Logga in   |  Bli kund

BannerFM_4.jpg

Fondnyheter

 • Carl Bertilsson blir ny medförvaltare till Didner & Gerge Aktiefond  

  Carl Bertilsson blir ny medförvaltare till Didner & Gerge Aktiefond

  Didner & Gerge Aktiefond, som är en av de största aktiefonderna i Sverige, möblerar om i sitt förvaltarteam.

  Adam Nyström, som tidigare var analytiker, har varit en av två förvaltare av fonden sedan årsskiftet 2013/2014. Han kommer dock av familjeskäl att vara bort från arbetet under en längre tid. När han återkommer blir det på en ny roll inom fondbolaget.

  Den andra förvaltaren av fonden, Gustaf Setterblad kvarstår. Carl Bertilsson kommer istället för Nyström kliva in som medförvaltare av Didner & Gerge Aktiefond.

  Bertilsson har sedan starten för tre år sedan varit en av två förvaltare av Didner & Gerge US Small and Microcap. Han kom då närmast från en roll som analytiker på Handelsbanken.

  - Det är en mycket bra lösning att Carl Bertilsson tillsammans med Gustaf Setterblad bildar den nya förvaltarduon på vår största fond. På det här sättet får vi både kontinuitet och erfarenhet, samtidigt som Carl kan bidra med sina perspektiv på investeringarna, säger Helena Hillström, vd i Didner & Gerge, i en kommentar.

  Didner & Gerge Aktiefond förvaltade vid årsskiftet drygt 35 miljarder kronor.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Öhman-förvaltare ser goda tillväxtutsikter för Microsoft  

  Öhman-förvaltare ser goda tillväxtutsikter för Microsoft

  Förvaltaren Filip Boman på Öhman Fonder ser goda tillväxtutsikter för Microsoft, som var det största respektive näst största innehavet i de två fonder han förvaltar på fondbolaget.

  "För oss är Microsoft ett kärninnehav som har en extremt stark positionering i de områden de är aktiva i. Vi räknar med att Microsoft kommer ha över 45 miljarder dollar i intäkter från Commercial Cloud under 2019 med en tillväxt på runt 40 procent", uppger Öhman-förvaltaren och fortsätter:

  "Det innebär att molnverksamheten nu är drygt en tredjedel av bolagets totala försäljning. Övriga delar såsom Gaming och Windows växer också men inte i samma omfattning. Vi ser vinsttillväxt för hela Microsoft på mellan 15 till 20 procent de kommande åren".

  När det kommer till själva molntjänsten så är Microsoft Azure definitivt ledande tillsammans med Amazon AWS men med Alphabets Google Cloud som utmanare, enligt förvaltaren.

  På värderingsfronten ses värderingen om ett P/E-tal på 25 för 2019 som rimlig. Detta givet vinsttillväxten och bolagets starka position.  Taggar:
  #tech  

 • Sony kan få det besvärligare efter Googles Stadia enligt Öhman-förvaltare  

  Sony kan få det besvärligare efter Googles Stadia enligt Öhman-förvaltare

  Förvaltaren Filip Boman på Öhman Fonder tror att Sony som står bakom spelkonsolen Playstation kan komma att hamna i en besvärligare situation till följd av branschutvecklingen med fler spelrelaterade streamingplattformar.

  Han förklarar att Sony utvecklar egna spel, men kanske inte i tillräckligt hög utsträckning. Deras streamingtjänst Playstation Now är populär men antagligen för att folk har konsol, är förvaltarens bedömning.

  "Som distributör får Sony det svårare att överleva om många går över till molnet där Google, Amazon och Microsoft är så starka och kanske kommer pressa priserna".

  Teknikjätten Google presenterade på tisdagskvällen sin spelplattform Stadia som låter användare strömma spel direkt via webbläsaren Chrome, Chromecast och Pixel-enheter.  Taggar:
  #tech  

 • Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster - Öhman-förvaltare  

  Googles Stadia mest övertygande gaminginitiativet över molnet hittills, ser fortsatt god efterfrågan kring molntjänster - Öhman-förvaltare

  Googles lansering av Stadia är inte det första gaminginitiativet över molnet men det är det mest kraftfulla och övertygande hittills, enligt förvaltaren Filip Boman på Öhman Fonder.

