Orange kuvertet är här. Få koll på din pension på 5 minuter

Nu har de flesta fått sitt orange kuvertet i brevlådan. Orange kuvert är ett årsbesked som skickas från Pensionsmyndigheten och innehåller en översikt av din allmänna pension.

Allmän pension är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Den består av flera olika delar som inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Läs mer om din allmänna pension här.

Den allmänna pensionen står endast för en del av din totala pension. De andra delarna består av tjänstepension och ett eventuellt eget sparande. Med dagens pensionssystem får vi ut lite drygt halva vår slutlön i pension, ett eget sparande är därför viktigt för att du skall kunna nå upp till den pension du vill ha eller kommer att behöva.

Spara till din pension

Nyckeln till en bra pension är ett långt arbetsliv, en bra tjänstepension, att du har koll på PPM-pengarna samt ett eget sparande som får växa. Ju tidigare du börjar, desto mindre behöver du spara varje månad. Men kom ihåg – det är aldrig för sent att komma igång!

Fyra delar som påverkar pensionen mest:

•    Hur mycket du tjänar under ditt arbetsliv
•    Om du har tjänstepension
•    Vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension
•    Eget sparande

En extra miljon när du går i pension.

Så mycket extra kan du få i plånboken, givet en årlig avkastning på 7 % beroende på när du börjar spara. (Stockholmsbörsen har historiskt gett drygt 10% per år)

  Spara 200 kr /mån
Spara 500 kr /mån
 Spara 1000 kr /månSpara 2000 kr /mån
 20-åringen
 707 532 kr 1 768 830 kr 3 537 661 kr 7 075 322 kr
 30-åringen 342 282 kr 855 706 kr 1 711 413 kr 3 422 827 kr
 40-åringen 156 608 kr 391 520 kr 783 041 kr 1 566 083 kr
 50-åringen 62 220 kr 155 552 kr 311 104 kr 622 209 kr

Testa vår räknesnurra

Mer om pensionssparande

Varför ska jag pensionsspara?
Den allmänna pensionen är idag lägre än för tidigare generationer, dessutom är medellivslängden längre. Detta betyder att pengarna måste räcka under fler år. Betydelsen av ett eget pensionssparande är därför viktigt för att du skall kunna nå upp till den pension du vill ha eller kommer att behöva. Med dagens pensionssystem får vi ut lite drygt halva vår slutlön i pension, även om du har tjänstepension.

När ska jag börja pensionsspara?
Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Börja gärna så fort du börjat arbeta och skaffat en bostad. Pensionen kanske känns långt bort i framtiden men tänk på att en liten summa varje månad nu, har lång tid på sig att växa jämfört med om du börjar spara sent, då kan du behöva lägga undan mer för att hinna nå upp till ditt mål.

Hur mycket ska jag pensionsspara?
Med dagens pensionssystem får vi ut lite drygt halva vår slutlön i pension, även om du har tjänstepension. Utöver det är det en bra målsättning att spara 5 procent av bruttolönen i ett eget pensionssparande, varje månad under hela arbetslivet. Om du saknar tjänstepension i din anställning bör du sätta av mer.

Vilken depåtyp ska jag välja till mitt pensionssparande?
De allra flesta väljer att pensionsspara på ett ISK men det går även bra på en vanlig fonddepå.

Kan jag få hjälp med mina placeringar?
På Fondmarknaden.se finns många bra hjälpmedel för att välja fonder, du kan till exempel filtrera på avkastning, betyg och hållbarhet. Det finns även topplistor där du kan se vad andra köper.
Vi erbjuder även en tjänst för Aktiva fondportföljer, där professionella förvaltare gör jobbet med fondval, uppföljning och byten åt dig. Läs mer här

Varför ska jag inte nyspara i IPS?
IPS är ett privat pensionssparande som tidigare var fördelaktigt rent skattemässigt. Den 1 januari 2016 avskaffades avdragsrätten på privat pensionssparande.*, vilket gör att det inte längre är lönsamt att nyspara i IPS. *Undantag om du har aktiv näringsverksamhet eller saknar tjänste- eller avtalspension har du fortfarande möjlighet att göra avdrag. Läs mer om IPS

Kan jag flytta in min IPS till Fondmarknaden.se?
Har du befintligt sparande inom IPS hos något annat depåinstitut kan du flytta över det till Fondmarknaden.se, så får du en bättre överblick över dina besparingar och kan självklart byta fonder eller låta oss förvalta dem i en Aktiv fondportfölj.

 

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

 

pensionsparande.png