktiemarknaden och innehavet är ett av de tio största i fonden.

  I en framtidsutsikt noterar förvaltarna att värderingen inom emerging markets har fallit till 1,5 gånger bokfört värde på grund av nedgången på aktiemarknaden efter den senaste tidens utveckling inom handelskriget. Förvaltarna ser därför ett bra läge för långsiktiga investerare att gå in i emergin markets, eller öka exponering till denna delen av världsekonomin som växer snabbt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ålandsbanken Premium 30 Placeringsfond sjönk 2,7 procent i maj  

  Ålandsbanken Premium 30 Placeringsfond sjönk 2,7 procent i maj

  Ålandsbanken Premium 30 Placeringsfond sjönk 2,7 procent i maj, vilket medför att fonden som investerar i både räntor och aktier är upp 6,8 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att världens aktiemarknader föll på bred front under maj efter att det blivit tydligt att handelskonflikten mellan USA och Kina fortfarande ligger långt ifrån ett positivt utfall samtidigt som president Trump hotat med nya handelshinder mot Mexiko.

  "Vi noterar att avkastningskurvan i USA har inverterat, då långa räntor backat ned under
  nivån på korta räntor, vilket historiskt sett varit negativt för risktillgångar och varslat om
  risken för svagare tillväxt. Ränteutvecklingen förklaras av att konjunktursignaler har
  dämpats en del under senare veckor men den sannolikt viktigaste förklaringsfaktorn är
  att tonläget i handels diskussionerna mellan USA och Kina skruvat upp än mer."

  Fondförvaltarteamet skriver vidare de tror att det kommer ta ytterligare en period innan konjunkturbilden stabiliseras.

  "Vi ser dock framför oss en robustare konjunkturbild andra halvåret. I höst
  har det gått ett år sedan störningarna i bilindustrin accentuerades och en anpassning till
  de nya regelsystemen bör då vara på plats. Optimismen bland hushållen i USA och EMU
  är den högsta som uppmätts alltsedan millennieskiftet. Med tanke på att privat
  konsumtion motsvarar 70 procent av BNP i USA är god tillförsikt bland hushåll en garant för en rimligt stark efterfrågan och god tillväxten. Tillförsikten bland hushållen är främst
  underbyggd av en stark arbetsmarknad och låga räntor."

  Under maj gjordes inga allokeringsförändringar mellan aktier och räntor. Den senaste förändringen i den övergripande viktningen mellan aktier och räntor gjordes under slutet av mars då fonden valde att låsa in en del av årets tidigare uppgång för aktier
  genom att minska aktieandelen i allokeringen från 60 procent till 50 procent.

  "Samtidigt minskade vi då risktagandet en del i våra ränteportföljer genom att skala ned exponeringen mot företagsobligationer med högre kreditrisk", skriver förvaltarna.

  De främsta bidragsgivarna under månaden om man ser till enskilda innehav var Mowi, Adidas och Novartis. På minussidan märktes Hexagon, Sandvik och Volvo.

  Finska Pohjolan Voima, Finnair och B2 Holding hörde till de största aktieinnehaven per utgången av månaden med portföljvikterna 2,2, 1,7 respektive 1,6 procent.  Taggar:

 • Naventi Balanserad Flex backade 3,7 procent i maj, Mercadolibre ett positivt undantag  

  Naventi Balanserad Flex backade 3,7 procent i maj, Mercadolibre ett positivt undantag

  Naventi Balanserad Flex backade 3,7 procent i maj och är upp 13,3 procent i år. Under månaden har fonden ökat den nordiska aktieexponeringen på bekostnad av USA. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att amerikanska teknikbolag ihop med Kina bidrog mest negativt till fondens avkastning, medan indiska och argentinska aktier återfanns i den andra vågskålen.

  En ljuspunkt i portföljen var det argentinska e-handelsbolaget Mercadolibre.

  "Kvartalsrapporten från vårt portföljbolag Mercadolibre, visade på en imponerande omsättningstillväxt om 48 procent. Bolaget är Argentinas motsvarighet till Amazon, med nära 300 miljoner registrerade kunder. Förutom annonsintäkter har de en egen betalningstjänst, Mercado Pago, vilken genererar stabila intäkter. I maj steg aktien med 18 procent inklusive valutaeffekt", kommenterar fondens förvaltningsteam.

  Fondens räntedel uppvisar fortsatt god riskvilja och under månaden har man bland annat deltagit i en grön emission från Hemfosa och en hållbarhetsobligation från Millicom.

  Under månaden reducerades aktieexponeringen mot amerikanska konsumentbanker då makroindikatorer talar för en ökad risk inom sektorn.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var HDFC Bank, Take-Two Interactive och Mercadolibre. På minussidan fanns Alibaba, Amazon och Tencent. De största aktieinnehaven i portföljen var per utgången av månaden Amazon, Mastercard och Microsoft.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Naventi Offensiv Flex ned 6,9 procent i maj, minskat exponeringen mot amerikanska banker  

  Naventi Offensiv Flex ned 6,9 procent i maj, minskat exponeringen mot amerikanska banker

  Naventi Offensiv Flex utvecklades negativt i maj med en nedgång på 6,9 procent, vilket medför att fonden är upp 18,5 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att 75 procent av portföljföretagen kom i sina rapporter att redovisa omsättning samt justerat resultat per aktie i linje eller över förväntan. Bolaget som stack ut mest var Mercadolibre med en intäktsökning på 48 procent.

  ”Mercadolibre är Argentinas motsvarighet till Amazon, med nära 300 miljoner registrerade kunder. Förutom annonsintäkter har bolaget utvecklat en egen betalningstjänst, Mercado Pago, som är ett strategiskt initiativ, där Mercadolibre genererar starka, stabila intäkter från transaktionerna som görs av kunderna. Under månaden steg aktien med 18 procent inklusive valutaeffekt”, kommenterar fondens förvaltningsteam.

  Under månaden minskades aktieexponeringen mot den amerikanska banksektorn. Detta eftersom makroindikatorer pekar snarare på en räntesänkning än höjning vilket gör klimatet mer ogynnsamt för bankerna. Exponeringen ökades mot Norden, energibolag, konsumentsektorn och Mastercard tack vare sina stabila räkenskaper och tillväxt, uppges det.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var Take-Two Interactive, HDFC Bank, Mercadolibre och Sony. På minussidan märktes Alibaba, Amazon, Tencent och Fedex.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Amazon, Mastercard, och Alphabet med portföljvikterna 4,2, 3,6 respektive 3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Evli Sverige Småbolag gick i linje med index i maj, köpte Cellavision och ökade i Tobii  

  Evli Sverige Småbolag gick i linje med index i maj, köpte Cellavision och ökade i Tobii

  Evli Sverige Småbolag gick ungefär i linje med sitt jämförelseindex som tappade 2,1 procent i maj. Fonden klarade sig därmed bättre än storbolagen som föll rejält i maj. Det framgår av en månadsrapport.

  De globala aktiemarknaderna noterade en kraftig börsnedgång i maj, efter en stark utveckling under årets fyra första månader. Spänningarna och oron för ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina bidrog till att tynga börserna.

  Fondens relativa utveckling i maj stärktes av övervikt i AAK, som är ett defensivt bolag samt med ett positivt momentum från en stark delårsrapport för det första kvartalet samt av Addtech, som lämnade en riktigt bra delårsrapport.

  På den negativa sidan tyngde fondens övervikt i e-handlaren Boozt som mötte marginalpress från ökade kundreturer samt av fondens undervikt i fastighetssektorn vars defensiva kvaliteter lyste igenom när börserna föll.

  "Under månaden tog vi en ny position i blodanalysbolaget Cellavision och vi ökade vårt innehav i ögonstyrningsbolaget Tobii", skriver fondförvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Systematic Alpha backade 1,6 procent i maj, eventbaserade strategin tyngde avkastningen  

  JPM Systematic Alpha backade 1,6 procent i maj, eventbaserade strategin tyngde avkastningen

  JPM Systematic Alpha A (EUR) var ned 1,6 procent under maj månad, vilket medför att fonden är ned 2,3 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  De globala aktiemarknaderna var ned i maj när USA gick ut med importtullar på kinesiska varor, vilket väckte oro för att den amerikanska inflationen kunde öka och därmed leda till lägre tillväxttal.

  Amerikanska räntor föll och marknaden prisade in mer än tre amerikanska räntesänkningar av Fed fram till slutet av 2020. Andra statsobligationer var också positiva medan kreditmarknaden var ned.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att fonden tappade i värdet under månaden driven av eventbaserade strategin. Aktiemarknad neutral samt makro-strategier var också marginellt ned.

  Efter en bra start på året har fonden backat i värde. Förvaltarna kvarstår dock i sin övertygelse i de underliggande riskpremierna och tror på breda okorrelerade innehav.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Emerging Markets Opportunities backade 7,8 procent i maj, ser fortsatt Alibaba som långsiktig vinnare trots handelsstöket  

  JPM Emerging Markets Opportunities backade 7,8 procent i maj, ser fortsatt Alibaba som långsiktig vinnare trots handelsstöket

  JPM Emerging Mkts Opps A (acc) USD var ned 7,8 procent under maj månad, vilket var sämre än jämförelseindex som retirerade 7,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarna såg en tung månad för teknologi då Huawei svartlistades av USA, även om den huvudskakliga risken kommer av sidoeffekten med ett svagare konsumentförtroende. Inom teknikbranschen återfanns också två aktier som bidrog till nedgången, Largan som tillverkar linser till mobilkameror samt skal-tillverkaren Catcher.

  Alibaba föll också under månaden, trots en gedigen rapport över årets första kvartal. Aktien påverkades negativt av handelsdiskussionerna och att Altaba som hade ett innehav i Alibaba likviderade sina tillgångar. Förvaltarna behåller sin positiva syn på bolaget på konkurrenskraftig strategi som innefattar långsiktig tillväxt inom icketraditionella områden som finansiella tjänster och molnteknik. "Vi ser Alibaba som en av de långsiktiga vinnarna i Kina och kvarstår som ett av de tio största innehaven för fonden".

  Fonden gick in fler aktier i fjol på en svag marknad som betalade sig i maj månad. Aktier som bidrog mest under månaden var HDFC och HDFC Bank i Indien, ryska Sbergank, brasilianska Itau samt indonesiska Bank of Central Asia.

  Indiska banker gick starkt efter Narendra Modis vinst i det indiska valet. Ryssland lättade på sin penningpolitik vilket gynnade Sberbank.

  I en utblick skriver förvaltarna bland annat att de största riskerna är en långsammare tillväxt, handelsspänningar och en envist stark amerikansk dollar, som huvudriskerna för utvecklingsekonomier.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond sjönk 3,9 procent i maj  

  Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond sjönk 3,9 procent i maj

  Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond som investerar i både aktier och räntor sjönk 3,9 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 9,22 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att världens aktiemarknader föll på bred front under maj efter att det blivit tydligt att handelskonflikten mellan USA och Kina fortfarande ligger långt ifrån ett positivt utfall samtidigt som president Trump hotat med nya handelshinder mot Mexiko.

  "Vi noterar att avkastningskurvan i USA har inverterat, då långa räntor backat ned under
  nivån på korta räntor, vilket historiskt sett varit negativt för risktillgångar och varslat om
  risken för svagare tillväxt. Ränteutvecklingen förklaras av att konjunktursignaler har
  dämpats en del under senare veckor men den sannolikt viktigaste förklaringsfaktorn är
  att tonläget i handels diskussionerna mellan USA och Kina skruvat upp än mer."

  Förvaltarna konstaterar att maj var svag månad för risktillgångar.

  "Maj var en svag månad för risktillgångar och våra premiumfonder. Såväl aktiemarknaden
  som kreditmarknaden tappade mark på grund av kursnedgångar på börsen och
  stigande räntedifferenser i kreditmarknaden."