  "Med Stadia ser man lätt en framtid utan konsoler vilket såklart i princip slår ut Sony Playstation, Nintendo Switch och Xbox med tiden. I det kortare perspektivet måste ju dock Google leverera en spelupplevelse som attraherar gamers som inte har lust att sitta med fördröjning (latency). Man måste också erbjuda spel och en prislapp som blir intressant", uppger förvaltaren i en kommentar till Finwire.

  Teknikjätten Google presenterade på tisdagskvällen sin spelplattform Stadia som låter användare strömma spel direkt via webbläsaren Chrome, Chromecast och Pixel-enheter. Tjänsten lanseras någon gång under 2019 i USA, Kanada och stora delar av Europa. Vad tjänsten kommer att kosta har inte avslöjats.

  Boman tror att spel med tiden kommer spelas över molnet och att man får in fler konkurrenter som Amazon, Apple och Tencent på marknaden. Den sistnämnda lanserade en betaversion för sin spelstreamingtjänst Start under förra veckan.

  Denna utveckling ses som positiv för bolag som utvecklar spel eftersom marknaden breddas ytterligare och nya spelare kan komma in och spela kraftfulla spel utan att behöva en avancerad gamingdator eller konsol.

  Förvaltaren tror att Sony som står bakom Playstation kan komma att hamna i en besvärligare situation till följd av branschutvecklingen.

  Han förklarar att Sony utvecklar egna spel, men kanske inte i tillräckligt hög utsträckning. Deras streamingtjänst Playstation Now är populär men antagligen för att folk har konsol, är förvaltarens bedömning.

  "Som distributör får Sony det svårare att överleva om många går över till molnet där Google, Amazon och Microsoft är så starka och kanske kommer pressa priserna".

  Detta samtidigt som Nintendo anses sitta på en guldgruva av rättigheter, vilket kan gynna dem.

  Vad gäller molnet generellt, är det Bomans uppfattning att det finns nästan ingen bransch som inte delvis molnifieras just nu.

  Aktuellt just nu är transportsektorn där Lyft ska börsnoteras inom kort och där Uber följer senare i vår.

  "Här vill man inte bara revolutionera taxinäringen utan även bilägandet i storstäder. Även om såklart själva tjänsten är fysisk så sker all datahantering i molnet, det som möjliggör en bra upplevelse och tjänst. Vidare så finns det otroliga möjligheter inom hälsovård, tillverkningsindustri och finans", förklarar Öhman-förvaltaren.

  När det kommer till själva molntjänsten så är det definitivt Amazon AWS och Microsoft Azure som är ledande men med Alphabets Google Cloud som utmanare, enligt förvaltaren.

  Öhman-fonderna Global Hållbar och Global Growth som Boman förvaltar har betydande exponering mot samtliga av de bolagen.

  Boman har även investerat i bolag som levererar infrastruktur och programvara för dessa aktörer såsom Mellanox (nu köpt av Nvidia), GPU-leverantören Nvidia, Wmvare med hybridmolnlösningar och Arista Networks som förser moln/datacenter med så kallade switchar.

  "Vi ser än så länge ingen vikande efterfrågan. Företag flyttar till molnet för att få en effektivare verksamhet, erbjuda nya tjänster, spara kostnader och få tillgång till avancerad dataanalys genom AI som de kanske inte har möjlighet att utveckla själva. Detta borde innebära att tillväxten kan fortsätta i många år", berättar förvaltaren.

  Ett bolag som globalförvaltaren gillar är Microsoft, och man ser särskilt goda utsikter för teknikjättens molndel.

  "För oss är Microsoft ett kärninnehav som har en extremt stark positionering i de områden de är aktiva i. Vi räknar med att Microsoft kommer ha över 45 miljarder dollar i intäkter från Commercial Cloud under 2019 med en tillväxt på runt 40 procent", berättar Öhman-förvaltaren och fortsätter:

  "Det innebär att molnverksamheten nu är drygt en tredjedel av bolagets totala försäljning. Övriga delar såsom Gaming och Windows växer också men inte i samma omfattning. Vi ser vinsttillväxt för hela Microsoft på mellan 15 till 20 procent de kommande åren".

