Stark trend för Teknikfonder

Trots coronapandemins framfart har företag inom tekniksektorn gått starkt och varit populära att investera i. Många teknikbolag hade redan innan pandemin en stark underliggande tillväxt och har nu med den ökande digitaliseringen, som exempelvis efterfrågan på teknik för hemarbete, online-konferenser och så vidare, fått ytterligare skjuts.

”Teknikfonder har länge varit populära att investera i bland svenskar, och med vårens börskrasch samt efterföljande livsstilsförändringar ser intresset ut att öka ännu mer, relativt andra fondkategorier. Många fonder med inriktning mot IT / teknik finns med på topplistan för de mest handlade fonderna under sommaren”, säger Richard Kristoffersson, portföljförvaltare på Fondmarknaden.se.

Det är även dessa fonder som hittills är årets vinnarfonder sett till bäst avkastning. Tittar vi på avkastningen för innevarande år finner vi flera teknikfonder i topp. Swedbank Robur Ny Teknik toppar listan och är upp nästan 47 % i år. Den absolut populäraste fonden när vi tittar på de fonder som handlats mest under sommaren (från 1 maj fram tills 10 augusti) är TIN Ny Teknik som har stora innehav i ”gaming”-bolag som visat sig vara väldigt bra investeringar under rådande turbulens.

"Av topp 5 mest handlade fonderna under hela sommaren är tre teknikfonder, det säger en hel del", säger Richard.

Bland Fondmarknaden.se’s globala kategori finner vi också ett par fonder som fokuserar mycket på teknik, Öhman Global Growth samt Finserve Global Technology Fund, som avkastat 32 respektive 33 procent i år. (2020-08-10)

Många av dessa fonder investerar i teknikjättar som Microsoft, Facebook och Amazon (bara för att ta några få exempel). Dessa tre bolag är en bidragande anledning till fondernas goda avkastning och har hittills i år avkastat 33, 31 respektive 70 procent. (2020-08-10).
Att Amazon gått så starkt kan delvis ha att göra med de ”lock-downs” som varit runt om i världen. När folk inte kunnat ta sig ut på stan och shoppa så har man valt att shoppa mer online istället.

Det man bör tänka på är att fonder med en så specifik nisch som teknik, är att de generellt sett har en hög risk, och bör därför endast utgöra en del av din totala portfölj. Vad gäller framtiden för teknikfonder så kan man ju konstatera att efterfrågan på digitala tjänster och lösningar troligtvis inte kommer att minska, snarare tvärtom. Teknik, även om begreppet är ofantligt brett, är nog den största så kallade ”megatrenden” globalt just nu.

Bästa teknikfonderna hittils i år
(2020-08-09):

 FondAvkastning sedan årsskiftet Risk
 Swedbank Robur Ny Teknik A46,69% 6
 Thematica- Future Mobility Retl SEK Acc46,58% 6
 BGF Next Generation Technology A2 USD 45,81% 6
 TIN Ny Teknik A 39,59% 6
 Allianze Global Artfcl Intlgc AT EUR36,09% 6
 JPM US Technology A (dist) USD36,10% 6
 AB International Tech A Acc24,74% 6
 Franklin Technology A Acc USD24,39% 6
 Swedbank Robur Technology A SEK24,02% 6
 Lannebo Teknik21,29% 6

 

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.