  Förvaltarna ser en robustare konjunkturbild under andra halvåret.

  "Blickar vi framåt räknar vi med att det tar ytterligare en period för konjunkturbilden att
  stabiliseras. Vi ser dock framför oss en robustare konjunkturbild andra halvåret. I höst
  har det gått ett år sedan störningarna i bilindustrin accentuerades och en anpassning till
  de nya regelsystemen bör då vara på plats."

  De främsta bidragsgivarna under perioden för fonden var Mowi, Telenor och Adidas. På minussidan märktes Hexagon, Sandvik och Volvo.

  Novo Nordisk och Pohjolan Voima hörde till de största aktieinnehaven med portföljvikterna 1,3 respektive 1,2 procent vid utgången av månaden.  Taggar:

 • Brummer Multi-Strategy steg 1,0 procent i maj  

  Brummer Multi-Strategy steg 1,0 procent i maj

  Brummer Multi-Strategy, BMS, redovisar en bedömd avkastning om 1,0 procent för maj.
  Avkastningen hittills i år ligger på 3,5 procent.

  Efter en stark start på året hade den systematiskt trendföljande fonden Lynx en sämre månad, till stor del på grund av aktiemarknadernas kraftiga vändningar, framgår av månadskommentaren.

  Den trendföljande fonden Florin Court lyckades kapitalisera på räntor och kreditpositioner och avslutade månaden positivt. Lång/kort-aktiefonden Manticore gick ner något, medan avkastningen för makrofonden Arete, kreditfonden Observatory och den systematiska aktiefonden AlphaCrest var nära noll.

  Per den 1 juni har portföljförvaltarna, som följd av fondens beslut att lösa in alla fondandelar i Nektar, ökat allokeringen till kvarvarande underliggande fonder, med en något större andel till Black-and-White och Arete.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM US Smaller Companies Fund backade 7,1 procent i maj, SailPoint Technologies rasade på lägre guidning  

  JPM US Smaller Companies Fund backade 7,1 procent i maj, SailPoint Technologies rasade på lägre guidning

  JPM US Smaller Companies Fund tappade 7,1 procent under maj månad, medan jämförelseindex var ned 7,8 procent. Det framgår av en rapport för fonden.

  Aktieval inom konsument, material och processer bidrog positivt till avkastningen under månaden medan aktieval inom finanssektorn, producentvaror inom sällanköp bidrog negativt till avkastningen.

  Inom material och processer var utvecklingen för AptarGroup ett positivt tillskott.

  Förvaltarna nämner också undervikten i SailPoint Technologies som var det innehav som tyngde mest under månaden. Aktien rasade 38 procent under månaden efter en guidning för helåret som var sämre än väntad, orsakad av en bred nedgång i bolagets pipeline.

  I en framåtblick nämner förvaltarna att det är fortsatt fokus på fundamenta inom ekonomin och intjäningsförmågan hos bolagen. De räknar med en fortsatt expansion under innevarande år samt nästa år. Det handlar dock om en blygsam expansion för ekonomin.

  Förvaltarna tillägger också att en ökad intjäning kan bromsas av flera skäl, bland annat av handelsspänningar, förändringar inom den globala tillväxten och konsekvenser av den amerikanska centralbankens räntepolicy, vilka alla har en möjlighet att öka svängningarna på aktiemarknaden.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • JPM Europe Select Equity Fund sjönk 5,0 procent i maj, övervikt i Telenor och Adidas bidrog till avkastningen  

  JPM Europe Select Equity Fund sjönk 5,0 procent i maj, övervikt i Telenor och Adidas bidrog till avkastningen

  JPM Europe Select Equity Fund A perf (acc) EUR utvecklades negativt i maj med en nedgång om 5,0 procent, vilket kan jämföras med jämförelseindex som var ned 4,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att aktieval inom retail och aktieval samt underviktspositioner generellt inom industrin bidrog till avkastningen. På nedsidan återfinns aktieval inom teknik och transporttjänster samt handel.

  Under månaden gynnades fonden av en övervikt i Telenor medan överviktspositionen i Infineon Technologies var negativ för den relativa avkastningen.

  Vad gäller överviktspositioneringen i Adidas så bidrog den positivt till avkastningen. Tvärtom var fallet med Renault där fondens överviktsposition bidrog negativt till avkastningen.

  Förvaltarna bedömer att Europa är sent i konjunkturcykeln med tillväxttal som inte imponerar. Skulle den kinesiska ekonomin ta fart så skulle det bidra positivt till den europeiska exporten. Handelsspänningarna ger dock osäkra utsikter samtidigt som en hård brexit för Storbritanniens del också kan innebära en risk.

  Risk rewarden är mer balanserad nu än tidigare. Skulle handelsavtal mellan Kina och USA uppnås kan aktiemarknaden komma att handlas högre, bedömer förvaltarteamet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Global sjönk 7,3 procent i maj, lyfter fram Moody´s som ett innehav med ljus framtid  

  Carnegie Global sjönk 7,3 procent i maj, lyfter fram Moody´s som ett innehav med ljus framtid

  Carnegie Global sjönk 7,3 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 7,0 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin skriver i en kommentar att årets hittills bästa investering är Moody´s vars aktie är upp 40 procent i år.

  "Moody’s har en enkel verksamhet: de säljer kreditbetyg. Om ett bolag vill låna pengar genom att utfärda obligationer, bedömer Moody’s deras kreditvärdighet. Bedömningen leder till ett betyg som påverkar hur mycket ränta företaget måste betala för sin skuld", skriver förvaltaren.

  Moody’s har tillsammans med S&P 80 procent av marknaden. De är inbyggda i det finansiella systemet på så sätt att de flesta finansmyndigheter kräver att banker och försäkringsbolag endast köper obligationer med kreditbetyg.

  "Jag tror att bolagets framtid är ljus. Dels ökar skuldvolymerna i takt med att ekonomin växer (även om andelen kan gå upp och ner både kortsiktigt och långsiktigt) och dels sker en allt större del av utlåningen utanför bankerna (vilket ökar behovet för Moody’s tjänster). Men viktigare är att Moody’s starka position gör att de kan höja sina priser med någon procent varje år", skriver förvaltaren.

  De främsta bidragsgivarna hittills i år för fonden har varit CACC, Alphabet och Moody's. De minsta procentuella bidragen har kommit från Gym Group och Davita.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Alphabet, Mty Food Group, Ryman Healthcare med portföljvikterna 9,0, 7,4 respektive 6,7 procent.  Taggar:

 • Nordic Cross Stable Return avancerade 1,9 procent i maj, eventmandatet bidrog till uppgången  

  Nordic Cross Stable Return avancerade 1,9 procent i maj, eventmandatet bidrog till uppgången

  Nordic Cross Stable Return var upp 1,9 procent under maj månad i en turbulent omvärldsmiljö. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet nämner i en kommentar att den positiva utvecklingen främst var hänförbar till event-mandatet och att de under månaden haft en negativ nettoexponering i fonden.

  Innehavet i läkemedelsbolaget IBT gav ett bidrag på drygt 70 punkter för månaden. Detta efter en övenskommelse med FDA om en fas III-studie. Även Cantargia utvecklades starkt och gav ett bidrag för månaden på 29 punkter.

  Även det marknadsneutrala mandatet gav ett överskott under maj på 13 punkter. Den främsta förklaringen var spreaden inom tekniska konsulter där fonden har varit långa ÅF Pöyry och som motposition haft en värdemässigt lika stor, kort position, i Sweco.

  Lång/kort-mandatet gav ett negativt bidrag på drygt 70 punkter. Främsta orsaken var att mandatet hade en positiv nettoexponering på knappt 10 procent som skyddades med sålda OMX terminer. De största negativa bidragen kom från fondens långa positioner i verkstadsbolagen Atlas Copco, Sandvik och Volvo som sammantaget gav ett underskott på 48 punkter. På plussidan återfanns bland annat korta positioner i Stora Enso och Loomis som gav ett positivt bidrag på 16 punkter.

  Räntemandatet gav för maj ett överskott på 8 punkter.

  "Efter en stark inledning på året tog räntemarknaden en paus under maj. Fokus har på nytt flyttats till USA där investerarkollektivet, nu förväntar sig två räntesänkningar innan årsskiftet varav den första redan under sommaren. Vi ser fortsatt en risk för att kreditspreadarna, inte minst på high yield-obligationer, kan komma att stiga", bedömer förvaltarna.

  Ränteandelen i fonden har minskats till 42 procent från drygt 45 procent i april.

  Derivatmandatet gav i maj ett positivt bidrag på 136 punkter.

  Efter nedgången i maj har riskerna i marknaden minskat. Vi avser därför att marginellt öka nettoexponeringen i fonden till en nivå nära noll, avslutar förvaltarna.  Taggar:
  #hedgefunds  

 • Nordic Cross Total Return Bond Fund steg 0,1 procent i maj, räknar med gynnsam miljö för företagsobligationer på sikt  

  Nordic Cross Total Return Bond Fund steg 0,1 procent i maj, räknar med gynnsam miljö för företagsobligationer på sikt

  Nordic Cross Total Return Bond Fund var upp 0,1 procent i maj. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att rallyt i riskfyllda tillgångar sedan årsskiftet tagit en välbehövlig paus under maj månad då fokus återigen hamnade på den försämrade samtalstonen mellan USA och Kina avseende ett handelsavtal.

  Investerare tog tillfället i akt och hämtade hem vinster på såväl aktier som high yield. I Norden var rörelsen på high yield mer begränsad än i Europa på grund av kassastinna kreditfonder i kombination med undermålig likviditet. Nyemissionstakten i Norden var också fortsatt hög, enligt förvaltarna som fortsätter:

  "Rörelsen på kreditspreadar speglar riskaptiten i stort vilket gör att det finns en viss samvariation med rörelserna med aktiemarknaden, om än med en helt annan magnitud. På lång sikt förväntar vi oss en gynnsam miljö för företagsobligationer då vi inte ser några påtagliga risker för ökade default nivåer och då jakten på högre avkastning än statsobligationer kommer att fortsätta prägla marknaden. Det medför att vi kommer vara opportunistiska köpare av företagsobligationer om vi i närtid ser stigande kreditspreadar och sjunkande kurser på företagsobligationer".

  Fonden beskrivs ha en relativt stor andel AAA-ratade bostadsobligationer tillsammans med likviditet som avses läggas in i primärmarknaden eller sekundärmarknaden om förvaltarna ser att kreditspreadar skulle öka till följd av ökad marknadsturbulens.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Nordic Cross Credit Edge backade 1,6 procent i maj, upp 3,7 procent hittills i år  

  Nordic Cross Credit Edge backade 1,6 procent i maj, upp 3,7 procent hittills i år

  Nordic Cross Credit Edge sjönk 1,6 procent i maj, medan fondens två referenstillgångar var oförändrad respektive tappade 1,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Det innebär att kreditfonden har ökat 3,7 procent hittills i år till en volatilitet på 2,0 procent. Den första referenstillgången har under samma period backat med 0,2 procent till en standardavvikelse på strax under 0,1 procent, medan den andra referenstillgången har ökat 5,6 procent till en standardavvikelse om 2,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Nordic Cross Small Cap Edge steg 2,3 procent i maj, har sålt Storytel och går vidare med fler avyttringar  

  Nordic Cross Small Cap Edge steg 2,3 procent i maj, har sålt Storytel och går vidare med fler avyttringar

  Nordic Cross Small Cap Edge klättrade 2,3 procent i maj. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens kärninnehav lämnade starka rapporter samtidigt som marknadsskyddet gav stöd i den brutala nedgången på närmare 10 procent.

  Förvaltaren ser en avmattning i global tillväxt men ser ingen risk för recession då centralbankerna nu tydligt har signalerat ytterligare stimulanser om det behövs.