  På värderingsfronten ses värderingen om ett P/E-tal på 25 för 2019 som rimlig. Detta givet vinsttillväxten och bolagets starka position.

  De teknikfokuserade globalfonderna som Boman förvaltar har utvecklats positivt i år.

  Öhman Global Growth ökade 5 procent i februari, vilket medför att fonden är upp 16,2 procent hittills i år. De största innehaven per utgången av februari månad i den fonden var Microsoft, Adobe och Amazon.

  Öhman Global Hållbar ökade 4,7 procent i februari vilket medför att fonden är upp 14,9 procent under 2019. Där var istället Alphabet det största innehavet, följt av Microsoft och Apple.  Taggar:
  #mutualfunds   #tech  

 • Erik Penser ökar aktievikten - ser positivt på Indien och automation  

  Erik Penser ökar aktievikten - ser positivt på Indien och automation

  Erik Penser Bank ökar sin aktievikt. Vidare köper banken även aktier i Indien och inom temat robotar och automation.

  "Vi investerar i Indien på grund av en rad skäl, ser vi till flöden i marknaden, skewen, volatiliteten och avkastningen så är indiska aktiemarknaden en av de absolut främsta för tillfället", skriver bankens kapitalförvaltningsteam i en veckokommentar.

  Han uppger också att Indien är politiskt stabilt.

  Erik Penser ser också positivt på teknikaktier.

  "Ser vi till IT industrin som helhet och till de order som läggs, arbetstillfällen, kapitalinvesteringar, produktion och leveranser, ser det fortsatt bra ut för sektorn. Vi adderar ett smalare segment 'Automation & Robotics' som är ett starkt tema", fortsätter kapitalförvaltningsteamet.  Taggar:
  #analytics   #mutualfunds   #stocks   #tech  

 • JPM Emerging Markets Opportunities slog index i februari, lyckades med aktievalen på kinesiska marknaden  

  JPM Emerging Markets Opportunities slog index i februari, lyckades med aktievalen på kinesiska marknaden

  JPM Emerging Markets Small Cap A (acc) perf USD ökade 1,2 procent under årets andra månad vilket var 1 procentenhet bättre än jämförelseindex. Fonden överavkastade indexet tack vare aktieval på den kinesiska marknaden. Det framgår av en månadsrapport.

  Aktiemarknaden steg på ökad optimism från makrodata men även på en positiv ton gällande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Därtill lättnader inom penningpolitiken, finanspolitiska stimulanser och måttliga förväntningar på räntehöjningar i USA.

  Teknikaktier fanns bland de aktier som gick bäst under månaden. BOE Technology och Luxchare Precision som tillverkar komponenter till smartphones gynnades av utsikter inom makro och efterfrågan som var mindre bearish.

  Försäkringsbolag som AIA, China Life och Ping An steg på ett förbättrat investeringssentiment. Marknaden såg också tecken på motståndskraftig konsumtion. En annat innehav som lyfts fram är Alibaba som fonden är överviktad i. Det inhemska aktierallyt såg också uppgångar i A-aktier som Hangzhou Hikvision, Jiangsu Brewery och Midea.

  Banksektorn hade en svag utveckling. Ryska Sberbank såg korrektion i linje med den breda marknaden på förnyade sanktioner från USA. Sydafrikanska FirstRand föll i takt med att Randen, landets valuta tappade i värde. Försvagningen hade sin orsak i räddningen av statsägda Eskom där utsikterna för ett sämre kreditvärde steg.

  Aktiemarknaden i Brasilien såg en andhämtningspaus efter den starka uppgången tidigare.

  På landsnivå gav exponeringen mot Indonesien motvind. På negativa flöden i februari så tyngdes akter som Bank Central Asia. Övervikten i Astra International påverkade också avkastningen negativt på ett anmärkningsvärt svagt fjärde kvartal som kännetecknades av högre kostnader än väntat.

