Spara till pensionen

Det är aldrig för tidigt att börja pensionsspara. Regelbundet sparande över lång tid ger pengarna bästa tänkbara förutsättningar att växa. Nyckeln till en bra pension är ett långt arbetsliv, en tjänstepension, koll på PPM-pengarna och ett eget sparande som får växa.

Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du spara varje månad. Men kom ihåg – det är aldrig för sent att komma igång!

Så mycket extra kan du få i plånboken

Givet en årlig avkastning på 7%, beroende på när du börjar. (Stockholmsbörsen har historiskt givit drygt 10% per år)

Spara 500 kr/mån Spara 2 000 kr/mån
20-åringen 1 768 830kr 7 075 322kr
30-åringen 855 706kr 3 422 827kr
40-åringen 391 520kr 1 566 083kr
50-åringen 155 552kr 622 209kr

Om pensionssparande

Mer information och spartips till pensionen.

Varför ska jag pensionsspara?

Den allmänna pensionen är idag lägre än för tidigare generationer, dessutom är medellivslängden längre, vilket betyder att pengarna skall räcka under fler år. Betydelsen av ett eget pensionssparande är därför viktig för att du skall kunna nå upp till den pension du vill ha eller kommer att behöva. Med dagens pensionssystem får vi ut lite drygt halva vår slutlön i pension, även om du har tjänstepension.

Läs mer om din allmänna pension på Pensionsmyndigheten

När ska jag börja pensionsspara?

Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Börja gärna så fort du börjat arbeta och skaffat en bostad. Pensionen kanske känns långt bort i framtiden men tänk på att en liten summa varje månad nu har lång tid på sig att växa jämfört med om du börjar spara sent, då du kan behöva lägga undan mer för att hinna nå upp till ditt mål.

Hur mycket ska jag pensionsspara?

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepension är det en bra målsättning att spara 5 procent av bruttolönen i ett eget pensionssparande, varje månad under hela arbetslivet. Om du saknar tjänstepension i din anställning bör du sätta av mer.

Vilken depåtyp ska jag välja till mitt pensionssparande?

De allra flesta väljer att pensionsspara på ett ISK men det går även bra på en vanlig fonddepå.

Kan jag få hjälp med mina placeringar?

På Fondmarknaden.se många bra hjälpmedel för att välja fonder, du kan till exempel filtrera på avkastning, betyg och hållbarhet. Det finns även topplistor där du kan se vad andra köper.

Vi erbjuder även en tjänst för aktiva fondportföljer, där professionella förvaltare gör jobbet med fondval, uppföljning och byten åt dig.

Varför ska jag inte nyspara i IPS?

IPS är ett privat pensionssparande, där avdragsrätten avskaffades den 1:a januari 2016*, vilket gör att det inte längre är lönsamt att nyspara i IPS.

*) Undantag om du har aktiv näringsverksamhet eller saknar tjänste- eller avtalspension då du fortfarande har möjlighet att göra avdrag. Läs mer om IPS.

Kan jag flytta in min IPS till Fondmarknaden.se?

Har du ett befintligt sparande inom IPS hos något annat depåinstitut kan du flytta över det till Fondmarknaden.se, för att få en bättre överblick över dina besparingar. Du kan självklart byta fonder eller låta oss förvalta dem i en aktiv fondportfölj.

Vad gäller om jag inte får tjänstepension från min arbetsgivare eller har enskild firma?

Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning får du fortfarande göra avdrag på sparande i IPS upp till 35 % av din lön (maximalt 10 prisbasbelopp). Läs mer om detta på Skatteverket.

Ett exempel på sparande till pension

Om du som 30-åring sparar 600 kr/månad har du en extra miljon när du går i pension, givet en årlig avkastning på 7%.

Räknesnurra

Med hjälp av räknesnurran kan du få en indikation om hur mycket du behöver spara och under hur lång tid för att du ska nå ditt mål.

Enkelt och bekvämt att månadsspara oavsett om det är en buffert, pensionen eller framtida drömmar du sparar till så är det skönt att veta att sparandet sköter sig självt.

Sparande per månad

0kr

Avkastning per år

0%

Antal år

0

Din behållning:

0kr