  Rimligtvis borde börsen ta en paus på uppsidan och röra sig mer sidledes under kommande månader, bedömer man från förvaltarhåll.

  Fonden har under månaden avyttrat positionen i Storytel och håller på att avyttra ytterligare några innehav för att göra plats för nya intressanta bolag med potential.

  I det första av fondens delmandat, lång/kort aktier, var de största bidragsgivarna under maj månad, Sivers IMA, Oncopeptides, C.A.G, Eolus vind och Sportamore.

  Positioner som bidrog negativt var Transtema, Recipharm, BTS, OSSdesign och Midsona.  Taggar:

 • Carnegie Micro Cap sjönk 3,9 procent i maj, stark månad för fastighetsaktier  

  Carnegie Micro Cap sjönk 3,9 procent i maj, stark månad för fastighetsaktier

  Carnegie Micro Cap minskade 3,9 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 22,3 procent på årets fem första börsmånader. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondens förvaltare Viktor Henriksson skriver i en kommentar att maj präglades av ett negativt börssentiment. Det var ett stort fokus på det eskalerade handelskriget men också på konjunktursignaler som indikerar en inbromsande konjunktur.

  Catena var fondens bästa innehav med en uppgång om 7,4 procent under maj. Det var generellt en stark månad för fastighetsaktier, drivet av räntor som föll kraftigt från redan låga nivåer, skriver förvaltaren.

  Även Coor lyckades uppvisa en positiv kursutveckling i maj. Bolaget redovisade i början
  av månaden en kvartalsrapport med god omsättningstillväxt men kanske en lönsamhet
  som var lite åt det låga hållet.

  "Vi oroar oss inte över lönsamhetsutvecklingen. Coor har växt kraftigt organiskt och när bolaget tar en ny stor order brukar det kosta lite initialt, den riktigt fina lönsamheten på ett kontrakt kommer först när verksamheten är inkörd. Så den lägre lönsamheten har goda anledningar. Även i maj vanns flera stora uppdrag, bolaget gör ett bra jobb."

  Förvaltaren skriver vidare att konjunkturkänsliga papper var svaga i maj. I synnerhet gällde detta fordonsrelaterat.

  "Concentrics kurs föll med 16,2 procent. Underleverantören till lastvagnsindustrin är ett imponerande företag med en sällsynt hög och stabil lönsamhet. Bolagets kvartalsrapport för årets första kvartal som presenterades i början av maj var inget undantag. Lönsamheten imponerar. Bolaget lider kortsiktigt av en tappad storkund, men i ljuset av det är det mycket imponerande att kunna leverera rekordlönsamhet."

  De främsta bidragsgivarna hittills i år för fonden har varit Addnode, Knowit och Stillfront. Ser man till de minsta bidragen har de kommit från Bulten och Byggmax.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Know IT, Addnode och Catena med portföljvikterna 10,8, 10,3 respektive 7,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Catella Nordic Corporate Bond Flex steg 0,3 procent i maj, kreditrisk och Securelink-uppköp bidrog till uppgången  

  Catella Nordic Corporate Bond Flex steg 0,3 procent i maj, kreditrisk och Securelink-uppköp bidrog till uppgången

  Catella Nordic Corporate Bond Flex RC ökade 0,3 procent under maj månad, vilket medför att fonden är upp 1,8 procent hittills i år. Fondens referenstillgång har under samma period varit oförändrad. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att portföljen utvecklades positivt under månaden trots att riskfyllda tillgångar hade en svag utveckling.

  Den främsta bidragsgivaren till den positiva utvecklingen var fondens innehav i Securelink, som blev uppköpt av telekombolaget Orange.

  Kreditrisken var sammantaget den främsta drivaren bakom månadens avkastning, även om även ränterisken bidrog till det positiva resultatet.

  Risknivån i fonden beskrivs som balanserad och kassapositionen fortsatt hög. Durationen i fonden ökades under maj och uppgift till 2,64 vid slutet på månaden.  Taggar:

 • Carnegie Total sjönk 3,0 procent i maj, nedgången i långa obligationsräntor väcker farhågor om konjunkturen  

  Carnegie Total sjönk 3,0 procent i maj, nedgången i långa obligationsräntor väcker farhågor om konjunkturen

  Carnegie Total utvecklades negativt i maj med en nedgång om 3,0 procent, vilket medför att fonden är upp 10,3 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltaren Magnus Gustafsson skriver i en kommentar att maj blev en dyster börsmånad sedan handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerat och att de långa obligationsräntorna har kommit ner vilket väcker en hel del farhågor angående konjunkturen.

  "De flacka avkastningskurvorna skickar inte direkt någon lugnande signal, utan indikerar snarare att investerare ser en betydligt lägre tillväxt framöver", skriver Gustafsson.

  På enskilda marknader sågs en nedgång i kinesiskt inköpschefsindex för tillverkning. Uppgången som sågs under mars/april blev därmed kortvarig. Under maj föll PMI
  tillbaka under 50-nivån och indikerar därmed åter kontraktion i ekonomin. Det finns en uppenbar risk för svagare tillväxt i Kina trots nya stimulanser, skriver förvaltaren.

  Den tyska ekonomin har haft en hel del motvind men lyckades återvända till tillväxt under det första kvartalet. Tillväxten blev 0,4 procent efter att under fjärde kvartalet uppvisat nolltillväxt.

  På hemmaplan fortsätter kronan att vara svag mot både euron och dollarn. Den penningpolitik som förs ökar risken för värderingsbubblor, men riksbanken sitter i knät på ECB, vilket begränsar utrymmet att agera, skriver förvaltaren.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Carnegie Sverigefond, C WorldWide Global Equity Ethical och Carnegie Corporate Bond med portföljvikterna om 19, 19 respektive 18 procent vardera.

  Av fondens aktiefonder utvecklades Carnegie Indienfond bäst med en uppgång på 1 procent. Övriga aktiefonder utvecklades negativt under månaden. Carnegie
  Global och Carnegie Sverige minskade med 7,3 respektive 7,6 procent.  Taggar:

 • Catella Nordic L/S Equity sjönk 4,9 procent i maj, har avyttrat långa innehav i Outokumpu, Outotec och Lundin Mining  

  Catella Nordic L/S Equity sjönk 4,9 procent i maj, har avyttrat långa innehav i Outokumpu, Outotec och Lundin Mining

  Catella Nordic L/S Equity var ned 4,9 procent i maj medan referenstillgångarna var oförändrade respektive backade med 6,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att nettoexponeringen har varit negativ under månaden, vilket innebär att ogynnsam stockpicking ligger bakom månadens svaga utveckling.

  Nedgången är framförallt drivet av förvaltarnas korta positioner som sammantaget gick ner väsentligt mindre än börsen som helhet.

  "Fondens korta positioner i, som vi bedömer det, dyra bolag såsom ICA, den finska telekomoperatören Elisa och Axfood gick upp under månaden och bidrog därmed till fondens svaga utveckling under månaden", skriver de och tillägger:

  "Även om våra långa positioner sammantaget sjönk något mindre än börsen som helhet drog de mer cykliska inslagen såsom Stora Enso, SSAB och Volvo ned fondens avkastning".

  Under månaden har exponeringen mot cykliska bolag minskat och fonden har avyttrat de långa innehaven i Outokumpu, Outotec och Lundin Mining.

  Bruttoexponering uppgår per månadsskiftet till 133 procent. Värderingsskillnaden mellan dyra defensiva bolag och i flera fall billiga, men mer cykliska bolag är i förvaltarnas tycke alltför stor.

  "Om konjunkturen fortsätter att försvagas kommer även de defensiva bolagen ha svårt att ge positiv avkastning och i ett läge då framtidsutsikterna bedöms gå mot det bättre finns stor potential i billiga, men mer cykliska bolag", kommenterar fondens förvaltningsteam.  Taggar:

 • Didner & Gerge US Small and Microcap backade 2,1 procent i maj, tror fortsatt på Littelfuse som tyngde  

  Didner & Gerge US Small and Microcap backade 2,1 procent i maj, tror fortsatt på Littelfuse som tyngde

  Didner & Gerge US Small and Microcap föll tillbaka 2,1 procent under maj månad, vilket medför att fonden är upp 15,8 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period avancerat 19,0 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de amerikanska börserna föll under månaden främst till följd av den handelskonflikt som pågår mellan USA och Kina.

  De bolag som bidrog mest positivt till utvecklingen var innehaven i försäkringsbolaget Kinsale, stapelbolaget Lassonde och restaurangkedjan MTY Foods.

  Innehavet i Littelfuse bidrog negativt till avkastningen. Förvaltarteamet tror fortsatt att bolaget har goda möjligheter till långsiktig tillväxt driven av ett ökat elektronikinnehåll samt krav på effektivare energianvändning i bolagets slutmarknader.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden var Grand Canyon Education, UFP Technologies och Winpak med portföljvikterna 5,1, 4,1 respektive 4,1 procent.

  Sällanköpsvaror & tjänster stod för 39,5 procent av allokeringen, följt av industrivaror & tjänster med 17,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Swedbank Robur Fonder har ökat i Munters i samband med Nordic Capitals försäljning  

  Swedbank Robur Fonder har ökat i Munters i samband med Nordic Capitals försäljning

  Swedbank Robur Fonder har ökat sitt innehav i Munters med 3,5 miljoner aktier till 12,33 miljoner aktier. Fondbolaget passerar därmed flaggningsgränsen på 5 procent och äger nu 6,72 procent av kapitalet och rösterna i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.

  Storägaren Nordic Capital sålde i veckan 25 miljoner aktier i Munters.  Taggar:
  #industrials   #insider  

 • Catella Avkastningsfond oförändrad i maj, starka sentimentet kvarstår om inte penningpolitiken blir mindre expansiv  

  Catella Avkastningsfond oförändrad i maj, starka sentimentet kvarstår om inte penningpolitiken blir mindre expansiv

  Catella Avkastningsfond var oförändrad i maj, vilket innebär att fonden är upp 0,6 procent sedan årets början. Det är sämre än jämförelseindex som under årets fem första månader ökat 1,4 procent, enligt en månadsrapport.

  Börserna och marknadsräntorna fortsatte ned under den aktuella månaden. Räntorna trycktes ned på förväntningar om penningpolitiska stimulanser i USA och Europa, medan aktiemarknaden rekylerade på Trumps tullar mot Kina, vilket bidrog till att trycka ned räntenivåerna.

  ”Det finns nu en stor divergens mellan olika tillgångsmarknader prissättning av sannolikheten för lågkonjunktur. Räntemarknaden pekar mot att tillväxten och inflationen fortsätter att försvagas, samtidigt som kredit och aktiemarknader bedömer denna risk som låg”, skriver förvaltarteamet.

  Samtidigt bedömer förvaltarna själva att det starka sentimentet väntas kvarstå så länge inte det blir några signaler om mindre expansiv penningpolitik. För att det ska inträffa krävs sannolikt starkare konjunktursignaler och högre förväntad inflation, uppges det.

  Endast mindre justeringar gjordes i portföljen under månaden.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Catella Hedgefond utvecklades negativt i maj, kärninnehaven tyngde  

  Catella Hedgefond utvecklades negativt i maj, kärninnehaven tyngde

  Catella Hedgefond utvecklades negativt i maj med 0,6 procent, vilket medför att hedgefonden är upp 1,8 procent i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att maj blev ett bakslag för börserna efter eskalerad handelskonflikt och svagare makroindikatorer.

  ”Den cykliska oron satte spår i fallande räntor och även råvaror som hittills klarat sig relativt väl. Sektormässigt ledde detta till att verkstad- och råvarusektorer var förlorare på börsen”, kommenterar fondens förvaltningsteam.

  Hedgefonden utvecklades negativt under månaden, främst drivet av fondens långa aktieinnehav. Bland dessa förekom kärninnehaven Boozt och Ambea.

  På kortsidan blev det inte heller önskat resultat då man hade övervikt i dyra tillväxtaktier.

  Ovzon var en positiv bidragsgivare på starkt nyhetsflöde och så var även Elekta efter en stark rapport.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg Ränteallokering Plus backade 0,8 procent i maj, negativ avkastning på handelsoro  

  Alfred Berg Ränteallokering Plus backade 0,8 procent i maj, negativ avkastning på handelsoro

  Alfred Berg Ränteallokering Plus minskade 0,8 procent i maj, vilket medför att den aktivt förvaltade räntefonden är upp 1 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att utsikterna kring handelskonflikten mellan USA och Kina har svängt och att konsekvensen är försämrade konjunkturutsikter. För räntemarknaden har detta betytt en snabb övergång till förväntningar om en expansiv penningpolitik. Den fallande trenden för långa obligationsräntor tilltog i styrka under maj.

  Fonden var negativ under månaden på handelsoron som medförde ökad riskaversion, och att det blev isärspreadning för företagsobligationer och flackare kurvor.

  De största positiva bidragen till avkastningen kom bland annat från Ellevio, Fortum, Landshypotek och Humlegården.

  Vad angår portföljen har man varit aktiva i primärmarknaden med en grön obligation (SEK) från Hemfosa, samt i rederiet DFDS som emitterade i norska kronor.

  Förvaltarteamet ser fortfarande företagsobligationer som ett relativt bra placeringsalternativ jämfört med statspapper och bibehåller därför fondens kreditduration runt tre år.

  De största emittenterna i portföljen var Landsförsäkringar hypotek, Unicredit och Tyskland med portföljvikterna 11, 5,6 respektive 5,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Sverige Hållbar sjönk 6,5 procent i maj, Tomra återhämtade sig från svag rapport  

  Skandia Sverige Hållbar sjönk 6,5 procent i maj, Tomra återhämtade sig från svag rapport

  Skandia Sverige Hållbar backade 6,5 procent under maj månad, vilket var bättre än jämförelseindexet som var ned 6,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de svenska småbolagen utvecklades något bättre än de stora bolagen. Makrostatistiken som presenterades under månaden visar fortsatt expansion i USA men kontraktion i eurozonen.

  Två innehav som utmärkte sig under månaden var Addtech och Tomra.

  Addtech rapporterade sitt brutna räkenskapsår under maj där vd:n såg ett "exceptionellt starkt fjärde kvartal”. Omsättningen steg 35 procent, varav 22 procent var organiskt och under året gjordes 14 förvärv. Efter kvartalet adderades ytterligare fyra förvärv och aktien steg under månaden med 9,5 procent.

  Tomras kvartalsrapport kom in något svagare än väntat och aktien sjönk något men återhämtade sig snabbt efter den mindre nedgången. Bolaget fortsätter att leverera stabil tillväxt och nya marknader väntas under 2020.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Småbolag Sverige sjönk 1,2 procent i maj, lyfter fram Sinch, Mips och Addtech  

  Skandia Småbolag Sverige sjönk 1,2 procent i maj, lyfter fram Sinch, Mips och Addtech

  Skandia Småbolag Sverige backade 1,2 procent i maj, vilket var bättre än jämförelseindex som var ned 2,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de svenska småbolagen utvecklades något bättre än de stora bolagen. Makrostatistiken under månaden visar på fortsatt expansion i USA men kontraktion i eurozonen.

  I portföljen fanns det ett antal ljuspunkter och förvaltarteamet lyfter fram innehaven i Sinch, Mips och Addtech.

  Sinch var upp 28 procent efter rapporten som visade på stigande ebitda och omsättning. En drivare i kvartalet var tillväxt hos åtta av USA:s tio största techbolag som är kunder till Sinch.

  Mips avancerade 17,2 procent på positiv rapport med stark tillväxt och ökad rörelsemarginal. Under månaden tog tidigare CFO Max Strandwitz över som vd och andra nyheter som presenterades var världens första ishockeyhjälm med TRUE Hockey samt världens första säkerhetshjälm med MIPS Brain Protection System genom Guardio.

  Addtech å sin sida var upp 9,5 procent under månaden, med ett exceptionellt starkt fjärde kvartal, enligt vd:n.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skandia Sverige sjönk 6,6 procent i maj, stark rapport från Addtech  

  Skandia Sverige sjönk 6,6 procent i maj, stark rapport från Addtech

  Skandia Sverige backade 6,6 procent under maj månad, medan jämförelseindexet var ned 6,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de svenska småbolagen utvecklades något bättre än de stora bolagen. Makrostatistiken som presenterades under månaden fortsatte att visa expansion i USA men kontraktion i eurozonen.

  Addtech rapporterade sitt brutna räkenskapsår under maj där vd:n såg ett "exceptionellt starkt fjärde kvartal”. Omsättningen steg 35 procent, varav 22 procent var organiskt och under året gjordes 14 förvärv. Efter kvartalet adderades ytterligare fyra förvärv och aktien steg under månaden med 9,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Small and Microcap föll 4,7 procent i maj, Cembre och Flexqube var sänke  

  Didner & Gerge Small and Microcap föll 4,7 procent i maj, Cembre och Flexqube var sänke

  Didner & Gerge Small and Microcap tappade 4,7 procent under maj månad, vilket medför att fonden är upp 7,8 procent hittills i år. Detta medan jämförelseindex har avancerat 17,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar de två innehav som bidrog mest positivt till avkastningen under månaden var tyska Atoss Software och svenska Bahnhof. De två svagaste innehaven i maj var italienska Cembre och svenska Flexqube.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Paradox, Bahnhof och Corticeira Amorim med portföljvikterna 6,3, 4,8 respektive 4,8 procent.

  IT stod för 32,8 procent av allokeringen, följt av konsument, stabil med 18,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Global sjönk 3,9 procent i maj, låg budpremie när Broodfield köpte Oaktree Capital  

  Didner & Gerge Global sjönk 3,9 procent i maj, låg budpremie när Broodfield köpte Oaktree Capital

  Didner & Gerge Global föll 3,9 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 16,6 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period ökat 17,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Globalfonden har under snart åtta års tid varit inblandad i få uppköp, men nu var det dags: Under månaden köpt Brookfield  Asset  Management upp Oaktree Capital, något som förvaltarna hade tudelade känslor för, då förvärvspriset inte alls var i närheten av det värde som teamet såg i Oaktree. Uppköpspriset innebar en premie på 13 procent jämfört med börskursen.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Fairfax Financial Check Point Software och Brookfield med portföljvikterna 6,0, 4,6 respektive 4,5 procent.

  Finans stod för 36,7 procent av allokeringen, följt av IT med 17,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Småbolag sjönk 3,8 procent i maj, Sbanken tyngde  

  Didner & Gerge Småbolag sjönk 3,8 procent i maj, Sbanken tyngde

  Didner & Gerge Småbolag backade 3,8 procent under maj månad medan jämförelseindex var ned 2,1 procent. Hittills i år har fonden stigit 12,1 procent medan jämförelseindex har avancerat 18,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Under månaden har bolaget tagit en position i Fagerhult.

  "Aktien har haft en svag utveckling under det senaste året i spåren av en svag utveckling i UK och Mellanöstern och en tidigare relativt hög värdering. Fagerhult har dock haft en god utveckling över tid och det finns flera värdedrivande åtgärder i den plattform som har skapats via iGuzziniförvärvet", skriver förvaltarna i en kommentar.

  Under månaden gynnades fonden av en god utveckling i Lagercrantz som rapporterade en stark utveckling där förbättringsåtgärder i flera dotterbolag nu har slagit igenom. Portföljen missgynnades av utvecklingen för norska Sbanken där en aggressiv priskonkurrens på bolån har lett till fallande marknadsandelar.

  I rapporten framgår också att teamet ser långsiktigt goda tillväxtutsikter för Bufab i Europa. Bolaget växte nyligen med förvärvet av danska HT Bendix i början av juni.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Husqvarna, Lagercrantz och Securitas med portföljvikterna 6,6, 6,3 respektive 6,2 procent.

  Industrivaror & tjänster stod för 39,1 procent av allokeringen, följt av IT med 17,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Didner & Gerge Aktiefond backade 9,3 procent i maj, ser positivt på Sandvik  

  Didner & Gerge Aktiefond backade 9,3 procent i maj, ser positivt på Sandvik

  Didner & Gerge Aktiefond sjönk 9,3 procent i maj vilket medför att fonden är upp 9,3 procent hittills i år, vilket kan jämföras med jämförelseindexet som är upp 13 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att det var en nervös börs under maj månad och som tappade en del av årets uppgång. Oro för att Kina och USA inte ska nå en snar lösning i sina handelssamtal var det övergripande temat.

  Under månaden har teamet besökt Sandviks kapitalmarknadsdag och besökt bolagets testgruva. Teamets bedömning är att det är övervägande positivt för bolaget med elektrifiering och automatisering, samt att de ligger bra till produktmässigt och kunskapsmässigt.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Volvo, Nordea och SKF med portföljvikterna 8,1, 7,5 respektive 7,2 procent.

  Industrivaror & tjänster stod för 50,2 procent av allokeringen, följt av finans med 26,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Strategifond sjönk 3,7 procent i maj, riskaptit förbyttes till riskaversion  

  Carnegie Strategifond sjönk 3,7 procent i maj, riskaptit förbyttes till riskaversion

  Carnegie Strategifond utvecklades negativt i maj med en nedgång om 3,7 procent, vilket medför att fonden är upp 11,4 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med John Strömgren i spetsen skriver i en kommentar att riskaptiten från i april förbyttes i maj till riskaversion.

  "Aktiebörserna föll på bred front och kreditspreadarna vidgades. Långräntorna föll och
  i USA har vi nu sedan en tid en så kallad inverterad yieldkurva, det vill säga långräntorna är lägre än de korta. Det är normalt en indikator på att risken för en snar recession är hög."

  Flera bedömare hävdar dock att yieldkurvans lutning inte ska spela samma roll när ränteläget är så lågt som det är nu. Andra rimliga förklaringar till den förändrade synen på risk är eskaleringen av USA:s handelskrig som nu pågår på flera fronter, skriver fondförvaltaren.

  Fondens innehav backade som sagt med 3,7 procent i maj, medan Stockholmsbörsen sjönk 6,9 procent.

  "Det inte obetydliga innehavet av företagsobligationer bidrog starkt till att fonden ändå stod emot aktiemarknadens nedgångar relativt väl", skriver förvaltaren.

  Duni tillkom som ett nytt aktieinnehav i maj.

  "Duni tillverkar produkter för dukning samt förpacknings- och take awaylösningar och riktar sig till både privat- och företagssektorn. Produkterna är i huvudsak för engångsbruk och marknadsförs globalt med en marknadsledande position i Nordeuropa [...] Värderingen är låg för ett så pass stabilt bolag, vilket möjligen kan förklaras av att det är få analysfirmor som bevakar bolaget."

  De största aktieinnehaven var per utgången av månaden Investor, Lifco och Volvo med portföljvikterna 9,0, 4,5 respektive 4,0 procent. Den största emittenten inom räntedelen var SBB med portföljvikten 2,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Global gick klart bättre än index i maj, sålde NN Group och Capgemini  

  Skagen Global gick klart bättre än index i maj, sålde NN Group och Capgemini

  Skagen Global tappade 2,9 procent i maj, vilket var betydligt bättre än jämförelseindex som föll med 5,4 procent. Hittills i år är fonden upp med 21,0 procent, vilket än bättre än jämförelseindex som ökat med 17,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  De globala aktiemarknaderna och obligationsräntorna sjönk i maj till följd av den intensifierade retoriken kring handelskriget mellan USA och Kina och införandet av nya handelstariffer som skakade marknaderna. Oljepriset har fallit med nästan 20 procent sedan toppnoteringen i april. Fonden har idag ingen direkt oljeexponering i sin portfölj.