  I en framåtblick skriver förvaltarna att det finns utrymme för mer uppsida inom emerging markets givet positiva nyheter inom handelsbråket mellan USA och Kina. Positivt är även trenden mot en större flexibilitet inom den amerikanska penningpolitiken.

  Värderingarna ligger nära 10 procent under det historiska genomsnittet vilket ses som ett bra tillfälle för långsiktiga investerare att ta en position på marknaden.  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Börsuppgången fortsatte i februari - konjunkturoro inledde mars  

  Börsuppgången fortsatte i februari - konjunkturoro inledde mars

  Börsuppgången fortsatte under februari även om euforin i januari dämpades något. Marknaden har nu inprisat en handelsuppgörelse mellan USA och Kina. Sentimentet försämrades i början av mars på en tilltagande konjunkturoro.

  New York-börsen föll fem handelsdagar i rad under den första hela handelsveckan i mars och gav därmed den sämsta amerikanska handelsveckan hittills i år. 

  Marknaden har ännu alltså inte fått någon bekräftelse på att Trump och hans motpart Xi Jinping kommer att landa de sista detaljerna i det handelsavtal som är under utformning. 

  Den amerikanska rapportsäsongen bjöd inte på några negativa överraskningar. Vad gäller den viktiga detaljhandeln steg till exempel Target på sin rapport. Makrostatistik visar dock att den amerikanska privatkonsumtionen nu fallit i månadstakt, vilket har bidragit till det negativa sentimentet.

  Den amerikanska industrin är fortsatt i expansion men de viktiga inköpschefsindexen har i stort inte nått upp till förväntningarna, med undantag av inköpschefsindex för tjänster som enligt ISM stack ut på uppsidan. 

  Konjunkturoron som tilltagit den senaste tiden växte ytterligare med besvikelsen i de amerikanska jobbsiffrorna. Under februari skapades bara 20 000 nya jobb i USA, vilket var en bra bit under marknadens förväntningar på 180 000 nya jobb. 

  Samtidigt har ordföranden för Federal Reserve, Jerome Powell, gått ut och tonat ner riskerna för en recession. Han ser inga skäl till varför ekonomin inte skulle kunna fortsätta att expandera.


  Europa

  Europas investerare har tvingats ta ställning till makrosiffror av blandad karaktär. Eurozonens samlade inköpschefsindex steg mer än väntat i februari medan makrosiffror från Tyskland tynger sentimentet hos investerarna. Bland annat sjönk industriorderingången mer än väntat och även orderingången av maskiner, VDMA, blev en besvikelse. 


  Tillväxtmarknaderna

  Tillväxtmarknadernas starka uppgång i början av året toppade i slutet av februari. Dollarn som hittills fallit och gynnat marknaderna har istället stärkts den senaste tiden. I den negativa vågskålen återfinns också ett stigande oljepris. Enligt de senaste uppgifterna har Saudiarabien planer på att fortsätta produktionsbegränsningarna även under april månad.


  Kina

  Asienbörserna har under månaden stärkts av uppgifter om att handelssamtalen mellan Kina och USA befinner sig i ett slutskede. 

  Uthålligheten i Kinas tillväxt har dock varit ett frekvent samtalsämne. Fjolårets tillväxt på 6,6 procent blev den lägsta tillväxttakten på tre årtionden. Under månaden kom så landet med ett sänkt tillväxtmål för ekonomin till 6,0-6,5 procent för 2019.

  Handelsstatistik under februari tynger sentimentet. Den kinesiska exporten sjönk med en femtedel under månaden, vilket var betydligt sämre än väntat. Samtidigt blev överskottet i den kinesiska handelsbalansen mindre än väntat i februari. 

  Kinas officiella inköpschefsindex för industrin minskade mer än väntat i februari och signalerar fortsatt kontraktion.

  Kinas regering hoppas tillsammans med tidigare lättnader att få fart på tillverkningsindustrin igen, bland annat genom att göra en riktad sänkning av momsen med tre procentenheter. Samtidigt växlar landet upp sina försvarsutgifter. 

  Färsk statistik från bilindustrin tynger. För Kinas del sjönk bilförsäljningen med nära 40 procent i februari, jämfört med månaden innan då nedgången låg på 9,5 procent.

