Corona - ny pärs för Kina efter segt handelskrig

Den kinesiska aktiemarknaden föll kraftigt när Coronaviruset började sprida sig och landets styre tog till dramatiska och oprövade åtgärder genom att stänga ner stora delar av ekonomin.

Coronavirusets utbrott inträffade i hjärtat av landet, Wuhan, som är en knutpunkt för resor och dessutom inför världens största reseperiod, det kinesiska nyåret.

När börsen öppnade efter nyårsfirandet, som officiellt ställdes in, rasade kurserna men återhämtade sig gradvis och har sedan dess faktiskt gått bättre än de amerikanska och de europeiska börserna.

Innan utbrottet hade landets BNP legat stadigt över 6 procent per år, men har i olika scenarion skruvats ner ordentligt. Morgan Stanley bedömer att tillväxten under det första kvartalet i år kan falla till 3,5 procent om inte industriproduktionen återställs till normala nivåer.

Medan vissa analytiker hävdar att tillväxten kan halveras under ett kvartal menar andra att ekonomin tillfälligt kan minska. I ett sämsta scenario beskrivs en andra våg av Coronautbrott i landet.

Humöret bland Kinas inköpschefer är det sämsta sedan finanskrisen 2008-2009. Kinas officiella inköpschefsindex för industrin rasade ända till 35,7 i februari, från att ha prickat det viktiga expansionsstrecket 50 föregående månad. Nivån är nu lägre än vad som sågs under finanskrisen 2008-2009 då indexet som lägst stod vid 38,8.

En viktig bransch som fått stryk i det segdragna handelskriget är fordonsbranschen. Försäljningen har, mätt i årstakt, krympt under mer än ett års tid. I februari tvärnitade försäljningen på grund av att landets ”lock down”, vilket resulterade i en nedgång med 80 procent. Ytterligare en annan bransch som drabbats hårt är smartphoneförsäljningen som krympte 37 procent i januari.

Ett osäkerhetsmoment är hur hårt flygbranschen drabbas av minskat resande i Corona-tider. Kina har nyligen signalerat att de är beredda att rädda konglomeratet HNA Group och sälja av bolagets flygbolag. HNA hör hemma i den hårt drabbade provinsen Hainan.

Kina kommer att motverka negativa effekter av Corona genom nya stimulanser. Det kan bli tal om såväl sänkta företagsskatter och lättnader för företag inom nyckelbranscher för ekonomin.

USA och Kina har tidigare enats om ett fas1-avtal, men en katalysator för landet, och något som skulle minska osäkerheten vore ett fas2-avtal, vilket dock kan ligga långt fram i tiden, inte minst mot bakgrund av den osäkerhet som råder i Coronatider.

En negativ effekt av det utdragna handelskriget med USA är att många företag redan innan Corona sökt sig utanför Kina i jakt på nya leverantörer. Något som kan gynna grannländerna.

En osäkerhet som kommer att bestå även efter Corona är den politiska oro som finns i Hongkong. Kommer protesterna att blossa upp igen och hur kommer i så fall Kina att agera. Risken för militära ingrepp är påtaglig enligt vissa bedömare.

Kina har goda möjligheter att växa ekonomin igen, inte minst mot bakgrund av den enorma infrastruktursatsningen som skett under en längre tid. Det bästa exemplet på det är järnvägssatsningen “One belt, one road”.

I skymundan av handelskriget och Corona har också den spända situationen i Sydostasien kommit. Hur kommer Kinas ökade militära närvaro i Sydkinesiska sjön att utveckla sig och hur agerar omvärlden? Kina har genomfört militärövningar med Ryssland, vilket USA inte ser på med blida ögon.

Med den tekniska utvecklingen förändras efterfrågan på viktiga metaller. Här kan Kina sitta med trumf på hand då en stor del av sällsynta jordartsmetaller kontrolleras av Kina.


Möjligheter
+ Fas2-avtal med USA
+ Stark efterfrågan när Coronaviruset svept över
+ Ökade förutsättningar för handel i regionen med infrastruktursatsningar


Hot
- En utdragen Coronaepidemi, eller ännu värre en andra våg av Corona.
- Global recession
- Flyttad produktion ur landet  

 

Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.