  Skagen Global gick betydligt bättre än index i maj och låg vid utgången av månaden före jämförelseindex både sedan årsskiftet och på rullande tolv månader.

  Fondens tre starkaste aktierna i maj var Tyson Foods, Deutsche Wohnen och Marsh & McLennan och de tre sämsta aktierna var samtidigt UPM, Beazley och JP Morgan.

  "Generellt sett motsvarar den här kortsiktiga utvecklingen den underliggande cyklikaliteten i bolagen. Vi sålde det holländska försäkringsbolaget NN Group då vår ursprungliga investeringsidé har utvecklats som förväntat och aktien har utvecklats starkt under vår nästan femåriga tid som ägare. Vi har också sålt den franska it-tjänsteleverantören Capgemini då vi tror att aktien har begränsad uppsida efter årets kursuppgång och vi ser bättre långsiktiga möjligheter i andra aktier", skriver fondförvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Insight gick sämre än i index i maj  

  Skagen Insight gick sämre än i index i maj

  Skuggaktivistfonden Skagen Insight sjönk med 7,6 procent i maj, vilket var sämre än jämförelseindex som tappade 5,2 procent. Hittills i år är fonden upp med 17,3 procent, vilket är lägre än jämförelseindex som ökat 18,0 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Aktivistiska investerare över hela världen skulle helst glömma bort månaden maj, då förnyad handelsoro skakade marknaderna.

  "Vi är dock fortsatt tillitsfulla för resterande del av året och vi har haft en uppmuntrande start på juni. Vi fortsätter att se betygande framsteg inom bolagsförändringar i hela portfölj, det främsta exemplet är fondens största innehav, Thyssen Krupp. Bolaget har aviserat en avknoppning av sin kronjuvel, hissverksamheten, en åtgärd som syftar till att skapa ett signifikant aktieägarvärde.Vi väntar nu på att marknaden ska belöna de som förtjänar att belönas", skriver fondförvaltarna.

  Maxell var den aktien som gav störst positivt bidrag efter att bolaget överraskat marknaden med en stor extrautdelning, vilken dock var i linje med Skagen Insights förväntningar.

  Armstrong Flooring var den sämsta aktien och bolaget påverkades negativt av högre amerikansk handelstariffer. Bolaget svarade dock med att lansera ett återköpsbud på 10 procent av aktierna i bolaget.

  "Det finns mycket värdepotential i hela portföljen då många av våra innehav tidigare har tappat till följd av nervositeten hos närsynta investerare och inte till följd av försämrad fundamenta. Den stora majoriteten av våra portföljbolag och de framsteg som de har gjort, är fortsatt djupt missförstådda och undervärderade av marknaden", skriver fondförvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Vekst tappade i linje med index i maj, utnyttjade nedgången till att köpa i flera innehav  

  Skagen Vekst tappade i linje med index i maj, utnyttjade nedgången till att köpa i flera innehav

  Skagen Vekst sjönk med 5,6 procent i maj, vilket var i linje med jämförelseindex som tappade 5,7 procent. Hittills i år är fonden upp med 16,1 procent vilket är bättre än jämförelseindex som ökat med 15,0 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förnyad oro över ett långvarigt handelskrig mellan USA och Kina tyngde de globala aktiemarknaderna i maj, vilket särskilt drabbade bolag inriktade på global handel och generell ekonomisk tillväxt. Bolag som Broadcom, Citigroup och Borr Drilling tillhörde därför förlorarna i maj.

  De aktier som bidrog positivt var främst drivet av bolagsspecifika nyheter. Det norska holding-bolaget Bonheur gynnades av att den första analytikern tog upp bevakningen på bolaget. Ryska energijätten Gazprom klättrade med stöd av en höjning av utdelningen med 60 procent och en positiv guidning för framtida utdelningar. Amerikanska försäkringsbolaget AIG levererade också en stark rapport.

  Skagen Vekst har efter den senaste tidens svaga börs ökat sina positioner i Outokumpu, Danske Bank, Northern Drilling, Flex LNG och Gazprom.

  "Vi bedömer att den globala aktiemarknaden fortfarande är attraktiv värderad, i synnerhet jämfört med den implicita avkastningen för andra tillgångsklasser. Vi noterar dock att ett långvarigt globalt handelskrig skulle ha en negativ inverkan på den globala ekonomin och aktiemarknaden", skriver fondförvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Catella går under 10 procent i Electra Gruppen  

  Catella går under 10 procent i Electra Gruppen

  Catella Fondförvaltning har minskat med 5 000 aktier i Electra Gruppen och äger därefter 516 814 aktier. Det motsvarar 9,93 procent av kapital och röster, enligt ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #consumergoods  

 • Lannebo Fonder flaggar ned i Elanders  

  Lannebo Fonder flaggar ned i Elanders

  Lannebo Fonder har minskat sitt ägande i Elanders till 3,74 procent av kapitalet och 2,56 procent av rösterna i bolaget. Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #commercialservices   #insider  

 • Kavaljer Multi sjönk 4,5 procent i maj, har sålt Balder och Scandic Hotel, köpt Trelleborg och Bahnhof  

  Kavaljer Multi sjönk 4,5 procent i maj, har sålt Balder och Scandic Hotel, köpt Trelleborg och Bahnhof

  Kavaljer Multi (SEK A) backade 4,5 procent under maj månad, vilket medför att uppgången hittills i år summerar till 16,2 procent. Det är därmed den blandfond som utvecklats bäst i kategorin blandfonder SEK/Balanserad, enligt en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att det finns tecken på att den globala ekonomiska utvecklingen har stabiliserats efter att stora centralbanker bromsat normaliseringen av penningpolitiken. Detta trots rådande oro över handelskonflikter, vilket också var huvudförklaringen till den svagare utvecklingen på världens börser under månaden, enligt förvaltarna.

  Teamet räknar med fortsatt stigande bolagsvinster under 2019 och 2020. Detta i kombination med allt mjukare uttalanden från världens centralbanker talar för ett fortsatt positivt börsklimat.

  Under månaden har innehavet i Balder och Scandic Hotel avyttrats till förmån för Trelleborg och Bahnhof.

  Positiva bidragsgivare under månaden var ITAB, Xano och Bahnhof. Negativa bidragsgivare var Veoneer, Autoliv och Atlas Copco.

  Aktieandelen i Kavaljer Multi uppgick vid månadsskiftet till 79 procent, i linje med föregående månad.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen m2 gick betydligt bättre än index i maj  

  Skagen m2 gick betydligt bättre än index i maj

  Skagen m2 backade 0,3 procent i maj, vilket var betydligt bättre än jämförelseindex som sjönk 2,9 procent. Hittills i år är fonden upp med 17,5 procent, vilket är något bättre än jämförelseindex som ökat med 17,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Maj var en relativt sett stark månad för fonden. Retoriken i handelskriget mellan USA och Kina eskalerade och den geopolitiska oron ökade generellt. Volatiliteten steg och investerarna blev allt mer nervösa. Det här gällde även den globala fastighetssektorn, men till en mindre grad.

  Fondens starkaste innehav i maj var finska Kojamo, en operatör av hyresbostäder, efter en höjd guidning och att bolaget aviserat att tillväxtstrategin är på rätt spår. Den österrikiska kontorsoperatören CA Immo hade också en bra månad efter att bolaget levererat på höga förväntningar och bolaget upprepade sin guidning. Fortsatt efterfrågan på logistikfastigheter gav uppgång för svenska Catena. Sektorn gynnas av en strukturell tillväxt som drivs av den ökade e-handeln.

  Fondens sämsta innehav i maj var Singaporebaserade Capitaland. Aktien föll tillbaka efter en stark start på året till följd av en generell turbulens kring Kina där bolaget har stora tillgångar.

  "Fastighetssektorn är tämligen polariserad när det gäller geografi och segment. Vi fortsätter att se volatiliteten på aktiemarknaden lika mycket som en möjlighet som en frustration. Vi ser långsiktigt på områden med strukturell tillväxt och fokuserar på sektorer med sekulär medvind. Underliggande fundamenta är fortfarande positiva, särskilt inom vissa städer eller delsegment", skriver fondförvaltarna.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Kon-Tiki tappade 5,5 procent i maj, sålde ryska Lenta efter uppköpsbud  

  Skagen Kon-Tiki tappade 5,5 procent i maj, sålde ryska Lenta efter uppköpsbud

  Skagen Kontiki sjönk med 5,5 procent i maj, vilket var bättre än jämförelseindex som tappade 7,1 procent. Hittills i år är fonden upp med 14,8 procent vilket är starkare än jämförelseindex som ökat med 11,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Fondförvaltarna konstaterar att maj bjöd på turbulens efter att handelskriget mellan USA och Kina blossade upp igen, vilket överraskande investerarna och gav kursnedgångar på börserna. USA hindrade i praktiken kinesiska Huawei från att sälja sina produkter i USA till följd av säkerhetsskäl. Kina vidtog i sin tur motåtgärder mot USA.

  State Bank of India gick starkt med stöd av utfallet i Indien. Laxodlaren Atlantic Sapphire var en annan vinnare. På den negativa sidan fanns Samsung Electronics som tyngs av oro för handelskriget och en försvagning i den koreanska wonen. Norska riggoperatören Borr Drilling och branschen drabbades negativt av lägre oljepriser.

  Fonden sålde sitt innehav i ryska livsmedelsbolaget Lenta efter ett uppköpsbud från Severgroup. Inga nya bolag togs in i portföljen.

  Fondförvaltarna bedömer att portföljen är fortsatt attraktivt värderad och pekar på att den handlas till ett p/e-tal på 9 på vinstprognoserna för 2019 och 0,9 gånger det bokförda värdet.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Skagen Focus föll med 7,4 procent i maj, köpte ST Microelectronics och sålde Pilgrim’s Pride  

  Skagen Focus föll med 7,4 procent i maj, köpte ST Microelectronics och sålde Pilgrim’s Pride

  Skagen Focus föll med 7,4 procent i maj, vilket var sämre än jämförelseindex som tappade 5,4 procent. Hittills i år är fonden upp med 14,9 procent, vilket är lägre än jämförelseindex som har ökat med 17,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Nedgången i maj förklaras av att handelskriget mellan USA och Kina intensifierades, vilket sammanföll med fallande råvarupriser. Fondförvaltarna noterar att den japanska aktiemarknaden handlas till en rekordlåg värdering i jämförelse med den amerikanska aktiemarknaden.

  "Sammantaget tror vi att den senaste eskaleringen i handelskriget mellan USA och Kina har skapat djupa marknadsrubbningar, vilket har resulterat i omotiverade rabatter i ett antal tillgångar av högre kvalitet. Vi har utnyttjat detta tillfälle att ta en position i
  halvledarproducenten ST Microelectronics, då den nuvarande värderingen indikerar en substantiell potential på uppsidan", skriver fondförvaltarna.

  På förlorarsidan fanns det koreanska konglomeratet KCC där delårsrapporten var en besvikelse. Avaya var en annan förlorare i portföljen.

  Fondens största innehav, det amerikanska försäkringsbolaget AIG, var den bästa bidragsgivaren i maj efter bolaget lämnat sin starkaste delårsrapport på ett decennium.

  Skagen Focus har sålt sitt innehav i kycklingproducenten Pilgrim’s Pride efter en kursuppgång på drygt 75 procent. Fondens relativt nya position i det kanadensiska guldgruvbolaget Roxgold utvecklades också starkt.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige föll 5,5 procent i maj, råvarusektorn bidrog mest negativt  

  Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige föll 5,5 procent i maj, råvarusektorn bidrog mest negativt

  Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige A backade med 5,5 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 15,2 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period stigit 13 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att Stockholmsbörsen vände ned i maj på handelsoron och backade med 8 procent, sämst av alla nordiska börser. Desto bättre gick småbolagen som stretade emot och tappade bara cirka 2 procent.