  Ett annat orosmoln som seglat upp på himlen de senaste dagarna att Nordkorea kan komma att skjuta upp missiler eller raketer igen, enligt en amerikansk nyhetstjänst. Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un misslyckades nyligen med att nå en överenskommelse om nedrustning.

   

  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Kunder sålde amerikanska aktiefonder i februari  

  Kunder sålde amerikanska aktiefonder i februari

  Nordamerikafonder är den kategori som gått bäst hittills i år, enligt en fondöversikt. Bland de tio mest sålda fonderna hos Fondab som driver handelsplatsen Fondmarknaden.se var också fem aktiefonder riktade mot den amerikanska marknaden, vilket tyder på vinsthemtagningar.

  De mest handlade fonderna under februari hos Fondab var Spiltans högräntefond, Morgan Stanleys Global Opportunity Fund och Catellas Hedgefond.

  Stor handel har det också varit i Didner & Gerges Globalfond och SEB:s Nordamerikafond Småbolag.

  Den fond som flest kunder hos Fondab valde att köpa var Öhman Fonders Obligationsfond, Carnegies Sverigefond och Swedbank Roburs Access Global. Av de tio mest köpta fonderna har hälften global karaktär. SPP fonder och Handelsbanken har två fonder vardera i topplistan.

  På säljsidan återfinns SPP Fonders Aktiefond USA i topp, följt av Alliance Bernsteins American Growth Portfolio och Morgan Stanleys US Advantage Fund.

  Av de tio mest sålda fonderna går det alltså att konstatera att hälften amerikanska aktiefonder.

   

  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

   

 • Analys JAPAN - låg värdering, teknikutveckling och handelsavtal med EU ger möjligheter  

  Analys JAPAN - låg värdering, teknikutveckling och handelsavtal med EU ger möjligheter

  Den japanska aktiemarknaden steg i början av året likt den övriga globala marknaden. Efter en svaghet i slutet av förra året som främst berodde på åtstramningar från den amerikanska centralbanken och den pågående handelskonflikten svängde sentimentet starkt uppåt. Detta när Fed intog en mer duvaktig ton kring ytterligare räntehöjningar i januari.

  Japans BNP steg med 1,4 procent under det fjärde kvartalet, vilket inte var någon överraskning åt något håll. Det är dock en oerhörd förbättring jämfört med nedgången på 2,6 procent i årstakt under det tredje kvartalet.

  Landet brottas dock fortfarande mot bilden av en nation med stagnerande ekonomi och åldrande befolkning. Under januari gick till exempel den japanske premiärministern ut med positiv statistik i ett försök att bryta denna uppfattning.

  Ser potential trots olöst handelskonflikt

  En titt i backspegeln visar till exempel att den japanska automationsbranschen hade ett tufft fjolår efter att 2017 varit exceptionellt bra. Axa som förvaltar en robotech-fond lyfter fram att värderingarna nu har blivit attraktiva och att de räknar med en god orderingång under de kommande kvartalen.

  En titt i Facset visar att p/e-talet för Japan just nu ligger på 12,7. Värderingen har dock kommit upp från 11,1 i slutet av december men är fortfarande lägre än historiska snittet på 14,5. Värderingarna har de facto fallit på ett år då p/e-talet låg på 16,8.

  Det kan jämföras med ett p/e-tal på 15 för Sverige just nu, strax under genomsnittet på 16.

  Axa-förvaltarna är positiva till såväl robotik som automations-sektorn och detta trots den fortsatt olösta handelskonflikten mellan USA och Kina. Det finns en potential för industri och tillverkning, något som kan ge stöd till branschen under de närmaste åren. Samtidigt räknar förvaltarna med en fortsatt hög innovationstakt.

  En katalysator för vidare uppgång är det nya handelsavtal mellan Japan och EU som trädde i kraft den 1 februari. Avtalet innebär att nästan samtliga tullar tas bort. Det är samtidigt de första avtalet mellan de båda sidorna som står för nästan en tredjedel av världens BNP.

