Logga in   |  Bli kund
Holberg Fondsforvaltning AS Holberg Norden
Kategori Kurs Avkastning i år Risk Betyg
Nordenfonder 420,01 NOK 22,97 % Jämför Köp
 

Utveckling och avkastning

 • 22,97%
  i år
 • -3,10%
  1 vecka
 • -5,27%
  1 mån
 • 2,17%
  3 mån
 • 13,79 %
  6 mån
 • 0,00%
  1 år
 • 37,50%
  3 år
 • 57,46%
  5 år
 • -
  10 år
Jämför:

Fondabs index:
Branschindex:


Relaterade nyheter

 • Vinnarfonderna på Arjos rapportrusning, Enter-förvaltare ser positivt på kvartalsrapporten  

  Vinnarfonderna på Arjos rapportrusning, Enter-förvaltare ser positivt på kvartalsrapporten

  Medicinteknikbolaget Arjo stiger kraftigt på sin kvartalsrapport som uppvisade ökad omsättning och rörelseresultat. Det gynnar flera fonder med stora positioner i bolaget.

  I toppen i ägarlistan avseende aktivt förvaltade fonder, sorterat efter portföljvikt, återfinns Strand Småbolagsfond. Enligt analystjänsten Morningstar hade innehavet en portföljvikt om 4,4 procent i fonden vid utgången av mars.

  Därefter kommer Holberg Norden och Simplicity Småbolag i listan, där innehavet utgjorde 4,3 respektive 3,1 procent av portföljen i slutet av april.

  Ett fondbolag som gillar Arjo är Enter Fonder. Det är ett större innehav med en portföljvikt om strax under tre procent i de tre Enter-fonderna Sverige Pro, Preserve och Sverige.

  Aktieförvaltaren Jon Hyltner på Enter Fonder ser positivt på morgonens kvartalsrapport från bolaget.

  "Arjo visar att de förbättringsåtgärder som man vidtar bär frukt och att bolaget fortsätter att växa organiskt. Det var extra positivt att den organisk tillväxten var så pass bra som den var på den viktiga nordamerikanska marknaden", förklarar Enter-förvaltaren och fortsätter:

  "Bolagets vd uttryckte sig också väldigt konfident kring att de kommer att nå målsättningen för helåret 2019. Även om det var väntat ger det ändå en ökad trygghet om helårsutsikterna".

  Hyltner tillägger dock att den nya redovisningsstandarden IFRS 16 gör att resultatet är lite mer svårtolkat än vanligt. Rensar man för dessa effekter anses resultatet ändå se bra ut.

  Andra aktivt förvaltade fonder med större innehav i medicinteknikbolaget är Fidelity Nordic, Nordea European Smaller Companies, Swedbank Robur Exportfond och Danske Invest Sverige Småbolag. Även fondbolaget Öhman har exponering genom fonderna Öhman Sweden Micro Cap och Öhman Småbolagsfond.

  Arjos portföljvikt varierade mellan 2,8 till 2,2 procent i dessa fonder vid den senaste innehavsrapporteringen för Morningstar.

  Arjos omsättning i det första kvartalet uppgick till 2 123 miljoner kronor (1 943), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 109. Rörelseresultatet blev 168 miljoner kronor (83), väntat rörelseresultat var 167. Bolagets vd Joacim Lindoff uttryckte att man känner sig trygga med den tidigare kommunicerade målsättningen om cirka 3 procent omsättningstillväxt under 2019.

  Arjo är upp nästan fem procent efter drygt tre timmars börshandel, vilket medför att aktien har stigit runt 27 procent sedan årsskiftet.  Taggar:
  #healthcare   #lifescience   #medtech  

 • Holberg Norden sänks till en stjärna hos Morningstar  

  Holberg Norden sänks till en stjärna hos Morningstar

  Fondinformationsbjässen Morningstar har sänkt sin rating för fonden Holberg Norden från två till en stjärna.

  Morningstars system sträcker sig mellan en och fem stjärnor.  Taggar:
  #analytics   #mutualfunds  

 • Holberg Norden minskar förvaltningsteamet med en person  

  Holberg Norden minskar förvaltningsteamet med en person

  Holberg Norden har minskat ned sitt förvaltningsteam med en person. Hogne I. Tyssöy står inte längre som inregistrerad förvaltare.

  Framöver drivs fonden av Robert Lie Olsen och Tony Fimreite, visar en uppdatering från Morningstar.  Taggar:
  #mutualfunds   • Linjegraf
 • Områdesgraf
 

Innehav och fördelning


 

Avgifter och handelsrutiner

 

Placeringsinriktning

Fondens målsättning är att erbjuda sina andelsägare högsta möjliga riskjusterade avkastning över tid i förhållande till fondens nordiska investeringsuniversum. Holberg Norden är en aktivt förvaltad aktiefond som gör huvuddelen av sina investeringar i börsnoterade nordiska aktier. Upp till 10 % kan investeras i onoterade aktier. Fonden har en långsiktig horisont på investeringar baserat på övertygelsen att värdeskapande i bolag sker under lång tid. Fondens portfölj förvaltas oberoende av jämförelseindex sammansättning. Holberg Norden har en koncentrerad portfölj där varje bolags vikt är betydelsefullt. Förvaltningen är bolagsfokuserad genom egna analysmodeller och företagsbesök. Vi letar efter bolag med hög egenkapitalavkastning, starka tillväxtutsikter i attraktiva branscher, skicklig ledning, dokumenterat aktieägarvänliga, aktiv riskkontroll och attraktiv värdering. Risken i fonden genomlyses, kontrolleras och minskas genom analyser av portföljbolagens förutsättningar, affärsmodeller, finansiella position samt aktiernas värdering och likviditet.

Fondens startår: 2000-11-28 Fondens Bolag: Holberg Fondsforvaltning AS FondStorlek: 1701,54 milj NOK