  Fonden utvecklades negativt under månaden men var bättre än sitt jämförelseindex.

  På sektornivå bidrog undervikten i finans mest då banker hade en svag utveckling, medan positionen i råvarusektorn var mest negativ efter att ha fallit tillbaka under perioden.

  ”Energibolagen med framförallt olja och gas var månadens sämsta sektor då oljepriset föll med cirka 11 procent, men även råvarubolagen som stigit kraftigt tidigare under året, tack vare stigande metallpriser föll tillbaka på ökad konjunkturoro”, kommenterar fondens förvaltningsteam.

  På bolagsnivå bidrog Volvos avsaknad mest till portföljen tillsammans med övervikterna i Elekta och Mips.

  Fonden har även minskat vikten något i Powercell och tagit hem lite vinst efter en stark utveckling under året.

  De största överviktade innehaven var per utgången av månaden Atlas Copco B, ABB och Electrolux. I den andra vågskålen med de största undervikterna återfinns Investor, Atlas Copco A och Ericsson.  Taggar:

 • Alfred Berg Fastighetsfond Norden ökade i maj, ser utrymme för högre fastighetspriser  

  Alfred Berg Fastighetsfond Norden ökade i maj, ser utrymme för högre fastighetspriser

  Den aktivt förvaltade fastighetsfonden Alfred Berg Fastighetsfond Norden A ökade 3,1 procent i maj, att jämföra med uppgången på 4,1 procent för jämförelseindex. Fonden är hittills i år upp 20,8 procent, mot 21 procent för jämförelseindex. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att räntorna har kommit ned den senaste tiden, vilket ger utrymme för fortsatt lägre avkastningskrav och därmed högre fastighetspriser.

  Av fondens innehav kom Amasten att utmärka sig med en uppgång på 15 procent, medan övervikten i Klövern och SBB bidrog mest positivt i förhållande till jämförelseindex.

  För byggbolagen var utfallet lite magrare och förutom Peab kom alla bolagen in med kvartalsrapporter som var något svagare än väntat.

  ”Antalet sålda bostäder sjunker inte längre, men bolagen är försiktiga med att starta nya projekt”, skriver fondens förvaltningsteam.

  De största överviktade innehaven i fonden var per utgången av månaden Klövern, Kungsleden och SBB. I den andra vågskålen med de största undervikterna återfinns Wallenstam, Castellum och Balder.  Taggar:
  #mutualfunds   #realestate  

 • Svag maj månad för Carnegie Sverigefond, köper tillbaka gamle vännen Electrolux  

  Svag maj månad för Carnegie Sverigefond, köper tillbaka gamle vännen Electrolux

  Carnegie Sverigefond utvecklades negativt i maj med en nedgång om 7,6 procent, vilket medför att aktiefonden är upp 12,1 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltaren Simon Blecher skriver i en kommentar att Stockholmsbörsen föll tillbaka som en följd flera faktorer: Trump, Kina, Mexiko, Brexit, tysk politik och Italiens ekonomi.

  "Vi förstår att det politiska läget oroar det flesta, men handen på hjärtat: när under de senaste 60-70 åren (för att inte tala om åren innan dess) har det INTE varit politisk oro runt om i världen?", skriver förvaltaren.

  Simon Blecher skriver att Carnegie istället fokuserar på bolagen och deras lönsamhet och han konstaterar att de flesta företagen i portföljen mår och går bra. Lönsamheten är hög
  och aktivitetsnivån likaså.

  Han uppger vidare att långräntorna fullständigt kollapsade under maj, vilket fick fondens innehav i fastighetsbolaget Atrium Ljungberg att stiga, men marknaden glömmer bort att även Skanska är en stor fastighetsägare och mest mark av alla bolag i portföljen äger Holmen. "Värdet på Holmens skog har knappast blivit mindre under månaden, ändå blev aktien en av de stora förlorarna, vilket känns en smula obegripligt."

  "Oron fick också Electrolux att falla kraftigt och äntligen har vi därmed fått en chans att köpa
  tillbaka aktien som förr var ett av våra stora innehav. Electrolux kommer inom något år att
  delas i två delar och Professionella produkter (Storköksutrustning och tvättutrustning för
  hotell och dylikt) ska särnoteras och bli ett eget bolag."

  De främsta bidragsgivarna till fondens avkastning hittills i år har varit Lifco, Volvo och Essity. Mest negativt bidrag kommer från Swedbank.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Investor, Volvo och Holmen med portföljvikterna 9,3, 7,3 respektive 6,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Alfred Berg Ryssland steg i maj, ökade exponeringen mot utdelningshöjaren Gazprom  

  Alfred Berg Ryssland steg i maj, ökade exponeringen mot utdelningshöjaren Gazprom

  Alfred Berg Ryssland steg i maj med 0,7 procent, vilket medför att fonden är upp 22 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period ökat 25,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den ryska aktiemarknaden var upp i maj, främst på aviserade utdelningshöjningar från storbolag så som Gazprom, Sberbank och Rosneft. Utvecklingen var också avsevärt bättre än övriga tillväxtmarknader (MSCI EM) som backade 7,2 procent.

  Under maj månad blev det alltså en positiv avkastning, men 1,7 procent sämre än jämförelseindex.

  Förvaltarteamet skriver att de huvudsakliga negativa bidragen kom från off-benchmarkpositionen i Tatnefts preferensaktier, övervikten i Alrosa och undervikten i Gazprom.

  Fonden ökade i Gazprom under maj efter att företaget sagt att utdelningen höjs med 60 procent för bokslutsåret 2018. Aktieköpet finansierades från det sålda innehavet i Lenta.

  De tre största innehaven i fonden vid utgången av månaden var Gazprom, Lukoil och Sberbank med vikterna 9,7, 9,3 och 9,3 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Sverige sjönk 5,0 procent i maj, flera portföljbolag överraskade på uppsidan i rapportsäsongen  

  Odin Sverige sjönk 5,0 procent i maj, flera portföljbolag överraskade på uppsidan i rapportsäsongen

  Odin Sverige backade 5,0 procent under maj månad vilket medför att fonden är upp 19,0 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period stigit 11,6 procent, vilket är sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att börsen föll tillbaka i maj, i linje med de flesta större börser världen över. Detta efter en stark aprilmånad.

  Det handlar om förnyad brexitoro och att det ännu inte har blivit något handelsavtal mellan USA och Kina. Det handlar även om svagare makroekonomiska utsikter och en något svagare tillväxt för bolagsresultaten än vad marknaden hoppats på.

  För Odin Sveriges del så redovisade de elva senaste företagen i portföljen sitt resultat för första kvartalet.

  "Av dessa elva var det bara två som hade något lägre resultat än marknadens förväntningar. Av de andra som rapporterade var det flera företag som hade betydligt högre resultat än väntat", skriver förvaltaren bland annat.

  I månadsrapporten sägs inget om några större förändringar i portföljen under månaden.

  De främsta bidragsgivaren i portföljen under månaden var Addtech och Beijer Ref, följt av Lagercrantz, Axfood och THQ Nordic. På minussidan märktes främst Hexagon, Beijer Alma och Atuoliv, samt Byggmax och Trelleborg.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Beijer Ref, Beijer Alma och Hexagon med portföljvikterna 6,1, 5,0 respektive 4,2 procent. Hexagon petar därmed ner Lifco från tredjeplatsen till en fjärde plats.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Småbolagsfond föll 4,2 procent i maj, Fabege bästa innehavet i maj  

  Carnegie Småbolagsfond föll 4,2 procent i maj, Fabege bästa innehavet i maj

  Carnegie Småbolagsfond sjönk 4,2 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 13,2 procent i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att maj präglades av ett negativt börssentiment. Det
  var ett stort fokus på det eskalerade handelskriget men också på konjunktursignaler
  som indikerar en inbromsande konjunktur.

  Fabege steg med 8,0 procent i maj och var portföljens bästa innehav. "Det var generellt en stark månad för fastighetsaktier, drivet av räntor som föll kraftigt från redan låga nivåer."

  Fabege sålde under månaden en fastighet i Stockholm för 1,6 miljarder kronor eller 80 000 kronor per kvadratmeter. "Ett fantastiskt pris. Det säger en hel del om det värdeskapande som Fabege hela tiden lyckas med", skriver förvaltarna.
  Tele2 steg med 5,3 procent. "Bolaget fortsätter framgångsrikt på den inslagna vägen
  med att avyttra perifera tillgångar."

  Cloetta steg med 2,7 procent. "Vi tror att de defensiva egenskaper som bolaget besitter tilltalar i tider av konjunkturoro."

  De främsta bidragsgivarna hittills i år har varit Stillfront, Dometic och Fabege. På minussidan märks Hoist och Millicom.

  De största innehaven var per utgången av månaden Atrium Ljungberg, Scandi Standard och Stillfront med portföljvikterna 8,9, 6,3 respektive 5,8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Corporate Bond upp knappt 0,1 procent i maj, har sålt exponering i Lebara  

  Carnegie Corporate Bond upp knappt 0,1 procent i maj, har sålt exponering i Lebara

  Carnegie Corporate Bond ökade knappt 0,1 procent i maj, vilket medför att räntefondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 2,7 procent.

  Förvaltarteamet med Niklas Edman och Maria Andersson i spetsen skriver i en kommentar att efter en urstark inledning på 2019 svängde sentimentet i samband med att Trump
  annonserade nya tullar efter att förhandlingarna med Kina enligt hans tycke raserats.

  Fonden har varit aktiva i flera nya namn där Millicom, Nordic Entertainment Group och Hemfosa är några av dem. Danska Nykredit emitterade sin första gröna bostadsobligation, en trend som blir alltmer vanlig.

  "Parallellt med detta har vi i andrahandsmarknaden fortsatt gjort mindre justeringar mot en något mer defensiv portfölj där kreditdurationen kortats ned samtidigt som vi
  fördelat exponeringen mot flera förfall hos enskilda emittenter."

  Fonden bibehåller en något mer konservativ portfölj.

  "Även om 2019 börjat i dur, upplever vi viss osäkerhet gällande de globala utsikterna för
  risktillgångar kopplat till eventuell avmattning av konjunkturen samt fortsatta globala spänningar. Detta gör att vi bibehåller en något mer konservativ och balanserad portfölj."

  Vidare har fonden sålt sin resterande exponering i Lebara.

  "Vi avyttrade vår resterande exponering i Lebara. Under ett drygt års tid har vi arbetat i nära dialog med bolaget och andra obligationsägare för att få till stånd en pragmatisk långsiktig lösning, men har nu valt att gå skilda vägar."

  De största emittenterna i portföljen var per utgången av månaden B2 Holding, SBB och Heimstaden med portföljvikterna 3,0, 2,9, respektive 2,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Carnegie Asia utvecklades negativt i maj, Samsung kan bli en vinnare om Huaweis försäljning drabbas  

  Carnegie Asia utvecklades negativt i maj, Samsung kan bli en vinnare om Huaweis försäljning drabbas

  Carnegie Asia utvecklades negativt i maj med en nedgång om 6,8 procent, vilket medför att fonden är upp 9,8 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Gunnar Påhlson i spetsen skriver i en kommentar att de asiatiska marknaderna sålde av under månaden efter en stark utveckling under våren.

  "Sammanbrott i förhandlingarna mellan USA och Kina avseende handelskonflikten innebar förstås att oron spred sig. Trots att båda sidor försäkrat under vårvintern att man gjorde framsteg i förhandlingarna, blev det tydligt nu i maj att parterna är djupt oense på flera punkter."

  Konflikten handlar om viktiga frågor för USA såsom skydd för patenträttigheter, industrispionage och missnöje med att statsägda kinesiska företag konkurrerar på ojämlika villkor.

