Årets Fonder 2019

Bästa fonderna 2019 är nu utsedda

Nordiska aktörer och småbolagsfonder klara vinnare


När vi summerar börsåret 2019 kan vi konstatera att det har varit en stabil resa uppåt på världens marknader med nya rekordnivåer på flertalet börser. I kombination med en stark dollar så hittar vi många fonder med en årlig avkastning som överstiger såväl 40 som 50 procent omräknat i svenska kronor. Trots en underliggande oro hos investerare och ett känsligt geopolitiskt klimat så har börsen levererat en trevlig resa under året.


Utmärkelsen Årets Fonder 2019 utses bland de 1800 fonder som finns på Fondmarknaden.se´s plattform och tilldelas de bästa fonderna inom 10 kategorier, samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling.

Nordiska fondbolag ligger i topp 2019 och levererar såväl på sin hemmaplan som på de globala marknaderna. Det är en trend vi har sett under flera år och avspeglar sig i vinnarfonderna som nu koras. Nordiska aktörer leder även arbetet inom hållbarhet och klimatsmarta investeringar genom utveckling med framgångsrika resultat under såväl 2019 som de senaste åren.

Genomgående inom samtliga kategorier är att fokus på små- och medelstora bolag har varit ett vinnande koncept, där innovation och teknik haft stor påverkan på avkastningen. Teknologisektorn och Fastighetsfonder har gått starkt under året och inom tillväxtmarknader så dominerar de östeuropeiska marknaderna.

- Vi ser återigen hur nordiska fondbolag är starka och presterar toppresultat, både på sin hemmamarknad och globalt. Det är mycket glädjande att se våra nordiska aktörer konkurrera även utanför våra gränser, säger Mikael Tjäder, VD för Fondab som äger och driver Fondmarknaden.se.

Aktiv förvaltning har under året utklassat index och vinnarna inom samtliga kategorier består enbart av aktivt förvaltade fonder. Aktiva förvaltare har kunnat ta stora allokerings- och placeringsbeslut och gynnats av en stark fastighets- och tekniksektor samtidigt som man kunnat parera tunga indexförlorare som exempelvis banksektorn. Vi ser även att årets vinnare är mindre storleksmässigt och undviker därmed att bli ”dolda” indexfonder.

Enbart en fond har lyckats behålla vinnartiteln från 2018 och i ett år med en stark marknad så har det har varit jämt i striden om förstaplatsen. Vi ser att det kommer fram nya vinnare varje år som man kanske inte förväntar sig och som har legat under radarn.

- Det visar tydligt hur fondbolag med innovativa och långsiktiga förvaltningsstrategier är framgångsrika över tid, även om de inte alltid syns mest i medierna, menar Mikael Tjäder.

Mikael Tjäder

VD, Fondmarknaden.se
Årets fonder - Intervju - Mikael Tjäder

Oddbjørn Dybvad

Fondförvaltare - ODIN fonder

Årets Nordamerikafond, Årets Globalfond, Årets Fondbolag

Årets fonder - Intervju - Oddbjørn Dybvad

Per Trygg

Fondförvaltare - SEB

Årets Sverigefond, Årets Fond

Årets fonder - Intervju - Per Trygg

Carl Almfelt & Erik Sprinchorn

Fondförvaltare, TIN Fonder

Årets Nykomling

Årets fonder - Intervju - Carl Almfelt & Erik Sprinchorn