Logga in   |  Bli kund
Tundra Fonder AB Sustainable Frontier Fund
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Tillväxtmarknadsfonder 193,16 SEK 11,29 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 11,29%
  i år
 • 1,11%
  1 vecka
 • 9,48%
  1 mån
 • 4,77%
  3 mån
 • -4,92 %
  6 mån
 • -2,80%
  1 år
 • 43,10%
  3 år
 • 63,06%
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Tundra Sustainable Frontier slog index på helåret, tycker gränsmarknader ser mycket intressanta ut 2019  

  Tundra Sustainable Frontier slog index på helåret, tycker gränsmarknader ser mycket intressanta ut 2019

  Tundra Sustainable Frontier sjönk 5,2 procent i december, vilket medför att fonden tappat 7,9 procent under 2018. Fondens jämförelseindex har under samma period tappat 17,5 procent, vilket är klart sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att man tycker det ser mycket intressant ut inför 2019, efter ett svagt 2018.

  "Flertalet valutor på mindre tillväxtmarknader och frontiermarknader har korrigerats väsentligt under året och är nu billiga", kommenterar förvaltarteamet och fortsätter:

  "Det ter sig osannolikt att 2019 ska föra med sig ytterligare ett år av generellt svag utveckling för valutor på utvecklingsmarknader".

  Vidare anses värderingarna vara attraktiva och man nämner att den genomsnittliga värderingen i portföljen är cirka åtta gånger årsvinsten, vilket bedöms ta höjd för vinsttapp.

  De största innehaven per utgången av året var Zenith Bank, Square Phar och Guaranty Trust Bank med portföljvikterna 5,6, 4,4 respektive 4,3 procent.  Taggar:

 • Tundra Sustainable Frontier föll 1,1 procent i oktober, orosmoment diskonterade i värderingar  

  Tundra Sustainable Frontier föll 1,1 procent i oktober, orosmoment diskonterade i värderingar

  Tundra Sustainable Frontier föll med 1,1 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 0,3 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period backat 13,7 procent, vilket är betydligt sämre. Det framgår av en månadsrapport.

  Förvaltarteamet skriver i en kommentar att 2018 har varit ett riktigt uselt år för aktieägare på tillväxt- och frontiermarknader. Årets utveckling är nu närmaste identisk med 2011.

  "Det finns alltid gott om orosmoment på tillväxt- och frontiermarknader. Så också nu. Vi konstaterar dock att dessa är väl diskonterade i värderingarna över alla våra marknader. Därtill har vi sett ordentliga utrensningar på flertalet valutamarknader och många av valutorna på våra marknader är efter kraftiga nedgångar billiga", kommenterar förvaltarteamet.

  Bland positiva bidragsgivare under perioden märktes MLP Care, Zenith Bank och John Keells. På minussidan återfinns Hoa Sen Group, Da Nang Rubber och Hum Network.

  De största innehaven per utgången av månaden var Zenith Bank, GB Auto och Commercial Intl Bank med portföljvikterna 5,8, 4,8 respektive 4,5 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Tundra Sustainable Frontier har fått fem stjärnor av Morningstar  

  Tundra Sustainable Frontier har fått fem stjärnor av Morningstar

  Tundra Sustainable Frontier Fund, en global aktiefond i kategorin “frontier markets”, har fått sin femte stjärna av fondutvärderaren Morningstar. Det framgår av ett pressmeddelande från Tundra Fonder.

  Enligt fondbolaget har fonden en unik hållbarhetsansats och var bland annat den första tillväxt- och frontierfonden som miljöcertifierades av Svanen. Bland ett 40-tal frontierfonder världen över tillhör fonden nu topp 10 procent inom sin kategori avseende riskjusterad avkastning efter avgifter, skriver Tundra.

  I en kommentar säger Tundra förvaltningschef Mattias Martinsson:

  "Vi har som målsättning att vara världens ledande förvaltare på nästa generations tillväxtmarknader och betyget är ett kvitto på att våra förvaltningsresultat nu tillhör yttersta världseliten. Det är särskilt kul att fonden med sin starka hållbarhetsansats kan visa att det inte finns någon konflikt mellan hög riskjusterad avkastning och ett väl utvecklat hållbarhetsarbete."  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Målet med den aktivt förvaltade fonden är att skapa en finansiell exponering mot den ekonomiska utvecklingen i tillväxtmarknader och gränsmarknader (s. k. frontier markets) och ge andelsägarna en långsiktig avkastning på investerat kapital med hänsyn tagen till fondens risknivå. Minst 80 procent av fondförmögenheten skall placeras i aktier och aktierelaterade överlåtbarbara värdepapper utgivna av företag som har sitt säte i, eller som bedriver sin huvudsakliga verksamhet på tillväxtmarknader och/eller gränsmarknader. Fonden får placera upp till 20 procent av fondförmögenheten i aktier eller aktierelaterade överlåtbara värdepapper utgivna av företag som enligt MSCI klassificeras som Developed Markets. Oavsett ovan nämnda begränsningar får fonden alltid ha de likvida medel som behövs för förvaltningen, dock högst 20 procent av fondförmögenheten.

Fondens startår: 2013-04-02 Fondens Bolag: Tundra Fonder AB FondStorlek: 1615,44 milj SEK