  "Ökad protektionism i en värld där alla affärsmodeller och försörjningsled är uppbyggda
  med utgångspunkt från frihandel och globalisering, gynnar ingen. Inte ens USA har
  någon praktisk nytta av denna utveckling."

  En vinnare kan ändå vara Samsung Electronics som kan öka sin marknadsandel för mobiltelefoner när Huaweis försäljning globalt drabbas.

  De främsta bidragsgivarna på bolagsnivå har hittills i år varit Ping An, Hdfc Bank och Swire Pacific. På minussidan märks Sunny Optical och Momo Inc-Spo.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Taiwan Semiconductor, Tencent och ICBC med portföljvikterna 7,2, 6,3 respektive 5,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Norden sjönk 4,0 procent i maj, köpte isländska Össur  

  Odin Norden sjönk 4,0 procent i maj, köpte isländska Össur

  Odin Norden backade 4,0 procent under maj månad, vilket medför att fonden är upp 20,1 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period stigit 11,9 procent, vilket är sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att börsen föll tillbaka i maj, i linje med de flesta större börser världen över. Detta efter en stark aprilmånad.

  Under månaden togs en position i det isländska företaget Össur, världsledande inom proteser.

  "Vi gillar att 95 procent av försäljningen omfattas av ersättningssystem, samtidigt som de har en stark position på en marknad med exponering mot en alltmer åldrande befolkning. Vi tittar på Össur som ett högkvalitativt bolag med stabil tillväxt, stark kassaflödesgenerering och attraktiva förvärvsmöjligheter", skriver förvaltarna i en kommentar.

  Förvaltarna kommer också hålla ögonen på Dometic som i samband med sin kapitalmarkandsdag i slutet av maj betonade att det skulle omorganisera företaget till ett "livsstillsmärke utomhus", med mer konsumentfokus, högre innovation och lägre cyklikalitet.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var Addtech, Mowi och Beijer Ref, följt av Axfood och Schouw & Co. På minussidan märktes främst Autoliv, Nilfisk, Hexagon, Atlas Copco och Sbanken.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Novo Nordisk, Beijer Ref och Sampo med portföljvikterna 5,2, 4,4 respektive 4,1 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Norge tappade 3,2 procent i maj och är upp 16,3 procent i år, räknar med lägre tillväxt för laxindustrin men med priser kvar på högre nivåer  

  Odin Norge tappade 3,2 procent i maj och är upp 16,3 procent i år, räknar med lägre tillväxt för laxindustrin men med priser kvar på högre nivåer

  Odin Norge C sjönk 3,2 procent i maj vilket medför att fonden är upp 16,3 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period stigit 14,1 procent, vilket alltså är sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att börsen föll tillbaka i maj, i linje med de flesta större börser världen över. Detta efter en stark aprilmånad.

  Fonden håller utkik efter ett klartecken av en sammanslagning av Telenor med det malaysiska teleföretaget Axiata, något som väntas skapa betydande synergier.

  En sektor som fonden lyfter i rapporten är laxindustrin har nyligen kämpat med ett utbrott av alger, vilket hittills inte direkt har påverkat de listade uppfödningsbolagen. Utbrottet har tagit livet av omkring 8 miljoner laxar.

  "Därför ser det nu ut som att den förväntade tillväxten blir mindre än vad som tidigare antagits. Med en tuffare marknad kommer priserna att stanna på högre nivåer", kommenterar förvaltaren.

  De bästa bidragsgivarna under maj var Borregard, Telenor och Mowi, samt Tomra och Hexagon. På minussidan märktes Equinor, Subsea 7 och Norsk Hydro, men även XXL och Veidekke.

  De största innehaven i fonden per utgången av månaden var Yara, Telenor och Equinor, med portföljvikterna 7,5, 7,2 respektive 7,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Finland sjönk 5,4 procent i maj, Nokian Tyres rapporterade svagt medan Harvia visade fina siffror  

  Odin Finland sjönk 5,4 procent i maj, Nokian Tyres rapporterade svagt medan Harvia visade fina siffror

  Odin Finland backade 5,4 procent i maj, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 14,5 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period ökat 12,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Truls Haugen som ansvarig förvaltare skriver i en kommentar att åtta av portföljbolagen rapporterade sina siffror för första kvartalet under maj. Rapporterna var
  överlag bra, men vissa levererade något svagare än förväntat.

  Nokian Tyres levererade något under förväntningarna då lönsamheten i Centraleuropa var något svagare på grund av ökad priskonkurrens. Å andra sidan levererade Harvia, vår bastuproducent, fina siffror. Försäljningsökningen var 17 procent drivet av förvärv, men också en god organisk tillväxt på nästan 8 procent. Lönsamheten var över 20 procent mätt i rörelseresultatet.

  Inga större förändringar gjordes i portföljen under maj, förutom ett inköp av lite fler aktier i Neste.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var Elisa, Kesko, Neste, VMP samt Vaisala. På minussidan märktes Valmet, Metso och Stora Enso, följt av Nokian Renkaat/Tyres och Nordea.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Sampo, Huhtamäki och Kone med portföljvikterna 7,2, 6,7 respektive 6,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Fastighet steg 2,7 procent i maj, sålt Corem Property Groups preferensaktie och viktat upp mot Sverige  

  Odin Fastighet steg 2,7 procent i maj, sålt Corem Property Groups preferensaktie och viktat upp mot Sverige

  Odin Fastighet C var upp 2,7 procent i maj, vilket medför att fonden har avancerat 19,9 procent hittills i år. Jämförelseindex var under samma tid plus 21,0 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att trots turbulens och generell nedgång på finansmarknaderna har maj varit en mycket bra månad för Odin Fastighet.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var Wihlborgs, Hemfosa fastigheter och Fabege. På minussidan märktes Olav Thon Eiendomsselskap, Stendörren Fastigheter och Pandox.

  Förvaltarteamet med Øystein Bogfjellmo i spetsen berättar att fonden under månaden har avyttrat preferensaktien till Corem Property Group och viktat upp mot Sverige genom bolagen Balder och Wihlborgs som nu är fondens två största investeringar.

  "Detta beror på att båda företagen har ett attraktivt pris när det gäller både justerade bokförda värden och underliggande resultat. Dessutom finns det i Sverige ett rekordhögt yieldgap kombinerat med rekordlåg ledighet för kontorssegmentet", skriver förvaltarteamet.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Wihlborgs, Balder och Sagax med portföljvikterna 8,9, 8,7 respektive 6,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   #realestate  

 • Odin Emerging Markets backade 2,5 procent i maj, har köpt kinesiska Zhejiang Supor  

  Odin Emerging Markets backade 2,5 procent i maj, har köpt kinesiska Zhejiang Supor

  Odin Emerging Markets sjönk 2,5 procent under maj månad och slog jämförelseindex som retirerade 6,2 procent. Hittills i år är fonden upp 6,9 procent medan jämförelseindexet avancerat 11,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Under månaden tog fonden en position i kinesiska Zhejiang Supor. Supor beskrivs som en ledande tillverkare och distributör av köksredskap och små hushållsapparater i Kina.

  Supor har ett omfattande och brett distributionsnätverk och distribuerades tidigt via e-handel som Alibaba och Amazon. E-handel står för nästan hälften av den totala försäljningen. Bolagets största ägare med 80 procents ägande är French Groupe SEB, en strategisk partner som är världsledande inom samma segment.

  "En sådan strategisk partner har stora fördelar, där innovation och teknikutbyte har skapat fler produkter och bidragit till att Supor tar marknadsandelar i Kina", kommenterar förvaltaren.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var HDFC, Housing Development Finance och Garware Technical Fibres. På minussidan märktes Smith, Tencent och Travelsky Technology.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden HDFC, Bid Corp och Bidvest, med portföljvikterna 8,2, 8,1 respektive 7,7 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Global sjönk 3,2 procent i maj, letar mindre företag att ta position i  

  Odin Global sjönk 3,2 procent i maj, letar mindre företag att ta position i

  Odin Global backade 3,2 procent under maj månad vilket var bättre än jämförelsefonden som tappade 5,4 procent. Utfallet medför att fonden hittills i år har avancerat 25,5 procent medan jämförelseindex har ökat 17,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att det varit en bra avkastningsmånad för fonden med de tio största positionerna som bidragit mest till avkastningen i år. Detta gäller särskilt Constellation Software, Lifco och IMCD.

  Under månaden har förvaltarna inte gjort några stora förändringar i fonden.

  "Vi har tillbringat de senaste kvartalen med att leta efter mindre företag för fonden. Det har resulterat i investeringar i British Judges Scientific som är en "buy-and-build-modell" i vetenskapliga instrument. Vi kommer att fortsätta leta efter mindre företag som kan växa med lönsamhet i framtiden", skriver teamet i en kommentar.

  De främsta bidragsgivarna under månaden var MTY Food, HDFC och IMCD. På minussidan märks Atlas Copco B, Diploma och DCC.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Constellation Software, DCC och Lifco med portföljvikterna 8, 7,6 respektive 7,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Nettoinflöde för aktiefonder 4,4 miljarder i maj - Fondbolagens Förening  

  Nettoinflöde för aktiefonder 4,4 miljarder i maj - Fondbolagens Förening

  I maj noterade fonder ett nettoinflöde på totalt 5,3 miljarder kronor. Nettoinsättningar gjordes i långa räntefonder och aktiefonder, medan blandfonder uppvisade nettouttag.

  Det bör dock observeras att omflyttningarna mellan, och inom, olika fondtyper under maj till stor del förklaras av flyttar inom premiepensionssystemet samt institutionella omallokeringar.

  Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under månaden med 164 miljarder kronor och uppgick vid utgången av maj till 4 479 miljarder.

  Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till 23 miljarder kronor. Den största delen har tillfallit långa räntefonder, följt av aktiefonder.

  Det skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.


  [Tabell 1]


  Referenser:
  Källa 1  


  Taggar:
  #mutualfunds   #stocks  

 • Odin USA var ned 4,5 procent i maj, har sålt i Dollar General och ökat i Cognizant  

  Odin USA var ned 4,5 procent i maj, har sålt i Dollar General och ökat i Cognizant

  Aktiefonden Odin USA backade 4,5 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 20,2 procent i år, vilket är bättre än jämförelseindexet som stigit 18,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Den amerikanska aktiemarknaden korrigerades efter en kraftig ökning under årets första fyra månader.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att börsutvecklingen präglades av svagare makrodata, både i USA och internationellt, och en intensifiering av handelskonflikten mellan Kina och USA.

  Fonden har ökat sin position i IT-tjänstebolaget Cognizant efter att aktien sjönk på svaga kvartalstal.

  "Siffrorna präglades av lägre aktivitet bland några av företagets stora kunder inom bank
  och försäkring. Vi anser att den något svagare efterfrågan på Cognizants tjänster är
  tillfällig, med begränsad inverkan på företagets underliggande värde", heter det.

  Fonden har även sålt en del i Dollar General efter en period med stark kursutveckling.

  "Dollar General har blivit belönad för god tillväxt i försäljningen i befintliga butiker, i kombination med den snabba öppningen av nya butiker. Dollar Generals kombination av attraktiva butiker, ofta i mindre urbana områden där de ligger långt ifrån de stormarknaderna, och ett grundläggande urval av billiga varor attraherar särskilt konsumenter med låg inkomst", sammanfattar förvaltarteamet.

  Bästa bidragsgivare under månaden blev Medtronic, Ball och Broadridge Financial Solutions. På minussidan återfinns Cognizant Tech Solutions, Booking och 3M.

  De största innehaven i fonden var per utgången av maj Thermo Fisher, Visa och Alphabet med portföljvikterna 5,3, 5,1 respektive 4,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Odin Europa backade 6,1 procent i maj, har avyttrat allt i ING Group och köpt British Sanne Group  

  Odin Europa backade 6,1 procent i maj, har avyttrat allt i ING Group och köpt British Sanne Group

  Aktiefonden Odin Europa föll 6,1 procent under maj månad, vilket medför att fondens uppgång sedan årsskiftet summerar till 15,3 procent. Dess jämförelseindex har under samma period ökat 15,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Håvard Opland i spetsen skriver i en kommentar att negativ avkastning förra månaden ser ut att drivas av ökade rädslor på marknaden för lägre ekonomisk tillväxt och ökat handelskrig. Företagen levererar fortfarande goda resultat.

  Förvaltarteamet har sålt allt i den nederländska banken ING Group under maj.

  "Även om detta är en av de bästa bankerna i Europa har utsikterna för värdeskapande försämrats. Frånvaron av tillväxt och fortsatt tryck på avkastning på eget kapital innebär att vi säljer innehavet", motiverar teamet.

  En del av pengarna från försäljningen har investerats i tjänster inom fondadministration: British Sanne Group är en de globala marknadsledarna i den branschen som drivs av ökad reglering, outsourcing och konsolidering.

  De främsta bidragsgivarna under perioden var Kerry, IMCD och Teleperformance. På minussidan märktes istället Continental, Austriamicrosystems och Bunzl.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden SAP, IMCD Group och Teleperformance med portföljvikterna 6,8, 5,9 respektive 5,0 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Första AP-fonden ökar innehavet i Saab  

  Första AP-fonden ökar innehavet i Saab

  Första AP-fonden har köpt aktier i försvarsbolaget Saab. Innehavet uppgår därefter till drygt 7,9 miljoner aktier, upp från tidigare drygt 7,7 miljoner. Innehavet motsvarar 5,8 procent av kapitalet och 5,0 procent av rösterna.

  Det framgår av ett flaggningsmeddelande.  Taggar:
  #defence   #industrials   #insider  

 • SPP Fonder har sålt aktier och har nu undervikt för svenska aktier - underviktar aktier totalt för första gången sedan 2011  

  SPP Fonder har sålt aktier och har nu undervikt för svenska aktier - underviktar aktier totalt för första gången sedan 2011

  Fondjätten SPP Fonder har sålt aktier på den svenska marknaden och därmed också plockat ned aktier från normal- till undervikt. Fondbolaget har nu en undervikt för aktier.

  "Den svenska aktiemarknaden prissätts utifrån den globala konjunkturen och dess utsikter har försämrats i och med de eskalerande handelskrigen", uppger fondjätten.

  Fondbolaget har även sålt av globala aktier, men vikten är alltjämt normal. Handelskrigen sätter press.

  "Den löpande makrobilden har inte heller bättrat sig nämnvärt och handelskrigen bidrog
  till försämrade tillväxtsiffror. Kina väntas fortsatt införa motåtgärder, samtidigt som USA sannolikt kommer att införa tullar på resterande importvaror", uppger fondbolaget.

  Tillväxtmarknader har också sänkts från normal- till undervikt.

  Svenska statsobligationer har en fortsatt undervikt i portföljerna medan globala obligationer har höjts till normalvikt.

  "Vi har också ökat andelen säkra tillgångar i och med försäljningen av aktier, och är därmed
  normalviktade inom globala statsobligationer", uppger SPP Fonder.

  Krediter har en fortsatt normalvikt.

  SPP Fonder har nu totalt sett en undervikt för aktier medan man har en övervikt för penningmarknaden. Det är första gången som fondjätten har undervikt för aktier sedan 2011.

  "Globala aktier i lokal valuta föll i maj efter att ha nått en ny toppnotering. Eskaleringen av
  handelskrigen försämrade tillväxtutsikterna, och då makrotalen inte stabiliserade sig
  tillräckligt är vi nu underviktade inom aktier för första gången sedan 2011", skriver SPP Fonder.

  Obligationer har en normalvikt.  Taggar:

 • Carnegie Rysslandsfond ökade 3,1 procent i maj, kommande utdelningssäsong drivande  

  Carnegie Rysslandsfond ökade 3,1 procent i maj, kommande utdelningssäsong drivande

  Carnegie Rysslandsfond ökade 3,1 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 24,3 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet med Fredrik Colliander i spetsen skriver i en kommentar att det är den kommande utdelningssäsongen som varit den drivande faktorn. Under sommaren beräknas många ryska bolag betala ut rekordutdelningar.

  Månadens stora vinnare blev Gazprom sedan bolaget meddelat en utdelning på 16,6 rubel per aktie mot förväntade 10,8. För 2018 delar bolaget ut 27 procent av nettovinsten.

  "Vi förväntar oss att bolaget kommer att gå mot 50 procent av nettoinkomsten i framtiden, vilket på några års sikt kommer att innebära väsentligt högre utdelning", skriver förvaltaren.

  Surgutneftegaz kom med besked om rekordutdelning.

  Phosagro rapporterade starka siffror för det första kvartalet och kassaflödet blev det högsta på många år, skriver förvaltaren.

  Guldbolaget Polyuz rapporterade en fortsatt fin tillväxt. Polyuz kommer snart att vara världens största guldproducent. Kassaflödet steg med 43 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol.

  Gazpromnefts kvartalssiffror var som förväntat starka. En stark rapport kom också från InterRAO.

  De främsta bidragsgivarna för fonden har hittills i år varit Gazprom, Sberbank och Novatek. På minussidan märks Hms Group.

  De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Gazprom, Sberbank och Surgutnefteg preferensaktie med portföljvikterna 9,6, 9,3 respektive 9,2 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • UB EM Frontier Real Assets gick bättre än börsen - Argentina gick starkt  

  UB EM Frontier Real Assets gick bättre än börsen - Argentina gick starkt

  Den aktivt förvaltade realtillgångsfonden UB EM Frontier Real Assets sjönk med 0,9 procent under maj. Det kan jämföras med tillväxtmarknadsindex som under samma period backade med 6,9 procent. Maj var sämsta månaden för tillväxtmarknader sedan 2015.

  Argentina var det land som presterade bäst under månaden, efter flera månader av en svag utveckling. Filippinerna gick också starkt medan Mexiko och Indonesien var sänken.

  Värderingen är under 12, mätt som p/e-tal, vilket ligger nära det femåriga historiska snittet. Prognoserna har också justerats ned. Förvaltarteamet uppger i en kommentar att värderingen inte ser överdrivet hög ut.

  Fonden gjorde inte några väsentliga förändringar under månaden.

  Största exponering är Mexiko, andel 16,2 procent, följt av Filippinerna, 14,6 procent, samt Thailand, 12,5 procent.  Taggar:
  #emergingmarkets   #mutualfunds   #stocks  

 • UB EM Infra A slog index rejält - köpte i Malaysia och Thailand  

  UB EM Infra A slog index rejält - köpte i Malaysia och Thailand

  Tillväxtmarknadsfonden UB EM Infra A, som investerar i infrastruktur, sjönk med 1,3 procent under maj. Det var klart bättre än index som tappade 6,9 procent under vårmånaden.

  UB EM Infra A köpte allmännytta i Malaysia och Thailand medan man sålde av aktier som gått starkt i Filippinerna och Singapore.

  Värderingen av fonden har under månaden sjunkit något.

  Förvaltaren Pekka Niemelä pekar på att värderingen är fortsatt attraktiv.

  Förväntningarna på tillväxten i tillväxtekonomierna har gått ned något, men det har även de långsiktiga räntorna.

  "Den relativa värderingen av tillväxtmarknadsaktier är fortsatt attraktiv", skriver Niemelä.

  "Efter årets starka inledning beror mycket på hur realekonomi utvecklar sig. Kinas handelskrig med USA börjar nu påverka ekonomin", fortsätter han.

  Fonden har störst exponering mot Hongkong följt av Kina och Brasilien. Andelarna är 36,6 procent följt av 12,9 respektive 8 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • UB Global REIT backade i maj - köpte Host Hotels & Resorts  

  UB Global REIT backade i maj - köpte Host Hotels & Resorts

  Fastighetsfonden UB Global REIT A sjönk med 1,6 procent under maj, vilket var sämre än index som under samma period ökade med 0,1 procent.

  Japan var bästa land medan Storbritannien och Mexiko var sänken.

  När det gäller portföljen har fonden köpt Host Hotels & Resorts, vilket nu är största innehavet i fonden.

  "HST är ett högkvalitativt, lågt belånat med disciplinerad ledning", skriver förvaltarteamet i en kommentar.

  Bolaget är världen största REIT inom logi. Avkastningen är 10 procent.

  Fonden har en substansrabatt, vilket kan jämföras med index som har ett premium om 2 procent.

  När det gäller utsikter ser fonden störst hot mot Europa från Brexit.

  När det gäller detaljhandel är den branschen hotad av e-handeln. Förvaltarna vittnar om en polariserad marknad där vissa aktörer klarar av att höja hyrorna medan andra kämpar för sin överlevnad.

  Förvaltarna väljer även att lyfta fram två sektorer - industri samt hotell i USA.

  Industrier har varit pressat men nu stiger hyrorna, enligt förvaltarna. När det gäller hotell har det funnits en oro i USA för att de dagliga intäkterna trendar nedåt efter en lång positiv trend. Förvaltarna pekar dock på att efterfrågan på den amerikanska marknaden gick upp under det första kvartalet.

  Fonden har störst exponering mot USA följt av Japan och Storbritannien. Andelarna är 37,6, 10,9 respektive 9,4 procent.  Taggar:
  #mutualfunds   #realestate  

 • UB Infra gick bättre än börsen i turbulent maj  

  UB Infra gick bättre än börsen i turbulent maj

  Infrastrukturfonden UB Infra sjönk med 0,5 procent under maj. Det kan jämföras med nedgången på världens börser med 5,8 procent under den turbulenta vårmånaden, bland annat på grunda av handelskriget mellan Kina och USA.

  Under vårmånaden sålde fonden innehav i allmännytta inom vatten i USA. Försäljningen skedde efter en stark utveckling.

  När det gäller värderingen av portföljen är den stabil.

  "Avtagande ekonomisk tillväxt ökar osäkerhet på aktiemarknaden. Det pågående handelskriget mellan USA och Kina börjar skada ekonomier på ett mer väsentligt sätt. Även Fed indikerar nu att räntesänkningarna finns i korten", skriver förvaltarna i en kommentar där man även lyfter upp att efterfrågan går upp på aktier som betecknas som säkra hamnar, safe haven.

  UB Infra A har fortsatt stark koppling till USA. 34,7 procent av värdet är investerat på den amerikanska marknaden.

  Största innehav är American Water Works följt av Transurban Group och Veolia Enviro med andelar om 2, 2 respektive 1,9 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Aktie-Ansvar Kvanthedge tappade i maj, råvaru- och volatilitetsportföljerna tyngde  

  Aktie-Ansvar Kvanthedge tappade i maj, råvaru- och volatilitetsportföljerna tyngde

  Aktie-Ansvar Kvanthedge tappade 0,5 procent i maj efter svag utveckling för råvaruportföljen och volatilitetsportföljen. Därmed har portföljen hittills i år gett en avkastning på minus 1,6 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Aktieindexportföljen utvecklades däremot väl under månaden.

  ”Positionerna i OMXS30 och S&P500 lyckades mer än kompensera för förlusterna från positionerna i bland annat Topix och AEX”, berättar fondens förvaltningsteam.

  Bidraget från ränteportföljen var också positivt tack vare den långa positionen i tyska statsobligationer.

  Valutaportföljen steg också något och det tack vare att vinsterna från positionerna i brittiska pundet och euron marginellt översteg förlusterna från positionerna i yenen och schweizerfrancen.

  Bland större köp i portföljen under månaden märktes den japanska tioåringen, den tyska tioåringen samt valutaparet SEK/USD.  Taggar:
  #hedgefunds