Logga in   |  Bli kund
 
 

Uber mot börsen sätter fokus på teknik

Trender kommer och går. Nyligen var det hett för teknikbolagen att stå utanför börsen och söka kapital för egen maskin. Företag som Uber, Spotify, Airbnb, Wework med flera önskade inte någon kvartalshets med rapporter, aktiekurser och krav från marknaden. Det var mer bekvämt att resa pengar i privat miljö.

Tiderna förändras och nu söker i princip alla sig till Wall Street istället. Flera har redan noterats däribland Lyft, Spotify och Dropbox. Optionerna som de anställda erhåller måste också kunna realiseras någon gång.

De bjässar som står utanför har i dag tydliga kommunicerade mål om en framtida notering. Inom kort tar Uber plats. Därefter har även aktörer som Airbnb, Pinterest och Wework samtliga flaggat för att man avser söka en notering på Wall Street. Elon Musks rymdprojekt SpaceX är ett av få bolag som inte uppgett att man inom sinom tid kommer att handlas på USA-börserna.

Uber sätter stämningen i och med att noteringen är så stor och då den inträffar inom kort. Noteringsintervallet är 44-50 dollar per aktie, vilket ger ett börsvärde om 80-90 miljarder dollar. Det är fortsatt en bit från toppen. Apple, Amazon och Microsoft ligger alla på ett börsvärde över 900 miljarder dollar.

Det kommer också att göra det enklare för sparare att köpa aktier i bolagen. Fidelity var länge en indikator på värderingarna i den privata miljön då fondjätten hade en fond som investerade i de onoterade teknikbjässarna.

I takt med att bolagen noteras kommer det också att bli enklare och billigare för svenska sparare att spara i bolagen. Indexfonder och vanliga aktiefonder kommer framöver att investera i bolagen när de väl noteras.

Hur har då teknikfonderna utvecklats i år?

Fondmarknaden.se har totalt 27 fonder att välja från inom teknikområdet. Samtliga fonder har stigit. Bäst i år har JPMorgan - JPMF US Technology Fund (a) gått med en uppgång om 42,7 procent följt av Threadneedle Lux - Global Technology som stigit 41,1 procent. På tredje plats kommer Franklin Templeton - Technology Fund (acc) som ökat 40,4 procent.

En intressant ny teknikfond som sedan starten i februari i år levererat en avkastning på 14,36% är fonden TIN Fonder - Core Ny Teknik. Fonden drivs av succéförvaltarna bakom fonden Swedbank Robur - Ny Teknik, Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Av deras månadsrapport framgår det att 40 000 kunder har investerat i fonden sedan starten och totalt placerat över 1 300 miljoner kronor.

 

Artikeln är producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.