  Att utländska bolag höjer priserna i landet kan vara ett tecken på att ekonomin är på uppgång. Coca-Cola höjde till exempel priserna för första gången i landet på 27 år. Det handlar om prishöjningar på mellan 6-10 procent.

  Parallellt med att landets BNP ökat tillväxttakten steg det preliminära inköpschefsindexet (Nikkei) vilket indikerade på fortsatt expansion.

  Landets hushållskonsumtion ökade också med 2,0 procent i januari. Det var en positiv överraskning då analytikerna istället hade räknat med en nedgång om 0,5 procent. Det är också en förbättring jämfört med föregående månad med en uppgång på marginella 0,1 procent.

  Underskottet i den japanska handelsbalansen ökade dock mer än väntat i januari. Främst föll exporten med drygt 8 procent, även importen föll med mindre än en procent. Orderingången av maskiner (kärn) ökade mindre än väntat medan industriproduktionen fortsatte att falla i samma takt som föregående månad.

  Japans arbetslöshet har inte rört sig nämnvärt men har ändå fallit tillbaka till 2,4 procent från tidigare 2,5 procent. De japanska arbetarna ser dock ut att få nöja sig med lägre löneökningar i år. Bolagen gör nu motstånd efter flera års press från regeringen om att dela ut högre löneökningar. Regeringen med premiärministern Shinzo Abes har drivit en kampanj för högre löner för att Japan ska återgå till stabil ekonomisk tillväxt,

  Japan påverkas naturligtvis av Kina där BNP-tillväxten justerats ned för 2019. Den kinesiska staten har genomfört en serie stimulanser där den senare karaktäriseras av en riktad momssänkning med tre procentenheter för industrin.


  Möjligheter

  • Lägre värdering än genomsnitt
  • Nytt handelsavtal med EU
  • Innovation/teknisk utveckling

  Hot

  • Frånvaro av handelsavtal mellan USA och Kina
  • Global konjunkturnedgång
  • Image - åldrande befolkning

   
  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Därför ska man fondspara istället för att ha sparpengar på ett bankkonto  

  Därför ska man fondspara istället för att ha sparpengar på ett bankkonto

  Att ha sparpengarna på ett bankkonto ger fördelen att du har snabb åtkomst om du behöver pengarna till oförutsedda utgifter. Fördelarna slutar ungefär där och nackdelarna är dock många.


  Bland annat är avkastningen, i detta fallet räntan, nästan obefintlig. Den kompenserar inte heller för inflationen. Ju längre tiden går desto mindre får man för pengarna när priserna stiger, köpkraften på dina sparpengar minskar helt enkelt.

  Genom att spara i aktier ökar värdet över tid och kompenserar för inflationen. För den som har tid och vilja att sätta sig in i enskilda företag ger det stora möjligheter. För den som inte har lust eller tid men ändå vill få en bra värdeökning är fonder ett bra alternativ.

  Genom att investera i fonder får man tillgång till många olika värdepapper utan att behöva köpa dem var för sig. Du behöver inte ägna tid åt att fatta beslut vilka aktier, obligationer, råvaror eller några andra tillgångar du ska köpa och när, förvaltarna sköter det åt dig.

  Genom att månadsspara sprider man också riskerna. Skulle börsen gå minskar förvisso ditt kapital tillfälligt, men med nya insättningar kan du dra nytta av att de investeras i ett läge med lägre värdering. Rent matematiskt går det påvisa att risken sprids avsevärt genom månadssparande. Genom att alltid ha pengarna på börsen, i detta fall fonder, kommer du att vara med på nedgångar men du missar heller de perioder med stark värdeökning.

  Värdepapper som fonderna investerar i ger ofta utdelning. Dessa återinvesteras i fonden. Ju längre tiden går desto mer ränta på ränta-effekt uppstår. Avkastningen tenderar därmed att öka exponentiellt och ökningen blir större för varje år.

  Den som vill ha låga avgifter kan spara i passivt förvaltade fonder, så kallade indexfonder. Det innebär, som namnet antyder, att fonden innehåller värdepapper som efterliknar ett index.

  Den som istället vill att en professionell förvaltare ska sköta handeln med värdepapper i fonden kan välja aktivt förvaltade fonder. Dessa har en högre avgift, ger större möjligheter till avkastning men innebär också en risk att de kan gå sämre än en indexfond.


  Fördelar med fondsparande:

  • Enkelt
  • Du sprider riskerna jämfört med att själv investera i enskilda aktier
  • Avkastning motverkar att pengarna tappar i värde på grund av inflation
  • Ränta på ränta-effekt vid långsiktigt sparande
  • Låga avgifter vid indexnära fonder
  • Bra möjligheter till avkastning med aktiv förvaltning

   

  Mikael Tjäder
  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 • Nyhetsbrev februari 2019  

  Nyhetsbrev februari 2019

  Återvändande köplust på börserna men lägre kinesisk efterfrågan dämpar

  Köplusten är tillbaka på de globala marknaderna efter den kraftiga nedgången på de globala börserna i december där Stockholmsbörsen inte var något undantag. Hittills i år är OMXS30 upp 9,5 procent och S&P500 upp 8 procent.
  Läs vår fondkommentar här


  Hållbart fondsparande blir mer vanligt, men nu är hållbara obligationer på frammarsch

  Fondbolagen blir allt mer aktiva när det gäller granska sina investeringar med hållbarhetsglasögon. Nu går obligationsjättar som Pimco ut med att de vill komma ikapp aktiefonderna som sedan flera år har det etablerade hållbarhetsbetyget ESG, genom Morningstar.
  Läs mer

  Läkemedelspriser och förändringar i sjukförsäkringen avgörande för hälsovårdssektorn

  Hälsovårdssektorn utvecklades positivt under större delen av 2018, men hade i likhet med många andra sektorer det tufft under december. Under året slutade MSCI Healthcare ändå upp 7,6 procent, där framförallt medicinteknik utmärkte sig på den positiva sidan.
  Läs mer


  Till nyhetbrevet för februari månad

  Är du kund men får inte våra nyhetsbrev? Kontrollera i så fall att du har en aktuell e-postadress registrerad på ditt konto. Om dina problem kvarstår vänligen kontakta oss på telefon: 08-545 186 00 alternativt via e-post: info@fondmarknaden.se så hjälper vi dig.

  Är du inte kund ännu men vill börja prenumerera på våra nyhetsbrev, då kan du anmäla dig på nedan sida.

  Till Fondmarknaden.se:s nyhetsbrev

 • Riskviljan tillbaka i januari hos fondsparare  

  Riskviljan tillbaka i januari hos fondsparare

  Riskviljan hos sparare kom tillbaka under januari, efter en tung avslutning på förra året. Aktiefonder såg det största inflödet. Som grupp gick Nordamerika bäst. Sett till enskilda länder gick Turkiet bäst medan Indien placerar sig i botten bland aktiefonderna. Det framgår av statistik från Fondab som äger och driver handelsplatsen Fondmarknaden.se.

  Under månaden har aktiefonder inriktade på Nordamerika presterat bäst som kategori. Därefter är det påfallande snarlik och positiv utveckling för flera kategorier: I fallande ordning Nordenfonder, Globalfonder, Tillväxtmarknadsfonder, Europafonder och Sverigefonder.

  Turkiet har som enskild geografisk marknad gått bäst medan flera Indienfonder placerar sig på förlorarsidan. Som fondgrupp har hedgefonder gått sämst, men håller sig över nollan. Denna kategori har slagits av räntefonder.

  Sett till vilka individuella fonder som hör till de mest köpta och sålda på Fondabs plattform under januari 2019 spretar statistiken något. Listan toppas av Swedbank Robur Access Global, följt av Öhmans Obligationsfond och JP Morgan Global Corporate Bond Fund. Bland mest sålda utmärker sig Case Safe Play följt av Monyx Strategi Balanserad och Öhmans Obligationsfond.

  Enligt fondbolagens förening har nettoinflödet till fonder varit totalt 4,5 miljarder kronor under januari. Spararna hittade under en urstark börsmånad tillbaka till aktiefonder, framförallt global- och tillväxtmarknadsfonder. Aktiefonder hade som grupp sett det största inflödet med 2 miljarder kronor.

  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1768 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket