Hur man skall tänka när börsen går ner

Oktober och november har varit skakiga månader på världens börser. I Stockholm tappade storbolagsindexet OMXS30 9 procent var den sista november ner 4 procent för året. Nedgångar är aldrig roliga, men de utgör ändå bra tillfällen att utvärdera sitt sparande.

Det talas och skrivs mycket om risknivå när det kommer till sparande. Välj en risknivå som passar dig, heter det ofta. Men hur vet man vilken som passar? Egentligen är det bara ett fint sätt att fråga: hur jobbigt tycker du att det är att förlora pengar? Ditt svar avgör vilken risknivå som du är bekväm med. Men det kan vara en knepig fråga att svara på om man inte har egna erfarenheter att luta sig mot.

Därför är nedgångar som de som har varit de senaste två månaderna ett bra tillfälle att utvärdera sig själv och hitta ett bra svar. Har det varit väldigt jobbigt med dagliga inloggningar på fonddepån? Då kan det vara läge att minska risken i portföljen, till exempel genom att välja en större andel räntefonder. Har du inte brytt dig överhuvudtaget? Då kanske du ska göra tvärtom.

Vilken risknivå som passar beror både på personlig preferens och sparhorisont – ju kortare horisont desto mindre risktålig bör du vara. Ett illustrerande exempel är ett pensionssparande. Är du 20 år så spelar en nedgång på 30 procent ingen större roll. Du har ändå inget kapital att tala om och dessutom är det 45 år till du går i pension. Är du 64 år kan samma nedgång innebära en väsentligt sämre ekonomi under dina pensionsår.
Men går det inte att tajma marknaden? Att sälja innan nedgången och sen köpa igen före uppgången? Internet och finansmarknaderna kryllar med aktörer som påstår sig kunna tajma marknaden med stor precision. Det finns dock inga bevis för att det finns en metodik som fungerar över tid och risken att tajmningförsöken kostar dig pengar jämfört med att inte göra något är överhängande. Det bästa är därför att inte ens försöka.

Det går ju ändå att ha otur med tajming på andra sätt, till exempel genom att köpa fonder för en större hopsparad slant precis innan en börsnedgång. Ett sätt att minska risken för den sortens otur är att inte köpa allt på en gång och att ha ett regelbundet sparande. Köper du fonder för samma belopp varje månad så får du ju fler andelar när kurserna sjunker. När marknaderna sedan stiger igen går det därför snabbare att tjäna igen ditt förlorade kapital.

Sammanfattningsvis är nedgångar ett utmärkt tillfälle att utvärdera sina riskpreferenser. Ett framgångsrikt sparande bygger på att hitta en risknivå som du är komfortabel med och kombinera det med beprövat framgångsrika metoder som regelbundna insättningar.


Mikael Tjäder
Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapital.